PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : BILDIRCINLARI GÖÇTE BEKLEYEN TEHLİKELER

H.İbrahim UYSAL
22.Ağustos.2008, 07:40
Bıldırcınların karşılaştığı tehlikeler

Toplu göç zamanlarında Karadeniz’i geçerken meydana gelen ani iklim değişiklikleri, ters esen sert rüzgarlar ve fırtınalar, aşırı yağışlar sonucunda bıldırcınların denize düşerek telef olmalarına neden olmaktadır.

Göç sırasında bilinçsiz avlanma ve yoğun av baskısı tehlikelerin başında gelmektedir. Özellikle bıldırcın sesi çıkaran cihazlarla kuşları toplayıp katletmek, bıldırcın nesline büyük ölçüde zarar vermektedir. Özellikle Karadeniz kıyıların gece ağlar gerilerek kuşları ışığa çekerek ağla yakalamak, büyük katliamlara neden olmaktadır.

Bıldırcın etinin lezzetli olması nedeniyle yoğun bir şekilde avlanması ile ticaretinin yapılması çok sayıda kuşun katliamına yol açmaktadır. Ayrıca bıldırcın yumurtasının bazı hastalıklara iyi geldiği, afrodiziyak etkiye sahip olduğu savıyla toplanması, jenerasyonu tehdit etmektedir.
Anız yangınları

Anız yangınları sonucu bir alandaki yüzlerce kuş yanarak telef olmaktadır. Ayrıca bu yangınlar sonucu kuşların beslenme ve barınma materyali de yok olmaktadır. Orman yangınları sonucunda orman içi ve bitişiğindeki açıklık ve tarım alanlarının da yanması bıldırcınlara büyük zarar vermektedir.

Süne ilacı da kuşları büyük ölçüde etkileyerek toplu ölümlerine neden olmaktadır. Özellikle Trakya’daki suların fabrika atıklarıyla kirlenmesi sonucu kuşların zehirlenmelerine neden olmaktadır. Tarım alanlarında kullanılan aşırı ve bilinçsiz böcek öldürücü kimyasallar kuşların soyunu tüketen en temel nedenlerden birisidir.

Bıldırcın meralarında yapılaşma, yoğun ve bölgesel sanayileşme, habitat daralmasına yol açarak, kuşların barınma ve beslenme alanları yok edilmektedir. Çarpıcı bir örnek vermek gerekirse, bir zamanların en ünlü bıldırcın merası olan ve kitaplara geçen İstanbul’daki Angurya çiftliği çevresinde artık koskoca bir mahalle bulunmaktadır.

Son yıllarda Trakya’da süre gelen gelişi güzel yapılaşma, bıldırcın meralarında habitat parçalanmasına neden olmakta ve bunun sonucu bıldırcınların göç davranışında değişiklikler oluşmaktadır.

Bıldırcın meraları civarında bulunan köylerdeki başıboş köpeklerin her gün kendi kendilerine avlanmaları, bıldırcınlara zarar vermektedir. Kuşların daha savunmasız oldukları kuluçka ve yavru zamanlarında ise bu tehlike daha yüksek boyutlara ulaşmaktadır.
ALINTIDIR...

M.Veysel Uysal
22.Ağustos.2008, 07:49
Ellerine sağlık bilader,güzel bilgilendirme..

22.Ağustos.2008, 07:51
Eline sağlık güzel bilgilendirme..

Fatih HACIABBASOĞLU
22.Ağustos.2008, 07:54
sağol abilerin gülü....emeğinize sağlık

fevzi dursun
22.Ağustos.2008, 09:14
teşekkür ederiz H.İbrahim abi bilgilendirmen için..

unforgiven
22.Ağustos.2008, 09:17
Üstadım eline emeğine sağlık teşekkürler...

Saygılarımla...

22.Ağustos.2008, 09:55
Eline sağlık güzel bilgilendirme..

ahmethoca
22.Ağustos.2008, 10:23
Çok teşekkürler. Gerçekten güzel ve gerekli bir bilgilendirme.

bülent erdem
22.Ağustos.2008, 20:19
eline,emeğine sağlık abi..teşekkürler

ahmet recai
24.Ağustos.2008, 21:26
Paylaşım için teşekkürler İbrahim Bey.Alıntının sahibinin adını yazarsan daha hoş olur.Bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum.?

H.İbrahim UYSAL
24.Ağustos.2008, 21:30
Ahmet abiciğim çok merak ettiyseniz hemen yazayım:Erkan Kayaöz,orman yüksek mühendisi...

ahmet recai
24.Ağustos.2008, 21:48
İbrahim lütfen alınma.Hukuki açıdan bir sorunla karşılaşma durumu olabilir diye düşündüm.Sağlıcakla kal.

H.İbrahim UYSAL
24.Ağustos.2008, 21:50
Anladım Ahmet abiciğim bende ilk okuduğumda yaşınızı 24 olarak okudum mesaj sayınızmış...Kardeşim diye yazmıştım düzelttim.Siz benim kusuruma bakmayın, daha dikkatli olacağım...Teşekkürler abiciğim...