Orijinalini görmek için tıklayınız : PATRONE SİZCE NEDİR ARKADAŞLAR
Mustafa ÇİL
17.Haziran.2008, 23:00
HERŞEYİ hep beraber buluyor ve istişare ediyor olmakdan zevk alıyorum nedir sizce arkadaşlar..
farklı yorumlara ve düşüncelere saygı çerçevesinde yaklaşalım....özellikle köpeği patrone yapan dostlardan duymak isderim..
Mustafa ÇİL
17.Haziran.2008, 23:01
mümkünse bir yerlerden alıntı olmasın dostlar kendi köpeğinizdeki olayı ve o anki duruşu yazarsanız memnun olurum
bülent erdem
17.Haziran.2008, 23:03
tek kelime ile....SAYGI
Mustafa ÇİL
17.Haziran.2008, 23:05
güzel bir yaklaşım gardaşım madde bir diyelim ( saygı )yanındaki köpeğemi avamı gardaşım
Mustafa ÇİL
17.Haziran.2008, 23:20
bülent soru şu gardaşım
saygı madde 1 dedim doğru ,,ama köpek bu saygıyı kuşamı köpeğin duruşunamı yapıyor demek istedim
patrone ,,fermeda duran bir köpeğe bir başka köpeğin saygısı olarak anldım onun içinde
ikinci köpek ,,kuşamı yoksa birinci köpeğemi o saygıyı gösterr diye sormak istedim
saygı senin tabirinle güzel bir yaklaşım olduğu için açmak istedim konuyu
Bana göre Patrone yapan bir köepk kuşla bağlantılı ferma veren diğer köpeğe gösterdiği saygıdır.Onu onore etmesidir.
Bence patronenin çoğu kez kuşla bağlantısı yoktur bazı köpekler daha fermada bir köpeği gördüğü an direkt patrone yaparlar...
Ama ters yönden gelip ferma veren köpeği yakın ferma verdiyse bu gerçekferma olabilir.
bülent erdem
17.Haziran.2008, 23:37
çil ustam benim gözlemlediğim bu olayın kuşla bir alakası olmadığıdır...bunu bir refleks olarakta yorumlaya biliriz..ama işn temelinde saygı var... zaten patronenin açılımı "köpeğin diğer köpeğe gösterdiği saygı" değilmi..
soruyu açman güzel olmuş abi..
bülent erdem
18.Haziran.2008, 00:42
usta,patrone duruşunu da anlatmamızı istemişin..kendi köpeklerimizde gördüğümüz..
zaten olayı özetleyende o duruştur...patrone yapan bir köpek.hiç bir zaman kuşu fermalayan köpek gibi
şekilli ve sitilli bir duruş sergilemez.daha çok düz ve sade bir duruş sergiler..
ne kadar katılırsın bilmiyorum ama...bunu ben birazda "yalancı ferma" diye adlandırıyorum..
Bence köpek diğer bir köpeğin av bulduğunu görünce, avın orada olduğunu anlayarak normal fermasını yapar. Bu görerek fermaya benzer. Kopaylarda da buna benzer bir durum sözkonusudur. Bir kopay avı kaldırdığında sesini değiştirerek aynen ayağına taş atılan köpek gibi bağırmaya ve avı kovmaya başlar. Bu köpeğin sesini duyan kopaylar avın kalktığını anlayarak, avı kovan köpeğe doğru havlayarak koşarlar. Netice olarak benim düşüncem bir köpek patrone yapıyorsa kokuya değil ama görerek ava ferma ediyordur. Gördüğü de avı işaret eden köpektir. Saygılarımla.
Mustafa ÇİL
18.Haziran.2008, 08:29
hataylı abim aman saygısızlık olarak niteleme ama pointer ve kopaylar arsındaki anlatmaya çlıştınız olay çok farklıdır..biri görsel diğeri ses ile bağlantılıdır...
evet gerçekden avı diğer köpeğin bulduğunu anlaması ve onun avına saygı göstermesidir.
fakat gerçek bir ferma ancak kokusunu aldığı an gerçekleşir.
şimi konuyu birazdaha derinleştirelim...
PATRONE yapmayan köpek kusurlu bir köpekmidir?
Patrone yapmayan köpek kusurlumudur, değilmidir bunu bilemem. Ama avcılar köpeğin patrone yapmasını isterler. Bir de patrone konusunda gözlemlediğim bir olayı anlatayım. Komşumda sarıkafa bir Puanter olduğunu, beraber ava gittiğimizi yazmıştım. Komşumun puanteri benim köpek ferma ettiğinde, benim köpeğe 25 - 30 Metre mesafede dahi olsa patrone yapıyor. Daha sonra gelip fermada duran benim köpeği boğuyor. Artık o arkadaş köpeğini ava götürdüğünde, ben o ava gitmiyorum. Bunun yorumunu da size bırakıyorum. Saygılarımla.
Mustafa ÇİL
18.Haziran.2008, 17:34
hataylı abim senin av ekibinde hayvanı problemsiz olmayan yok galiba
olsun onlarda avın ve avcılığın tuzu ve biberidir..
Aynı yazıyı bu başlığada yazmam gerektiğiniz hissettim.Bakıyorum av köpeği eğitimi ,ırk bilgileri ve arazide uygulaması ve yapması gerekenler hakkında bilgi sahibi olan üyemiz çok az snaırım...
Köpek ırkları konusunda kendini iyi zannedenleride bu tür konulara bekliyoruz.Hep aynı tayfa gerçek ve yararlı bilgileri ortaya sunuyor.Geri kalanımız avcılık forumunda avcılıkla alakası olmayan boş lafları seviyor sanırım.
Mustafa ÇİL
18.Haziran.2008, 18:01
seni daha fazla bekletmeyeyim abim..kendi düşüncem ve deneyimim olarak algılarsan sevinir mutlu olurum..
eskiden kopyacı derdik...ama sonraları anladıkki, avı bulup fermalayan köpekleri , saygısızca rahatsız eden köpekler durumuna geldiler ve gördükki hele keklik avında patronesi yok ise köpeğin koca bir KUSURDUR abicim..
beni yanlış anlama o kadar dağı gezeceksin köpeğin tek ferma yakalamış neden kuş azzzz..
tam senin köpeğinin fermasının üzerine saygısızca dalan arkadaşının köpeği ,,senin akşama kadar beklediğin anı
mahvettimi sayın abim ,,,mahvetti malesef
demekki patronesiz köpekler kusurlu köpekler ama alışkanlık halinida almayacak can abim
H.İbrahim UYSAL
18.Haziran.2008, 18:05
Valla Sevgili Çil, eğer benim köpeğim yalnız avlarımızda kokuya girip 20..25 metrelere ferma yapıyor,ama arkadaşımla gittiğim avda patrone ferma yapmıyorsa kusurlu saymam.Daha çok dominant diyebilirim.Tabiki sizler yetiştirici olarak bizden çok daha iyi bilirsiniz.Bülentle bizim bir espirimiz vardır şşşşşşt. Tabiki patrone öğretilebilirmi size sormak lazım.
Ali ŞENCAN
18.Haziran.2008, 18:16
Evden çıkma anında başlayan heyecan arabaya bindiklerinde daha da artan ve sabırsızlıkla araziye gitme isteği,daha sonra araziye vardıktan sonra tüm hünerlerini avı bulup işaretlemek adına kullanan köpeklerimiz bencil olmamak adına çünkü aynı azmi çalışmayı av arkadası olan diğer köpeklerde gösteriyor ve bunun bilincinde olan köpeğimiz ferma anında tüm bu çalışmayı bir takım çalışması haline dönüştürerek ardı ardına sıralanıveriyorlar adeta put gibi.olayın ana fikri emeğe saygı kıskançlık olmadan tabiki dilimin döndüğünce sevgi ve saygılar...
Mustafa ÇİL
18.Haziran.2008, 21:09
teşekkürler ALİM
SAĞOLASIN
H.İbrahim UYSAL
18.Haziran.2008, 21:10
Bilgilendirmeler için kocaman teşekkürler arkadaşlar.
avci064
18.Haziran.2008, 22:34
Patronenin estetik güzelliği bir başka. Köpek saygımı gösteriyor yoksa avın orda olduğunu bildiği için onamı duruyor bilemem. Patrone yapmayan köpek kusur olarak görülsede, fazla patronede kalan köpekte de sorun vardır bence. Helede alışkanlık yaptımı artık köpek çişede dursa tak ardına sıralanıyor köpekler. Çişini yapan bakıyoki ötekiler fermada oda onlara :D. Tam komedi hehheh. Çok fazla patronede kalıyorsa köpek bence diğer köpeklerden uzaklaştırmak lazım. Yoksa zamanla av aramayı bırakıp köpek takip etmeye başlayacaktır.
avci064
18.Haziran.2008, 22:40
Ayrıca benim köpeğim 3 yaşına geldi daha patroneye durup durmaycağını test edemedik. Belkide durmayacak şimdi kusurlumu oluyor Mustafa kardeşim PANC :) .
ALANYA ATAKAN
18.Haziran.2008, 23:18
evet çil usta patrone öğretilebilinirmi yoksa içgüdüselmi bende öğrenmek istedim uysal kardeşim gibi
bülent erdem
19.Haziran.2008, 02:04
saygısızlık olarak algılamazsanız,bu konuda görüşlerimi söylemek isterim..
"patrone içgüdüselmi,eğitimle öğretilebilirmi?"
arkadaşlar ben bugüne kadar patrone eğitimi diye bişi duymadım...haa verilirmii! neden olmasın..
ama bunun ben holta eğitimi gibi köpeklerde kalıcı ve giderilemez arızalar doğuracağını düşünüyorum.
işte o zaman savaş bey sizin yazdığınız senaryo meydana gelebilir..çiş yapan bir köpeğe bile patrone.
tabiki ozaman can sıkıcı olur..
peki ozaman içgüdüsel bir durummu...bence evet içgüdüsel...
ama bunu sadece içgüdüsel bir hareket olarakta yyorumlamayalım..çünki her köpek patrone yapmaz.
patrone bir görsel şölendir..ve bu şöleni insana daima SAF KAN köpek yaşatır.
patrone duruşu; köpeğin asaletini gösterir,kalitesini gösterir..eğerki savaş kardeşim köpeğin panc ta
bir safkan sa 3 sene sonrada sana o duruşu gösterecektir..
patrone bir saygı duruşudur,saygıda asillerin işdir....
akın narin kardeşimin her zaman vurguladığı gibi.....
"ASALET SURETTE DEYİL KANDADIR"
http://img112.imageshack.us/img112/7650/phot0010sh8.jpgUstalar hepinize çok teşekkür ediyorum. Sizlerden çok şey öğreniyorum. Tabi öğrenirken, kendi tecrübelerimi de buraya yazmaya çalışıyorum. Arkadaşlar, sakın yanlış anlaşılmasın, amacım kimsenin bilgisini sınamak, birilerini karalamak, birilerinin hatasını aramak, bir köpek ırkını kötülemek falan değil. Benim bir iddiam da yok. Ne köpek üreticisiyim, ne de bu konularda otorite ya da uzmanım. Bende kötü bir kuşçu köpek var. Kötü diyorum, avda da çok aksikleri var. Irkı da safkan bir ırk değil. Hatta hangi köpeklerin melezi olduğunu dahi bilmiyorum. Şimdi ustalar, benim köpek patrone yapmıyor. Hatta ferması da zayıf. Benim anlamak istediğim. Benim köpek, Beraber ava gittiğim komşumun safkan sarıkafa İngilizinden daha iyi av buluyor. Arkadaşın İngilizi de her seferinde benim köpeğime patrone yapıyor. Sonra gelip fermada duran köpeği boğuyor. Tamam madem patrone yapan köpek iyi köpek, neden benim köpek patrone yapan köpekten daha iyi av buluyor. Patrone yapan köpek gidip tosbağaya vb. ne, ya da boş yere ferma ediyor. Benim köpek hiçbir zaman Tosbağaya, kirpiyr ya da boşa ferma etmiyor. Benim köpek kanat kırığını kolay kolay kaybetmiyor. Patrone eden köpek te kanat kırığı bıldırcını sık ve yöksek otluk yerlerde kolay kolay bulamıyor. Ben bunları hem kendi beslediğim İngiliz'den, hem de Komşumdaki İngilizden gözlemledim. Ustalarım samimi olarak merak ediyorum, yazdığım İngilizlerde mi sorun var? Yoksa İngilizlerin genellerinin davranışları mı böyle? Saygılarımla.
bülent erdem
19.Haziran.2008, 21:48
"benim köpek,beraber ava gittiğim komşunun safkan ingilizinden daha iyi av buluyor,arkadaşın köpeüide herseferinde benim köpeğe patrone yapıyor.
sonrada gelip benim köpeği BOĞUYOR. tamam madem patrone yapan köpek iyi köpek,neden benim köpek patrone yapan köpekten daha iyi av buluyor.
patrone yapan köpek gidip TOSBAĞA vb.yada boşyere ferma ediyor.benim köpek hiç bir zaman TOSBAĞA ve KİPRİ boşyere ferma etmiyor.."
sevgili mustafa kemal keskin abi,bende sana çok teşekkür ediyorum,,inanın avkolik sitesi olarak bizlerde sizin avlarınızdan ve av köpeklerinizden verdiğiniz örneklerle çok değerli şeyler öğreniyoruz. tüm site üyelerinin önünde size teşekkürü bir borç bilirim..
özellikle yazınızdan alıntı yaptığım yukarideki örneği gördükten sonra ,benim için artık ingiliz pointer devri kapanmıştır.
kararım kesindir,bu örneğin etkisinden kurtulmak benim için kolay olmıyacak... sevgili çil ustam lütfen beni fikrimden caydırmak için bir çaba içersine girme. benden bu kadar. sana bazen o kadar kızıyorumki.. bize tosbalara ,kiprilere ferma veren,patrone yapan köpeklerle av yaptırdığın için..yok abi yok benden bu kadar..
Mustafa ÇİL
19.Haziran.2008, 22:28
sevgili bülent
bende çok melez köpekle avlandım.hepsi birbirinden değerli hayvanlardı..Fakat,benim işim araziye çıkarak çok fazla av vurayım veya diğer arkadaşın köpeğini kötüleyim maksadı ile av yapmadım..Yapmamda lakin ben zevk alan biriyim av hırsı çok fazla olan ama araziye çıktığımda herhangi bir dostumun köpeğinin fermasından bile zevk alan bir avcıyım herşeyden önce.Ve bendeki o hırs farklı bir ırktanda olsa bir ferma ile bir foto ile son bulur.
söylemek istediğim şudur bu patrone olayına yazdıklarım biyerlerden alıntı veya çeviri değil sadece benim tecrübe edip yaşadıklarımdan çıkardığım sonuçtur.
mustafa abinin melez ama ne melelzi olduğunu bilmediği hayvana bile sadece maşşallah derim başka bir şey diyemem.
sadece şunu syleyebilirim hava kokulu köpeklerde kanat kırığı bulma olayı gerçekden sorundur.Yer kokulu köpeklerde ise iz köpeği olarak tabir ettiğim köpekler sınıfına girdiği için burada eşelenmiş burada mola vermiş burada çiş yapmış diyerek gezdikleri için sorun olmaz.
Dedemle seneler önce kopay avı yaptığım yıllarda bile soya dediğimiz tırnak yok ise köpekde, istediği kadar güzel tavşan kovsun,onlar için iyi olmayan kopay anlamına gelirdi saf olmayan kopay anlamına gelirdiki yıl 1986 87 yılları idi, o tarihlerde bile benim ilçemde saf kan olayı ve söylentisi herzaman dile getirilirdi.
saf olmayan köpek bana istediği kadar av yapsın herşeyin bir standardı var malsefki köpeklerinde öyle,ve öylede olmalı
yoksa sırtına her tüfek alanıda avcı yaparsın sadece tetik çeker,her ferma vereni beslersin dersinki valla benimki daha SAFKAN av daha iyi buluyor diye.
Avcının bile prosedüre uyanla uymayanı ayırmak için bohçacı terimini çıkardılar.Nedendir bilmem.
savaş gardaşım panç elbetde patronesi görünmeyen bir hayvan sebebi nedir bilirmisin.Panç saf kan bir köpek oldu için avı zaten kendisi gayet güzel buluyor,bırak patroneyi diğer köpekler yapsın.Sen canını sıkma ben senin derdini biliyorum gardaşım
ve anlatmak istediğinide gayet iyi anlıyorum..
Aatakan gardaşım patrone sadece geliştirilebilir yani sabır uzatılabilir oda çok uğraş isteyen ve sonu bazen hatalar ile sonuçlanan bir eğitim türüdürki ( olta ferma olayı ) yavrulara guruplar halinde birden fazla yavru yu eğitirken verilmesi gerekir.
Patrone hakkında yazılarımdan birinin altında ( alışkanlık yapmaması kaidesiyle diye )yazmıştım sanırımki çiş meselesine açıklık getirmesi için..
Bülent gardaşım ben SAF VE ORJİN köpeği ürettiğim ve yetiştirdiğim için gayet memnunum tosbağa vs.gibi hayvanlara durmadan ferma edeni bende pek çıkmadı çıkanıda eleştirmem sebebine gelince bazen ,,,köpek benim için herşeyden önce bir av aracı dğildir.Ekipden veya merada sana yaren olan candır.Ben ne vuruyor isem benim saf kanlarım sadece ona ferma yapar.İki çene arasına ne aldıra bildi isem köpekler onu av olarak nitelendirirler.Ama asla bu tavşan bu keklik demezler
sadece koku duyuları onlara bunun sahibinin istediği av olarak işaret ederler...
Haddimi aşmamak kaydı ile sadece şunu söyleyebilirim....
Bu camiada kimsenin melezinede olsa bir lafım yoktur olamazda ...Ama ben SAFKAN BESLERİM
HER NEKADAR KÖPEKLERİME EMET KIRMASI ADINI TAKSALARDA.
bülent erdem
20.Haziran.2008, 02:15
"bende çok melez köpeklerle avlandım,hepside birbirinden değerli hayvanlardı"
"benim işim araziye çıkarak çok fazla kuş vurayım veya diğer dostlarımın köpeğini kötüleyeyim maksadı ile olmadı"
"lakin ben zevk adamıyım,av hırsı çok fazla olan,ama araziye çıktığımda herhangi bir arkadaşımın köpeğinin fermasındab bile zevk alan bir avcıyım herşeyden önce"
"patrone olayına yazdıklarım,bir yerden alıntı veya çevrim deyil,sadece benim tecrübe edip yaşadığımdan çıkardığım sonuçtur"
"mustafa abimin melez ama ne melezi bile olduğunu bilmediği hayvana bile sadece maşallah derim,başka bişi diyemem"
"saf olmayan köpek bana istediği kadar av yapsın,her şeyin bir standartı var malesefki köpeklerinde öyle,öylede olmalı"
"avcının bile prosüdüre uyanla uymayanını ayırdılar artık,bohcacı diye,nedendir bilmem"
"ben saf ve orjin köpeği yetiştirdiğim ürettiğim için gayet memnunum"
"haddimi aşmamak kaydı ile sadece şunu söyleyebilirim,bu camiada kimsenin melezinede olsa bir lafım yoktur olamazda"
"ama ben SAFKAN BESLERİM,HER NE KADAR KÖPEKLERİME EMET KIRMASI ADINI TAKSALARDA"
vesselam, MUBAREK adamsın usta.........
Arkadaşlar, Sitemizde bu kadar düzeyli, bu kadar güzel bir konu tartışıldığı için öncelikle konu başlığını açan ve bana alçakgönüllü olarak cevaplar yazmaya çalışan sayın adaşım başta olmak üzere hepinize teşekkür ediyorum. Ben de safkan Av Köpeği yetiştirip, yapılan uluslararası çalışmalarla bunların en güzel örneklerini bulup Türkiye'de üretilme çalışmalarını canıgönülden destekliyorum. Sayın adaşımın söylediği gibi her cins Av Köpeğinin özelliği farklı farklıdır. Kimisi Tavşancı, Kimisi Kuşçu, Kimisi Aport Köpeği, kimisi Su Köpeği, bu safkan ırklar ıslah edilmese idi avcılar aradıkları Av Köpeklerini nereden bulacaklardı. Bizler de herhalde çobanköpeği kırması ile av yapmaya çalışacaktık. Dostlar siz bana bakmayın. Her ne kadar kırma köpek besliyorsam da, daha önce yazdığım gibi buraya yazsam, bu köpeğin de birsürü eksiği çıkar. Köpek sanırım biraz da şans işi. Daha önce çok güzel av köpekleri ile avlandım, bu yüzden şimdiki beslediğim köpek te pek gözümde yok. Elden çıkarmamamın en büyük sebebi, çok akıllı bir hayvan. Çevreyi rahatsız etmiyor. Çok laf dinliyor, şu anda benim başka köpek besleme imkanım yok. Köpeği yazlıkta evimin balkonunda besliyorum. Siz yine de safkan köpeklerinizden şaşmayın. Saygılarımla.
Mustafa ÇİL
28.Kasım.2008, 14:08
PATRONE köpeklere genç yaşlarda verilmelidir..
usta köopek arkasında yetişen köpekler genellikle partrone yaparlar fakat kendi av arama yetileri
zayıflar....
bir dostumuz 4 aylık bir seter ve 8 yaşında usta bir seterin bahsetmiş
4 aylık olan bir setere patrone rahatça verilebilir
gen olayında seterlerde muazzam bir patrone yeteneğini zaten herzaman görmekde ve bilmekdeyiz....
eğitimine gelince
her ne kadar tasvip etmesemde
olta ile patrone eğitimi yavruya tez zamanda verilir
ama uzun zaman olta ile kanat kuyruk yavruya oynatılmaz
ilerisi hüsran olur diye çok kez sorulmuştur bende defalarca yazmışımdır...
sadece demişimdirki
kendi tecrübelerime dayanarak
PATRONESİ ZAYIF KÖPEKLER OLTA KANAT OLAYI İLE SABIR DERECELERİ BİRAZ DAHA ARTIRILABİLİR
AMA YİNE SÖYLÜYORUM AŞIRIYA KAÇMAK SONU HÜSRANLA BİTEN BİR FİLM GİBİDİR...
Mesut BÜLBÜL
28.Kasım.2008, 16:07
mustafa kardeşim ellerine sağlık bende bu acıklamanı bekliyordum benimde bildiğim bir başka köpeğim fermasına ayrıyönden gelen köpeğin cat ferma cekmesine patrone ddiye biliyordum ustacın tekrar teşekkürler sana ve yorumcu katılımcı diğer kardeşlerimize DE
Mustafa ÇİL
13.Şubat.2009, 16:00
güncellemek zorunda kaldım dostlarım kusura bakmayın
benim iki kardeş pointerim var biri fermaya durdumu diyeri mutlaka patrone ediyor, zaman zaman birlikte aynı anda kokuya girip fermalıyorlar sanki o anda avcılığı ve o avı paylaşıyorlar, artık saygıdanmı sevgidenmi ileri geliyor bilemeyeceğim hoşcakalın.
cemalreis
13.Şubat.2009, 19:00
Arkadaşlar her avcı köpeğinin patrone yapmasını ister ama yapmayan köpeğede kusurlu bakmak bence haksızlık.
Mustafa ÇİL
05.Temmuz.2010, 21:15
başka düşüncesi olan yokmudur dostlar
Kopaylardan birinin avı bulup havlamaya başladığında, diğer kopayların sese koşmaları gibi bir şey, patrone yapan köpek diğer köpeği fermada görünce kendisi avın kokusunu almasa, ya da avı görmese bile oralarda av olduğunu anlayarak fermaya geçiyor. Patroneyi sadece ferması kuvvetli köpekler yapıyor.
bizim köyde patron diyolar buna usta :))
Mustafa ÇİL
06.Temmuz.2010, 20:14
tufan sizin köydekilere deki bizim burda patron diye iş verene dyolar
gardaşım sen biliyosun sen bari öğret sizin köye gardaşım olmazmı
şaka bir yana ddüşünceleriniz için çok teşekkürler arkadaşlar
vedat oncu
06.Temmuz.2010, 22:18
patrone yapan köpek asil köpektir bence ,eğer patrone yapmıyorsa yaramaz bir av köpeği değil bence eksik bir köpektir, benim köpeğim harika patrone yapıyor ve çok büyük zevk alıyorum, benim gözlemlerime göre benim köpeğimin hareketlerinden anladığım kadarıyla öbür köpek fermaya durduğunda ,benim rex onun avı bulduğunu anlıyo ve oda fermayı çakıyo,daha sonra emekleme tabir ettiğimiz hareketle yavaş yavaş ilerleyip kokuya girip rex de gerçek fermayı basıyo, işte zevk bu iki köpek birden fermada ,bence patrone yapan köpek gerçekten av kanı çok temiz ve güçlü bir köpektir ,gerçek bir avcıdır.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.