WwW.aVKoLiK.NeT    [ Av Keyfiniz ] WwW.aVKoLiK.NeT [ Av Keyfiniz ]

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 26, 2012, 01:48:44 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]   Aşağı git

Gönderen Konu: KARA KARTAL-ARSLAN-SARI KANARYA-TİMSAH VB.....  (Okunma Sayısı 5100 defa)
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Recep DÖNMEZ
Onursal Üye
*

SEVİYE = 50

« : Mayıs 26, 2009, 02:40:40 ÖS »

Ben bunları gerçekten bilmiyordum
Ya siz……
Takımların flamaları, resmi
internet
siteleri ve formalarında yer alan, taraftarların tezahüratların hayat bulan kara kartal, aslan, sarı kanarya, çift başlı kartal, şahin, leopar, horoz, minare, buğday ve karpuz gibi sembol ve simgelerin birbirinden farklı öyküsü bulunuyor.
GALATASARAY'IN ASLANI

Galatasaray'ın simgesi olan aslan, futbolcuları Nihat Bedik'ten geliyor. Galatasaray kurulmadan 3 yıl önce dünyaya gelen Bedik, Galatasaray Lisesi'nde eğitimini sürdürürken spor hayatına başladı. 1916 yılında başlayan Galatasaray macerası süresince sadece
futbolcu
olarak değil üç adım atlama, yüksek atlama, binicilik, yelken ve yüzme alanlarında da kulübüne hizmet eden Bedik, tam 20 yıl boyunca futbolcu olarak verdiği mücadelesinde 268 kez forma giydi.
Galatasaray
futbol
takımının 8 yıl kaptanlığını yapan, 18 kez giydiği A Milli Takım formasını 8 kez kaptan olarak taşıyan Bedik, 1936 yılında aktif spordan çekilmesine rağmen spor yapmayı ihmal etmedi. ''Aslan'' ismini verdiği teknesi ile yarışlara katılan, futbol oynadığı dönemlerde ''Aslan Nihat'' olarak çağırılan Bedik, hayatını adadığı Galatasaray'a kendi lakabını simge olarak bıraktı.
''HEY YAVRUM KANARYAMA BAK, YİNE UÇTU''-

Fenerbahçe'nin simgesi sarı kanarya da ''Uçan kaleci'' olarak tanınan ünlü kalecileri Cihat Arman'dan geliyor. Fenerbahçe Müzesi Müdürü Alp Bacıoğlu, sarı kanaryanın öyküsünü şöyle anlattı:
''1939 yılında Fenerbahçe'ye transfer olan kaleci Cihat Arman, 1952 yılına kadar oynuyor. O dönemlerde Türkiye'nin en iyi kalecisi olan Arman'a ''Uçan kaleci'' deniliyor. Arman, sahaya genellikle kanarya sarısı formasıyla çıkıyor. Lacivert forması da var ancak bu sarı forması daha çok biliniyor. Bir maçta Arman, kalenin 90 olarak tabir edilen köşesine giden top adeta uçarak çıkarıyor. O sırada taraftarlardan birisi, 'hey yavrum kanaryama bak, yine uçtu' diye bağırıyor. Bu kanarya zihinlerde yer ediyor. 1952 yılında Fenerbahçe genç kadro kuruyor. Bu kadro, ardı ardına şampiyonluğunu kovalayınca basın, kanarya sembolünü telaffuz etmeye başlıyor. Basın, o dönemlerde iyi maçlar çıkaran takımla ilgili 'sarı kanaryalar yine güzel oynadı' şeklinde haber yazınca kanarya tam anlamıyla simge olarak kalıyor.''
BALIKÇININ ''HAYDİ KARA KARTALLAR'' DİYE BAĞIRMASI-

Beşiktaş'ın simgesi olan kara kartalın çıkış noktası ise bir taraftarın tezahüratı. 1940-41 sezonuna gençleştirilmiş ve yenilenmiş kadrosuyla giren Beşiktaş, haftalar ilerledikçe puan farkını açıyor ve ligdeki liderliğini sürdürüyor. Bitime 5 hafta kala Süleymaniye ile 19 Ocak 1941 Pazar günü Şeref Stadı'ndaki maçta Beşiktaş, yine güzel bir oyun ortaya koyuyor.
Maçın ikinci yarısının ortalarında Beşiktaş takımı, önde olmasına rağmen rakip kaleye bitmek tükenmek bilmeyen hücumlar gerçekleştirdiği sırada siyah beyazlıların akın yönü olan Şeref Stadı'nın Atatürk panosu bulunan tarafındaki tribününden bir taraftar, ''Haydi Kara Kartallar. Hücum edin Kara Kartallar'' diye bağırıyor.
Şeref Stadı'nı dolduran binlerce taraftar ve maçı takip eden gazetecileri bir anda etkileyen balıkçı Mehmet Galin'in bu tezahüratı, o maçtan sonra Beşiktaş'a sembol oldu. 6-0'lık galibiyetin ardından Beşiktaş'ın sembolü ''Kara Kartallar'' oldu.

''TİMSAH"IN DOĞUŞU-

Bursaspor'un simgesi timsah, bir yöneticinin izlediği belgeselden yola çıkılarak hayat buldu. 1992 yılında yeşil-beyazlı yönetimde yedek üye olarak yer alan Lemi Keskin, o yıllarda takımın sembolünün inci olduğunu ve genellikle ''Yeşil inci'' olarak telaffuz edildiğini söyledi.
Beşiktaş ile 1992 yılında İnönü Stadı'nda bir maç yaptıklarını ve 0-0 berabere kaldıklarını anlatan Keskin, şunları kaydetti:
''Mart ayındaki bu maçtan sonra takımın sembolünün durağan yerine hareketli olması gerektiğini düşündüm. Kartal havada uçarken onun karşısında inci pek uymuyordu. O dönemlerde yeni sembolü düşünürken belgeselde timsahın boğayı parçaladığını gördüm. Timsah ilk etapta bana sıcak geldi. Yöneticilere ve kulüp başkanına konuyu anlattım, ama kolay olmadı. Marttan ağustosa kadar tanıdığım, tanımadığım birçok Bursaspor taraftarına sembolün nasıl olması gerektiğini sordum. Takımın rengi yeşildi. Sembol, hayvan veya yeşil olmalıydı. Buna en uygun olanı da timsahtı. Sonunda ağustos ayında yapılan yönetim kurulu toplantısında takımın sembolü timsah olarak belirlendi.''
ÇİFT BAŞLI KARTAL KONYASPOR
Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapan Konya'nın takımı Konyaspor'un sembolü de ambleminde yer alan çift başlı kartal. Doğunun ve batının hakimi olarak nitelendirilen keskin bakışlı çift başlı kartal, futbolun da hakimi olmak için yeşil-beyaz renklerin üzerinde amblem olarak yer buldu. Anadolu Selçuklu Devleti'nin simgesi olan çift başlı kartalı, Konyaspor'un ambleminde buğday başakları yalnız bırakmadı.
YİVLİ MİNARE ANTALYASPOR
Antalyaspor'un simgesi ise kentin sembolü olarak bilinen tarihi Yivli Minare oldu. Antalya Ulu Camii'nin minaresi olan Yivli Minare, yıllardır takımın ambleminde yer alıyor.

« Son Düzenleme: Mayıs 26, 2009, 09:14:44 ÖS Gönderen: İsmail ŞEN » Logged
Recep DÖNMEZ'in Imzasi
Recep DÖNMEZ
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin ÜYE OL veya GİRİŞ YAP  
WwW.aVKoLiK.NeT [ Av Keyfiniz ]
« : Mayıs 26, 2009, 02:40:40 ÖS »

VONKUJO
Çetin EKREN
Yetkili
*

SEVİYE = 88

« Yanıtla #1 : Mayıs 26, 2009, 05:53:37 ÖS »

çok güzel recep gardaş ben bunları bilmiyordum vallahi sadece öylesine simgeler diye düşünmüştüm hep....öğrenmiş olduk teşekkür ederiz bizlerle paylaştığın için.....
Çetin EKREN'in Imzasi
{{{  Çetin EKREN (AB rh +)  ERZURUM 1974 }}}
ÖYLE YAŞAYIN Kİ ÖLDÜĞÜNÜZDE DÜŞMANINIZ BİLE AĞLASIN!!!
KraL OLsan Tacın Gider
SuLtan OLsan Tahtin Gider...
KraL DeğiLim Tacim Gitsin
SuLtan DeğiLim Tahtim GitSin
 Ben Kendi HaLinde ßir Ağacim
Fakat DaLimi Kiranin Ağacini Kökünden Sökerim...
osmanyaprak
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Mayıs 27, 2009, 08:58:53 ÖÖ »

Valla koyu bir FENERBAHÇE taraftarı olarak sembolumüzün neden kanarya olduğunu sayende öğrendim Recep Abi. Teşekkürler...
Fevzi DURSUN
aVKoLiK Yönetici
*

SEVİYE = 73

BİR YENGECE, DOĞRU YÜRÜMESİNİ ASLA ÖĞRETEMEZSİNİZ

« Yanıtla #3 : Mayıs 27, 2009, 09:09:57 ÖÖ »

NEDEN SİYAH BEYAZ ?
Balkan savaşından Osmanlı imparatorluğu yenik çıkmıştı. Koskoca Balkan toprakları artık yoktu. Ülkede bu durum büyük üzüntü yarattı. Özellikle gençler savaşın sonucunu uzun süre kabullenemediler. Bu ortamda, adı daha sonra Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü olarak değiştirilen kulübün üyeleri Balkan savaşlarında verilen kayıpların anısına renkleri içinde bulunan kırmızıyı siyaha çevirmeye ve Balkan toprakları geri alınıncaya kadar spor alanlarında siyah-beyaz renklerle mücadele vermeye karar verirler. Ama ondan sonraki yıllarda Balkan toprakları geri alınamadığından Beşiktaş'ın renkleri kırmızı-beyaz'a döndürülmeden siyah-beyaz olarak kalır.
ARMAMIZ
Beşiktaş Amblem'indeki ilk beyaz çizgi 1'i; 3 siyah çizgi 3'u; ve ikinci beyaz çizgi 1'i simgelemektedir. Bütün Amblem 9 bolümden oluşmaktadır ve yukarıdaki dört numara (1,3,1,9) yan yana geldiğinde, 1319'u oluşturmaktadır.1319 Arapça'da 1903'e eşittir. Amblem'deki Türk Bayrağı ise Türkiye Futbol Federasyonu'nun hediyesidir. Beşiktaş Türk Bayrağını kullanma hakkını Yunan Milli Takımıyla oynanan bir maçta Türk Milli Takımını temsil ettiği için almıştır. Başka hiçbir Türk Kulübünün böyle bir hakkı yoktur.

Fevzi DURSUN'in Imzasi
İZMİR/Buca  1971
0535 549 89 96
Ömer BÜYÜKKURUTLU
Onursal Üye
*

SEVİYE = 0

« Yanıtla #4 : Mayıs 27, 2009, 11:46:34 ÖÖ »

Kendimi bildim bileli Cİmbomluyum ama bunu yeni öğrendim teşekkürler.
Ömer BÜYÜKKURUTLU'in Imzasi
Ömer BÜYÜKKURUTLU Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
WwW.aVKoLiK.NeT [ Av Keyfiniz ]

Sayfa: [1]   Yukarı git

aVKoLiK.NeT Etiketler
KARA KARTAL-ARSLAN-SARI KANARYA-TİMSAH VB.....

Gitmek istediğiniz yer: