PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Keklik Avı Raporu (Vedat DURAN)

ibrahim uysal
26.Kasım.2013, 15:08
29-09-2007

Keklik Raporu;

Cuma günü akşamı köyde kahvede arkadaşlarla cumartesi av planını yapmaya çalışıyoruz.Hava durumundan bıldırcın için sabaha pek umutlu değiliz fakat yinede kararlıyız boşta dönsek evde yatmaktansa köpeklerimizle merada bir gezinti olur diyoruz.Arkadaşımın biri Pazar günü kekliğe gidelim sezon açılıyormuş diyor benim aklımda hep 6 Ekim kalmış,meğer Marmara bölgesi açılışıymış 6 Ekim.Hemen pul alırken bize verilen haritayı açıp bir köşesinde 2.grup avlar açılış ve kapanışını kontrol ediyorum.Ege bölgesi 29 Eylülde açıldığını görüyorum.Çanakkale’nin de av yönetimi bölgesel olarak Ege bölgesine dahil olduğunu bildiğimden sezon açılışının doğruluğunu gördük.Keklik avına gideceğimiz yerin ava açık olduğunu görüyoruz.saat 11 gibi hemen amcamla bıldırcın organizasyonunu iptal edip Kekliğe gitmeye karar veriyoruz ekibe bir-iki kişi daha eklemeye niyetliyim bir iki arkadaşa teklif ediyorum ramazanda gideceğimiz meraya gözü kesen yok.Sonuçta genç ve ilkeli iyi bir avcı kardeşim Gürhan’a söylüyorum sevindiği yüzünden belli oluyor.Hedefimiz saat 5:00 da sahurdan sonra yola çıkmak 45-50 dakikalık bir yolumuz var hava aydınlanması 6:30 gibi merada olmak.

Gece yatağıma 00:00 da başımı koyduğumda hayaller ,rüyalar birbirine karıştı. Keklik alaylarının harlamasından ,gözüme uyku girmedi:)) Bu av benim için oldukça acemi sayılabileceğim bir av ,ne çulluk ne ördek ,kekliğin kalkışı gibi bana aşırı heyecan ve korku verir.Uyur uyanık yatağımda geçirdiğim 4 saat sanki dört yıl gibi gelmişti.4:15 te kalkıyorum uyuyamasam da ne garip ki uykumu almışım bu yüksek moralin etkisinden olmalı.Yemek kahvaltı şeklinde apar topar yenilip hazırlanıp çıkıyorum Reksi almaya.Reks arabamın sesini tanıyıp ava gideceğimi anlıyor hemen havlamaya başlıyor.Hemen arabaya alıp yolumun üzerinden Üzeyir amcamı alıyorum.Saatimi kontrol ediyorum saat 5 ‘e 5 dakika var ekip çok dakik ,hemen Genç Avcı kardeşim Gürhan’ı da alıp hedeflediğimiz 5 te yola çıkıyoruz.İstikamet Çan Çanakkale yolu.Araba da önceki yıllardaki azda olsa keklik avlarımızdan konuşuyoruz.Gürhan’a bildiğimiz kadarıyla bu avın inceliklerini ve tecrübelerini anlatmaya çalışıyoruz.Av da en önemlisinin güvenlik olduğunu filan.Muhabbete kendimi çok kaptırınca yolda ağır ve güvenli seyredip 45 dakikalık yol 1 saatte alınmış oluyor.Saat 6 da av yapacağımız bölgeye (Kirazlı’ya ) gelmiş bulunuyoruz .Arabamızı bırakıp hemen intikale geçiyoruz çünkü gün ağarmadan av merasına varıp keklik ötüşlerini dinleyip ,kekliğin yerini tespit edeceğiz.15 dakika sürekli yamaca tırmanınca kan ter içinde ilk keklik sesleriyle mera şenleniyor avı bulama sakta vuramasak ta Gıgık gıgık sesleri bize yetip te artıyor bile.Tam iki keklik ötüşünün arasındayız.Biri bir yerden ötüyor diğeri bir tepeden.tam 20 dakika oturup dinlenip bu senfoniyi dinliyoruz.Saat 6.45 gibi hava aydınlandı net görüş oluştu. Vira bismillah deyip ilk önce üst taraftaki keklik ötüşüne doğru yol alıyoruz,fakat eğim çok yüksek ağır ağır yol almaya çalışıyoruz Reks zıpır zıpır bir sağa bir sola 25-30 metre önümde dolanıyor arada usta çok ağırsın biraz hızlansana der gibi dönüp bana bakışlar atıyor.Arada solda ben ortamıza aldığımız Gürhan Abi köpek soyda filan diye sesleniyor. Sağda İse Üzeyir amcam var.100 metre kadar köpekler keklik soyunda çat walk kedileme fermalar şeklinde devam ediyoruz önümüzdeki kayaya dogru. Sağdan iki el silah sesi geliyor hemen dikkat kesiliyorum acaba benim tarafa gelen var mı diye görünen bir şey yok.50 metre sonra buluşuyoruz Amcam kıtkaya kınalıyı indirmiş.İnanılmaz seviniyorum sonuçta kınalıyla vuslat sona ermişti sonuçta ekibin başarısıydı.Hemen Rekse gösteriyorum ,koklatıyorum avı alıp seviyorum inceliyorum bu senenin palazı ama oldukça büyük gelişmiş.Bu keyfle birkaç fotoğraf alıyoruz ,yüzler şen ve keyifli.

Hemen geldiğimiz yerin sağından aşağı doğru inmeye karar veriyoruz büyük ihtimal keklik bu tarafta kaldığını tahmin ediyoruz 50 metre sonra Reks soylamaya başlıyor ve ferma hali koşarak yaklaşmaya çalışırken 3 adım atsam açığa çıkıp çok rahat atış yapabilecekken keklik harrr diye fırlıyor. geliyoooor diye seslensem de solundaki Gürhan Ve en solumdaki Amcamda atamıyor Bende Önümdeki Pırnal çomundan atamıyorum kekliğin menzilden çıkıp 100 metre sonra aşağı gidişini görüyorum.Biraz kızıyorum kendime söyleniyorum içimden bunu vurmalıydın Reksin ilk fermasını keklikle süslemeliydin filan ama vuramamanın da bir güzelliği var vurulanlar kadar kaçanlarında avcının belleğinde nasıl kaldığını iyi bilirim.İlerlemeye devam ediyoruz.Bu kez amcam sesleniyor soldan heyecanla geliyooor diye dikkat kesiliyorum heyecanla acaba benim tarafa gelen var mı diye ama nerde))İki keklik ferma verdirmemiş Amcamın köpeğe harrr diye kalktığını duymuş amcam atış menzilinde görememiş.Dereye kuş kendini saldığında ancak görebilmiş.Bir su buluyoruz köpekler kana kana içiyor biz oruçlu dilimiz damağımız kurudu hararet başladı.Saat 8 gibi oldu.BU gün de hava oldukça sıcak, bu tarafa da ayrıca bu yıl daha yağmur düşmediği anlaşılıyor.Kısa bir fikir alışverişinde bulunuyoruz önceki yıllarda gezdiğimiz keklik bulup vurduğumuz meraların daha %15-20 sini gezdik ama hava kötü üstelik oruçluyuz sabah ava girdiğimiz yerin alt tarafından gelen keklik sesinin geldiği tepeyi gezelim diyoruz bulunduğumuz yere de fazla uzak sayılmaz.Hemen rotayı tepeye çeviriyoruz son 100 metre kala oturup planı yapıyoruz solda Gürhan ortada Amcam ve Sağda ben dizilişiyle gireceğiz tepeyi üsten alta doğru arayacağız.Biraz dinlenip nefes aldıktan sonra harekete başlıyoruz en fazla yolu ben alacağım çünkü mola verdiğimiz yerkeklik arayacağımız tepenin solunda olduğundan ben en sağa geçeceğim.Uyanıklık yapmayıp bunu kabul ediyorum.Kekliğin olması muhtemel yerleri gördükçe içim içime sığmıyor yerde pisliklerini araştırıyorum Reks bir sağa bir sola çok güzel arıyor ,bir ara Reksin hareketleri bir hayli değişti iyice yere yapıştı çat walk kedileme fermalar filan daha dikkatli Reksi takip ediyorum önünde çalılarda küçük bir kuş görüyorum acaba buna mı yapıyor soylanmayı ama alakası yok anlaştığımız gibi amcamlara ikazı gönderiyorum hazır olmaları için uzun üç köpek düdüğü öttürüyorum.Reks iyice aramaları hızlandırıyor, arada yarı ferma filan derken 3 keklik aniden pırnal çomundan harr diye kalkıyor sağımdakine bir tetik kesiyorum hemen en solumdakine bir atış daha ,üçüncüsü olsaydı diyecek kadar müsait diğeri dereye doğru atıyor kendini.İlk keklik yere kendini cansız atıyor lap diye 32 gr 8 no keçe tapa Winçhester gren fiber bellik çok tutmuş kafa göz patlamış .,ikinci ise oda 34 gr 6 no Winçhester Ranger keçe tapa dan nasibini almış düşüşünden sonra yerde kanat vurup can teslim ederken bir pırnar çomunun içinde kalıyor.Pırnal çomunu keçiler öyle tıraşlamış ki ağaç gibi sert ve kalın dallı ama Reks kekliğin kokusunu takip edip girip çalıdan kuşu alıyor.Allahım bu ne büyük bir sevinç ne güzel bir entantane yıllarca belleğimden çıkmayacak bir an ,köpeğim kuşu buluyor çok şık iki atış elimde iki kınalı keklik.İlk keklik avım değil ama böylesi bir ilkti. Amcam Ve Gürhan elimdeki kınalıları görünce beni tebrik ediyorlar. Reksi sevip okşuyorum aferin oğlum vs. şeklinde.oturup nefesleniyoruz.Saat 8.30 oldu ama oldukça yorulmuşuz.İş bu güzel anı fotoğraflandırmaya geçiyor.

Sonra bir kritik yapıyoruz hava oldukça sıcak kötü ,üstelik oruçluyuz adam başı birer keklik vurduk ben birini Genç arkadaşımız Gürhan’la avımı paylaşıyorum.Sonuç kendimizi ve köpeklerimizi fazla zorlamadan araca dönüp açılış avını burada sonlandırmak.Keyfimiz yerinde kısa sürede avı yaptık ,köpeklerimiz kuş gördü,kıtkamız dolu dileğimiz tüm dostların böyle güzel avlar yapmasında.

Çanakkale/Kirazlı 29-09-2007

ibrahim uysal
26.Kasım.2013, 15:30
Vedat bey,bu güzel anınızı okurken;ben de bizim ekiple aynı arazide avlandım sizlerle beraber..Elinize,yüreğinize sağlık..
Teşekkürler,selamlar...

Yıldıray İNCE
26.Kasım.2013, 15:40
Elinize emeğinize sağlık Vedat bey güzel bir anınızı paylaşmışsınız teşekürler..........

gsahiner
26.Kasım.2013, 15:42
Vedat Bey aileye hoşgeldiniz keyifli paylaşımlar bu güzel anınız ile o anı bize yaşattınız Ankaradan selamlar

Onur ÇELİKOĞLU
27.Kasım.2013, 12:43
Anıyı okurken o heyecanı,o güzellikleri bizzat bende yaşadım. Paylaşımınız için teşekkürler.

designer
06.Aralık.2013, 11:55
Degerli yorumlarınız için çok teşekkürler Dostlar...Av sevdası ve bundan alınan keyfi bazen adamı böyle bülbül gibi şakıtıyor:)