Orijinalini görmek için tıklayınız : YAVRU SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
Arkadaşlar malum av kapandı. Köpekler eşleşiyor. Peki yavru seçerken nelere dikkat etmeli? Herkes tecrübelerini döksün ortaya. Yavru seçmek durumunda kalanlar da faydalansın...
Buyrun eteğinizde ne varsa dökün. :) :) :)
Not: Benim düşüncemi sormayın ben en son söyleyeceğim... ;)
Selam arkadaşlar. Benim ingiliz pointerim var 15 gün sonra yavrulayacak.
isterseniz deneye biliriz. 4 aylık olana kadar yavrulardan iyi olanlar belli eder.
bana göre iyi kokulu yavruyu seçmek için gözleri açılmamış yavrular .10 günlük iken
annelerinden alınım 10 15 metre uzaktan bırakılıp anneye en hızlı çabuk gideni ayırmalı..
şimdilik bukadar.
gsahiner
12.Mart.2014, 06:54
Ben o düşünceyi biliyorum galiba ??? :) :)
Yıldıray İNCE
12.Mart.2014, 08:25
Bende yazılanlardan birşeyler öğreneceğim malesef bu konuda bilğim yok.............. ;)
Arkadaşlar güzel bir konu bunu köpek yetiştiricileri dağa iyi bilir ama bize söylerlermi bilemem. :)
veyselll
12.Mart.2014, 11:37
bence yavrular gezmeye basladıgı zaman en dogru zaman bence. mesela aklıma gelen bi yöntem. ufak ve dikkat çekici bir top ile 100 e 50 cm ebatında bir sunta kontrplak tarzı bişey buluyoruz. tabakanın 100 cm lik bölümüne kenarından, cizgi filmlerde olan fare yuvası tarzı bi delik acıyoruz. delikten topun geçmesi ama köpeğin geçmemesi lazım. deliği yere dik olarak koyup önce köpeğin ilgisini cekiyor, sonrada topu deligin bi tarafından diğer tarafına yuvarlıyoruz. köpek tabakanın diğer tarafına etrafından dolasarak geçerse iyi.
şimdilik bu kadar. yorumlara göre devamı gelecek
to be continued :D :D :D
ibrahim uysal
12.Mart.2014, 16:09
İlk önce, ana ve baba avcı mı?Ona bakarım Hocam...Daha sonra da,ayrı dolaşıp,birşeyler keşfetmeye çalışan eniği seçerim ben...Bu kadar köpek profu varken bize söz düşüyor ama?!!
Oktay AKÇAKMAK
12.Mart.2014, 16:14
ŞİMDİ ANLATSAM BİR SAAT YAZI YAZMAM LAZIM SORUSU OLAN ARASIN BENİ KRALINI SECERİM BOŞADA DÜŞMEM YETERKİ ANA BABA AVCI OLSUN
ibrahim ozel
12.Mart.2014, 17:15
Anadan uzaklaştırıp yavruları salın anasını ilk bulanlardan olmalı gezinmeye başlayınca en alfası olmalı üst damağı koyu siyah olmalı vsvs iyi izlemek lazım hemende bu denmemeli dişi sahibi bu konuda en şanslıdır ancak esas yavrular 7 ayını bitirdiklerinde kendilerini tam olarak belirlerler ondan sonra yapılan seçimler her zaman en doğru olandır ama o zaman kimde olur buda başka bir konu. Ya daha bir çok konu varda bilinmesi gereken ana temeller bunlar ama zaman varsa çok daha mantıklı olur
Niyazi UYANIK
13.Mart.2014, 19:04
herkez bıldını anlatmıs bunarı bı araya toplarsanız bırseyer cıkar ortaya bırazda tecrubenızı kulanırsanız dohru olanı buursunuz
samet bereket
14.Mart.2014, 11:06
Herkesin kendine göre bir metodu var galiba ben en hareketli ve en yaramaz olanı seçerim köpeğin meraklı ve hareketli olması daha zeki olduğunu gösterir benim fikrim bu yönde bu arada yavru 4x4 lük olsada iş eğiticide bitiyor gerisi teferruat benden bukadar...
mehmet.
15.Mart.2014, 17:04
Ustalardan tüyolar bekleniyor 8)
veyselll
15.Mart.2014, 19:55
bu arada anadan ayırıp da anayı en cabuk bulan olayına da katılmıyorum. Ya anayı en gec bulan enık, aslında baskın enıkse ve en cok o emmısse. Once ac olan enık gıder genelde. Tahmınım oda en az emen pısırık enıktır.
Yıldıray İNCE
16.Mart.2014, 06:39
Evet Ustalar Mehmet kardeşimin dediği ğibi tüyolar bekleniyor..........
Bilgisi olan arkadaş yokmu?
ibrahim ozel
17.Mart.2014, 07:52
bu arada anadan ayırıp da anayı en cabuk bulan olayına da katılmıyorum. Ya anayı en gec bulan enık, aslında baskın enıkse ve en cok o emmısse. Once ac olan enık gıder genelde. Tahmınım oda en az emen pısırık enıktır.
Olurmu öyle şey gözleri açılmamış enik hemen hemen her daim açtır. Burda konu baskın olan değil kokusu olan yavruyu bulmak...
veyselll
17.Mart.2014, 11:12
Olurmu öyle şey gözleri açılmamış enik hemen hemen her daim açtır. Burda konu baskın olan değil kokusu olan yavruyu bulmak...
Abı aslında ıyı bır noktaya degındın. Kopekler dogustan mı koku duyusu tavan olarak mı dogar yoksa zaman gectıkce koku duyusu degısırmı.
Ben osman abıden yavru almaya gıttıgım zaman kendısı bana bır yavru ayırmıstı. Enıklerın yanına gırınce bır tanesı cekınmeden pacama yapıstı. Abı ınsallah bana sectıgın enık budur dedım. Oda ta kendısı dedı. Ben kokusu olmayan bır poınter gormedım. Hatta hastalık olmadıgı surece koku duyusu kuvvetlı olmayan bı kopek gormedım. Sadece kokuyu ne anlamda kullandıklarına baglı. O yuzden kokusundan cok, gezmeye meraklı, cesur ve akıllı yavrular secmeye calısmısımdır hep
Nacizane ve biraz da acizane ben eski ustalarımızın bazı yöntemlerinden ve kendimce edindiğim tecrübelerden söz etmek isterim.
1. Bunlardan ilki yavrunun şekline yönelik seçim:En öncelikli kıstas avcı ana ve avcı babadır. Damızlık, ava gitmemiş köpeğin yavrusu kesinlikle alınmaz.
Ana veya baba hangisi daha iyi av yapıyorsa çapraz seçim yöntemi denenir. Örnek Baba daha iyi av yapıyorsa dişi yavru; anne daha iyi av yapıyorsa erkek yavru seçilir. Eğer ilk seçim hakkı sizinse en son doğan yavru hangisiyse o en makbulüdür. Mesela babamlar tüm yavruları dağıtırlar ama en küçük yavruyu kesinlikle vermezlerdi.Onu ya kendilerine ayırır ya da gruptan birine verirlerdi.
Bir kere annenin de babanın da av yapması çok önemlidir. Birinde ufak bir kusur (kuş sıkma,kuş yeme bağırma, fazla açılma,havlama) varsa kesinlikle tercih edilmez.
Köpeğin burnu ve vücudu 40 günde şekillenemeyeceği için ölçülerde anne ve babaya dikkat edilir. Burun kalın ve uzun olmalıdır. Burun ne kadar uzun ve kalınsa koku mesafesi de o denli uzaktır. Burun boncuk gibi büyük ve köpeğin rengine uyumlu olmalıdır. (Bir de Dr. Ali'den duydum. Bütün söylenenlerin tersine pointerde de setterde de siyah göz çok makbuldür.)
Damak ve köpeğin ayaklarının altı siyah olmalıdır. (Karataban) Özellikle arazi yapısının çok kötü olduğu yerlerde bu tip köpeklerin ayakları daha dayanıklıdır.
Gözler iri ve öne doğru bakmalıdır. Göğüs geniş olmalıdır.
2. Köpeğin kokusuna yönelik seçim: Bir parça köftelik bir kıyma alınır, yavrular uyurken 1 metre üstlerinde dolaştırılır. Önce kafayı kaldıran hangisiyse o yavru tercih sebebidir.
3. Köpeğin zekasına yönelik seçim:Bir kere iyi yavru seçimi uzun bir gözlemin sonucu olacağı için. Yavruları sık sık gidip gözlemlemek gerekir. Olduğu yerde uyuşuk uyuşuk sağına soluna bakan yavrulardansa, çevrede gezinen özellikle burnuyla araştırma yapan, her deliğe girip çıkmaya çalışan cesaretli yavru makbuldür.
Bir de yavrular yürümeye başladıktan sonra önlerine bazı engeller koyarak onları yanına çağırmak önemlidir. Mesela ağaç, üç beş tane tuğla, bir tane yan yatırılmış sandalye vb.... Bunları koyduktan sonra yavruları çağırmak gerekir. Çağrıya en çabuk tepkiyi veren ve engelleri en çabuk aşarak yanınıza gelen köpek, tasadüfen sizin yanınızda değildir. Kuşkusuz onun bu önceliği, zekasından kaynaklanmaktadır.
Bazı ağabeylerimiz avcılar arasında köpek seçimi bakımından"şerbetli" olarak nitelendirilir. Kuşkusuz seçimleri asla tesadüf değildir. Öte yandan bu kişilerde benim gözlemlediğim ve önemli olduğunu düşündüğüm şeyler şunlardır.
A) Köpeği 1 yaşına kadar çok çok iyi beslerlerdi. Çünkü köpek ne kadar iyi seçilirse seçilsin iyi beslenmemişse sağlıklı bir kemik, burun yapısı oluşmaz. Dolayısıyla köpek av yapmaz. Köpeği altı aya kadar günde üç kez, altı aydan sonra günde iki, bir yaşından sonra günde 1 kez beslerlerdi. Köpek yemeğini yemezse tası çöpe döküp bir sonraki öğün yemek verirlerdi. Böylelikle köpeğin yemek seçme ve iştahsızlık sorununun önüne geçerlerdi. Köpekleri kışa doğru besiye çekerler adeta besili danaya çevirirlerdi. Neden böyle yaptıklarını sorunca "İyice yağlanan köpek üşümez,üşümeyen köpek hasta olmaz." derlerdi. Bu çok doğru bir tespit çünkü doğada da kurtlar kışa girmeden önce beslenmeyi arttırırlar, iyice yağlanırlar...
B) 6-8 aylıktan önce yavru köpek ava götürülmezdi. Çünkü oyun oynayıp diğer köpeklerin konsantrasyonunu bozmasını istemezlerdi. Yavrunun ilk fermasında kuşu vurmanın çok önemli olduğunu söylerlerdi. Bu fermadan sonra yavru tek başına ava götürülürdü. Böylelikle avda oyun oynamasının önüne geçilmeye çalışılırdı.
C) Yağmurlar yağmadan köpeği ava götürmezlerdi. Köpeğin burnuna ne kadar toz girerse koku hassasiyetinin o kadar azalacağını söylerlerdi ve ava ya gitmezler ya da illa ki gideceklerse köpeksiz giderlerdi.
D) Kırağıda kesinlikle ava çıkmazlar, kırağıda yapılacak avın "nafile av" olduğunu söylerlerdi.
E) Köpeği çok severlerdi, onunla çok konuşurlardı, nadir döverlerdi.
F) Bence en önemlisi ava gittiklerinde asla boş dönmezlerdi... :) :) :)
Biz büyüklerimizden bunları duyduk, bunları gördük. Gerisi eh biraz da şans tabi.
Haydi hepinize rastgele... ;)
ibrahim ozel
19.Mart.2014, 08:34
Oğuz abi bir tanesi hariç diğerlerinde bencede haklısın. Ama uzun burunlu köpek daha uzun kokulu olur mantığı kesinlikle yanlış. Askeriyede ne labradorlar bilirim iz takipçi veya alman çoban köpekleri vsvsvs diğerleri tamam ama uzun burun uzun koku konusuna katılmıyorum
ersin kasap
20.Mart.2014, 17:16
herkeze göre farklı gözlemler ve kulaktan kulağa duyulan söylemler var ama şu zamanda türkiye köpek çöplüğüne dönmüşken herkez bir rant kavgasına düşmüşken tüccarların ellerinden gelen ne olduğu belirsiz sadece şunun yavrusu denen köpeklerden enik seçmek bence çok büyük hata hangi köpeğin soyundan gelmiş anası babası av yapıyormu mereda gördünüzmü kokusunu ve sitilini izledinizmi ebebeğinlerinin enik seçmeye karar verdiniz bu iş gerçekten çok araştırma gerektiriyor allah yardımcınız olsun şu zamanda çakalların sözüne güvenip iyisini bulmak zor
Oğuz abi bir tanesi hariç diğerlerinde bencede haklısın. Ama uzun burunlu köpek daha uzun kokulu olur mantığı kesinlikle yanlış. Askeriyede ne labradorlar bilirim iz takipçi veya alman çoban köpekleri vsvsvs diğerleri tamam ama uzun burun uzun koku konusuna katılmıyorum
Bu tartışmalı bir konu tabi. Sadece uzun demedim uzun ve de kalın... Öte yandan söylediklerinde haklısın, bıldırcına ferma veren kangal gördüm. Sıcakta diğerleri av yapmıyor diye onu götürüyorlardı, pes dedim. Demek ki içinde olacak... :) :) :)
herkeze göre farklı gözlemler ve kulaktan kulağa duyulan söylemler var ama şu zamanda türkiye köpek çöplüğüne dönmüşken herkez bir rant kavgasına düşmüşken tüccarların ellerinden gelen ne olduğu belirsiz sadece şunun yavrusu denen köpeklerden enik seçmek bence çok büyük hata hangi köpeğin soyundan gelmiş anası babası av yapıyormu mereda gördünüzmü kokusunu ve sitilini izledinizmi ebebeğinlerinin enik seçmeye karar verdiniz bu iş gerçekten çok araştırma gerektiriyor allah yardımcınız olsun şu zamanda çakalların sözüne güvenip iyisini bulmak zor
Dur ben azıcık da ekleyeyim. Annenin altına yavru ekleyenler. Resmini gösterip başkasını verenler... :) :) :)
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.