Tavşan yok kuş yok Haliyle para da olmaması lazım.Avrupada adamlar geyik kaz sülün kırarken ürkiyeli avcılar pabuç eskitiyorlar.
Cihangir Bey! öncelikle sitemize ve aramıza hoşgeldiniz.
Tavşan yok,kuş yok,haliyle para da olmaması lazım demişsiniz.
Evet malesef gün geçtikçe ülkemizdeki avlaklarda tavşanlar ve kuşlar
azalmakta,korkarım 10-15 yıl sonra hiç olmayacaklar.
Yalnız burada biraz avcılar olarak öz eleştiri yapmalıyız diye düşünüyorum,
avcılar derken kendini avcı zannedenler için söylüyorum bunu.
Büyüklerimizden hep dinleriz 20-30 yıl önce her bölgemizdeki av çokluğunu,meralardaki
tavşanları,keklikleri,göllerimizdeki ördekleri,kazları......Dinlemeyi dinleriz ama ne olduda
20-30 yılda bu kadar bol olan av hayvanları günümüzde azaldı,hatta çoğu hep yok oldu.
Ben aklımın erdiğince birkaçını yazayım;
*Zirai ilaçlar,bilinçsizçe yok edilen ormanlar,dağlar
*Teknolojik gelişme ile gün geçmeden üretilen otomatik tüfekler,
*Yerli ve yabancı fabrikalarda 24 saat üretilen av fişekleri,
*Bilinçsizce su kaynaklarının kurutulması,baraj,gölet gibi yapılanmalar,
*Yetkililerin ülkemizdeki av potansiyelini bir türlü av turizmine dönüştürememesi
*Avcılık ile ilgili yapılanma,organizasyon,kontrol,avcılığın geleceği için gerekli tedbirlerin alınmaması,
*kendini avcı olarak tanımlayan ama asla gerçek avcı olmayan limit kurallarına,
avlanma zamanlarına,avcılık kurallarına,nesli tükenmekte olduğundan bazı
türlere konulan avlanma yasaklarına uymayan avcılar......
bu yazdıklarımı onlarca,yüzlerce çoğaltabiliriz sanırım.
Avrupa'da avcılar geyik,kaz,sülün avlarken malesef ve malesef bizler ülkemizde artık Karameke
vurdukmu kaz vurmuş kadar sevinecek hale geliyoruz yavaş yavaş.Ben avrupaya hiç gitmedim ve
doğal olarak oradada avlanmadım,ama izlediğimiz,gördüğümüz,okuduğumuz kadarıyla oralarda
avcılık devlet tarafından bir gelir kaynağı,bir turizm sektörü olarak görülmekte ve av ve avcılık
hususunda büyük yatırımlar yapılmakta.Tabiki bunun karşılığında da avcılardan yaptıkları avlar
karşığılığında bir ücret alınmakta....O ülkelerde insanların geçim standartları yüksek olduğundan
avcılık için harcadıkları miktar onlara göre hiçde öyle büyük rakamlar değil mutlaka....
Ülkemizde de bir an önce av ve avcılık konusunda geniş çaplı çalışmalar,faaliyetler yapılmalı,
av sahalarının genişletilmesi,av sahalarındaki avların türlerinin çoğaltılması,av sahalarının geleceği
için mutlaka önemli tedbirler alınmalı.Görsel ve yazılı basında avcılıkla ilgili bilgilendirmeler,avcılığın
korunması için alınan ve alınacak tedbirler sürekli insanlara anlatılmalı,avcı dernekleri bu konularda
birer tercüman olmalı....
Biz avcılar ise av sezonu olsun olmasın çevremizde bulunan insanları av ve avcılık konusunda bilgilendirmeli,
avcılara karşı peşin hükümlü ve yanlış düşüncelerde olanlara avcılığı anlatmalıyız,en önemlisi "bana neciliği"
bir kenara bırakıp av sahalarında karşılaştığımız kurallara aykırı davranış ve tutumlarda bulunanları
en sert bir şekilde ikaz edip gerektiğinde ilgili mercilere iletmeliyiz....
Bu konu saatlerce tartışılabilecek,günlerce yazılabilecek bir konu,
Evet bizlerde avrupadaki avcılar gibi kaz,geyik,sülün avlamak isteriz tabiki,
Ama malesef günümüz şartlarında bu imkansız...
İnşallah ülkemiz avlakları,ülkemiz avcılığı, ülkemiz yetkilileri av ve avcılığı avrupalılar gibi görmeye başlar ve ona göre çalışmalar yapıp tedbirler alırlar ve biz görmesek bile gelecek nesillerimiz hayal ettiğimiz o güzel avlaklarda,o güzel avları avlama imkanı bulurlar....
Saygılar....