PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : KIŞ AYLARINDA TÜFEK MUHAFAZASI (G. Şahiner)

gsahiner
04.Ekim.2012, 10:40
http://img1.loadtr.com/b-513773-karda_av.jpg
Değerli dostlarımız,

Malum kış aylarında yağmur kar bol oluyor ve kış avlarının içinde su kenarlarında yapılan avlar oluyor dolayısıyla tüfeğin ve fişeğin ıslanması söz konusu oluyor şimdi herkezin kendine göre bir muhafaza sitili vardır.

Şimdi sorum sizlere

1- Yağmurlu karlı havalarda su kenarındaki avlarda tüfeğimizi ve fişeklerimizi nasıl koruruz ıslatmamak için neler yapmamız gerekir ???

2- Tüfek ıslanırsa av esnasında ne gibi sonuçlar çıkar ne gibi sorunlara yol açar ???

Bilgilerinizi aktarmanızı ve çok değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Saygılar...

osmanturka
04.Ekim.2012, 10:55
Gültekin kardeşim kar,yağmur,çamur gibi kötü şartlarla biz ve tüfeğimiz her zaman karışılaşıyoruz.
Öncelikle bu gibi şartlarda yapmamız gereken tüfeğinizin namlu ucunun çamur ve kardan tıkanmamasını sağlamak ve sık sık kontrol etmektir bu durum tüfeğinizin avda sıkıntı yaratmasından daha vahim bir sonuç doğurabilir tüfeğiniz namlusunu patlatabilir ve buda sizin yaralanmanıza sebep olabilir.

Bunun haricinde tüfeğinizin ıslanması,kirlenmesi çamura bulaşması çok fazla sıkıntı yaratmaz tabiki tüfeğiniz çok hassas ve sık sık arıza veren bir tüfek değilse.
Mesela ben ani ve yoğun kar,yağmur yağışında tüfeğimi parkenmin,yağmurluğumun veya montumun içine alarak veya namlu aşağıya gelecek şekilde omuzuma asarak korumaya çalışıyorum haricinde zaman zaman ve sakin yağışlarda çok fazla önem vermiyorum ancak tüfeğiniz ıslandıktan sonra av dönüşü kesinlikle tüfeğinizi söküp her yerini güzelce yağlayıp temizlemeniz şart o halde tüfeğini bırakmanız tüfeğinizin paslanmasına ve ileride sorunlar çıkarmasına sebep olabilir.

Ayrıca şu yazı boyutunu küçültürsen sevinirim çünkü çok büyük olmuş :)

Recep DÖNMEZ
04.Ekim.2012, 11:01
Gültekin Kardeşim; acizane bilgilerimi yazmak istiyorum.
1-Yağmurlu ve karlı havalarda sulak alanlarda yaptığımız ördek-kaz avı gibi
avlarda tüfeğimizin ıslandığı muhakkaktır,bu avlarda avcı zaten kendini yağmurdan,
kardan,soğuktan korumak için uygun giysiler kullanır,ben bu avlarda rahat hareket
etme açısından panço türü yağmurluk kullanıyorum ve bu avlarda tüfek sürekli hazır
halde bulunmasına gerek olmadığından tüfeğimi mümkün olduğu kadar pançonun
içerisinde tutmaya çalışırım.Eğer bu mümkün değilse namlu ucu yan tutulmak suretiyle
namlu içerisine yağmur,kar suyu girmemesine dikkat edilmeli.Tüfeğin yağmur,kar suyu
ile ıslanması çok önemli değil aslında,önemli olan namlunun bu olaydan etkilenmemesi.
Fişekleride ben bu tür avlarda tulum içerisinde bulunan fişek cebinde taşırım bugüne
kadar ıslanma diye bir husus olmadı.Günümüz fişekleri kaliteli ve plastik malzemeden
yapıldığı için fişek ıslansada atışa engel bir durumu olmuyor,eski tarihlerde kağıt fişekler
kullandığımızdan bu fişekler ıslandığında şişme yapıyordu.

2-Avda tüfeğin ıslanmasından dolayı çok fazla bir sorun çıkmaz,eğer tüfeğin kekanizma kısmı
çamurlu,tozlu su karışımı ile ıslanmışsa çalışmasında,manevra yapmasında sıkıntı olabilir.
Bunun için avcı yanında,cebinde,çantasında bir miktar kuru bez bulundurmalı ve bu gibi
durumlarda kuru bez ile basit şekilde yüzeysel temizlik yapmalı.....

gsahiner
04.Ekim.2012, 11:16
Gültekin kardeşim kar,yağmur,çamur gibi kötü şartlarla biz ve tüfeğimiz her zaman karışılaşıyoruz.
Öncelikle bu gibi şartlarda yapmamız gereken tüfeğinizin namlu ucunun çamur ve kardan tıkanmamasını sağlamak ve sık sık kontrol etmektir bu durum tüfeğinizin avda sıkıntı yaratmasından daha vahim bir sonuç doğurabilir tüfeğiniz namlusunu patlatabilir ve buda sizin yaralanmanıza sebep olabilir.

Bunun haricinde tüfeğinizin ıslanması,kirlenmesi çamura bulaşması çok fazla sıkıntı yaratmaz tabiki tüfeğiniz çok hassas ve sık sık arıza veren bir tüfek değilse.
Mesela ben ani ve yoğun kar,yağmur yağışında tüfeğimi parkenmin,yağmurluğumun veya montumun içine alarak veya namlu aşağıya gelecek şekilde omuzuma asarak korumaya çalışıyorum haricinde zaman zaman ve sakin yağışlarda çok fazla önem vermiyorum ancak tüfeğiniz ıslandıktan sonra av dönüşü kesinlikle tüfeğinizi söküp her yerini güzelce yağlayıp temizlemeniz şart o halde tüfeğini bırakmanız tüfeğinizin paslanmasına ve ileride sorunlar çıkarmasına sebep olabilir.

abi o boyut olayına ayar oluyorum zaten size 1 seçiyorum böyle dana gibi oluyo yeminle konuyu açmadan 15 dk boyutu çözmek için çabaladım olmadı her seferinde böyle oluyo ya anlayamadım

bilgilendirmen için teşekkürler abicim genel amaçlı açtım konuyu bilen bilmeyen yanlış bilen doğru bilen herkez bir paylaşımda bulunsun diye

gsahiner
04.Ekim.2012, 11:17
avlarda tüfeğimizin ıslandığı muhakkaktır,bu avlarda avcı zaten kendini yağmurdan,
kardan,soğuktan korumak için uygun giysiler kullanır,ben bu avlarda rahat hareket
etme açısından panço türü yağmurluk kullanıyorum ve bu avlarda tüfek sürekli hazır
içerisinde tutmaya çalışırım.Eğer bu mümkün değilse namlu ucu yan tutulmak suretiyle
namlu içerisine yağmur,kar suyu girmemesine dikkat edilmeli.Tüfeğin yağmur,kar suyu
ile ıslanması çok önemli değil aslında,önemli olan namlunun bu olaydan etkilenmemesi.
Fişekleride ben bu tür avlarda tulum içerisinde bulunan fişek cebinde taşırım bugüne
kadar ıslanma diye bir husus olmadı.Günümüz fişekleri kaliteli ve plastik malzemeden
yapıldığı için fişek ıslansada atışa engel bir durumu olmuyor,eski tarihlerde kağıt fişekler

2-Avda tüfeğin ıslanmasından dolayı çok fazla bir sorun çıkmaz,eğer tüfeğin kekanizma kısmı
çamurlu,tozlu su karışımı ile ıslanmışsa çalışmasında,manevra yapmasında sıkıntı olabilir.
Bunun için avcı yanında,cebinde,çantasında bir miktar kuru bez bulundurmalı ve bu gibi

recep abi senin bilgilerin bizim için önemli bunu biliyosun teşekkür ederim abicim güzel yorumun ve alakan için saygılar

dadak_e
04.Ekim.2012, 11:24
bilgilendirmeler için tşk ler ederim

osmanturka
04.Ekim.2012, 11:57

abi o boyut olayına ayar oluyorum zaten size 1 seçiyorum böyle dana gibi oluyo yeminle konuyu açmadan 15 dk boyutu çözmek için çabaladım olmadı her seferinde böyle oluyo ya anlayamadım

bilgilendirmen için teşekkürler abicim genel amaçlı açtım konuyu bilen bilmeyen yanlış bilen doğru bilen herkez bir paylaşımda bulunsun diye

Yazı boyutunu ayarladım,Ayrıca güzel düşüncen ve paylaşımın için teşekkürler.

dadak_e
04.Ekim.2012, 13:51
kışın tüfeğe çıplak elle dokunursak elimizin tüfeğe yapışma ihtimali olabilir ve vücut ısı kaybına uğradığı için üşüme ihtimali ortaya çıkar
o yüzden elden geldiğince ince iç bi eldiven kullanmak faydalı olur ani ısı değişimlerinden korumak gerekir tüfek otomotikçe mekanizmanın üzerinde oluşan rutubet donarak tüfek kilitlenir ilkl mermiyi atar bu arada geri tepmesi fazla olduğundan sizide büyük ihtimal boş bulunursanız yere yatırır
vede tüfeğin namlusunun içine kar çamur girmemesine dikkat edin yoksa namlu patlar

erzurumdan slm lar

gsahiner
04.Ekim.2012, 13:56
yorumlar için teşekkür ederim

Burhan KESKİN
04.Ekim.2012, 14:14
Tüfeğinizin mekanik aksamalarının malzeme yapısı dış etkenlere karşı korumalı ve kaliteli ise pas tutmuyor ve bakımınıda yapıyor iseniz korkacak bir şey yok fişeklerde zaten kağıt değil plastik malzemeden yapılıyor! bir videoda izlemiştim içi fişek dolu bir tüfeği göle sokup çıkarratıyor ve ateş ediyorlardı tüfeğe ve fişeğe hiç bir şey olmuyordu! tabiki tedbride elden bırakmamak lazım her tüfek yapısı bir olmaya bilir! yağışlı havalarda avda iseniz üzerinize yağmurluk yada panço gibi giysiler olması faydalı olacaktır! selamlar

gsahiner
04.Ekim.2012, 15:15
değerlendirme ve yorumlarınız için teşekkür ederiz daha fazla açıklama olsa herkezden bir fikir çıkıyor bir bilgi akıyor keşke herkez daha fazla katkıda bulunsa ben siteye ve av ailesine bir katkıda bulunsun diye böyle bir konu açtım umarım ihtiyacı olan birisinin veya birtakım şeyleri yanlış beilenlerin bir işine yaramıştır herkeze selamlar saygılar

fatih tutkun
04.Ekim.2012, 17:10
Merhaba Üstadlarım,
Bana avı öğreten üstadlarımdan bir şey öğrendim paylaşmak iserim.eğer namluyu aşağıya doğru tutamıyorsan ve içine yağmur girme ihtimali yüksek ise ucuna bildiğimiz balonu tak hiç bir şey olmaz ve atışınıda engellemez demişti.Denemedim ama mantıklı geldi.

Yıldıray İNCE
04.Ekim.2012, 17:14
Bilğilendirme için teşekürler Dostlar...........

Oktay AKÇAKMAK
04.Ekim.2012, 17:23
av sezonunun üçte birini ördek ve kaz peşinde geçiren biri olarak söylüyorum..iyi ve kaliteli bir tüfek avda sudan ve kar yağışından pek etkilenmez ve tutukluk yapmaz...önemli olan tüfeğin avdan önce ve avdan sonra ava hazır olmasıdır...özellikle yağmurlu havalarda hangi marka tüfek olursa olsun ıslanan tüfek eve gidip kılıfına konur ve bir gün bile bakım yapılmazsa tüfekte korozyon başlar bir hafta kadar unutulursa geri dönüşü olamayan telafi edilemez karıncalanma ve pas hasıl olur acemilik dönemlerimizde başıma gelen yaşanmış örneklerim vardır...babamın bir baykalını paslandırdımki 20 senedir kafama vurur unutmadan tövbe ettirdi yanii...arkadaşlar kışın ördek ve kaz avlarında siz tavsiyem hatta illaki yapın dediğim tek konu vardır oda tüfeğin dış aksamını gres yağıyla hafiften bir katman olacak şekilde o yoksa koyunun kuyruk yağıda aynı görevi görür bir parça kuyruk yağıyla tüfeğin dışını paslanmaya ve karıncaya karşı korumuş olusunuz çalışan aksamlar içinse yani mekanizma icra yayı ve tırnaklar içinde OE-10 dediğimiz ince kıvamlı yağlarla hatta hiç birşey bulamazsınız yemek yagını bile kullanabilirsiniz atıştan sonra mis gibi kızartma kokusu olur onuda takmayın artık kış avlarında sprey yağ kullanmayın uçucu gaz olduğu için büyük kısmı namlu ısınmasından uçar ve sorun yaratır..bu sebeple avdan öncede avdan sonrada kış avında asla yağsız tüfekle av yapmayın..unutmayın av evde başlar evde biter bakımda öyle işte....hepinize rasgele

Oktay AKÇAKMAK
05.Ekim.2012, 05:04
burhan buralardamı arkadaşlar

gsahiner
05.Ekim.2012, 05:34
bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler

gsahiner
05.Ekim.2012, 05:39
burhan buralardamı arkadaşlar

oktay komutan burhan abi herzaman buralarda olamıyor işi dolayısıyla ama öğleden sonra gelir herhalde

veysibor
05.Ekim.2012, 07:03

recep abi senin bilgilerin bizim için önemli bunu biliyosun teşekkür ederim abicim güzel yorumun ve alakan için saygılar

Osman Kardeşimin ve recep abinin söylediklerine canı gönülden katılıyorum.İkiside bu konularda tecrübeli en güzel yorumu yapmışlar zaten.
konu içinde eline emeğine sağlık.
Sitede çok güzel konulara hakimsin ve aktifsin kardeşim.
Allaha emanet ol

gsahiner
05.Ekim.2012, 07:05
Osman Kardeşimin ve recep abinin söylediklerine canı gönülden katılıyorum.İkiside bu konularda tecrübeli en güzel yorumu yapmışlar zaten.
konu içinde eline emeğine sağlık.
Sitede çok güzel konulara hakimsin ve aktifsin kardeşim.
Allaha emanet ol
[/quote]

Sağolasın veysi abi teşekkür ederim birine bi faydamız dokunuyosa ne mutlu bize