PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : av kazalarında ilk yardım

haslan7
06.Eylül.2008, 17:54
Avda bir kaza oldu ve siz, arkadaşınız veya diğer bir kişi yaralandı. Böy* le bir durumda, olaya ilk girişimi yapabilmek için bazı ana bilgileri öğrenmemiz, temel ilk yardım malzemelerini yanımızda veya ulaşım aracımızda bulundurma*mız gerekmektedir. İleride sıralanacak bütün acil durumlarda, ilk yardımı takiben, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Temel ilk yardım malzemelerini kısaca şöyle sıralayabiliriz:

* Antiseptik solüsyon (batticon v.b.)
* Gazlı bez.
* Steril gazlı bez.
* Plaster.
* Pamuk.
* Sabun.
* Keskin makas, cımbız, termometre.
* Aspirin veya benzeri ağrı kesiciler.
* Böcek sokmaları veya ısırığına karşı kortizonlu merhem.
* Allerjiye karşı antihistaminik ilaçlar vb.

DIŞ KANAMALAR VE İLK YARDIM

Dış kanamalar, avlanma sırasında düşme, çarpma, ateşli silah veya kesici aletlerin hatalı kullanımı sonucu oluşabilir. Böyle bir durumda, hemen kanı dur* durmak için ilk yardım ve tedavi öncelikle ele alınmalıdır. Fazla kan kaybı ba yılma, şok hatta ölüme bile neden olabilir. Çoğu kanamalar ölümcül olmasa da, dikkatli davranılması, sade* ce kanamayı durdurmak için değil kanayan yerin mikrop kapmasını önlemek için de gereklidir.

Kanamanın cinsini saptamak çok önemlidir. Kılcaldamar, toplardamar ve atardamar kanamaları ol* mak üzere üç tip kanama vardır. Kılcaldamarlar vücut* ta sayıları en fazla ve en ince olan damarlardır. Bunlar bir çizik veya sıyrık sonucu açıldıkları zaman, pıhtılaşma mekanizması nedeniy*le kendiliğinden duran kanamalara neden olurlar. Derin kesikler genellikle toplardamarlara kadar iner ve kalbe dönmekte olan kirli kanın sürekli ancak yavaş akmasına neden olur. Kanama, kanayan yerin üzerine tampon yapmak sureliyle durdurulabilir. Atardamar kanamaları daha seyrek görülür. Ancak en tehlikeli kanama türü budur. Kan, kalp atışına uygun olarak tempolu bir şekilde fışkırır. Kanama, ana atardamarlardan birinde olur ve acilen önlem alınmazsa 1-2 dakika içinde ölüme bile sebebiyet verebilir. Ciddi kanamaları durdurmak için aşağıdaki önlemler alınabilir:

Yaralanan kişi derhal yatırılarak bacakları hafifçe yükseğe kaldırılmalı* dır. Böylece kanın beyne gitmesi kolaylaşır ve bayılma önlenebilir. Mümkünse yaralı bölge kalp seviyesinin üzerinde tutulur. Bu hareket kanamayı bir miktar azaltır. Kanayan yerde kir varsa temizlenir. Sonra temiz bir bezle kanama üzerine basınç uygulanır. Kanama du runcaya kadar bastırmaya devam edilir. Bunu takiben üzeri ya bir plasterle kapatılır, veya bir sargı bezi ile sarılır. Ancak kanama devam eder ve sargının üzerine çıkarsa tekrar basınç uygulanır. Bununla birlikte en yakın atardamara parmak uçları ile basınç uygulanır . Kanama bunlara rağmen durmazsa o bölgeye kan getiren ana atardamara basınç uygulanır . Tüm bu çabalardan sonuç alınamazsa kanayan yerin he*men yukarısındaki bölüme bir kumaş parçası, kalın bir ip veya benzeri birşey sarılıp ucuna düğüm atılır. Düğümün içinden bir sopa, kalem veya benzeri bir çubuk geçirilerek döndürülür. Kan akışı durunca çubuk geri dönmeyecek şekilde sabitlenir . Buna turnike uygulaması adı verilir.

bülent erdem
06.Eylül.2008, 20:38
ilk yardım bilgilerini tazelemiş olduk..teşekkürler hakan

H.İbrahim UYSAL
06.Eylül.2008, 20:41
Bu bilgileri tekrar hatırlamak güzel oldu..Paylaşımın için teşekkürler kardeşim...

fevzi dursun
07.Eylül.2008, 08:30
bende buna benzer bir konu açmıştım. avcılar için ilk yardım çantası düzenliyelim diye.
bu konu güzel bir cevap olmuş. teşekkür ederiz.

Mesut BÜLBÜL
08.Eylül.2008, 12:39
hakan bilgi ve paylaşım için cok ğüzel düşücemelerin ben ve fevzi kardeşim bir konu acmıştı ben cantayı hazırlayıp bel cantasına koymuştum av cantamdada şu anda mevcut badigon gazlıbez makasamonyak sagıbezi turnike için lastik cakı bıcak testere birarada tamanı 20 ytl iyi bir av olsa hepisini birarada atmayı düşünüyordum sayğılar sana kardeşim paylaşım için sonsuz teşekürler sağolasın .

08.Eylül.2008, 15:30
http://img363.imageshack.us/my.php?image=hpim2715ea4.jpg

Onur Candan
04.Aralık.2008, 22:31
benim bir sorum olucak köpeğimiz talihsiz bir kaza sonucu vuruldu ama uzak mesafeden saçmalardan bazıları vücuduna girmiş ve kanıyor ne yapmalıyız

benim başıma gelen bir olay ve çok çaresiz kaldım köpeğimin burnundan ve ağzından kan geliyordu hırıltılar başlamıştı köpeğimde benim gözümün içine bakıyordu ama ben hiç bir şey yapamıyordum köpeğim gözlerini kapattı kendini saldı ve hiç kıpırdamadı ben orada avcılığı bırakıyorum dedim ama bir mucize köpiğm sıçradı ve gezindi gezindi bana baktı bende kalkıp avıma devam ettim

05.Aralık.2008, 15:37
onur bey orada yapılacak hiçbir şey yok çünkü köpeği saçma lar dalamış yapılacak tek bir şey var oda bi daha ki sefere daha dikkatli olacaksın ve bir dahaki sefer bu kadar şanslı olmaya bilirsin ta biki öyle bir köpekle av yapmak insana çok heyacan verir ama en azından soğuk kanlı olmaya çalış bizim de başımıza gelebilirdi ALLAH korusun neyse ALLAH böyle kazalardan cümle av camiasını korusun daha nice kazasız avlara rasgele

02.Temmuz.2009, 21:34
Allah kimsenin başına böyle birşey vermesin heleki dağ başınday ken BİR DE KENE ZIKKIMI ÇIKTI ONUN İÇİN BİR UYARI OLARAK SÖYLEYİM YAŞLILARIMIZDAN ALDIĞIM BİR BİLGİYE GÖRE KENE ISSIRLAN KİŞİYE SOĞUK TEDAVİ UYGULAMAK İYİ GELİR HAVUZ VEYA BULNDUĞUNUZ YERDEKİ ÇEŞMENİN OLUĞU BİZ ONA SOKU DİYORUZ ONUN İÇİNE BIRAKIN 15 DKK DAHA SONRA HEMEN HASTANE SOĞUK ZEHRİN İLERLEMESİNİ YAVAŞLATIYORMUŞ AMA ABİLERİM HEMMİNİZİ ALLAH SAKLASIN İNŞ BÖYLEBİRŞEYLE KARŞILAŞMAZSINIZ