|
|
 |
« : Haziran 07, 2009, 09:50:48 ÖÖ » |
|
Başlıklar konunun özüdür. Okuyunca doğrudan bir çok konuyla bağdaştırırız başlıkları. Avcının köpeği de nedir? Bu adam neleri karıştırıyor yine? Diyenleriniz olmuştur. Linklerin Görülmesine İzin VerilmiyorLinki Görebilmek İçin ÜYE OL veya GİRİŞ YAP ...
Avköpeği bir tür içinde özel bazı işlere hizmet için geliştirilmiş, buniyetle yüzyıllar sonucu belli kabiliyetlere kavuşturulmuş köpekırklarının genelidir.
Bu ırklar şekil ve kullanım alanı olarakçok değişiklikler gösterebilir. 10 cmden 80 cm ye kadar boyfarklılıkları gösterebilen bu köpekler içinde,tilki,domuz,geyik,kurt,dağ kedisi, vb. birçok av hayvanı içingeliştirilmiş çok fazla sayıda av köpeği ırkları var.
Bu yazıdsa konumuz olan kuş köpekleri ile ilgili gözden kaçırdığımızı düşündüğüm bir ayrıntıyı paylaşmak istiyorum.
Hepimizkuş avcılığının olmaz ise olmazı, avcılığa zevkin çok ötesinde anlam vedeğer katan kuşçu av köpeklerinin önemini biliyoruz.
Farklıırklarda farklı göz zevklerine ve kullanım alanlarına hizmet eden buköpek ırklarının herbirinin seven besleyen ve o ırkın vazgeçilmezolduğunu düşünenler vardır.
Burada saklı olan ayrıntı nedir derseniz?
Neolur ise olsun, farklı ırklarda da olsalar av köpeği av köpeğidir. Onuözel yapan, onu değerli ve vageçilmez yapan ise çok daha farklı birşey.
Köpek mükemmel genetik özellikler ile geliştirilmiş bir ırkındevamı niteliğinde olabilir. Rengi görünüşü (vücut yapısı) ile genelzevk anlayışının bile ötesine geçbilecek yakışıklılıkta olabilir. Buözellikler başlıbaşına onu av köpeği olmanın ötesine taşıyamaz.
Birköpeğe değer katan ve onu av köpeklerinden ayırıp belkide bir avcılarak rütbelendiren, Onu (avcı köpeği) yapan köpeğin kime ait olduğudeğil midir?
Sahibinin ava ve avcılığa verdiği değer, kültürüne,doğaya, hayvanlara, köpeklere en önemlisi insana ve toplumunun örf veananelerine verdiği önem ile o avcının insani ve avcılık özellikleridoğrudan köpeğine ve köpeğinin değerine de yansımaz mı?
Kişiavcı ise köpeği artık av köpeği değil, avcını köpeği olmuştur. Avköpeği yukarıda değindiğim özelliklerden yoksun bir insan ise köpek deav köpeği olmanın ötesine geçemez diye düşünüyorum.
Siz ne dersiniz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WwW.aVKoLiK.NeT [ Av Keyfiniz ]
|
 |
« : Haziran 07, 2009, 09:50:48 ÖÖ » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #1 : Haziran 08, 2009, 11:49:10 ÖÖ » |
|
Ulaş gardaşım bencede; kimi avcı avgahta bir at gibi gezer bakarsın adamda yorgunluğa ait eser yok.....bu tip avcılarımız genelde pointer türü(yorulmak nedir bilmeyen) av köpeği bakar..... kimi avcı ise daha aheste tadını çıkara çıkara avlanmayı sever bu tip avcılarımız ise genelde daha yumuşak seter türü av köpekleri bakar.... Burdada köpeğin ve avcının av ruhunun birbiriyle uyuştuğunu görüyoruz....şahsen ben avda yavaş bir köpek tercih etmem....bazı av köpekleri 2 günlük avlarda performans kaybı yaşıyor....örnek vermem gerekirse burda yanlış anlaşılma olmasın sakın.... ben bundan 5-6 sene önce gordon seter cinsi bir av köpeği bakıyordum ve ava gidip geldikten sonra hayvan ertesi gün,gün boyu ölü gibi yatardı malum bizim avgahlar çok sarp ve kayalıktır.... ama pointer cinsi köpeklerde bunu yaşamadım.... belki anlattıklarımın konuyla pek alakası yok ama....avcıyla köpek uyumu çok önemli şimdi mesela bizim bir öemer abimiz var adam 75 yaşında ve ingiliz pointer bakmak istiyor biz bırakmıyoruz....75 yaşındaki adam pointerle dağda nasıl anlaşacak.... köpeği avcı yapan,avcının kendisidir....eğer bu köpeğin ırk özelliklerinde değişme varsa bence bu ona bakıp eğitim veren avcıdan kaynaklanıyor.... zaten avla pek alakası olmayan avı sadece bir uğraş olarak gören çoğu kişi av köpeği bakmak istemiyor....ama avcılık ruhuna işlemiş biri avın köpeksiz asla ama asla olmayacağını iyi bilir.....ben bir yıl köpeksiz kaldım dağlarda salak gibi dolaştım hiç bir zevk almadım inan.... onun avlanmasada bahçemde olduğunu bilmek bile bana büyük keyif veriyor...burda imkanı olupta bakamayanları kastetmiyorum yanlış anlaşılma olmasın....av köpeği sadece avda avı bulmak ve vurulan avı getirmesi için beslenen bir araç olarak görülmemeli onu avda ve av dışında en yakın dostu olarak görmeli bu benim kendi fikrimdir....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #2 : Haziran 08, 2009, 11:54:11 ÖÖ » |
|
Abi içinden geçeni yazmışsın, paylaşman yeter. İlgin alakan için çok teşekkürler.
Avcıyı avcı yapan köpek değil. Köpeği köpek yapan avcıdır. Dediğin çok doğru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #3 : Haziran 08, 2009, 12:01:00 ÖS » |
|
avcıyı avcı yapan köpeğidir. çok usta bir avcının bile iyi av yapan bir köpeği yoksa karşıdan görünümü bile avcının karizmasını çizebiliyor Linklerin Görülmesine İzin VerilmiyorLinki Görebilmek İçin ÜYE OL veya GİRİŞ YAP
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Haziran 08, 2009, 12:03:38 ÖS Gönderen: Fevzi DURSUN »
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #4 : Haziran 08, 2009, 12:24:38 ÖS » |
|
Ulaş bu bakış açından dolayı seni kutluyorum. Haklı bir düşünceyle, av köpeğinin avcı köpeği olması gerekliliği farkındalığı içindeki bir çok arkadaşım gibi sende; ana unsurun doğru dürüst avcı olmaktan geçtiğini çok güzel vurgulamışsın. At sahibine göre kişnermiş, ata sözü gerçektende doğrudur. Hep anlatmaya çalıştığımız gerçeklerden biridir, av köpeklerinin sahibi olan avcılara göre farklı bazı davranışlar sergilediği. Genelde köpeklerinden şikayetlerde bulunanlar kendilerini hiç eleştirmeden bu işi yaptıklarında bu gerçekten çok uzakta; mükemmel yetiştirilmiş av köpeği ihtiyacında olduklarını düşünürler sadece. Oysa gerçekte köpeğin kabiliyet ve performansı, onun doğru anlaşılıp, doğru sevk ve idaresinden geçer. Yani bakmak ile görmek arasında fark vardır. Avcı köpeğini görmeli, onu iyi tahlil etmeli, onunla ilişki kurmalı, bu dilsiz hayvancağızın, beden dilinden anlamalı, kendi istek ve disiplinlerini, ona anlata bilmelidir. Bizler bunların mümkün olduğuna inanarak; iyi bir köpek avcıyı avcı yapar, iyi bir avcı köpeği köpek yapar deriz. Anlaşılacağı üzere paylaşım ve öğrenim asla tek taraflı değildir. Köpekler bizlerle paylaşmaya sevdalı canlılardır. Bizlerde paylaşımcı olursak köpeğimiz bize özel hal ve davranışlar sergiler ve tüm yetenek ve performanslarını bizim için kanalize ederler. Saygılarımla.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #5 : Haziran 08, 2009, 12:41:04 ÖS » |
|
güzel bir paylaşım olmuş tesekkürler . bazı avcıların dönüm noktaları vardır avcılığıa başlanılır herşey çok iyi gitmez herkez vurur sen vuramazsın köpek iş yapmaz falan filan gün gelir bir köpek alırsın avda bir hareketler yapmaya başlar ve şevkini arttırır hep bir fazlasına yada her av gününde olmaya başlarsın işte o an köpek adamı avcı yapar  hepimiz yaşamışızdır sanırım..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #6 : Haziran 09, 2009, 08:42:40 ÖÖ » |
|
Ulaş bu bakış açından dolayı seni kutluyorum. Haklı bir düşünceyle, av köpeğinin avcı köpeği olması gerekliliği farkındalığı içindeki bir çok arkadaşım gibi sende; ana unsurun doğru dürüst avcı olmaktan geçtiğini çok güzel vurgulamışsın. At sahibine göre kişnermiş, ata sözü gerçektende doğrudur. Hep anlatmaya çalıştığımız gerçeklerden biridir, av köpeklerinin sahibi olan avcılara göre farklı bazı davranışlar sergilediği. Genelde köpeklerinden şikayetlerde bulunanlar kendilerini hiç eleştirmeden bu işi yaptıklarında bu gerçekten çok uzakta; mükemmel yetiştirilmiş av köpeği ihtiyacında olduklarını düşünürler sadece. Oysa gerçekte köpeğin kabiliyet ve performansı, onun doğru anlaşılıp, doğru sevk ve idaresinden geçer. Yani bakmak ile görmek arasında fark vardır. Avcı köpeğini görmeli, onu iyi tahlil etmeli, onunla ilişki kurmalı, bu dilsiz hayvancağızın, beden dilinden anlamalı, kendi istek ve disiplinlerini, ona anlata bilmelidir. Bizler bunların mümkün olduğuna inanarak; iyi bir köpek avcıyı avcı yapar, iyi bir avcı köpeği köpek yapar deriz. Anlaşılacağı üzere paylaşım ve öğrenim asla tek taraflı değildir. Köpekler bizlerle paylaşmaya sevdalı canlılardır. Bizlerde paylaşımcı olursak köpeğimiz bize özel hal ve davranışlar sergiler ve tüm yetenek ve performanslarını bizim için kanalize ederler. Saygılarımla.
Abim aynı gezegenin insanıyız. Aynı toprakları paylaşmaktan gurur duydum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #7 : Haziran 09, 2009, 11:42:47 ÖÖ » |
|
Ricaederim Ulaş kardeşim, selamlar Manisa'dan:)) Linklerin Görülmesine İzin VerilmiyorLinki Görebilmek İçin ÜYE OL veya GİRİŞ YAP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #8 : Haziran 09, 2009, 11:51:46 ÖÖ » |
|
çok sağlam bir konu teşekkür ederim paylaşım için
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #9 : Haziran 09, 2009, 12:40:09 ÖS » |
|
çok güzel bi konu teşekkür ederim ulaş bey... benim görüşüm biz evde 4 kişiydik şimdi 5 kişi olduk.. dışardan bakan bazı kişiler it der,bazı kişiler de dokunmaz uzağından geçer.. ama bu sevgiyi... onu anlayan yüreğini onunla paylaşan,sen konuşurken o kokladığında hissediyosan senin evlat gibidir zaten.. avcınında en sadık dostu köpeğidir..köpeğinde en sadık dostu sahibidir..! tüm avkolik,dostkolik ve avcı dostlarıma saygılarımla..!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #10 : Haziran 09, 2009, 01:57:11 ÖS » |
|
ulaş gardaş ne demişler 1000 tl lik köpek 1 tl lik tüfek teşekkürler paylaşım için
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #11 : Haziran 09, 2009, 03:14:31 ÖS » |
|
ULAŞ BEY PAYLAŞIMINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER AMA CEVABEN YAZILANLARDAN ANLADIĞIMA GÖRE PEK ANLAŞILAMAMIŞSINIZ BİR MAKALENİN ANA FİKRİ SİZİNDE DEĞİNDİĞİNİZ GİBİ SONUNDA BELLİ EDİLİR DÜŞÜNCELERİNİZE TAMAMIYLA KATILIYORUM ÇOK GÜZEL PAYLAŞIM TEBRİKLER VE TEŞEKKÜRLER
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #12 : Haziran 10, 2009, 07:26:34 ÖS » |
|
Konu hepimizindir.
Haklısınız biraz anlaşılamadığımın farkındayım.
Ben bir av köpeğini secere veya ırksal özelliklerden ziyade, avcının (köpek sahibinin) avcılık özelliklerinin ve kişisel ve insani kalitesinin avcı köpeği ünvanına kavuşturduğunu düşündüğümü açıklamaya çalışmıştım.
Yine de tüm cevap veren avcı dostlara sevgi ve selamlar olsun.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WwW.aVKoLiK.NeT [ Av Keyfiniz ]
|