Orijinalini görmek için tıklayınız : Secere Olayı nedir? Seceremi av yapar,köpekmi?
osmanturka
19.Temmuz.2012, 12:32
Değerli arkadaşlar son zamanlarda bir secere muhabbeti başladı... yok secereliymiş,yok soy kütüğü varmış,yok KIF kayıtlı A secereli B secereli bunun aslı nedir? secerenin ne olduğunu az çok hepimizi tabiki biliyoruz ama benim sormak istediğim şu
önemi nedir? bu secere ne işe yarar? olsa ne olur? olmasa ne olur? hakkatten olması gereken bişeymidir? olursa ne kazandırı? olmayınca ne kaybederiz?
veya gerçekten hak edenmi alabiliyor bu secereyi,yoksa adamın ve imkanın varsamı alıyorsun?
veya açık açık sorayım aracı ehliyetmi kullanır şoförmü? yani seceremi av yapıyor köpekmi? seceresiz köpekler av yapmazmı? yada secereli köpekler seceresiz köpeklerden dahamı güzel av yapar?
Bunun aslı nedir?
Arkadaşlar bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan bilgi almak istiyorum,eminim benim gibi bir çok arkadaşımız bu konuyu merak ediyordur merak edenler içinde bir bilgi kaynağı olur.
Yorumlarıyla katkıda bulanan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim...
Çok güzel bir konu paylaşım için teşekkürler!
ibrahim ozel
19.Temmuz.2012, 13:21
1-Değerli arkadaşlar son zamanlarda bir secere muhabbeti başladı... yok secereliymiş,yok soy kütüğü varmış,yok KIF kayıtlı A secereli B secereli bunun aslı nedir? secerenin ne olduğunu az çok hepimizi tabiki biliyoruz ama benim sormak istediğim şu
önemi nedir? bu secere ne işe yarar? olsa ne olur? olmasa ne olur? hakkatten olması gereken bişeymidir? olursa ne kazandırı? olmayınca ne kaybederiz?
veya gerçekten hak edenmi alabiliyor bu secereyi,yoksa adamın ve imkanın varsamı alıyorsun?
Osman kardeşim secere demek köpeğin geldiği kanların belli edilmesi yalandan dolma kelimelerle şu şunun oğlu bu bunun kızı muhabbetinin yalanların sonlandırılması demektir. Aynı zamanda köpek türlerinin olması gereken bir standartı vardır. Bu standartların içindemi değilmi o gösterilir değerlendirilmeye alınır. KIF: Köpek ırkları federasyonunun kurulması ülkemize büyük iyiliktir. Atatürk'ün lafı gibi ileri daima ileri gitmektir. A secere köpeğin 7 soyuna kadar tamamının bilinen kayıdı yapılmış köpeklerden oluşan aile topluluğuna verilen isimdir. B secere bu 7 soydan içinde kayıtlı olmayan bilinmeyen ana babadan doğan köpeklere verilir. Mesela senin elinde kıf kaydı olmayan köpeği değerlendirmeye soktuğunda köpeğin ırk standartlarını taşıyorsa ve ilk seferde kayıt oluyorsa o köpek B secere alır. Burda adamın olmasına gerek yok artık federasyonumuzda belki eskiden çürük elma çıkmış olsada artık yok herşey layıki ile kurallara uygun yapılmaktadır. Kıf kayıtsız köpeğinin olması sana şimdilik bişey kaybettirmez ama kazancın şudur ne olduğu bilinen şekli şemali düzgün kaliteli kanlardan gelmiş bir köpeğin olur ki bunun farkını avda anlarsın.
2-seceremi av yapıyor köpekmi? seceresiz köpekler av yapmazmı? yada secereli köpekler seceresiz köpeklerden dahamı güzel av yapar?
Bunun aslı nedir?
Secereyi anlattım sanırım sana. Gelelim şimdi esas noktaya. Kırma köpeklerin yavrularından %25 den fazlasının kaliteli bir şekilde av yaptığı görülmemiştir. Güzel av yapan çıksada bu köpeği ürettiğinde yavruları yine bu %25 in içinde kalır. Adı üstünde kırma köpekler. Köpeğini başka cins av köpeğinede kaçırabilirsin sokak köpeğinede. Kırmaların bir çoğu standartları taşıyan diğerlerine göre eğitime cevapta vermezler. Ancak istisnalar kaideyi bozmamak şartıyla safkan köpeklerin eşleşmesinden doğan köpeklerin av yapma ve eğitim alma durumları %95 oranında olduğunu unutmamak gerekir. Sen olsan bu yüzdelerden hangisini seçersin. Hangilerine emek ve zaman vermek istersin. Bir diğer konuda safkan köpeklerini ülkemizde sadece satış amaçlı besleyenlerde var. Mesela bende köpek üretir eğitir satarım. Ama köpek alırkende ana babanın av kanı taşıyanından yani meraya çıktıklarında kokuları sağlam tüfekten ve insandan korkmayan sosyalleşmiş köpeklerden edinmek gerekir.
Uzun sözün kısası secere av yapmaz ama secereli köpekler kırmalara göre daha çok ava yatkın kaliteli köpekler olduğu bir gerçektir.
vedat hamurcu
19.Temmuz.2012, 13:31
bilgilendirme icin teşekkürler
osmanturka
19.Temmuz.2012, 13:32
Ellerine emeklerine sağlık İbrahim abi dikkatlice okudum yazdıklarını öğrenmek istediklerimin çoğunu yazmışsın ancak şöyle bir örnek vermek istiyorum
Mesela sizin bir köpeğiniz var anasını ve babasını çok iyi tanıyor ve biliyorsunuz avcı bir arkadaşınızdan aldınız ve arkadaşınızda, köpeğide faal avcı safkan bir köpek sahibisiniz ama seceresi yok yani seceresi yoksa kırmamı demek oluyor?
Birde KIF bu işi artık layıkı ile yapıyor diyorsunuz ben nevşehirde ne secereli köpek gördüm nede secere alabileceğim bir yer!
Ben köpeğimin safkan yada kırma olup olmadığını nasıl anlayabilirimki? yada ben köpeğime secere almak için ankara,istanbul,izmir gibi büyük şehirdemi yaşamam lazım?
ibrahim ozel
19.Temmuz.2012, 13:42
Kırma olup olmadığını kıf değerlendirmesine soktuğunda anlayabilirsin. Diş,kuyruk ,ayak boy, vs değerlendirilmesinden geçmesi gerekiyor. Demekki nevşehirde pointer yada diğer cinslerin kulübünü kurmamışsınız. Adanada var yada yarışma olduğunda yakınlarınızda oraya götürmen gerekir yada bir hoca ismini taşıyan kişiye özel götürüp kaydettirebilirsin.
osmanturka
19.Temmuz.2012, 13:46
Kırma olup olmadığını kıf değerlendirmesine soktuğunda anlayabilirsin. Diş,kuyruk ,ayak boy, vs değerlendirilmesinden geçmesi gerekiyor. Demekki nevşehirde pointer yada diğer cinslerin kulübünü kurmamışsınız. Adanada var yada yarışma olduğunda yakınlarınızda oraya götürmen gerekir yada bir hoca ismini taşıyan kişiye özel götürüp kaydettirebilirsin.
Anladım abicim vermiş olduğun cevaplar için teşekkürler .
yani demek oluyorki bize secere almak yıldızdan uzak... Adanada büyük şehir abi oradada olmazsa ayıp yani..
ibrahim ozel
19.Temmuz.2012, 13:53
Osman dost ziyareti yap biraz. Manayla ben sana hocaların yerini yazarım geçerken uğrarsın. Ne yani misafirimizdemi olmayacaksın. :)
Sıkıyosa olma vallaha ben gelirim çoluk çocuk 3 ay kalırım görürsün örekeyi ondan sonra :)
osmanturka
19.Temmuz.2012, 14:03
Osman dost ziyareti yap biraz. Manayla ben sana hocaların yerini yazarım geçerken uğrarsın. Ne yani misafirimizdemi olmayacaksın. :)
Sıkıyosa olma vallaha ben gelirim çoluk çocuk 3 ay kalırım görürsün örekeyi ondan sonra :)
Benim oralara gelmem çok zor abi iş,güç tarla,tapan bizim yıllık iznimiz falanda olmaz :)
ancak ailece kapım her zaman açık size,keşke öyle bir iyilik yapsanız,güzel bir kapadokya gezisi,1 kışlık erzaklada uğurlarım fenamı olur...
ibrahim ozel
19.Temmuz.2012, 14:25
Yapma bizim oğlan ne diyon sen kışlık erzak falan. Senin tarla tapan zamananın ne zamandı deyiver bakem bana :) Ne zaman gelelim erzakları almaya pardon seni ziyarete :)
Eyvallah paşam işin şakası anladım durumunu babamda senin gibi tarlaları bırakıp gelmesi çok zor oluyor. İnşallah beraber oturup ekmek kuru soğan paylaşma şerefinede ulaşırız. Bu sene zaten sözün vardı sanırım av için bana bakarsın kapını çalıveririm...
osmanturka
19.Temmuz.2012, 14:36
Söz verdiğimi hatırlamıyorum ama Söz vermeye gerek varmı aceba? ne zamana gelirsen kapımız açık haberli habersiz farketmez abicim...
ibrahim ozel
19.Temmuz.2012, 14:40
Eyvallah paşam sağol varol inşallah bi işin olurda manayla sende kapımızı çalarsın yoksa sadece ziyarete gelmeyecen sen anlaşıldı.
Yıldıray İNCE
19.Temmuz.2012, 15:12
Konuyu acan ve bilğilendiren arkadaşlara teşekürler..........
bilgiler için teşekkürler komutanım!
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.