Arkadaşlar konu bal konusuna dönmüşken bende bir iki satır birşeyler yazmam lazım...
balın en kalitelisi çiçek balıdır...
karakovan balıyla,normal bal arasındaki farkta şudur...
eğer arıcı arılarına şeker vermiyorsa sadece çıtaya takılan mumdan farkeder...içerdiği bal aynıdır...
karakovanda ise dışarıdan hiçbir madde konulmuyor...arı mumunuda,balınıda kendi yapıyor...,
ancak veyselinde söylediği gibi karakovan balını süzme olasılığı ne yazıkki yok...
normal çıtalı çerçevelerde sizlerinde bilgiği gibi çerçevenin içinden çelik tel geçmekte ve bal süzme makinesinde bu teller sayesinde mukavemetli olduğundan balı süzme imkanı bulunmakta...
çerçeve çıtalarda da karakovan balıda yapılmakta...arıya sadece çalışmaya başlangıç noktasını belirtmek için tırnak büyüklüğünde bir mum konulur,arı bu mumdan devam ederek mumu çoğaltır ve işlemi tamamladıktan sonra kabartılmış gözleri bal doldurarak üzerini sır dediğimiz özel maddeyle kapatarak balı olgunlaştırmış olur...yapılan bu muma ağız mumu denir ki sağlık açısından değeri tartışılamaz bile...
kapalı olmayan gözlerde bal henüz olgunlaşmamış demektir yada sezon yetişmemiş demektir...
şunu asla unutmayın...tv kanallarında 4 kilo karakovan süzme bal gibi reklamlar tamamen aldatmacadır...karakovan bal süzülmez bu birinci yanlışları...
ikinci olarakra 4 kilo hakiki karakovan balı bende 400 lira...
sebebine gelince arı karakovan balında üreteceği bir kg.mum için 10 kg.bal tüketiyor...
yani 350 liralık bal yiyip 100 liralık bal yapıyor...ticari anlamda...
bende 50 kovan arı var...ancak 2 kovanım karakovandır...sebebi ise sadece ilaçlık bal bulundurmak için....
yoksa o kovandan 30 kg.bal almak dururken neden 5 kilo bal alayım ki...
ha bu arada komutan senmisin kızı evi benmiyim anlamadım...
nazlanıp duruyorsun...
eğer kızı evi ben isem gönderirsin şu arılarını bana,gönderirim sana kışlık 10 kilo süzme bal...süzme müzme karıştırma...