Orijinalini görmek için tıklayınız : Avcılık kulübü nasıl kurulur? Bilgisi olan varmı?
osmanturka
13.Nisan.2012, 11:10
Değerli arkadaşlar Kasabamıza bir avcılık kulübü kurmak istiyoruz ancak bu konuda hiçbir bilgimiz yok. bundan 10-15 yıl önce kasabamızda avcılık kulübü vardı ancak ne olduysa sonra kapanmış ve bir dahada açan olmadı kasabada kapanan kulübün yerine kulüp acılmaz diye birşeyler söyledi kasabmızdaki büyükler borcu varmış önceden gibisinden böyle bişey varmı doğruluk payı ne kadar? biz arkadaşlarla tekrar kasabamıza avcılık kulübünü kurmak istiyoruz ne yapmamız lazım hangi prosedürleri uygulamamızlazım? ,nereye baş vurmamız lazım? bu işe para harcanıyormu harcanıyorsa ortalama nekadar bütçe lazım bu konularda bilgisi olan abi ve kardeşlerimden yardım istiyorum ilgilenirseniz çok sevinirim.
Burhan KESKİN
13.Nisan.2012, 11:29
AVCILIK ATICILIK DERNEĞİ NASIL KURULUR?
Derneğin tanımı: 23.11.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5253sayılı Dernekler Kanununun 2. maddesinde derneğin tanımı; " Dernek: Kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek veya tüzel kişinin, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzelkişiliğe sahip kişi topluluklarını” olarak yapılmıştır.
Kimler dernek kurabilir
Fiil ehliyetine sahip gerçek veya tüzel kişiler, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir.
Dernek kurucusu olabilmeleri ile ilgili olarak, Türk Silâhlı Kuvvetleri ve kolluk kuvvetleri mensupları ile kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri hakkında özel kanunlarında getirilen kısıtlamalar saklıdır.
Ayrıca, onbeş yaşını bitiren ayırt etme gücüne sahip küçükler; toplumsal,ruhsal, ahlakî, bedensel ve zihinsel yetenekleri ile spor, eğitim ve öğretim haklarını, sosyal ve kültürel varlıklarını, aile yapısını ve özel yaşantılarını korumak ve geliştirmek amacıyla yasal temsilcilerinin yazılı izni ile çocuk dernekleri kurabilir veya kurulmuş çocuk derneklerine üye olabilirler.
On iki yaşını bitiren küçükler yasal temsilcilerinin izni ile çocuk derneklerineüye olabilirler ancak yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar.
Çocuk derneklerine onsekiz yaşından büyükler kurucu veya üye olamazlar.
Dernek kurucusu olacak kişilerde aranan fiil ehliyetine ne şekilde sahip olunur.
4721 sayılı Türk Medeni Kanununda belirtildiği üzere; ayırt etme gücüne sahipve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyeti vardır.
Ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmamak: Yaşının küçüklüğü yüzünden veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk ve bunlara benzer sebeplerden biriyleakla uygun biçimde davranma yeteneğinden yoksun olmamak yada bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm bulunmamaktır.
Ergin olmak: Onsekiz yaşını doldurmuş olmak veya onsekiz yaşın doldurmamış olduğu halde evlenmiş olmak yada onbeş yaşını doldurmuş küçüklerin kendi isteğive velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınmış olmaktır.
Tüzel kişiler, kanuna ve kuruluş belgelerine göre gerekli organlara sahip olmakla, fiil ehliyetini kazanırlar. Tüzel kişinin iradesi, organları aracılığıyla açıklanır.
Dernekler özel hukuk tüzelkişisi olup, Türk Medeni Kanununun 48. maddesindebelirtilen tüm hak ve yetkilere sahiptir.
Hangi amaçla dernek kurulamaz
Anayasa ve kanunlarla açıkça yasaklanan amaçları veya konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla dernek kurulamaz.
Derneğin amacı; kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir gayeyi gerçekleştirmeye yönelik, anlaşılabilir ve süreklilik arzetmelidir. Hukuka veya ahlâka aykırı olmamalıdır.
Derneğin kuruluş şekli
Dernekler, kuruluş bildirimini, dernek tüzüğünü ve gerekli belgeleri yerleşim yerinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirine verdikleri anda tüzel kişilik kazanırlar.
Dernek tüzüğünün içeriği
Dernekler Mevzuatı gereğince derneğin tüzüğünde aşağıda gösterilen hususların belirtilmesi zorunludur:
Derneğin adı ve merkezi. (Derneğinizin adı, daha önce kurulmuş olan birderneğin adından farklı olmak zorundadır.)
Derneğin amacı ve bu amacı gerçekleştirmek için dernekçe sürdürülecek çalışma konuları ve çalışma biçimleri ile faaliyet alanı.
Derneğe üye olma ve üyelikten çıkmanın şart ve şekilleri.
Genel kurulun toplanma şekli ve zamanı.
Genel kurulun görevleri, yetkileri, oy kullanma ve karar alma usul ve şekilleri.
Yönetim ve denetim kurullarının görev ve yetkileri, ne suretle seçileceği, asılve yedek üye sayısı.
Derneğin şubesinin bulunup bulunmayacağı, bulunacak ise şubelerin nasıl kurulacağı, görev ve yetkileri ile dernek genel kurulunda nasıl temsil edileceği.
Üyelerin ödeyecekleri giriş ve yıllık aidat miktarının belirlenme şekli.
Derneğin gelir kaynakları.
Derneğin borçlanma usulleri.
Derneğin iç denetim şekilleri.
Tüzüğün ne şekilde değiştirileceği.
Derneğin feshi halinde mal varlığının tasfiye şekli.
m-Dernek geçici yönetim kurulu üyelerinin adı, soyadı, görev ünvanı.
Dernek tüzüğünde kanunen belirtilmesi zorunlu hususlar dışında, Kanuna aykırı olmamak kaydıyla tüzükte yer alması istenilen diğer hükümler eklenebilir.
Osman kardeşim dernek kurma işini epey bir zorlaştırdılar ama umarım işine yarar sevgiler saygılar!
osmanturka
13.Nisan.2012, 11:41
Teşekkür ederim Burhan abi biz bu işin içinden cıkarmıyız bilmiyorum,hadi diyelim tüzüğü hazırladık yonetim kurulunu tamamladık üyeler hazır nereye başvuruyoruz mülki amir derken bizim burası kasaba belediye başkanınamı başvuracaz yoksa merkezde valiliğe falanmı?
çetin ekren
13.Nisan.2012, 11:50
daha önce bir dernek varmış kapanmış....
kapansın,bu başka bir dernek kurmaya hiçbir şekilde engel teşkil etmez...
kurucu üyeler tamamsa sıkıntı yok demektir...
ama önce sizin yapmanız gereken derneği kuracağınız ilçenin böyle bir derneğe göstereceği ilgi ve destektir...
potansiyel yoksa hiç tavsiye etmem,ama varsa gidebildiğiniz yere kadar gidin derim...
sebebine gelince...
önce dernek için size bir yer gerekli ve buda dernek kirası demektir...
odunu,kömürü veya doğal gazı her neyse bunlar masraf demektir...
masa,sandalye,televizyon,boya çay ocağı vb.bunlar en azından 2 bin lira demektir...
dernekler kar amacı gütmez,tüzüğünde yasaktır...
her yıl beyanname verilir...
geliri giderini karşılamıyorsa cepten destek demektir...
derneği kurup sadece dernek olarak kalacaksanız bir adım ilerleyemezsiniz...
federasyona bağlanıp derneği kulübe çevirmelisiniz....
atış il temsilciniz kim bilemiyorum ama bunun derneğinizden birinin olması size avantaj sağlayacaktır...
gençlik spor il müdürlüğünüzle sürekli diyalog içerisinde olup TAF'dan atıcılık lisanslı sporcu yetiştirip isminizi duyurmanız derneğinize ilgi alakyı artırıp,üye potansiyelinizi artıracaktır...
varsa sormak istediğiniz başka şey yardımcı olmaya hazırım...
şu anda sizin yapmak istediğiniz şeyleri biz bir yıl önce sıfırdan başlayarak yaptık...
ve yukarıda saydığım şeyleri bir yıl içerisinde tamamladık...
yılmıyacak,usanmıyacaksanız yapın derim...ama heman pes eden birileriyle bu yola çıkmayın...
çetin ekren
13.Nisan.2012, 11:51
dernekler masası var ilk müracaatı oraya yapacaksınız...
osmanturka
13.Nisan.2012, 11:58
Çetin bey bizimki söylediğim gibi 2,200 nüfuslu kasaba biz sporcu yetiştirmek,yada turnuva düzenlemek gibi bir amacımız yok biz sadece avcılar olarak oturup muhabbet edeceğimiz kendı yerımız olsun istiyoruz ve özelliklede kasabamızda oldukça kaçak avcılık yapılıyor bu kasaba halkı tarafından değil çevre illerden yani yabancı avcı oldukça çok ama hep kaçak evraksız ve av günü olsun olmasın farketmıyor birde bununla mücadele etmek için bu kulübü kurmaya karar verdik. asıl amacımız bu.adamla merada karşılaşıyoruz kardeşim kımsın nesin diyoruz senkımsın? diyor evrakları göster diyoruz göstermıyorum siz kimsinizki gösterelım dıyebiliyor kulüp olursak bunları sorma hakkı doğuyor diye düşünüyorum bilmem doğrumu yapıyoruz.
çetin ekren
13.Nisan.2012, 12:05
böyle bir hakkınız yok ne yazıkki...
dernekte olsanız,şahısta olsanız tek yapmanız gereken ya jandarmaya yada milli parklar görevlilerine haber vermeniz...
bu işin başka bir şekli var oda fahri av müfettişliği belgesi almanızdır...
eğer iki kişi olursanız ve her ikinizde de bu belge varsa ancak o şekilde yasak bölgede av yapan yada yasak şekilde av yapan kişi hakkında tutanak tutma hakkınız var...
ama ben bunu tavsiye etmem...
bu sadece görevini yapmayan kurumların ameleliğini yapmaktır...
osmanturka
13.Nisan.2012, 12:09
Çetin bey ama göz göre göre doğa ve av sahamız yok ediliyor gece avı yapılıyor,biz aman vurmayalım çoğalsın dediğimiz 15-20 kekliğimiz dışardan gelinip bohçacılar tarafından vuruluyor,bizde buna seyirci kalmak istemiyoruz,birşeyler yapmak istiyoruz, bu ülkede hangi kurum işini doğru düzgün yapıyorki salla başını al mağaşını,jandarmayı arıyorsun ormancıyı ara dıyor ormancıyı arıyosun o mevkiye uzağız diyor bilmem anlatabildimmi
çetin ekren
13.Nisan.2012, 12:18
Çetin bey ama göz göre göre doğa ve av sahamız yok ediliyor gece avı yapılıyor,biz aman vurmayalım çoğalsın dediğimiz 15-20 kekliğimiz dışardan gelinip bohçacılar tarafından vuruluyor,bizde buna seyirci kalamak istemiyoruz,bişeyy apmak istiyoruz, bu ilkede hangi kurum işini doğru düzgün yapıyorki salla başını al mağaşınıjandarmayı arıyorsun ormancıyı ara dıyor ormancıyı arıyosun o mevkiye uzağız diyorbilmem anlatabildimmi
hassasiyetinizi paylaşıyorum buna şüpheniz olmasın...
bu yorumu size Erzurum'dan yani bahsettiğiniz bu meseleleri av sezonunda en çok yaşayan biri olarak yapıyorum...
ayrıca Doğu anadolu Avcılık,atıcılık ve doğa sporları kulübü yönetim kurulu üyesiyim...
yıllardır bunun savaşını veriyoruz...birşeyler değişmedimi,elbette değişti...
ama bahsettiğiniz meseleler sadece dernek kurmakla çözülmez bunu anlatmaya çalışıyorum...
bu konuda anlatacak çok şey var ama ne yazmakla biter nede okumakla...
balık baştan kokmuş vesselam...
zaten gelen avcının evrakları tam ise,ve avlakta serbest ise yapabileceğiniz hiçbirşey yok üstüne üstlükte müdehale ederseniz suçlu durumuna düşersiniz bilginiz olsun...
benim gibi jandarmada saatlerce ifade vermemeniz için söylüyorum bunları...
gece far avı konusunda da elinizden geldiği kadar mücadele edin...
jandarmaya haber verin...gece avında yakalananların araçlarına dahi el konuluyor...
eğer böyle bir iki kişini canı yanarsa eminim etkili olacaktır...
osmanturka
13.Nisan.2012, 12:23
Peki..Kaderimize razı olucaz yani... ama pes etmeyecem gerekirse fahri görevli olacaz,banane demeyecem,o kurumların ameleliğini yapmak değilde, bu ülkenin ameleliğini yapmak heralde hepizin görevi yoksa hiç bir şey değişmez.
çetin ekren
13.Nisan.2012, 12:32
Peki..Kaderimize razı olucaz yani... ama pes etmeyecem gerekirse fahri görevli olacaz,banane demeyecem,o kurumların ameleliğini yapmak değilde, bu ülkenin ameleliğini yapmak heralde hepizin görevi yoksa hiç bir şey değişmez.
dernek kurmaktan vaz geçmeyin,her zaman birlikten kuvvet doğar...
bakarsınız sözü her yerde geçen biri derneğinize üye olur,sesinizi duyuramadığınız yerlere sesinizi duyurur...
sana başka bir çözüm yolu daha sunayım...
şikayet ettinde seni kimse kaale almadımı...bu sefer şikayetini yazılı yap...
çünkü devletin resmi dili yazılıdır...sözlü değildir...
eğer bunada gerekli yanıtı alamazsan şayet...
ve herkesi karşına almaktanda korkmuyorsan,benim gibi her yerde bir dosyan olmasını istiyorsa Başbakanlık iletişim merkezi(BİMER)'e şikayetini yap...
bak bakalım neler değişecek...kimlerden ne telefonlar alacaksın...
gör bak nasıl düşmanların olacak... :)
kimileri dost görünüp açığını arayacaklar,hakkında işlem yapmak için...
evet arkadaşlar dernek kurmaktan vazgeçmeyin derneğin kurulumunu burhan kardeşim çok güzel özetlemiş yalnız derneğinizi kurarken federe olarak kurarsanız daha iyiolur ışıklar avcılar spor kulübü :) :) :) saygılar
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.