Orijinalini görmek için tıklayınız : KÖPEKLERDE KOKUMU ÖNCE GELMELİ ZEKAMI (ANKET) (İ.ÖZEL)
ibrahim ozel
31.Temmuz.2013, 17:56
Arkadaşlar her ikisininde önemli olduğunu biliyorum ama önceliklisi hangisi?
Lütfen ankete katıldıktan sonra neden bu şekilde oy verdiğinizi açıklayın ki tecrübelerden yararlanalım...
ibrahim ozel
31.Temmuz.2013, 21:57
Arkadaşlar oyunuzu verdikden sonra lütfen nedeninide yazınki birbirimizin tecrübelerinden yararlanalım...
gsahiner
01.Ağustos.2013, 06:00
zekalı köpek burnunuda kullanır aklınıda ama salak olsa 10 numara kokusu olsa kanser eder adamı :D
Oktay AKÇAKMAK
01.Ağustos.2013, 06:14
BAKIN BEYLER ÖNCELİKLE TECRUBEMLE SÖYLUYORUM Kİ BU KANITLANMIŞTIR...KÖPEKLERDE KOKU OLAYI BİRBİRİNDEN ÇOK FARKLI OLMAZ YARATILIŞ VE ÜRETİM OLARAK HEP AYNI SOYDANDIR SONUÇTA AMA ZEKA KÖPEĞE GÖRE DEĞİŞİR..BU SEBEPLE ZEKİ HAYVAN HERTURLU KOKUYU AVA ÇEVİRMEYİ BİLİR MAL OLANIDA KOKUYU ÇÖZENE KADAR SEN KAFAYI YERSİN ZATEN ...ÖNCE ZEKA LAZIM
Ben kokudan yana oyumu kullandım. Köpek avda gezerken belli bir mesafeden kokuyu alamıyorsa zaten o avı göremezsiniz. Ben avda örneklerini çok gördüm. 2-3 köpek avın yakınından geçerken, avın üzerinden atlarken, yavru köpek bile daha uzaktan kokuya girip av vurdurabiliyor. Örneğin biri; 3 köpekle ava gittim, avdan dönüyordum, 2 köpek önümdeki bir patikadan geçti, 1 metre arkalarındaki 10 aylık köpek sola doğru döndü fermada yürümeye başladı 5-6 metre uzağa ferma etti. Oradan 2 bıldırcın uçurdu. Başka bir örnek; 1000 M2 kadar bir alanda çirişlik vardı. Ben daha oraya gelirken orayı 3 avcı 1 köpekle aradı. Ben onlardan sonra oradan geçiyordum. Benim köpek daha alana girerken kokuyu aldı bir çirişe ferma etti, oradan 1 bıldırcın uçurdu, 2 metre ilerisindeki 1 çirişe daha ferma etti ve oradan da bir bıldırcın uçurdu. Nisan ayı olduğundan sadece köpeği gezdirmeye çıkmıştım, elimde tüfek falan yoktu. O çirişliğe de göç bıldırcını inmiş.
Osman KARATEPE
01.Ağustos.2013, 08:56
Kesinlikle zeka...Koku hücreleri zaten var bunları geliştirmenin olanağı yok ancak zeka olacak ki burnunu kullanmayı öğrenecek...
ne gelirse meraktan gelir zeki olsun koku bende alıyorum ama neyin kokusu onu bilmeli ....
Arkadaşlar insanların köpeklerden daha zeki oldukları kesin ama avı bulmak için köpekleri kullanıyorlar. Neden? Bir düşünün bakalım.
çetin ekren
01.Ağustos.2013, 21:22
zeka.kokusu süper olsada aptal olan köpekle avlanmayı hayatta istemem.eğitım almayan köpek avcının avını bozmaktan baska bir halta yaramaz ki bunu yakın bır arkadasımın köpeğınde yaşadık.koku süper ama eğıtım alamayan bır köpekti ve avda kokuya düşünce önümüzde kuş bırakmıyordu.
veyselll
01.Ağustos.2013, 21:58
av zekası
bütün köpeklerin kokusu ıyıdır. coban köpeği kızanın kokusunu 500 metreden alır. avda da öyledir bazı kopek kokuya girer ve tavsancı gibi kuyruk vurur. agzına terlıkla vurasım gelir oyle köpeğin. ama bazı kopek vardır kokuya girer odun gibi kalır. ufak kafa haraketleriyle kokunun merkezini bulur. öyle köpeğin de kulagını ısırırım. ki de ısırıyorum :)
feridun berin
02.Ağustos.2013, 00:30
Bence koku köpek kokuyu alır bu bıldırcın bu keklik bu tavşan veya herhangi bir av ayrımı yapmaz o av kokusunu alır fermayı verir görevini yapar.
Zekaya gelince katiplikmi yaptıracam yoksa muhasebecilikmi bana ne onun zekasından. :) :) :)
Yıldıray İNCE
02.Ağustos.2013, 10:50
[quote author=Feridun BERİN link=topic=19888.msg219774#msg219774 date=1375403406]
Bence koku köpek kokuyu alır bu bıldırcın bu keklik bu tavşan veya herhangi bir av ayrımı yapmaz o av kokusunu alır fermayı verir görevini yapar.
Zekaya gelince katiplikmi yaptıracam yoksa muhasebecilikmi bana ne onun zekasından. :) :) :)
Aynen Abicim........ :)
çetin ekren
02.Ağustos.2013, 12:05
ben muhasebecinin yanına çırak verdim bile... :D :D :D
ama bence yanılıyorsun feridun abi...zekası kıt olan bir hayvan ne aradığını ne bilecek... :D :D ki fermada versin...
feridun berin
02.Ağustos.2013, 13:12
Beyler ne yapmamız gerekiyor köpeği olanlar enik hastalığı için ve diğer sorunlar için veterinere götürüyorduk peki köpeğimizin zekalı olduğunu nereden anlıyacam bir köşeye bıldırcını sakladığımızda koku ile bulduğunda kokusunda bir sorun olmadığını görüyoruz zeka için zeka test bilgileri ne. bu iş galiba horozun işine dönecek horoza sormuşlar yumurtamı tavuktan çıkar tavukmu yumurtadan horoz ben vurur geçerim demiş gerisine karışmam bende aynı köpeği ava götürürüm kokuyu alır fermayı verir hele birde vurursam değme gitsin zekasına gelince banane zekasından hem mal sahibine çekermiş bendede çok zeka olduğu söylenmez zaten. :) :) :)
çetin ekren
02.Ağustos.2013, 13:39
Beyler ne yapmamız gerekiyor köpeği olanlar enik hastalığı için ve diğer sorunlar için veterinere götürüyorduk peki köpeğimizin zekalı olduğunu nereden anlıyacam bir köşeye bıldırcını sakladığımızda koku ile bulduğunda kokusunda bir sorun olmadığını görüyoruz zeka için zeka test bilgileri ne. bu iş galiba horozun işine dönecek horoza sormuşlar yumurtamı tavuktan çıkar tavukmu yumurtadan horoz ben vurur geçerim demiş gerisine karışmam bende aynı köpeği ava götürürüm kokuyu alır fermayı verir hele birde vurursam değme gitsin zekasına gelince banane zekasından hem mal sahibine çekermiş bendede çok zeka olduğu söylenmez zaten. :) :) :)
öylede demeseydin abi...
:D :D :D
Bizim yörede; İnsanın akılsızı avcı, köpeğin akılsızı zağar olur derler.
ibrahim ozel
03.Ağustos.2013, 08:42
zeka önde gidiyor beyler ben daha oy vermedim :)
feridun berin
04.Ağustos.2013, 00:16
İbo hadi ver oyunu artık çatlama insanı bilir kişi olarak köpek eğitmeni ve yetiştiricisi olarak sen ne düşünüyorsun görelim...
Osman KARATEPE
04.Ağustos.2013, 11:29
Köpekte zeka öncelikle temel itaat eğitimlerinde verilen eğitimi hemen kavramasından anlaşılır diye düşünüyorum ve yavru köpeğe ilk üç ayında verilen bakımın zekası üzerine bunu takiben de ileride yapacağı avlar üzerinde çok olumlu etkileri olduğu kanısındayım.
çetin ekren
04.Ağustos.2013, 12:31
yaw arkadaş akılsız köpeğin kokusu süper olsa ne yazar...
onu kullanacak aklı yoksa,mesle bitmiştir... :D :D
Ben oyumu kullanmadim fakat bana kalırsa hem zeka hemde koku derim zaten bir kopekte bunlardan birinden yoksunsa o kopek ile av yapılmaz yok ben ülkede zeki olsun kokusu az olsun dersem ( gene işin içinde koku var ) akilili kopek sürekli rüzgar altında dolaşacak benim rüzgara ter yöne gitmem gerekiyorsa ve eğitimini rüzgar kullanması için verdiysek bu kopek o anlık hocalar kokulu köpeğe gelirsek beyni olan bir çok varlık zekasını kullana bilir burnunu kullanması için zeki olması lazım kokuyu aldı fermayi vermedi( ozaman supelenirim o kopekten ) bana kalırsa 2 secenekde olması gerekliydi.
Arkadaşlar soruya iyi bakın, köpekte zekamı önde gelmeli, kokumu deniyor. Hiçbir hayvan tamamen zekasız değildir.
Koku olayına gelince yukarıda arkadaşların anlattığı gibi çoban köpeğinde dahi mükemmel koku olabiliyor. Ayrıca her köpekte koku vardır. Koku olayı da zeka olayı da köpekten köpeğe değişiyor, ayrıca her canlıda olduğu gibi Allah tarafından köpeklerin içgüdüsel olarak yetenekleri, hareket tarzları vardır. Bir Pointer içgüdüsel olarak Ferma eder, bir kopoy içgüdüsel olarak iz sürer ve avı kovarken ses verir. Avda kimi köpek açık gezer, kimi köpek yakın gezer. Bizler eğitimle bu içgüdülerden en fazla yararlanabilmekten başka birşey yapmıyoruz. Ben dağda öyle köpekler gördüm ki, baksanız kapınıza dahi koymazsınız. Şekil şekil değil, tipi av köpeğine hiç benzemiyor. Tavşan, bıldırcın, keklik, geyik, domuz avlıyor, su avları yapıyor. O köpeği yetiştirenler onun bu yeteneğini keşfetmişler. Ama gerek kopoy'da, gerek kuş köpeğinde koku mutlaka ama mutlaka sağlam olmalı. Koku yüksek olur, köpek kondisyonsuz olursa o da yeterli olmaz. O zaman köpek; Yetenekli ama kondisyonsuz bir futbolcu gibi olur. Kokusu az olan köpek vurulmuş avı kaybeder, canlı avı zor bulur, çoğu zaman da atlar. Bunu en iyi birkaç köpekle ava gittiğinizde anlayabilirsiniz. Bakarsınız bir köpek avları devamlı buluyor, diğer köpekler ara sıra buluyor. Bir de arkadaşlardan biri yukarıda köpeğin avları ileriden kovaladığını yazmış, evet o köpeğin kokusu yüksek ama o köpek amaca uygun bir ava götürülmemiş. Bir kopoy'u kuş avına götürüp, yakıngezmesini, ferma etmesini bekleyemezsiniz. O içgüdüsel olarak kovucu bir ırktır. O genellikle açık gezecek, avı bulduğu zaman da kovacaktır.
ibrahim ozel
05.Ağustos.2013, 06:27
Oy vermeye devam dostlar.... :)
feridun berin
06.Ağustos.2013, 00:08
İbooo sen verdinmi oyunu ???
ibrahim ozel
06.Ağustos.2013, 16:12
Evet dedem verdim :) açıklama en son :) senede 600 köpeği bilimsel yöntemlerle yetiştirilen yerde uygulamayı anlatacağım :)
Yıldıray İNCE
06.Ağustos.2013, 16:52
Köpekte zeka öncelikle temel itaat eğitimlerinde verilen eğitimi hemen kavramasından anlaşılır diye düşünüyorum ve yavru köpeğe ilk üç ayında verilen bakımın zekası üzerine bunu takiben de ileride yapacağı avlar üzerinde çok olumlu etkileri olduğu kanısındayım.
Benim fazla bilğim olması nedeniyle bende Osman kardeşim ğibi düşünüyorum......
ibrahim ozel
06.Ağustos.2013, 19:02
Sende tecrübeleniyosun be abi sonuçta enik köpek büyütmedin mi?
Mustafa ÇİL
26.Eylül.2013, 13:42
her yetiştiricinin engin tecrübesi farklı olması sebebiyle bende kendi açımdan bakarak bu ankete oy vermek yerine açıklama yapmam daha uygun olur sanırım.
Defalarca dergilerde ve net ortamında ama kendi kurduğum stelerde ama farklı stelerde yazdıklarımı aynen buraya da yazmamda sakınca yoktur sanırım.
Pointerler gercekden zeka Q dereceleri pek sıralamaya gremeyen köpeklerdi,,ve onları diğer fermalı ırklardan ayıran en büyük özellikler,,uzun kokuları ve stilleri idi,çok fazla ırk köpeği eğiterek sahibine teslim etme saati ve vakti zamnı geldiğinde ,her ırktan farklı şeyleri öğrenmek ve karakterlerine uygun hareket ederek onların eğitim konularına eğilme fırsatım olmuştur.Ona rağmen kimsenin av partneri olarak baktığı ırka asla bir çift sözüm en azından kötü sözüm olmaz,,fakat ben farklı bir ırka bakmıyorum,,pointerle avlanmak herzaman bir ayrıcalıktır.Sebeb aramak buna sadece cahilliktir emin olun buna,daha önce yazdım her avcı dostum kendi karakteristik özelliğini taşıyan köpek bakmaktadır,bu gercekdenki araştırmalar sonucu kişilerin karakterlerine baktığınızda pekde anlaşılmaz değildir.
Pointerler kendi aralarında eskiden ayrılmasada şimdilerde yeni üretilen ve av camiasına kazandırılan pointer ler sayesinde pek çok farklı özellik göstermektedirler.Eskiden solit kavramı pek iyi bilinmezdi,sevgili onur çaylı nın yayınladığı ve görsel olarak net ortamında paylaştığı makale ve resimler bir kaç sene öncesinde ufkumu ve pointerlere bakış açmı biraz daha farklı kılmıştır.Eskiden asi olan köpeklerinize slovak kanı solitlerden katarsanız alacağınız yavrular brazdaha ağır başlı daha rahvan arayan ve brazdaha yer kokusunu iyi kullanan köpekler üretebilirsiniz,Bunun yanında,zeka seviyeleri biraz daha gelişmiş köpekler olduğunu göreceksiniz.,,Aynı meraya çıktığınızda pointerden tek istenen şey çok açılmayıp av kolunu bozmaması veya diğer köpeklerede arama imkanı sunması olmuş ve böylede devam etmektedir.Fakat solit kan biraz daha yavaş ve rahvan gezdiği için ,arkasında bulunan avcıyı ne gırtlak kanseri yapar nede ses tellerinize zarar verir.
Onur kardeşime ben o köpeklerin kanına girmem asla dememe rağmen,,bir kez dene usta demesiyle önce renkjlerime boris sonrada zoro ilave edilmişti,farklı iki kan olan iki erkek solit,,ve çıkan yavrularda şunu inceleme fırsatım olmuştur..Bu pointerler sizlerin eskiden beri bildiğiniz pointerler değildirler,,,eskiden kullanılan pointerler zaten aport köpeği olmadıkları,özellikle su aportunda çokkez zorlandıkları bir genelleme yapılırsa ,çokda süper oldukları söylenemez.Çünki pointer ve bir kurzhaar yavruyu eğitime alarak net ve dergilere görüş ve tecrübelerimi yazmıştım.Pointer her zaman koku mesafesiyle,çabukluk ve alfa ruhu ile merada kazanmakda iken,diğer kurzhaar yavru ona öğretilen şeklin dışına çıkmamayı sanki kabullenir gibiydi.,,KISACASI
ELBETTDEKİ BU İŞE POİNTERLERİNE GÖNLÜNÜ ANNEDEN ÇIKTIĞINDAN BU YANA VEREN BİRİSİ OLARAK,ESKİ ( ESKİ )POİNTERLER ile arasında sadece zeka farkı olan köpekleri av camiasına kazandırmanın inanın mutluluğunu yaşamaktayım.Bir breton veya pointeri ele aldığınızda ise ,,pointer ve continantel ırklar olarak ayrılma sebebini zaten göreceksiniz.Aport bir kere yaptırıyosunuz ve artık defalarca atmanıza uğraşmanıza gerek olmadığını bretton da görüyosunuz çünki sadece elinize bakıp duran bir köpek haline geliyor,,oyunu çok seviyor,ama eski pointerlere bu gün öğrettiğinizi ,,yarın sil baştan tekrarlarsınız,eski pointerler d,iyorum çünki,,ısrarla diyorumki solit kan eski pointerlere nazaran biraz daha saki ve yumuşak başlı,çok zeki olan hayvanlar,,,elbettdeki diğer continantel ırklar,,amma velakin tetik çekeceğiniz kuşa çok zaman çok fazla sokulma gereği hisseden köpekler,hepimiz avcıyız ve meraya çıkış sebebimiz belli,çok değerli dostum kadir duymaz a ait bir drahhtar ile gecen seneden beri beraber meraya çıkmaktayız,benim 7 aylık pointerimin kara zorlar ile merada bulduğu üç beş kekliğe fazla sokularak neredeyse burnu kuşun kıçına değercesine sokulduğu için,,her ne hikmetse kekliklere tetik çekememekk,benden çok onu üzmekde ve kıvrandırmaktadır,,müthiş zekaya sahip bir drahhtar ama neden fazla sokulduğunda kuşun kalkıp gideceğini düşünememkdedir.her neyse uzun oldu okurken sıkılacağınızdan emin olduğum için şimdi satırlara son vereyim...önce KOKUU ben ona neyi nerde yapması gerektiğini kafasına ööyle bir sokarımkiii,,ses tonumun ona kızdığını veya sevdiğini zaten benim pointerim anlarr..sevgi ve selamlar
Mustafa ÇİL
ibrahim ozel
26.Eylül.2013, 14:49
Buyur burdan yak çil çil altın koku demiş buda bi yorumdur teşekkürler dostum...
ismail aksu
26.Eylül.2013, 14:57
usta peki yazını pür dikkat bilakis zevkle okudum ellerine sağlık konuda dediğin gibi (ben ona neyi nerde yapması gerektiğini kafasına ööyle bir sokarımkiii,,ses tonumun ona kızdığını veya sevdiğini zaten benim pointerim anlarr) demişsin çok doğru bir arkadaşımda aynı olayı yaşamıştım yetitirici arkadaşta köpekleriyle konuşurken tamamen başka bir insan oluyor peki mustafa abi bu sölemiş olduğun olayı benim 6 aylık pointerim var bunu onun kafasına nasıl yerleştirmeliyim yani hayır dersem yada HAYIR demem ona bunu nasıl kabullendirirsin ben hiç dövmem de yani dövermisin açmı bırakırsın ödülmü verirsin nasıl kazırsın hafızasına şimdiden teşekkürler usta
yucelmert
26.Eylül.2013, 17:20
ağzına sağlık çil ustam,
bende elbetteki koku olmalı diye düşünüyorum, avı bulan köpek ardından zekasını kullanarak avı sana sunacaktır...
Mustafa ÇİL
26.Eylül.2013, 20:21
hayır demeyle o sadece ses tonunu ve frekansını anlayacağı için ismailciğim,mecburen eski usül bir tasma boğma tasma kullanman gerekecek
bilirsiniz hayvanlarda akıl vardır ama fikir yoktur,,yaptığı şeyin doğrumu yanlışmı olduğunu çok fazla idrak edemezler..her neyse bu ste sakinlerini bu anketle yani hayatınıza giren av partneri konusunu baya bir uzun tutacağım bakalım ortaya ne çıkacak
çetin ekren
26.Eylül.2013, 20:43
kokudur...kim ne derse desin başka bir şık olamaz...
çil ustanın yazısını sonuna kadar okudum ve aynen katılıyorum...
eğer köpeğinize gerekli ilgi alakayı gerek kızarak,gerek severek ve yeri geldiğinde gerekse cezalandırarak tam anlamında verebilirseniz zaman sonra köpeğiniz avkarakteri ile sizin av karakterinizin birebir aynı olduğunu göreceksiniz...
eğer bu köpek oldu diyebiliyorsanız o köpek bir yamacı aşacağı zaman size dönüp bakmalı siz uzaktaysanız o yamacı aşmamalı...
avına fazla sokulmadan size gerektiği yerde uyarıyı(ferma,kedileme vs.)verebilmeli...
ava gideceği gün sizden fazla heyecanlanmalı...
sizden komut beklemeden sizin gözlerinize bakarak ne istediğinizi anlamalı...
el işaretinizle sağa,sola komutlarınızı anlamalı...
şimdi bunlar bir pointerdemi olacak diyenleri duyar gibiyim...
evet pointerde olmalı...oluyor hemde bal,kaymak gibi oluyor...tadından yenmez paha biçilemez bir arkadaş,dost oluyor...
günün birinde bu köpeğin sizden önce öleceği (yaşama süresi açısından)düşüncesi bile dokunuyor işte o zaman insana....
siz yeterki ona bir köpekden fazla değer verin...değer verin derken yedirin içirin,tarayın,oynayın anlamında değil...
kısacası kendinizden bir parça ona katabilin...inanın o size canını bile seve seve verir...
ibrahim ozel
27.Eylül.2013, 09:45
Peki arkadaşlar konuyu şöyle düşünelim. Köpeğin kokusu var ama delibaş hiçbişiden anlamıyor o kokuyu kullanmayı idrak edemesse nolur. Bence kendisine avlanır. Akılsız kokuları ayırt edemeyen kullanmasını bilmeyen ve öğrenemeyen bir köpekde koku çok yüksek olsa nolur olmasa nolur. Sonucunda herkes bu tür köpeklerle karşılaşmıştır. Bunu en iyi ben bilirim diyen dostlarımızda olacak içimizde mutlaka. Bu tür köpeklede mutlaka avlanan eğitmeye çalışanlarımızda olduki burda bir birimizin tecrübelerinden yararlanmak için defalarca yardım konusu açıldı. Olayı böyle düşünelim. Ben onu hallederim demeyelim bu tür bi köpekle nasıl avlanılır. Bakalım nasıl yorumlar gelecek. Aklını kullanamayan ama kokusu sağlam olan bir köpek eğitilse bile sürekli aynı eğitimi tekrar tekrar vermeniz gerekmez mi? Ne dersiniz?
Burhan KESKİN
27.Eylül.2013, 10:39
usta peki yazını pür dikkat bilakis zevkle okudum ellerine sağlık konuda dediğin gibi (ben ona neyi nerde yapması gerektiğini kafasına ööyle bir sokarımkiii,,ses tonumun ona kızdığını veya sevdiğini zaten benim pointerim anlarr) demişsin çok doğru bir arkadaşımda aynı olayı yaşamıştım yetitirici arkadaşta köpekleriyle konuşurken tamamen başka bir insan oluyor peki mustafa abi bu sölemiş olduğun olayı benim 6 aylık pointerim var bunu onun kafasına nasıl yerleştirmeliyim yani hayır dersem yada HAYIR demem ona bunu nasıl kabullendirirsin ben hiç dövmem de yani dövermisin açmı bırakırsın ödülmü verirsin nasıl kazırsın hafızasına şimdiden teşekkürler usta
İsmail 6 aylık eniğin daha çocuk 15 aya kadar algılayabilir ondan ötesi usta işi...! eğer sen yılmadan onun yapmaması gereken hareketlerine Yüksek sele hayır diye bağırsan o zamanla bunu kafasında yer edecektir lakin yaptığı iyi şeylerdede onu sev ödüllendir hatta benim gibi öp senin köpeğinle arandaki diyolog iyi olmalı onu kendine kabulendirmelisin.. ben milly'e 13 aylıkken otur kalkmayı öğrettim.. oda çil ustanın sayesinden köpeğim enikken başaramıyacağım diye çok telefon ettim bunu inkar edemez ustanın bana tek dediği sabır.....! şimdi meyvesini alıyorum ama bana sorarsan bi daha enikmi hayatta olmaz uğraşmam lakin köpeğimin ömrü yettiği kadar...! onun için güzel kardeşim sabır sabır diyorum.. emek vermeden uğraşmadan meyve yiyemezsin... Son olarakta alacağınız eniklerin kanını iyi araştırın öyle alın.....!
çetin ekren
27.Eylül.2013, 11:48
İsmail 6 aylık eniğin daha çocuk 15 aya kadar algılayabilir ondan ötesi usta işi...! eğer sen yılmadan onun yapmaması gereken hareketlerine Yüksek sele hayır diye bağırsan o zamanla bunu kafasında yer edecektir lakin yaptığı iyi şeylerdede onu sev ödüllendir hatta benim gibi öp senin köpeğinle arandaki diyolog iyi olmalı onu kendine kabulendirmelisin.. ben milly'e 13 aylıkken otur kalkmayı öğrettim.. oda çil ustanın sayesinden köpeğim enikken başaramıyacağım diye çok telefon ettim bunu inkar edemez ustanın bana tek dediği sabır.....! şimdi meyvesini alıyorum ama bana sorarsan bi daha enikmi hayatta olmaz uğraşmam lakin köpeğimin ömrü yettiği kadar...! onun için güzel kardeşim sabır sabır diyorum.. emek vermeden uğraşmadan meyve yiyemezsin... Son olarakta alacağınız eniklerin kanını iyi araştırın öyle alın.....!
valla burhan abi bende diyorumki eğer köpek bakacaksam bin defada baksam enikten bakarım...
senin veya bir başkasının eğittiği köpekle ben uyuşamam...
senin tarzın farklıdır benim tarzım farklıdır...
dedimya eğitimlerin devamında köpekle avcısının av karakterleri zamanla uyuşuyor...
bir çok köpek baktım ama hepsi yavrudan yetiştirilme ve kendi yetiştirmem...
ama ne varki dediğin bir konuda haklısın eniğin anne babası iyi soydan gelecek...soy derken ben scr sücere anlamam...kanı avcı kanı olacak...
gerisi gelir...
çetin ekren
27.Eylül.2013, 11:53
Peki arkadaşlar konuyu şöyle düşünelim. Köpeğin kokusu var ama delibaş hiçbişiden anlamıyor o kokuyu kullanmayı idrak edemesse nolur. Bence kendisine avlanır. Akılsız kokuları ayırt edemeyen kullanmasını bilmeyen ve öğrenemeyen bir köpekde koku çok yüksek olsa nolur olmasa nolur. Sonucunda herkes bu tür köpeklerle karşılaşmıştır. Bunu en iyi ben bilirim diyen dostlarımızda olacak içimizde mutlaka. Bu tür köpeklede mutlaka avlanan eğitmeye çalışanlarımızda olduki burda bir birimizin tecrübelerinden yararlanmak için defalarca yardım konusu açıldı. Olayı böyle düşünelim. Ben onu hallederim demeyelim bu tür bi köpekle nasıl avlanılır. Bakalım nasıl yorumlar gelecek. Aklını kullanamayan ama kokusu sağlam olan bir köpek eğitilse bile sürekli aynı eğitimi tekrar tekrar vermeniz gerekmez mi? Ne dersiniz?
kontrolsüz güç, güç değildir...
hiperaktif bir köpeğin eğitimi ile sakin ruhlu bir köpeğin eğitimi elbette aynı olamaz...
ne varki köpek eğer içindeki stresi ve enerjiyi sık aralıklarla araziye ve farklı bir yerlerde atabiliyorsa bu köpeklerde eğitim zamanında sorun olacağını zannetmem...
bahse konu köpeklerden arkadaşlarda gördüğüm oldu...
ama artı olarak bu köpeklerin sürekli kapalı bir alanda bakıldıklarını ve araziye çok nadir çıkarıldıklarınıda biliyorum...
bence asıl etkenlerden biride köpeğin eğitiminin evde değil avda verilmesidir...
eğer köpek psikopat değilse bence olur...
emrenin canı iyi bilirsin komutan...emre aşırı derecede köpeğini sevdiğinden ses tonunu bile ayarlayamıyordu ve köpekte emreyi takmıyordu...
yani bizim tabirle kedi seni cırmadan,sen kediyi cıracaksın...(cırma=tırnaklama anlamında)
Burhan KESKİN
27.Eylül.2013, 13:30
valla burhan abi bende diyorumki eğer köpek bakacaksam bin defada baksam enikten bakarım...
senin veya bir başkasının eğittiği köpekle ben uyuşamam...
senin tarzın farklıdır benim tarzım farklıdır...
dedimya eğitimlerin devamında köpekle avcısının av karakterleri zamanla uyuşuyor...
bir çok köpek baktım ama hepsi yavrudan yetiştirilme ve kendi yetiştirmem...
ama ne varki dediğin bir konuda haklısın eniğin anne babası iyi soydan gelecek...soy derken ben scr sücere anlamam...kanı avcı kanı olacak...
gerisi gelir...
Çetin kardeşim her enik dediğin gibi çıksa keşke:::!Lakin en büyük hatayı enik alırken yapıyoruz resimlerden videolardan görüyoruz bir sopaya ip bağlanmış kanat takılmış üç beş enik aynı anda ferma vermiş ha bu köpek çok iyi alalım hemen yok böyle bişey önce dediğimiz gibi av kanı varmı anne baba avcımı soyu kimden geliyor onu araştırmalıyız..! bu işle uğraşanlar ticaretini yapanlar almış başını gidiyor sanal alemde binlerce yavru enikler görülüp satılıyor avcılarda güzelliklerine vurulup alıyor. Ticaret yapanda ticaret yaptığı enik sattığı için mutlu oluyor çünkü enik bu ne çıkacağı meçhul...! sonra eniklerden yakınmalar oluyor av yapmıyor ferma vermiyor uzuyor.. falan filan....! başlıyor sanal aleme yazmaya...! bence sürdürebilir kanlar için ticaretle uğraşan kişiler damızlıklarını av kanı yüksek kanlardan
seçmeli satmalı...bizlerde gönül rahatlıyla alabilmeliyiz... Biz avcılar olarak yaptığımız en büyük hata bu....! yanılıyorsam eleştirin beni.....
ibrahim ozel
27.Eylül.2013, 14:16
Çetin kardeşim her enik dediğin gibi çıksa keşke:::!Lakin en büyük hatayı enik alırken yapıyoruz resimlerden videolardan görüyoruz bir sopaya ip bağlanmış kanat takılmış üç beş enik aynı anda ferma vermiş ha bu köpek çok iyi alalım hemen yok böyle bişey önce dediğimiz gibi av kanı varmı anne baba avcımı soyu kimden geliyor onu araştırmalıyız..! bu işle uğraşanlar ticaretini yapanlar almış başını gidiyor sanal alemde binlerce yavru enikler görülüp satılıyor avcılarda güzelliklerine vurulup alıyor. Ticaret yapanda ticaret yaptığı enik sattığı için mutlu oluyor çünkü enik bu ne çıkacağı meçhul...! sonra eniklerden yakınmalar oluyor av yapmıyor ferma vermiyor uzuyor.. falan filan....! başlıyor sanal aleme yazmaya...! bence sürdürebilir kanlar için ticaretle uğraşan kişiler damızlıklarını av kanı yüksek kanlardan
seçmeli satmalı...bizlerde gönül rahatlıyla alabilmeliyiz... Biz avcılar olarak yaptığımız en büyük hata bu....! yanılıyorsam eleştirin beni.....
Bazı konularda haklısın abi yavru köpek ana baba avcı köpeklerden alınmalı ama bunlarında kesin avcı olacak diye bişi yok. Nadiren kanı güzel olsada bazen av yapmayanı çıkabiliyor. Ancak enik alıpta rezil eden heba eden bakmayan ava çıkarmayan eğitemeyenlerdir genelde sanal alemde atıp tutanlar. Bu arada enikden bahsediyoruz.
Çetom ben yinede aklı olan köpek taraftarıyım. Kokusu zaten köpeklerde var. Çoğu av köpeğinde yani. Bu kokuyu değerlendirebilecek zeki köpeklerle av yapmaksa bambaşka bir zevk.
çetin ekren
27.Eylül.2013, 21:06
abicim eğer bir kişi köpek alacaksa elbetteki asaleti temiz olmalı...
soyu sopu dediğin gibi belli olmalı...
anne,baba hatta mümkünse bir nesil önceleri dedeleri bile araştırılmalı...köpek işi yapan kişilere bu yolda çok büyük sorumluluk düşüyor...sırf para kazanma amaçlı yapanların sonu zaten kısa sürede geliyor...
ama yinede ben yavrudan ve kokudan yanayım...
adamlar yılanı,böceği koca koca filleri,yırtıcıların kralı aslanı hatta sudaki balıkları eğitebiliyorsa bence herzaman dediğimiz eğitim şart kavramı bu işte en büyük etken...
yavrudan alınıp eğitilmeyen köpek için benim söyleyeceğim tekbirşey olabilir oda sahibi olan kişinin bilgi veya deneyim eksikliğidir....zaman ayırmazsa,eğitim vermezse,köpeğe gerekli ilgiyi göstermezse bunun suçlusu bence köpek olamaz...
sonuçta muhattabınız bir canlı,makina değilki program atıpta hemen sonuç bekleyesiniz...
sen aylarca meraya çıkarma hayvanı av sezonunda al git,ne oldu açılıyor,ne oldu fermada durmuyor,ne oldu kuşu sıkıyor,ne oldu yemeye çalışıyor,ne oldu gel diyorum gelmiyor gibi bir sürü eksi gözlemlerle dön...
yok abicim yok şu bir gerçek ki köpek bakmaya hevesli arkadaşlar en ince ayrıntısına kadar oturup bu işi düşünecek...
bende o kadar sabır varmı...
bende ona ayıracak zaman varmı...
bede ona bakacak bütçe varmı...
bende köpeğe verecek sevgi varmı...
bunlar yoksa veya eksikse bence bu işe hiç girmemeli,bir deneyeyim demekle köpek alınmaz ve o köpektende köpek olmaz...
sonuçta aldığı sorumluluk bir canlının sorumluluğu yaw olmazsa veririm bir arkadaşa oda olmazsa salarım gitsin bir insana hele hele bir avcıya hiç yakışmaz...
benim bildiğimde budur,bileceğimde budur...
veyselll
27.Eylül.2013, 21:38
gecenler bı arkadasla konusuyorduk. Bırıne enık vermıs. Enık hala ferma vermıyormus, onunde bılmemkactane bıldırcın vurmus falan. Arkadasta ılla et ıstıyosan ben sana kasaptan alayım. Neden vuruyorsun bırak kopek kacırsın kovalasın elbet fermaya durur demıs.
Benım kopegın fermasız her kusuna tufek atsaydım, bııldırcın dolu bır buzlugum olurdu. Ama ben ınatla atmadım. Hatta bazen kusun pesınden gıdıp donmuyordu. Bende bı sıgara yakıp beklıyorduum. En sonunda bı ferma verdı tam verdı.
Gecen sezon culluk avındayım. Kopek ferma verdı. Alt tarafımda baska bı avcı var. Ben her kap deyısımde kopek bır adım atıyordu. 10 defa falan kap dedım. Asagıdakı arkadas dayanamadı bagırmaya basladı '' lan kap dıyolar kapsana ıt oglu ıt'' koptum resmen
Avcı cok, egıtmen cok ama saglam enık yetıstırmeye geldımı ıs tıkanıyo. Bazısı yanlıs egıtımle bazısıda aceleyle mundar edıyo canım kopeklerı...
mustafa altınsoy
28.Eylül.2013, 08:15
Bence bir köpek alınacaksa önce avcı kandan geldiğine emin olunmalı ardından enne ve babanın kokuları nasıl ona bakılmalı ve yavru seçiminde batının en vasıflı bir veya iki yavrusu vardır o yavruyu doğru tespitlerle seçmeli ben köpekte önce zeka ararım nedenine gelince bir hayvan öncelikle avda avhırsına birde zekasını katmalı kuşun nezaman kalkıcanı nereye pusturması gerekeceni ve sahibiyle avı pusturma ekip çalışması olmalı bunu ancak kafası iyi basan bir köpek yapabilir. Bazı pointerler mütiş kokusu olmasına ragmen ayana çok süratlı oldugundan o mütiş kokusunu kulanamaya bilir ama zeki bir pointer birazda tecrübe tabi kokusunu nasıl kulanıcanı bilir. Örnek verecek olursak zeki bir pointer meraya çıktıgında bunu bizzat yaşadım rüzgarı karşısına alıyor bir diğer pointer ise avcı nereye gidiyorsa önünde zikzak çiziyor bazen de fermada kuşu çeviriyor yani daire çizip avcı ile kendi arasına alıyor kuşu.
Tabi burada benden çok tecrübeli abilerim var maksadım sadece görüş bildirmek saygılar.
Bazı konularda haklısın abi yavru köpek ana baba avcı köpeklerden alınmalı ama bunlarında kesin avcı olacak diye bişi yok. Nadiren kanı güzel olsada bazen av yapmayanı çıkabiliyor. Ancak enik alıpta rezil eden heba eden bakmayan ava çıkarmayan eğitemeyenlerdir genelde sanal alemde atıp tutanlar. Bu arada enikden bahsediyoruz.
Çetom ben yinede aklı olan köpek taraftarıyım. Kokusu zaten köpeklerde var. Çoğu av köpeğinde yani. Bu kokuyu değerlendirebilecek zeki köpeklerle av yapmaksa bambaşka bir zevk.
Köpek her dediğini yapıyor. Otur, kalk, bekle, gel, git vb. anlayacağın; köpek son derece zeki ama avda diğe köpekler kanat kırığını buluyor o bulamıyor, o avın üzerinden atlıyor, diğer köpekler o köpeğin geçtiği yerde avı bulup ferma ediyor. Bu gibi olayları ben çok gördüm komutanım. Bence köpek önce avı bulabilmeli, onun için de köpekte sağlam bir burun şart. Saygılar.
yucelmert
28.Eylül.2013, 16:29
Köpek her dediğini yapıyor. Otur, kalk, bekle, gel, git vb. anlayacağın; köpek son derece zeki ama avda diğe köpekler kanat kırığını buluyor o bulamıyor, o avın üzerinden atlıyor, diğer köpekler o köpeğin geçtiği yerde avı bulup ferma ediyor. Bu gibi olayları ben çok gördüm komutanım. Bence köpek önce avı bulabilmeli, onun için de köpekte sağlam bir burun şart. Saygılar.
mustafa abime sonuna kadar katılıyorum...;)
Recep DÖNMEZ
28.Eylül.2013, 19:51
Köpek konusunda hiç bir tecrübem ve bilgim yoktur,o yüzden yazacaklarımı
kimse yanlış anlamasın.Sadece kişisel düşüncemdir...
Bence köpet ke öncelikle zeka önde gelmeli,
İyi zekalı bir köpek eğitimini iyi ve sağlam almış demektir.
Daha sonra avlakta bu zekasını kullanmasına sıra gelir.
Koku tabiki önemli,ama önce zeka diyorum....
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.