Orijinalini görmek için tıklayınız : ÜVEYK AVI HAKKINDA.....
yunus ORAN
13.Eylül.2011, 11:46
selamün aleyküm avcı dostlarım.... sezon açıldı herkes halinden memnundur inşallah.. yalnız benim bi sorunum var yardımcı olursanız çok sevinirim... ben üveyk avında çok başarısızım.. bi türlü vuramıyorum arkadaşlar... önüne atıyorum kendine atıyorum hatta arkasına bile attım belki tutar diye :) ama vuramıyorum bi türlü... bildiğiniz bi yöntem var mı yardımcı olur musunuz... bıldırcında sorun yok genel olarak keklik ve diğer avlarda da sorunum yok.. üveyk avı gerçekten zor mu ben mi beceremiyorum?? 25-30 fişek attım 3 tane vurabildim...
Kemal_Uygur
13.Eylül.2011, 12:21
Üveyik avı gerçekten diğer avlara nazaran sert uçan bir kuş olduğundan özelliklede rüzgarlı havalarda zordur.
Ancak tüfek yeni değilse ve yüzünüze tam oturuyorsa birazda atıcılığınızı geliştirdiyseniz vuramamak için hiçbir sebep yok.
Benim en sevdiğim ve keyif aldığım avlardan biridir üveyik avı ve genelde %70 ve üzeri randıman alırım atışlarımdan.
yunus ORAN
13.Eylül.2011, 12:35
abi ben beceremiyorum herhalde... tüfeğim yeni wizard bıldırcında sorun yok boşa atmam desem yalan olmaz hani... ama üveyk avında bi türlü tutturamıyorum.. önce yerli ucuz fişek denedim olmadı sonra kaliteli rc kullandım yine aynı.. 32 gr 7-8 numara kullanıyorum.. 3 numara şok kullandım olmadı yüksek geçiyor genellikle full şok taktım yine vuramadım... sanırım olmayacak :)
Mesafeyi tam kestiremiyor olabilirsin.biraz daha yakın geçenlere at .hızlı fieşk kullanmanı tavsiye ederim.trap fişekleri üveyik avı için idealdir. ben hep trap fişeği kullanıyorum.
Hüseyin ORHAN
13.Eylül.2011, 12:59
yunus hiç canını sıkma üveyik mühresi al 4-5 tane avlandığın bölgede kuşun geçit güzergahı üzerinde kuru ağaç varsa uç dallarına mühreleri tak
geçit yapan üveyikler bu mühreleri görünce hem hızını kesiyor hemde senin atış mesafene giriyor
şahsen ben böyle avlanıyorum sezonun ilk açıldığı gün 4 kişiydik ve hepimiz limitleri bu ağacın etrafında doldurduk :)
tüfeğim vursan otomatik 4 numara şok ile 30 gram 8 numara yaf kullandım
Kemal_Uygur
13.Eylül.2011, 13:09
Kullandığın fişeklerde sorun yok. Sıcak havalarda 30 gr geçme. 28-30 gr 7-8 no iyidir.
Tüfeğin yeniyse alışana kadar biraz sıkıntı çekebilirsin normal. Bıldırcın üveyiğe göre çok daha kolay vurulabilen bir kuş olduğundan kıyas kabul etmez. Mesafe konusunda sıkıntı olabilir, bazen yakın sandığımız mesafeler aslında tahminimizden uzak olabiliyor. Uzak mesafelerde atışlarda biraz önleme yapmak gereklidir. Buda tecrübe ve pratikle kazanılır. Yani lafın kısası can sıkılacak bir durum değil. Zamanla alışırsın.
yunus ORAN
13.Eylül.2011, 13:20
tavsiyeleriniz için teşekkür ederim... sıkıntı yapmıyorum da vuramadıkça dahada iştahlanıyorum.. daha önce çifte kullanıyordum sanırım tüğeğe alışamadım.. tavsiyelerinize uymaya çalışacağım... sağolun.. rasgele....
ibrahim ozel
13.Eylül.2011, 14:19
Mesafeyi tam kestiremiyor olabilirsin.biraz daha yakın geçenlere at .hızlı fieşk kullanmanı tavsiye ederim.trap fişekleri üveyik avı için idealdir. ben hep trap fişeği kullanıyorum.
Eğer vurmakta zorlanıyosan sen gürkanın sözünü dinle kardeş traptan vazgeçme.
Oktay AKÇAKMAK
13.Eylül.2011, 14:40
üveyik nasıl vurulur yakında gösterecem ibocum merak etme
İBRAHİM AKKAYA
13.Eylül.2011, 17:06
Yav Oktay Komtan sen sağmısın sesin soluğun çıkmıyor Ben ördek sezonunu bekliyorsun sandım.
Gecen gün Ercan KAYA Misafirimdi baya kulaklarını çınlattık.
Yunus kardeşim Pskolojikte olur Tüfeği değiştirdim vuramıyorum diye 24 GRAM Trap fişeği idael oluyor.
Bizde Fişek sorunu yok Oğlan Asker 3000 tane falan fişeği kalmış atıyoruz.http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gif
ersin kasap
13.Eylül.2011, 17:57
yunus kardeşim dostlar gerekenleri yazmış ama bende birkaç ilave yapayım
üveyik gerçekten avı zor ama bol fişek attırdığı için sevilen bir avdır eğer bek yerim ayçiçeği tarlası değil orman veya su kenarıysa geçit avı zor olur tarlada bekler yeme gelmesi esnasında vurusu daha basit ve güzel olur kullandığın fişeklerde bence sıkıntı yok ben devamlı üveyik avlarında 28 gram 8 numara saçma kullanırım hiç problem yaşamadım daha marka olarak tavsiye veremem çünkü herkezin zevki beyenisi farklı oluyor
tüfeğin yeni olduğu için kundağı uymayada bilir veya farklı yönlerden ve hızlardan geldiği için önlemeyi mesafeyi ayarlayamıya bilirsin bence en önemli kural hızlı avlarda tetik çekilirken durulmasıdır buna dikkatet derim çünkü tetiği çektiğin anda namluyu durduruyorsan kuşun hep arkasında kalırsın bunu denemelisin bence
kapadokyali_1981
14.Eylül.2011, 06:46
Bence yan geçen avlarda helede tüfeğin yeni ve alışma döneminde isen av vurmak biraz daha zordur. Bende yıllarca çifte kullandıktan sonra bu sene otomatiğe geçtim ilk zamanlar bende senin gibi bol mankeli avlar yaptım şok değiştim fişek değiştim sonra farkettimki aslında sorun bende çünkü ilk tüfeğime öyle alışmışımki namluyu kaldırdığımda hiç avı aramadan atış yapıyodum ama bunda arpacıkla çok uğraşır olmuştum. Önce arpacığı küçülttüm biraz faydası oldu ama gene istediğim gibi değildi bi gün üveyik avında yere beraber uçan bi kuşa 3 tüfek attım yerden kalkan tozdan anladımki bütün fişekleri alt atıyorum buda demek oluyorki tüfeği omuzladığım zaman hedefe yukardan bakıyorum. Evde boş kaldıkca BOŞ tüfekle bol bol antreman yaptım şimdi iki haftadır hiç sıkıntı yok sanki yıllardır bu tüfeği kullanıyorum. Sanada tavsiyem acele etme ve tüfeğe alışmıyı bak çünkü vurmayan tüfek olmaz saygılar.
çetin ekren
14.Eylül.2011, 08:29
Her avcı duran hedefe nasıl ateş edeceğini bilir, yalnız , koşan hedefe ateş ederken işler biraz değişiyor,çünkü bu esnada hedef hareket ediyor ve onu vurabilmemiz için önleme yapmamız gerekiyor.
Yivli tüfeklerle nasıl önleme yapılır ?
Aslında koşan avın hızı düşükse ( saniyede 3 metreye kadar ) ve uzaklık mesafesi 50 metreye kadar ise, önleme almamıza gerek kalmaz . Yivli tüfeklerde kurşunun çıkış hızı o kadar yüksektir ki, önleme yapmak gerekmez . Av , adım atmadan vurulabilir . Av hayvanının 50 metreden daha uzakta olması durumunda ve hızlı koşuyorsa o zaman önleme yapılır . Sorun şuradan kaynaklanıyor ; önleme ne kadar olacak ? Bunun için birkaç örnek vermek istiyorum . Yivli silahtan çıkan kurşunun hızı saniyede 600 m. olduğunu kabul edersek , kurşun 100 metre uzaklıktaki hedefe 0.17 saniyede ulaşacaktır . Eğer koşan av , 1 saniyede 3 metre ilerliyorsa , bu av 0.17 saniye içinde 0.51 cm ilerlemiş olacaktır ( 0.17 x 3 = 0.51 cm ) . Bu demektir ki önleme 0.51 cm olacaktır ama kurşunun çıkış hızının 900 m/sn. olduğunu var sayarsak ve ava uzaklığımız 200 metre olursa önlemenin 66 cm olması gerekiyor çünkü kurşun hedefe 0.22 saniyede ulaşacaktır ( 0.22 x 3 = 0.66 cm ). Bu iki örnekte de önlemeler avcı ile hedef arasında değişik mesafeler olup , tam karşı karşıya geldikten sonra ateş edilmeli , hedefin hızı 3m/sn olursa tabii ...
Bunun yanında tabii ki hava şartları da göz önünde bulundurulmalı . Bunlar rüzgarın nereden ve ne kadar hızlı estiğine ve kurşunun gideceği mesafeye bağlı .
Rüzgarın kurşuna karşı etkisi , kurşunun ağırlığına ve gideceği mesafeye bağlı .Bu da bir gerçek ki, rüzgar ne kadar hızlıysa ve kurşunun isabet noktası ne kadar uzaksa kurşun üzerine etkisi o kadar büyük olacaktır .
Bunun yanında hedefi de tutturmak için mesafeyi çok iyi tahmin etmek gerekiyor .
Yivsiz tüfeklerde nasıl önleme yapılır ?
Yivsiz tüfeklerde hareketli hedefe ateş etmek daha zordur yivlilere nazaran . Çünkü hedef çok hızlı hareket ettiğinden , av atış menzilimizin hemen dışına çıkıyor ve ya atış menzilimizin dışından kalkıyor .
Hesaplanmıştır ki avcı , tetiğe basma kararı alıp tetiği düşürene kadar geçen zaman yaklaşık 0.031 saniye geçmektedir .
Kapsülün ateş alması barutun yanması ve saçmaların hedefe ulaşması 0.068 saniyedir.
Bunu şöyle açıklayabiliriz ; avcı ateş etmeye karar verdiği andan itibaren kurşunun hedefe varması yaklaşık 1 saniyedir , bu esnada da av ilerlemekte olacaktır , önleme olarak bunları hesaplamaz isek av gitmiş ve kurşun avın arkasına düşmüş olacaktır ; yani ıska http://www.av-doga.com/images/smilies/biggrin.gif .... Bunun için avcı koşan hedefe nişan almaz , onun yerine koşan hedefin önüne , üstüne , altına , yanına ama her zaman koşan hedef ile saçmaları buluşacak şekilde ayarlar , buna da önleme denir ...
,
http://img115.imageshack.us/img115/38/capture1cb3.jpg (http://img115.imageshack.us/img115/38/capture1cb3.jpg)
Hareketli hedefe atış etme teknikleri şöyle sıralanabilir ;
1.YÖNLENME ; Bu en iyisidir ama bunun için çok çeviklik ve atış pratiği gerekir bir de tüfeğe çok güzel hakim olmalı ...
2.KESME ; Bu atışta tüfek ava yönlendiriliyor hedefin önüne çekiliyor avın yaklaşması bekleniyor ne zaman ki, hedef atıcının hesapladığı önleme noktasına geliyor , o zaman ateş ediyor .Bu teknik avcılar arasında çok fazla rağbet görmüyor ..
En fazla tercih edilen atış tekniği SAVURMA , GÜTME tekniğidir , bu atışı yaparken atıcı nişan alıyor gerekli önlemeyi veriyor namlunun hareketini durdurmadan ateş ediyor .. Bütün bu atışlarda önleme çok fazla rol alıyor .
Bu önlemeyi matematiksel olarak şöyle bulabiliriz ;
Koşan hayvanın hızını zamanla çarpıyoruz , bunu rahat hesaplayabiliriz aşağıdaki formulü kulanarak ;
-- S = V.T ; yani yol eşittir hız çarpı zaman ....
Bütün avcılar bilir ki bunları hesaplamak av sahasında çok zordur ateş etme kararı saniyeden daha az olduğundan bu hesaplar sadece defter üzerinde yapılıp , sahada da uygulanır . Pratik şunu gösteriyor ki mesafe uzadıkça önleme de ikiye katlanır ..
Mesela koşan tavşanın uzaklık mesafesi 20 metre iken 40 cm. önleme yaparsak uzaklık mesafesi 40 metreye çıkınca önleme de 80 cm. olmalı .
ismailkocager
14.Eylül.2011, 09:36
Düşük gramajlı ve hızlı fişekler bu avda idealdir..Yerli ve ya yabancı tercihi size kalmış.
Trap fişekleri ile iyi neticeler alabilirsiniz.
Rastgele...
yunus ORAN
14.Eylül.2011, 15:06
tüm avcı dostlarıma abilerime çok teşekkür ederim.. tavsiyelerinize uyarak bu hafta yeni bir dönem başlatacağım...:) zamanla bu işide çözeceğime inanıyorum.. genellikle diğer avlarda sorunum yok zaten ama üveyk avı beni baya zorluyor.. daha önce de söylediğim gibi şimdiye kadar hep çifte kullandım çok ta memnundum heves edip otomatik aldım sanırım alışmam zaman alacak.. tekrar teşekkür ederim.. yine yorumlarınızı beklerim.. sağolun..
veyselll
14.Eylül.2011, 19:07
yunus aynı dertten bende de var. üveyikte attığımj mankeyi çullukta atsam emin ol çulluk ne renk bilemezdim. üveyk görünce basiretim bağlanıyo adeta. senin gibi önüne attım olmadı arkasına attım olmadı bi tüfeği atmadığım kaldı.
bunun nedenini de kendimce buldum. çullukta bazen tüfeğin omzuma değdiği anda yapılan atışlarım oluyo vede güzel sonuç alıyorum ama üveyk avında süzüle süzüle gelen kuşu vuramıyorsun.
olay şu bence. kafanda yer yapmış acaba vurabilirmiyim diye vede sen ne kadar önü ne kadar arkası derken tetiği çektiğin anda namlu kısa bi duraklama yapıyor. ama ani atışta hele helede kendini, avı kafanla değil gövdenle takip etmeyi öğrendiysen zaten tüfeği yüzlediğin anda hedefle göz gez arpacık oynuyor. hatta şunu da söyliyeyim. vurduğum avların çoğunda bırak arpacığı namluyu bile görmem çünki dikkatim avdadır. zatende sana uyan bir kundak ile de arpacığa bile gerek yok tüfeği omuzladığın zaman baktığın yere nişan alırsın. evde BOŞ OLDUĞUNDAN EMİN OLDUĞUN TÜFEKLE belirli bir noktaya bak vede gözünü ayırmadan tüfeği omuzla. o noktanın yakınına gelecektir an kötü ihtimal. bunu daha da yakınlaşana kadar yap. vede an önemlisi avda sadece avına konsantre ol vurabilirmiyim düşüncesini kafandan çıkarmadığın sürece üveyk zor.
inşallah bir nebze de olsa yardımcı olabilmişimdir. en kısa sürede üveyk li paylaşımlarını bekliyoruz
samet bereket
14.Eylül.2011, 19:27
Aynen veysel kardeşim bende nezaman acaba vurabilecekmiyim diye tereddüt etsem manke ama av önüme aniden çıkınca yaptığım atışlar nokta atışı oluyor genelde nasıl nişan aldığımı o an ben bile anlamıyorum bence haklısın en iyisi kafa yormadan nişan aldığın gibi basmak tetiğe..
veyselll
14.Eylül.2011, 19:41
Aynen veysel kardeşim bende nezaman acaba vurabilecekmiyim diye tereddüt etsem manke ama av önüme aniden çıkınca yaptığım atışlar nokta atışı oluyor genelde nasıl nişan aldığımı o an ben bile anlamıyorum bence haklısın en iyisi kafa yormadan nişan aldığın gibi basmak tetiğe..
bir yerde bir yazı okumuştum. atış anında namluyu gördüyseniz boşuna av aramayın diyordu. ama aslında bunlarla kafamızı bulandırmamak lazım. oluruna bırakmak lazım. herşey zamanla yerine oturur
yunus ORAN
15.Eylül.2011, 05:48
sağolasın veysel kardeşim... artık deneye deneye öğreneceğiz... 25 atışta 4 tane vurdum hala aklım almıyor nasıl olur diye... bu pazar neler olacak göreceğiz artık :)
ibrahim ozel
15.Eylül.2011, 09:42
Abi gönderdiğin cd jpg uzantısı olsun ben başka bişi istemiyomki senden. Bilgisayarcıya doldurtuyomuşsun cd deki resimleri. Arkadaşa doldurturken söyleyeceğin tek şey jpg uzantılı olacak resimler demen yeterli.
çetin ekren
17.Eylül.2011, 19:54
Abi gönderdiğin cd jpg uzantısı olsun ben başka bişi istemiyomki senden. Bilgisayarcıya doldurtuyomuşsun cd deki resimleri. Arkadaşa doldurturken söyleyeceğin tek şey jpg uzantılı olacak resimler demen yeterli.
Oktay komutanım sen cd'de göndersen kitabınıda göndersen boş...
mesele iboysa hatim indirse boş... :)
ibrahim ozel
17.Eylül.2011, 21:32
Adresini verde sana göndersin jpg uzantısı olmayan resimleri senin hatimi görelim.
Av bolluğunda köpek yetiştirdim demeye benzemiyor bu iş tatlım.
çetin ekren
17.Eylül.2011, 21:52
Adresini verde sana göndersin jpg uzantısı olmayan resimleri senin hatimi görelim.
Av bolluğunda köpek yetiştirdim demeye benzemiyor bu iş tatlım.
komutanım bir kopyada bana gönder...
arkadaş benim hatimide görmek istiyormuş...başım gözüm üstüne...
bollukta şansımıza ne yapalım komutan... :)
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.