PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2 Ay oldu Sonunda Yumurtladılar Ama ?

19.Haziran.2012, 14:00
Çok güzel bir başlık oldu :)

2 ay önce 2 tane bıldırcın satın almıştım. dişi erkek...

Kafesleri 2 metre genişliğinde 50 santim yüksekliğinde camdan yapılmış ve altı kum. Evcilleşmemişler mi halâ bilmiyorum; insan görünce fırlayıp kafayı gözü dağıtıyorlar. Özellikle erkek olanı çok yapıyor bunu. http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/sad.gif

Bugün baktım bir tane yumurta var.

http://d1206.hizliresim.com/y/m/88kvd.jpg

Şimdi merak ettiğim, bu yumurta döllü mü acaba ? Yavru verme ihtimali falan var mıdır ? Üzerine konup bekleyecek halleri yok pek.

Bir şeyler söylerseniz sevinirim, teşekkürler.

19.Haziran.2012, 15:10
kardeş bıldırcın doğal ortamdan başka yerde üremez. Yumurta da kesinlikle döllü değildir. Ancak büyük bir doğal ortam oluşturursan yumurtaları kuluçka makinasında üretirsin. Ama yavrulara damlalıkla bakmayı göze alabiliyorsan..

19.Haziran.2012, 15:19
Öğrendiğim iyi oldu. Çok teşekkür ederim.

ibrahim ozel
19.Haziran.2012, 19:26
Arda ilk 5-10 yumurta döllü olmaz derler ne kadar doğru bilmem.
Cam yerine tel kafes kullanki kafa göz kırılmasın :)

Kemal_Uygur
19.Haziran.2012, 21:28
kardeş bıldırcın doğal ortamdan başka yerde üremez. Yumurta da kesinlikle döllü değildir. Ancak büyük bir doğal ortam oluşturursan yumurtaları kuluçka makinasında üretirsin. Ama yavrulara damlalıkla bakmayı göze alabiliyorsan..

Bıldırcın 30 santimlik kafeste bile ürer, yalnız kafes ortamındaki bıldırcınların %80'i kendi kuluçkaya yatmaz. 1 erkek 4 kadar dişi bıldırcını döllemeye yeterlidir. Kuluçka makinesinde 37.2-37.7 derece arası sıcaklık ve %60-70 nem oranı ile 17-18 günde civcivler çıkar. Bıldırcın yavrularıda aynı tavuk civcivleri gibi yumurtadan çıktıkları an kendileri beslenebilirler yani öyle damlalıkla falan beslenme gibi bir olayları yoktur.

19.Haziran.2012, 22:40
Sağolun, tekrar teşekkür ederim.

Kafa göz patlatma olayına çözüm bulacağım :)

Bıldırcın kuluçkaya kendi yatmayacaksa maalesef yumurtanın döllü olmasının da önemi kalmadı. İşi profesyonel yapmadığım için kuluçka makinesi olayına da girmem zor. Güvercin gibi sanmıştım ben bunları :) Ben yine de dişi sayısını artırayım.

Peki bunlar ilk yumurtayı 2 ayda verdi. Bundan sonra yumurtlarsa ne kadar aralıklarla yumurtlar ? Yeni alacağım dişiler de 2 aylık alışma dönemi geçirecekler mi ?

Bu arada kusura bakmayın acemice sorularım için :)

Kemal_Uygur
20.Haziran.2012, 06:16
Dişi Bıldırcınlar normalde yumurtadan çıktıktan 45-50 gün sonra yumurtlamaya başlarlar.
Fakat bunun için ilk 3-4 hafta piliç geliştirme yemi, daha sonra yumurta başlangıç yemi verilmesi gerekir. Yumurta yemi yiyen bıldırcın hemen hemen hergün yumurtlar.

20.Haziran.2012, 06:35

Bıldırcın 30 santimlik kafeste bile ürer, yalnız kafes ortamındaki bıldırcınların %80'i kendi kuluçkaya yatmaz. 1 erkek 4 kadar dişi bıldırcını döllemeye yeterlidir. Kuluçka makinesinde 37.2-37.7 derece arası sıcaklık ve %60-70 nem oranı ile 17-18 günde civcivler çıkar. Bıldırcın yavrularıda aynı tavuk civcivleri gibi yumurtadan çıktıkları an kendileri beslenebilirler yani öyle damlalıkla falan beslenme gibi bir olayları yoktur.

Kemal Bey yeni çıkan civcivler 1 hafta boyunca her sabah şekerli su ile damlalıkla besleniyor. Bir veteriner arkadaş bana öyle demişti öyle yaptım.. Ayrıca üremek demek yumurtlamak demek değildir. Eskiden kuluçka makinası mı vardı??

Kemal_Uygur
20.Haziran.2012, 09:39

Kemal Bey yeni çıkan civcivler 1 hafta boyunca her sabah şekerli su ile damlalıkla besleniyor. Bir veteriner arkadaş bana öyle demişti öyle yaptım.. Ayrıca üremek demek yumurtlamak demek değildir. Eskiden kuluçka makinası mı vardı??

Veteriner arkadaşınız ne söyledi bilemem ama ben 20 yıldır kanatlı kümes ve av hayvanı üretirim ilk gün suluklarına şekerli su koyarız ama öyle damlalıkla falan 1 hafta ağızlarına kimse beslemez. Eğer öyle olsaydı bir günde 5000 bıldırcın civcivi çıkartan üreticiler en az 200 adamla ellerinde damlalık civciv kovalardı. Bakın Doğal ortamdan başka yerde üremez, Yumurta kesinlikle döllü değildir yazmışsınız... Üremek demek yumurtlamak değildir ama bıldırcınlar sadece yumurtlamaz, kafeste ortamında çok rahat çiftleşir ve az bir oranda olsa kuluçkayada yatar. Eskiden makine yokmuş ama makinelerde bıldırcın keklik üretmek için değil, artan nüfusun et ihtiyacını optimum seviyede karşılayabilmek için icad edilmiş. Ayrıca makine yoksa, güvercin ve küçük cins tavukların altındada rahatlıkla bıldırcın çıkartılabilir. Alınganlığa gerek yok, ben yanlış olanın doğrusunu izah ediyorum. Uygulayıp uygulamamak size kalmış.

Burhan KESKİN
20.Haziran.2012, 10:31

Veteriner arkadaşınız ne söyledi bilemem ama ben 20 yıldır kanatlı kümes ve av hayvanı üretirim ilk gün suluklarına şekerli su koyarız ama öyle damlalıkla falan 1 hafta ağızlarına kimse beslemez. Eğer öyle olsaydı bir günde 5000 bıldırcın civcivi çıkartan üreticiler en az 200 adamla ellerinde damlalık civciv kovalardı. Bakın Doğal ortamdan başka yerde üremez, Yumurta kesinlikle döllü değildir yazmışsınız... Üremek demek yumurtlamak değildir ama bıldırcınlar sadece yumurtlamaz, kafeste ortamında çok rahat çiftleşir ve az bir oranda olsa kuluçkayada yatar. Eskiden makine yokmuş ama makinelerde bıldırcın keklik üretmek için değil, artan nüfusun et ihtiyacını optimum seviyede karşılayabilmek için icad edilmiş. Ayrıca makine yoksa, güvercin ve küçük cins tavukların altındada rahatlıkla bıldırcın çıkartılabilir. Alınganlığa gerek yok, ben yanlış olanın doğrusunu izah ediyorum. Uygulayıp uygulamamak size kalmış.

Bizimde bir bıldırcın ve kekliğimiz yokki besleyip üretelimhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gif

20.Haziran.2012, 11:03

doğrudur... farklı kişilerin bu konuda farklı görüşleri var. Tabii mühim olan uygulayan kişidir. Herşey kitapta yazdığı gibi olmuyor. Ama ben hiç kendi kafesimde çiftleşme görmedim. o yüzdendir ki bu tip bir yorum yaptım.. selamlar..

20.Haziran.2012, 14:02
küçük bir tartışmaya sebep oldum sanırım, kusura bakmayın. sağolun yorumlarınız için. tek sorun yumurtanın döllü olup olmaması. dediğiniz gibi tavuk veya güvercinle de olur bu iş. peki 2 erkek 4-5 tane dişi bıldırcın olsa sorun çıkarırlar mı acaba ?

Kemal_Uygur
20.Haziran.2012, 19:19
doğrudur... farklı kişilerin bu konuda farklı görüşleri var. Tabii mühim olan uygulayan kişidir. Herşey kitapta yazdığı gibi olmuyor. Ama ben hiç kendi kafesimde çiftleşme görmedim. o yüzdendir ki bu tip bir yorum yaptım.. selamlar..

Önemli olan doğruyu ve faydalı olabilecek olanı bulmak. En güzel sonuçlara tartışılarak ve deneyerek ulaşılır ;)

küçük bir tartışmaya sebep oldum sanırım, kusura bakmayın. sağolun yorumlarınız için. tek sorun yumurtanın döllü olup olmaması. dediğiniz gibi tavuk veya güvercinle de olur bu iş. peki 2 erkek 4-5 tane dişi bıldırcın olsa sorun çıkarırlar mı acaba ?

Hayvanın ilk yumurtasıysa İlk birkaç yumurta dölsüz olabilir, bu arada kafes yüksekliğini maksimum 30 cm olarak ayarlarsanız yaralanmaların önüne kolayca geçebilirsiniz. 2 erkek ve 5 dişi sorunsuzca beslenebilir.

20.Haziran.2012, 20:19
Çok teşekkür ederim ilginize. Bi uğraşayım bakalım şunlarla.