PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fişekte gramaj ?

Onur ÇELİKOĞLU
03.Haziran.2012, 17:21
Daha önceden hep 34gr 7 numara RC fişek kullanıyordum. Kendimi bildim bileli hep bu fişeği kullanıyorum.

Bu sene artık belgelerimi alıcam ve hayırlısıyla yeni bir tüfek daha alıp yeni bir başlangıç yapıcam avcılıkta.

Sizlerden öğrenmek istediğim , hangi havada hangi avda kaç gr kullanmam gerektiği.

Av hayvanlarında aşşağı yukarı biliyorum kaç numara fişek kullanacağımı.

Şimdi hangi havalarda kaç gr ,
Hangi ava kaç gr kullanmam gerektiği.

Sizlerden detaylı bilgi bekliyorum. Eğer daha önceden böyle bir konu açılmışsa link atmanızı istiyorum. Site içinde araştırdım denk gelmedim.

ibrahim ozel
03.Haziran.2012, 17:51
9-10 numara 28 gr en ucuzundan bıldırcına.
8 numara 30 gr en ucuzundan üveyk avına
6 numara 32 gr kaliteli fişek kekliğe. (Kar varsa 34 gr)
5 numara 32 gr hava sertse 34 gr tavşan ve güvercine kaliteli fişek
3-4 numara kaliteli fişek 34 gr ördeğe.
0-0,1-0,2-0,3 36 gr kaliteli fişek kaz avına...

Burhan KESKİN
03.Haziran.2012, 17:54
9-10 numara 28 gr en ucuzundan bıldırcına.
8 numara 30 gr en ucuzundan üveyk avına
6 numara 32 gr kaliteli fişek kekliğe. (Kar varsa 34 gr)
5 numara 32 gr hava sertse 34 gr tavşan ve güvercine kaliteli fişek
3-4 numara kaliteli fişek 34 gr ördeğe.
0-0,1-0,2-0,3 36 gr kaliteli fişek kaz avına...

Komutan gerekeni söylemiş!!http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/smiley.gif

Onur ÇELİKOĞLU
03.Haziran.2012, 18:25
Çok teşekkür ederim İbrahim abi.

0-0,1-0,2-0,3 bunlar ne oluyor ? Hangi numara nasıl fişek bunlar ?

04.Haziran.2012, 08:24
Onur kardeşim fişeklerde genelde marka tercihleri çok fazladır ve avcının kendi performansına tüfeğin performansına göre değişiklik gösterebilir
Ancak gram olarak ve numara olarak Komutanım gerekli bilgileri zaten paylaşmış
0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 dedikleri fişekler en iri saçmalardan oluşur
Anadoluda genelde 0,9 yani şavrotin tabiriyle kullnılan fişekler domuz ve kurt avlarında kullanılan günüzmüde kullanımı yasak olan ve benimde avda hiç tavsiye etmediğim fişek çeşitidir uzun menzile sahip olmasının yanında istikrarsız bir gidişe ve kötü bir üne de sahiptir
Öte yandan 0,7 ye kadar fişeklerle güney doğuda dağlarda bazı köylülerin keçi avladıklarına şahit oldum
Bir tavsiyemde çok değişik numarada fişek yerinde tek numara fişek kullanmak avda nezaman ne çıkacağı pek belli olmuyor mesela keklik avlarken ördekte tavşanda çıkma durumu çok yüksek ki birçok sefer denk gelmişimdir bu yüzden her avın saçması 5 numara derim ben marka tamamen size kalmış otamatikler için yazın 30 32 gr kışın 34 gr erzurum gibi illerde 36 gr da olabilir bir diğer ikazımda bior yada keçe tapa kullanmanızı mutlaka tavsiye ederim farkı kendinizde göreceksiniz .
Bu söylediklerim tamamen kendi tecrübelerimdir saygılarımla

Onur ÇELİKOĞLU
04.Haziran.2012, 09:46
Çok teşekkür ederim Bülent abi.

Dediklerinizi bende her zaman düşünüyorum. Bıldırcına gittim diyelim tavşan çulluk vs fırladı etraftan o zaman nasıl olcak onu hep düşünmüşümdür . Dağda kuş ,keklik avına gittiğimde de karşıma domuz çıkarsa ne yapıcam onu çok merak ediyorum. Umarım böyle bir şekilde domuzla karşılaşmam.

04.Haziran.2012, 15:19
Onur kardeşim şuna bir açıklık getirelim bıldırcın ve üveyik avında 9 10 numara saçma idaaldir o mevsimde keklik tavşan avı zaten yasak olur onun için saçman normal ama keklik tavşan avında 5 numara her ava idaal saçmadır keklik merasında pek dumuz çıkmaz karşına domuzla karşılaşacağın mekanlar çulluk arazileridir genelde çulluk avındada kaval ve geniş şoklu tüfekler tercih edilir bu tüfeklerle tek kurşun atmak çok kolaydır namlu ağzındaki fişeği tek kurşunla değiştirirsen gerekeni yapabilirsin onun içinde fişekliğinde muhakkak 4 5 adet tek kurşun bulundurmanı ve hiç eksik etmememni öneririm

04.Haziran.2012, 21:16
Onur Kardeşim;
Şimdi diğer gönüldaşlarımla ters düşebilirim ama rahmetli dedem, babam ve ben hep 7 numara saçma kullandık. Tavşana da bıldırcına da kekliğe de...
Barutu hep 1,60 yaptık (eski tabirle bir dirhem bir denk barut :) )
Saçmayı ise en ağır hava koşullarında, avımız daha yağlı olacağı için 32 ila 34 gr arası tuttuk. Gramaj aslında basınç ile düşünülmeli. Avlandığın bölgedeki basınç çok şeyi değiştirir.Bir dirhem bir denk (yaklaşık 25- 26gr) saçma ile babamın Salihli (Manisa) tarafında tavşanı 30 - 35 m mesafede cansız aldığını bilirim.
Domuz hariç her ava 7 numara tam gelir. Hiç seçenekler arasında kararsızlık derdin olmaz.
Hatta domuz çıkarsa keklik avında karşına, küçük bir operasyonla domuz bile indirir. Fakat bu yöntemi hiç önermiyorum.
Avcılık yaşamın sağlık ve neşe dolu olsun.
Rast Gelsin.

05.Haziran.2012, 08:13
Onur kardeşim fişeklerde genelde marka tercihleri çok fazladır ve avcının kendi performansına tüfeğin performansına göre değişiklik gösterebilir
Ancak gram olarak ve numara olarak Komutanım gerekli bilgileri zaten paylaşmış
0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 dedikleri fişekler en iri saçmalardan oluşur
Anadoluda genelde 0,9 yani şavrotin tabiriyle kullnılan fişekler domuz ve kurt avlarında kullanılan günüzmüde kullanımı yasak olan ve benimde avda hiç tavsiye etmediğim fişek çeşitidir uzun menzile sahip olmasının yanında istikrarsız bir gidişe ve kötü bir üne de sahiptir
Öte yandan 0,7 ye kadar fişeklerle güney doğuda dağlarda bazı köylülerin keçi avladıklarına şahit oldum
Bir tavsiyemde çok değişik numarada fişek yerinde tek numara fişek kullanmak avda nezaman ne çıkacağı pek belli olmuyor mesela keklik avlarken ördekte tavşanda çıkma durumu çok yüksek ki birçok sefer denk gelmişimdir bu yüzden her avın saçması 5 numara derim ben marka tamamen size kalmış otamatikler için yazın 30 32 gr kışın 34 gr erzurum gibi illerde 36 gr da olabilir bir diğer ikazımda bior yada keçe tapa kullanmanızı mutlaka tavsiye ederim farkı kendinizde göreceksiniz .
Bu söylediklerim tamamen kendi tecrübelerimdir saygılarımla

Bilgiler için çok teşekkürler Bülent abi!!

Onur ÇELİKOĞLU
05.Haziran.2012, 08:43
Onur Kardeşim;
Şimdi diğer gönüldaşlarımla ters düşebilirim ama rahmetli dedem, babam ve ben hep 7 numara saçma kullandık. Tavşana da bıldırcına da kekliğe de...
Barutu hep 1,60 yaptık (eski tabirle bir dirhem bir denk barut :) )
Saçmayı ise en ağır hava koşullarında, avımız daha yağlı olacağı için 32 ila 34 gr arası tuttuk. Gramaj aslında basınç ile düşünülmeli. Avlandığın bölgedeki basınç çok şeyi değiştirir.Bir dirhem bir denk (yaklaşık 25- 26gr) saçma ile babamın Salihli (Manisa) tarafında tavşanı 30 - 35 m mesafede cansız aldığını bilirim.
Domuz hariç her ava 7 numara tam gelir. Hiç seçenekler arasında kararsızlık derdin olmaz.
Hatta domuz çıkarsa keklik avında karşına, küçük bir operasyonla domuz bile indirir. Fakat bu yöntemi hiç önermiyorum.
Avcılık yaşamın sağlık ve neşe dolu olsun.
Rast Gelsin.

Tolga abi sanırım büyükler eskiler hep aynı kafadan :)

Benim babamda ben bildim bileli hep 7 ve 5 numara kullandı her avı genellikle 7 numara 34 gr fişekle yaptı.

Ama ben bu sezon agustosta üveyik ve bıldırcın avında 8 9 no kullanıcam zaten o zaman da tavsan vs yasak.

Açıldıktan sonrada 5 6 7 numara arasında fişekler genellikle tercihim olacak.

Osman KARATEPE
06.Haziran.2012, 07:55
Aslında kalın saçmadan yana değilim 6 hatta 7 numara saçma keklik ve tavşanda çok güzel randıman verir yeterki fişek kaliteli olsun avlağa gitmek için onca masraf yapıyoruz işimizden gücümüzden oluyoruz ama kutuda 5 lira kazanacağız diye kalitesiz fişek almayalım tamam bıldırcında önemli değil ama keklik ve tavşanda kaliteli ve 6-7 numara fişek işini çok ama çok rahat görecektir..