Orijinalini görmek için tıklayınız : yasak av yöntemleri
tüm av kolik üyesi doslarım abilerim kardeşlerim.internette bulunan av sitelerine girmeye başladıktan sonra avcılık hakkındaki bilgilerim tüm kalbimle söylüyorum baya değişti bu ortamlarda yaban hayatı hakkında çok önemli bilgiler edindim.nelerin yasak nelerin selbest olduğu hakkında halada öğrenmekteyim.benim sizlerden ricam avda kullanılan yasak ve selbest olupta aslında yasak olması gereken her ne varsa bildiğimiz duduğumuz yazalım.sayın yöneticilerimizde bunu listelesin.birşey alacağımız zaman burdan bakıp yasaksa almıyalım veya merada yasak olduğunu gördüğümüz avlanma yöntemini gerekli mercilere bildirelim.saygı ve sevgilerimle
Yusuf
23.Aralık.2008, 11:12
Kanunda yazili ve yazili olmayanlarida (Etige ters olan) burada paylasalim.
Mesela
-Yavrusu olan disi vurulmaz
gibi.
fevzi dursun
23.Aralık.2008, 11:17
serkan kardeşim dediğin gibi sitemiz çoğunluğu avcı olmak üzere bilgi paylaşım sitesidir. burada ki amaç tüm avcı dostlara, bir kıraathane, bir avcılar kulübü gibi oturup evlerimizde ekran başında bilgi alışverişinde bulunmaktır. burada genç arkadaşlarımıza yardımda bulunup büyüklerimizden de nasihatlarından faydalanmaktır. buradaki amaç tüm bilgi paylaşım çerçevesi altında aile oluşturmaktır.
bu site kişisel bir site değildir. bu site 3000 yaklaşan siz değerli üyelerin sitesidir. üye olan her avcı dostumuzun sitede söz hakkı vardır. sizler bilgi paylaşımlarımızı sundukça sitemiz ayakta durmaktadır.
burada yapılan paylaşımlarda bizlere gerek kalmadan siz gerçek avcı dostlarımda fikirlerini beyan edecektir. kimse kimseyi düşüncersinden dolayıda yargılayamaz. unutmayalımki tartışılan her konudan doğrular su üstünde kalır. burada herkez hiç çekinmeden fikirlerini beyan etmesini umuyorum. iş çığrığından çıkarsa seviyesiz tartışmalara neden olursa zaten bizler devreye girip konuyu kapatırız. konuyu gerektiği bölüme taşırız.
tekrar söylüyorum bu site hepimizin. hepimiz bu siteye sahip çıkalım.
serkan açtığın bu konu içinde teşekkür ederim.
izmirden selamlar.
haklısın yusuf abi.bağzı domuz avı görüntülerine bakıyorum adam domuza atıyor arkasından yavruları sağa sola kaçışıyor hatta geçen izlediğim bi görüntüde yemlemeyle av yapıyorlar adam domuzun topuna sıkıyor mermi yavruya değiyor şimdi bu avcılıkmı.
1/gece aydınlatma sistemleriyle yapılan av.bunu yapıp hayvan vurmaktan ne anlıyorlar anlamış deyilim git harcadığın paraya kasaptan et al insan görünümlü H....
fezzi abi ben teşekkür ederim bizlere burda bir aile ortamı yaşattığınız için.yanlız sayın site sakinleri 28 kişi ortalama forma bakmış ama katılım yok.kimse şöyle düşünmesin ya bunu zaten biliyorlardır diye yazın doslar bilmeyen çıkacaktır ve öğrenecektir emin olun ben neler öğrendim buralardan.halada sizlerden öğreniyorum.
fevzi dursun
23.Aralık.2008, 12:38
serkancım ziyaretçilerimizde bu konuyu açıp okumaktalar. ama üye olmadıkları için yorum yapamıyolar. sadece bakmakla okumakla kalıyor. güzel bir konu arkadaşlar fikirlerini paylaşımlarını sunacaktır.
anladım abi keşke üye olsalar buranın ortamının tadına bi varsalar.hoş bu aralar millet pusuda zannedersem nede olsa ustalarımız 3000 ninci üyeye bi köpek hediye edecekler http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/smiley.gif
1 teyiple yapılan avlar
2 takozsuz otmatik tüfekle yapılan avlar
3 canlı keklikle yapılan avlar kurak avları
4 su başlarında yapılan üveyik tahtalı avları (su içene yılan karışmaz demiş atalarımız)
kazım bozkurt
25.Aralık.2008, 17:43
cok guzel bir konuya deyinmissin abicim saygılaımla gercekten bilinmesi gereken konulardan
arkadaşlar çoğunu yamış zaten aklımada gelmiyor.günüzmüzde teknoloji gitgide gelişyor.önce dolma tüfek vardı.arkasından çifteler 3 lüler, 5 liler 8 liler çıktı.ama hayvanlara çelik yelek çıkmadı.adam bi kekliğe 8 sıkı atıyor.şimdi bu adilmi.ondan sonra keklik yok azaldı diyoruz.
birde yırtıcı kuşları vuruyorlar bizim avlarımız avlıyorlar diye.aslında biz onların avlarını avlıoruz.yırtıcı kuşları vurmayalım..
Mustafa ÇİL
08.Ocak.2009, 20:48
KAFES AVLARI GÜME AVLARI
DEVAM DOSTLARIM
Sayin Mustafa Cil
Gume avi derken neyi kastetdigini anlayamadim ama benim bildigim gume
yani saklanmak icin kazdigimiz cukur veya kamufle ettigimiz yer ise zaten
gume olmadan Kaz,Ordek,Uveyik avi olmaz bence o teshis yanlis.
Saygilar
!!!!!!!
o yasak, bu yasak........ yasak oğlu yasak......
yasak kurala uyana var.. uymayana yasak nerede... ???
av 7 gün yapılsın deyince jandarmadan gelen üye "denetim zor olur" gerekçesi ile karşı çıkmış. sanki haftanın 3 gününün haricinde diğer zamanlarda kaçak avcı olmayacak da...
bizim memlekette bu sorunlar bitmez. kim takar avcıları... birsürü büyük sorun var memlekette.
erdal arkadaşım valla öyle.ama ben hiç daha sen kimsin, avlanma belgen, varmı ne vurdun, kaç tane vurdun diyene rastlamadım.nasıl denetim anlamadım
birde balıkçılıkta kullanılan her yörede ismi farklı bi olta var hemen hemen herkes karşılaşmıştır.fırfırı denen meret kim icat etti bunu hiçmi düşünmedi bu suda kalınca neler yapar diye.ama hala yasaklandı denilmesine rağmen aşırı miktarda kullanılıyor arkadaşlar bunu kullananları şikayet edelim uyaralım bu suda yokta olmaz kaldığı sürece tutar durur.
Sebahattin AVCI
14.Ocak.2009, 21:39
SERKAN ÖNCELİKLE GÜZEL Bİ KONU OLMUŞ yasaklar çok yanlışlarda çok önemli olan kurallara uymayanlar senin yazında su başındaki üveyk ve tahtalı avına anlam veremedim bu neden yasak ve nerede yasak yazıyor bunun için ilk defa duyuyorum da
balıkcılıkta tırıvırı dediğin olayda genelde sakarya imalatıdır ama kullanan yerler memleket saymayayım şimdi çok var genelde dere ve akarsuyu olan yerde köylülerin kullandığı bi katliam aracı tırıvırı ince misineden ucunda kurşun bağlı suda açılan bi ağ düşünün ince olmasından balığın farketmediği bi olay ve takıldıgında suda kopan ve balıkta takıldıgında suda çürüyen balıkları düşünebilirsiniz
birde şu var teyiple ördek avı bıldırcın vb. aletler fenerler yasaktır ama cansız plastik mühreler güvercin ve ördek mankeleri yasak değil ördek düdüğün varsa çalabilirsin bilmiyorum sakaryada yasak yok bu sakarya için değil tüm ülke için gecerlidir heralde
yanlış varsa düzeltelim arkadaşlar eksikde olabilir
adanalı arkadaş içinde yere kazılan güme den cukurdan kasdedilmedi sanırım ördek avında genelde kullanılan yasağı olaan içinde soba yakılan küçük bi kümes gibi içinde yatagı yorganı olan canlı mührelerle yapılan mazgallı bi güme sanırım
ama bu subaşındaki güvercin ve üveyk meselesinde aydınlatırsanız beni sevinirim saygılar
sabahettin bey sorunuza dilimin döndüğü kadar cevap vereyim evet haklısınız su başında bu avların yasak olduğunu belirten bir kanun yoktur zannedersem.şimdi bizim buralarda fazla sulak bölge yoktur eyer biz bu avları su başında yaparsak hayvanların gidebileceği başka seçenek fazla yok emin ol 1 saatte limiti doldurursun işte o zaman bu avcılık olmaz.biz ne yaparız avın zevkini almak için hafta içinde çalımalar yaparız meraları gezeriz köylerdeki arkadaşlarla görüşürüz hayvanların yaylım dönüşü geçiş güzergahlarını belirler öyle av yaparız.tabi bu durumun zorluklarıda var avı zevkli hale getiren hayvan bir anda güzergahını değiştire bilir bizde başka yere hareket ederiz.amaç doğada olmak ama su başında hayvana sıksan vuramazsan bir süre sonra aynı hayvan oraya gelmek zorunda kalıyor bu burası için olabilir.suyun fazla olmadığından suyun bol olduğu yerlerdeki doslar diye bilir biz hangi su başını tutalım diye ama bizim burda bu durum farklı.yani o hayvan oraya gelmek zorunda ben bunu biliyorum ve o hayvana tuzak kuruyorum.yazımdada belirtiğim gibi selbest ama yasak olması gerekenler demiştim.kendi görüşüm bence yasak olması lazım.saygılarımla
Sebahattin AVCI
15.Ocak.2009, 08:28
serkanım kendince haklısın yerleşim ve av sahan kısıtlı olabilir ama bunu her yöre için düşünürsen biz sakaryada av yapmayalım ozaman buraya gelip görsen bütün araziler tarlalar mahsülü daha doplanmamış yerler var sular altında boy veya kasık cizmeleri ile geziyoruz
sizler istanbulda o şekilde avlanabilirsiniz bizde kuruyer arıyoruz çamurlanmayalım rahat gezelim diye ama malesef
ve bizim burada güvercin yani tahtalı sürüler postalar halinde 1000 lerce diye bilirim sana büyük meralarda mısır tarlalarında avlanılır ve boldur su kenarı dersen tarlalar bu sene sular altında ördekte avlaya biliyorsun yanii
sabahattin gardaşım davetin için sağolasın umarım birgün gelmek nasip olur.istanbulu tam olarak bende bilmiyorum G.Antep için demiştim tabi sende çamurdan kurtulmak istiyorsan başımın üstünde yerin var çok av olmasada güzel meralarımız var.daha doğru düzgün yağmur görmedik.su başı derken bizde genelde tarlaları sulamak için büyük dolap denilen kuyular var veya yerden kaynayan çevresindeki tarlalara yatecek dercede suyu olan kaynaklar hayvanlan kendilerini zor atıyor suya hayvanın geliş amacı su içip tekrar kalkmak yani oralarda yayılması uzun olmaz hatta hemen kalkar.sakaryayı bilmiyorum ama ordaki kuşların su sorunu olduğunu senin anlatımınla zannetmiyorum aman gardaşım biz lafımızı geri alalım duymaz duymazlar birde duyacakları tutarda doslarımızı avdan etmiyelim bu yasağı burdaki gibi sulak durumu olan biz avcılar kendimize koyalım.G.Antepten saygılar dosça kal gardaşım
mesutsoylu
05.Şubat.2009, 15:47
mustafa abi güme avına bende karşıyım,yusuf özgen abicim bir kulübe yapıp o kulübeyi çalı rasına saklayarak meraya bağlanan canlı müğreler yada plastik müğre bağlayıp düdük çalarak o meraya inmeyecek kuşları zorla indirip resmen tuzak kuruluyor,unutmayınki (bence)av esnasında avcı dediğin avının kaçmasına izin verip bi süra sonra atışını yaplamı diye düşünüyorum saygılar
sipsak
05.Şubat.2009, 18:39
ınanın kac yıldan buyana av yapıyorum bırısı dedıgınız gıbı gelıp av belgen varmı yokmu dıye sormadı bız gelsınde sorsun dıye bakıyoruz acaba gercekten denetım varmı dıye ama malesef ınanın yasak olan gunlerde trakyanın koylerınde belgelerı olmayan aksamları tufegını kapan ordek avı yapan o kadar cok kı ıste once bunların onune bı gecsınler sonra bız avcıları halen pul ve vergıye zam yaparak bızı somucleyenlere lanet olsun
Yusuf
06.Şubat.2009, 11:40
mustafa abi güme avına bende karşıyım,yusuf özgen abicim bir kulübe yapıp o kulübeyi çalı rasına saklayarak meraya bağlanan canlı müğreler yada plastik müğre bağlayıp düdük çalarak o meraya inmeyecek kuşları zorla indirip resmen tuzak kuruluyor,unutmayınki (bence)av esnasında avcı dediğin avının kaçmasına izin verip bi süra sonra atışını yaplamı diye düşünüyorum saygılar
Sayin Mesut Kardesim
Gume kaz,ordek,uveyik ve tahtali avinin gerekli bir parcasidir.Ayrica cansiz muhre serip duduk otturerek
kusu indirmek o kadar kolay degildir bazi incelikleri vardir buda av zevkinin bir parcasidir yanliz indirdigin kusa
ucus aninda tufek atmak dogrudur.Bu avlari gumeye saklanmadan yapamazsin.
Rastgele
Bildiğim kadarıyla domuzun sürek avıda yasaklandı. Hatta bu konu ile ilgili televizyonda bir program izledim. Çiftçiler bu duruma isyan etmiş durumdalar. Domuz popülasyonu oldukça artmış ve tarım arazilerine zarar vermeye başlamışlar.
Yusuf
06.Şubat.2009, 11:48
Bildiğim kadarıyla domuzun sürek avıda yasaklandı. Hatta bu konu ile ilgili televizyonda bir program izledim. Çiftçiler bu duruma isyan etmiş durumdalar. Domuz popülasyonu oldukça artmış ve tarım arazilerine zarar vermeye başlamışlar.
Sevgili Erdem
Bunuda domuz avi turizmi icin yasakladilar ama bir taraftan zarari ciftcimize oluyor.
sukru sunar
14.Nisan.2009, 13:22
benımde abılerın yazdıklarını okurken aklıma bıseyler geldı mesela bı keklıge atacagımız sacma 7 veya8 numara olur.fakat bazı arkadaslarımız bunun farkında olmadan daha buyuk numarada sacma kullanıyorlar dıyelım kı bı alay kalktıgında alayın dırek ortasına ates edılıyo belkı bırı dusebılır ama boylelıkle 4-5 kelık yaranın sıcaklıgıyla yaralı gıdıyo ve daha sonra bı sekılde atmacaya veya bı tılkıye yem oluyo.benım anlatmaya calıstıgım avda amacımız katlıam yapmak degıl sadece 1 hedefe ates edıp kullanılması gereken sacma numaralarını kullanalım...
cemalreis
14.Nisan.2009, 14:43
EVET DOSTLAR KISACA BOHÇACI OLMAYALIM BOHÇACILARI KOLLAMAYALIM
BELGELİ VEDE BİLGİLİ ISPATLAYACAĞIMIZ HER TÜRLÜ YASK VE KAÇAK AVLANMANIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ KİMSE DEĞİNMEMİŞ
DİNAMİTLE PİKNİK TÜPÜYLE GERME AĞLARLA KARBİTLE YAPILAN BALIK AVLARI DENİZLERDE AĞLA BILDIRCIN AVLARI.
çetin ekren
14.Nisan.2009, 15:23
Bizim elimizde çok imkan var söyleyelimde biraz daha alsınlar bizden bu imkanları...arkadaşlar sayılanlara bakıyorum bunların hepsi yasak zaten...tırıvırı yasalmı cezası geçen yıl 600 tl.sıydı,sabit gümeler deseniz zaten yasak,8 fişek alan tüfekler e onları zaten takozsuz kullanırsan sorgusuz sualsiz müsadere ediliyor.
dış ülkelerde yapılan avlara bakıyoruz adamlar harıl harıl kendileri geceden yaptıkları gümelerde kamufle malzemeleriyle özel düküklerle adamlar ördek ve kaz avı yapıyorlar,yapmayın arkadaşlar bari olmazsa götürüp silahları teslim edelim.
herşeyden önce birşey sana aykırı veya yanlış geliyorsa onun illaki birileri tarafından yasaklanması gerekmez bu yasağı sen kendine koyabilirsin yapmazsın bana bu olay ters dersin.
Avrupa ülkelerine bakıyoruz adamlar olmuyor düdük şampiyonaları düzenliyorlar.şimdi aramızda onlarda av hayvanı çok diyenler olacaktır evet çok ama kontrol ve denetimde çok kurallara uyanda çok hayvanı sevenide çok yani avcısı çok ama etoburları az...ve bu sektöre duyulan saygı çerçevesinde onlar anız yakmaz,onlar ormanı yakmaz,onlar göl ve göletleri kurutmaz aksine çoğaltır,olmadı bizim yerli kazlarımızın göç yollarını değişmeye çalışırlar,onlar çifçiye yabana zaralı ilaç kullandırtmazlar bize gönderirler bizde bile bile çiftçimizi uyarmadan çifçimize kullandırırız,göç mevsiminde av sezonunu kapatırlar biz vuramıyoruz bu bizim değil sizin hakkınız der onlara gönderir onlara vurdurturuz...av 3 günden 4 güne çıksın dediğimizde beni kızdırmayın çarşamba gününüde av gününden çıkarırım diyen söz sahipleride bizde...peki bunlar yasal diyen varmı içinizde
zaten yeterince başımız sorumsuzlarla sorunda bırakın elimizdekinlerdende olmayalım.....
cemalreis
14.Nisan.2009, 15:37
Dış ülkelerdeki odediğin avlar özel avlaklarda vuruluyor adam parasını veriyor çatır çatır vuruyor
Çetin kardeşim benim dediğim bohçacı olmayalım olanada karşı çıkalım tabi burada asıl iş devlet
kurumlarına düşüyor ama onların denetimide ortada zaten avı zor buluyoruz bizden sonrakileri
de düşünelim saygılar.
çetin ekren
14.Nisan.2009, 15:45
Cemal abi benim sana katılmama gibi birşeyim yok zaten mesajı ben yazarken sen göndermişsin yani senin mesajına göre yazmadım mesajımı...
serkan gardaşım konuda şuan yasal olan ama sizce yasak olması gereken şeyler neler olabilir diye bir konu açmış ama yazılanlar...
tırıvırı----yasak
germe,serpme ağ-----yasak
dinamit----yasak
piknik tüpü---yasak
takozsuz otomatik----yasak
gece far avı ----yasak
sabit gümede av----yasak
yemleme ile avcılık----yasak
teyple avcılık-----yasak
ben bunu anlatmaya çalışıyorum,zaten bunların hepsi yasak,ben burda bunlar serbest olsun gibi bir kelime kullanmadım ve herkes kadar bende benden sonrakileri düşünüyorum...lütfen abi.
çetin ekren
14.Nisan.2009, 15:50
burda ben bu yasaklara karşı değilim isterim bu yasaklara uymama cezaları 10 katına çıksın...ve bir daha bu şekilde yakalananlara hapis cezası bile verilsin...tek anlatmaya çalıştığım bunlar zaten yasak olan şeyley...serkan sadece başka neler yasak olabilir diye fikir istiyor hepsi bu neler yasak diye sormuyor...saygılar abi...
çetin ekren
14.Nisan.2009, 15:53
zaten konuda çok önceden açılmış tekrar gündeme gelmiş kusura bakma Cemal abi sen beni yanlış anladın galiba benim tek anlatmaya çalıştığım çarşıya giderken evdeki bulgurdan olmayalım....
özür dilerim abi yanlış anladıysan beni...kusura bakma
Mehmet Ardilli
14.Nisan.2009, 16:08
Avcılığın aşamalarından en önemli olanı, öğrenme basamağıdır. Eğer öğrenme basamağını doğru bir süreçle geçemesse avcı, yaşı başı hiç önemli değil, limitlere ulaşma basamağında, kesin ve kesin yoldan çıkmaya başlar, işler birden bire kolay ve çok ele geçirme çabasına döner ve artık tatmin çıtası hep daha yüksekler de doyumsuzluk hat safhadadır. İşte bohçacısı, katliamcısı, şusu, busu hepsi bu limitlere ulaşma basamağından önce öğrenme basamağını tamamlayamamış kişilerin avcılığı daha çok öldürmek veya daha çok yakalamak olduğu yanılgısından ibarettir. Yoksa onlar yaptıklarının doğru olduğunu düşünürler, bir gecede farla 7-8 tavşan vurmak onlar için bir başarı, teyp kurup yüzlerce bıldırcın öldürmek övünç, gümeler de bir gece de 80-100 ördek katletmek gurur vericidir, onlara göre. Limitlere ulaşmak ne demektir; avcının bir gün için de aynı veya farklı av hayvanlarından, av hayvanı popilasyonuna göre kendi hakkına düşen miktarı hasat etmek. Oysa bu pekte anlaşılmış bir kavram değildir, birçok kişi bunu bir yarış zihniyetiyle daha çok vuranın daha iyi olduğu, yanlış zihniyeti için de gurur ve kibir meselesi yapmaktadır. Halbuki bu basamağı atlatmış avcılar, artık yasal limitlerin de altın da kendi vicdani limitlerin de, kimseye bir şey ispatlama zorunluluğunu hissetmeden, daha keyfli av paylaşımlarını hedefliyen, avcı dostları ile birlikteliğini ön planda tutan, av gününü piknik donatıları ile süsleyen bir yapı içersine girmiştir.
İşte bunları bir çırpı da yazıversek de insanlara anlatmamız, öyle 9 günlük kurslarla mümkün gözükmüyor, çünkü av kültürü yaşayan ve yaşandıkça edinilen bir kültür yapısındadır. Bize düşen her fırsatta doğru örnek olmak, yanlışlar karşısında doğruları söylemek, uyarıcı ve eğitici kimliğimizi geliştirerek, insanlara avcılık ideallerimizi anlatma çabasında olmaktır. Saygılarımla.
çetin ekren
14.Nisan.2009, 16:15
Bu işte abi anlatmaya çalıştığım..çok önceleri av sahasına girdiğimizde arabadan iner inmez tüfeğe sarılır botlarımın iplerini yürürken bağlamaya çalışırdım ama şimdi önce çayımızı falan demler kahvaltımızı yapar ondan sonra av çıkarsa çıkar, çıkmazsa hiçte umrumda değil döner tekrar çayımızı demler ohhhhh.yoksa birgünde 100 bıldırcın,keklik,ördek vursam ne olacak kim bana madalya takacak işin aksine insanlığımdan utanacam...abi ağzına sağlık teşekkür ederim...
Mehmet Ardilli
14.Nisan.2009, 16:18
Rica ederim bunları paylaşmak görevimiz, Çetin kardeşim. http://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/YahooIM/103.gif
mustafa aydoğmuş
14.Nisan.2009, 23:01
Sayin Mustafa Cil
Saygilar
sayın yusuf özgen sizin yazdınız gume avları yasak değil diye biliyorum sayın çil in yazdığı güme keklik avlarında gezerken görüyoruz taşlardan yapılan gumeler bu gümelerin önüne kafeste öten keklik diğer keklikleri cagırıyor eş tutma zamanı kavga etmeye gelen diğer keklikleri yerde vuruyorlar
ARKADAŞLAR KEKLİK AVINDA GEZERKEN DAGLARDA GÖRDÜĞNÜZ TAŞ YIĞININDAN YAPILAN GUMELERİ YIKIN BOZUN O GUMELERİ O GUMELERE GİREN CANİLER BİR KEKLİK VURACAM DİYE ESLEŞME ZAMANI SAATLERCE KEKLİK BEKLİYOR KURAK AVI DYORLAR BUNA DA NERSİ AVSA
Mehmet Ardilli
15.Nisan.2009, 08:13
Sayin Mustafa Cil
Saygilar
sayın yusuf özgen sizin yazdınız gume avları yasak değil diye biliyorum sayın çil in yazdığı güme keklik avlarında gezerken görüyoruz taşlardan yapılan gumeler bu gümelerin önüne kafeste öten keklik diğer keklikleri cagırıyor eş tutma zamanı kavga etmeye gelen diğer keklikleri yerde vuruyorlar
ARKADAŞLAR KEKLİK AVINDA GEZERKEN DAGLARDA GÖRDÜĞNÜZ TAŞ YIĞININDAN YAPILAN GUMELERİ YIKIN BOZUN O GUMELERİ O GUMELERE GİREN CANİLER BİR KEKLİK VURACAM DİYE ESLEŞME ZAMANI SAATLERCE KEKLİK BEKLİYOR KURAK AVI DYORLAR BUNA DA NERSİ AVSA
Sevgili Yusuf ve Mustafa kardeşlerim, bu bahsettiğiniz yapılar üstü açık metrislerdir, ördek ve kaz avlarında avcının bekleme yeri olarak geçit avlarında kullanılır ve yasaldır. Ancak su başın da kekliği hele, hele eşleşme döneminde vurmak, işte bu avcılık değildir. bahsedilen kurak avıda bu değildir. Hepsini anlatırız, ama önce şu güme işini anlatalım; güme ördek avın da kullanılan, 5-6 m2 kadar olabilen, için de sobası tüpü olan, avcının su kenarına kurduğu, tıpkı baraka gibi içine girip saklandığı yerden ateş edebildiği, etrafını sazlarla kamufule ettiği, önüne de canlı müğrelerini koyarak ördeklerin vuruş mesafesine konmasını sağladığı geçici yapıdır. Gümeler karşıdan bakıldığında görülmezler, sazlığın devamı gibi bir görüntüleri vardır, oysa içleri gayet konforlu, hatta avcının günlerce bütün ihtiyaçlarını karşılaya bileceği şekilde düzenlenmiştir. Bu gümeler de avcılar gece avlanır ve sabaha kadar, bir avcının bir sezonluk limitinin kat ve kat üstün de ördek vura bilir.
Kurak avına gelince; eskiden ama çok eskiden dedlerimizin zamanın da, dolma tüfek zamanların da, avcıların bambaşka bir keklik avı yöntemi daha varmış. Kekliklerin eşleşme dönemi bitip dişi keklikler yumurtaya yatınca erkek kelikler alay düzerlermiş, bu sırf erkek kekliklerin düzdüğü alaylara, yozgun veya delibaş denirmiş. İşte avcılar bu dönem de, kafeste besledikleri dişi keklikleri ava götürür, kafesi bir ağacın, veya çalının dalına asar, kendide çalılardan bir metris yapıp içine saklanır beklermiş. Dişi kekliğin sesine erkek keklikler cevap verir, ancak teker, teker en kabadayısın dan başlayarak kur yapmaya gelirlermiş, asla bir kafesin altına birden fazla keklik gelmezmiş, gelirse kavga çıkar biri öbürünü kovalarmış. Bu sayede avcı sadece erkek keklikleri avlarmış. Tabi o dönemde limit vicdanlar da ve ekonomik koşullar da imiş. Fakat bu avın asla subaşı bekleri ile bir alakası yokmuş, o dönemde de subaşı avı yapanlar kınanır ve avcı gözüyle görülmezmiş. İşte kurak avının gerçek şekli avcılık tarihimiz de böyle dostlarım. Kalın sağlıcakla.
feridun berin
15.Nisan.2009, 09:13
Sayin Mustafa Cil
Saygilar
Sevgili Yusuf ve Mustafa kardeşlerim, bu bahsettiğiniz yapılar üstü açık metrislerdir, ördek ve kaz avlarında avcının bekleme yeri olarak geçit avlarında kullanılır ve yasaldır. Ancak su başın da kekliği hele, hele eşleşme döneminde vurmak, işte bu avcılık değildir. bahsedilen kurak avıda bu değildir. Hepsini anlatırız, ama önce şu güme işini anlatalım; güme ördek avın da kullanılan, 5-6 m2 kadar olabilen, için de sobası tüpü olan, avcının su kenarına kurduğu, tıpkı baraka gibi içine girip saklandığı yerden ateş edebildiği, etrafını sazlarla kamufule ettiği, önüne de canlı müğrelerini koyarak ördeklerin vuruş mesafesine konmasını sağladığı geçici yapıdır. Gümeler karşıdan bakıldığında görülmezler, sazlığın devamı gibi bir görüntüleri vardır, oysa içleri gayet konforlu, hatta avcının günlerce bütün ihtiyaçlarını karşılaya bileceği şekilde düzenlenmiştir. Bu gümeler de avcılar gece avlanır ve sabaha kadar, bir avcının bir sezonluk limitinin kat ve kat üstün de ördek vura bilir.
Kurak avına gelince; eskiden ama çok eskiden dedlerimizin zamanın da, dolma tüfek zamanların da, avcıların bambaşka bir keklik avı yöntemi daha varmış. Kekliklerin eşleşme dönemi bitip dişi keklikler yumurtaya yatınca erkek kelikler alay düzerlermiş, bu sırf erkek kekliklerin düzdüğü alaylara, yozgun veya delibaş denirmiş. İşte avcılar bu dönem de, kafeste besledikleri dişi keklikleri ava götürür, kafesi bir ağacın, veya çalının dalına asar, kendide çalılardan bir metris yapıp içine saklanır beklermiş. Dişi kekliğin sesine erkek keklikler cevap verir, ancak teker, teker en kabadayısın dan başlayarak kur yapmaya gelirlermiş, asla bir kafesin altına birden fazla keklik gelmezmiş, gelirse kavga çıkar biri öbürünü kovalarmış. Bu sayede avcı sadece erkek keklikleri avlarmış. Tabi o dönemde limit vicdanlar da ve ekonomik koşullar da imiş. Fakat bu avın asla subaşı bekleri ile bir alakası yokmuş, o dönemde de subaşı avı yapanlar kınanır ve avcı gözüyle görülmezmiş. İşte kurak avının gerçek şekli avcılık tarihimiz de böyle dostlarım. Kalın sağlıcakla.
Kardeşim eline sağlık emeğine sağlık eskiye dayanan ve günümüzde çoğu genç avcının bilmediği yöntemi ve terimleri ( yozgun ve delibaş gibi ) araştırıp paylaştığın için teşekkür ederim aştın koçum sen bazı şeyleri devam devam Allaha emanet ol.
Mehmet Ardilli
15.Nisan.2009, 09:32
Elimde rahmetli bazı usta avcıların video anlatımları var. Hem de bu usta avcılar TÜRKİYE çapında insanlar zamanın da bu işlerin nasıl yapıldığının ilk ağızdan hikayeleri. Feridun bu bohçacılık zaman ve şartlarla hüvviyet kazanmış. Bazı eski usuller bugünkü şartlar da uygulanamaz duruma gelmiş. Bu yaban hayatının gerilemesi neticesin de oluşmuş önlemlerin gerekliliği.
mustafa aydoğmuş
15.Nisan.2009, 13:15
memet abi gume avı yasak değil denmiş bildiğimiz kadar yazdık gunumuzde hala yapılıyor ben kendim gittigim mreda eger bu sekil gume gurusem yıkıyorum oraları ıyı bır av sekli olmadığı içinde nasıl yapılır hiç arastırmadım bilgilendirmen icin teşekkurler
Mehmet Ardilli
15.Nisan.2009, 14:07
Mustafacım bir daha oku istersen yanlış anlamış olmalısın, canım arkadaşım. Eğer benim yazdıklarımdan bahis ediyorsan. Selamlar.
Mehmet Ardilli
15.Nisan.2009, 14:19
Sayin Mustafa Cil
Saygilar
Mustafacım bu konudan bahsediyorsan, bunun adı metris yani (mevzi) üstü açık basitçe çalı çırpıdan, çukur kazılarak yada taşların üst, üste konması ile oluşturulan bu gizlenme yeri ördek ve kaz avların da yasal olduğu gibi, bu avlar da düdük ve plastik mühre serbesttir. Zaten gerçek gümenin ne olduğunu yukarda da yazdık, tekrarlamıyım okuyanlar sıkılmasın. Sevgi ve selamlarımla.http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/smiley.gif
Mehmet Ardilli
15.Nisan.2009, 14:23
Ama benim düşüncem düdük ve plastik mührenin de yasaklanması, çünkü bunu istismar edenleride çok gördüm. Yani kimse okadar tefaruatı 2-3 ördek için katlanıp götürmüyor. Saygılar.
mustafa aydoğmuş
15.Nisan.2009, 16:11
metris side sonuç ta gume olarak kulanılıyor ve gunumuzde hala yapılıyor sizin dediğiniz gibi olmuyor eski avcılar vicdanlıymış ki erkek leri vuruyormuş ama simdilerde bu iş sizin dediniz gibi olmuyor
peki bu sekilde metris de beklemek serbest mi ?buda sonuçta bi gumedir bu av yasal mı?
bende demiyorum zaten ördek avı ve kaz avlarında gume yasaktır diye keklik duşmanlarının yaptıgı metrislerden bahsettik bence sizde tekrar okuyun
Mehmet Ardilli
15.Nisan.2009, 16:35
metris side sonuç ta gume olarak kulanılıyor ve gunumuzde hala yapılıyor sizin dediğiniz gibi olmuyor eski avcılar vicdanlıymış ki erkek leri vuruyormuş ama simdilerde bu iş sizin dediniz gibi olmuyor
peki bu sekilde metris de beklemek serbest mi ?buda sonuçta bi gumedir bu av yasal mı?
bende demiyorum zaten ördek avı ve kaz avlarında gume yasaktır diye keklik duşmanlarının yaptıgı metrislerden bahsettik bence sizde tekrar okuyun
Sevgili Mustafa, ördek ve kaz avlarında da güme avı yasak abicim, sen hala karıştırıyorsun bak iyi anlata madık her halde, güme ile metrisin farkını. Keklik avında ise bunun hiçbir şekilde yeri yok yani senin adını koyduğun kurak avı bu değil canım kardeşim. Bilmem anlata bildim mi. Selamlar canım kardeşim.
mustafa aydoğmuş
15.Nisan.2009, 16:47
Sevgili Mustafa, ördek ve kaz avlarında da güme avı yasak abicim, sen hala karıştırıyorsun bak iyi anlata madık her halde, güme ile metrisin farkını. Keklik avında ise bunun hiçbir şekilde yeri yok yani senin adını koyduğun kurak avı bu değil canım kardeşim. Bilmem anlata bildim mi. Selamlar canım kardeşim.
şimdi oldu memet abi metrise cogu insan gume der kamıştan tastan uzeri acık yer cogu avcı icin gumedir yukarıda bunu mu kastetdın dıye alıntı yaptın ve gördun sende bilgilerin icin teşekkurler
Mehmet Ardilli
15.Nisan.2009, 17:04
Evet Mustafacım aynen öyle çoğu avcı karıştırır, metrise güme der, ondan dolayı anlatım farklılıkları oluşur sonra ayıkla pirincin taşını heh heh. Neyse anlaştığımıza çok sevindim hoşçakal kardeşim selamlar Afyona.
mustafa aydoğmuş
15.Nisan.2009, 18:33
memet abi afyon ebere seni davet ediyorum sezon da bi ördek yapalım ben biliyorum metrisi de gumeyide gece gireriz gole gumede yemek yer sabayı yakar sabaha kadar muhabbet eder cay içeriz gume muhabetleri guzel olur burda ve ayrıntılı bilgilendirmen için tekrar teşekkurler
yalnız bu domuz işi başına gelmeyen bilmez . Geçen yıl 6 dekar kavun ektik suladık çapaladık birde tarlaya telden çit çektik çok güzel kavun karpuz oldu ama birtane bile yiyemedik eee napalım şimdi arkadaşlar bu domuzları elimden gelse kökünü bile kazırım 1 senelik emek boşuna varsa ver paranı pazardaki karpuza kavuna paylaşım için teşekkürler güzel bir konu
Bu yasaklardan sonra domuz baya çoğalacak sonucu ne olacak olan yine domuz bölgesinde tarlası olana olacak.o çifçi ürün alamayınca ne olacak pazarda ürünün fiyatı pahalı olacak ve hepimize olacak geçen sene hatayın tahta köprü barajına balığa gittim tesadüf ordan bir vatandaşla tanıştık adamın ormanın alt tarafında baya tarlası varmış ekemiyoruz dedi sebeb domuz radyo koymuşlar birkaçgün gelmemiş onada alışmış avcılar ne yapıyor yok kuş avı yok gezme diyerek yine birşekil avı yapıyor bu suçmu evet yasaya göre suç ama bir yasa korken mağdur olacak insanlarıda düşünmek lazım yoksa insanları suça teşfik etmenin anlamı yok.hatta zararı büyük insan geçen yasak şekilde domuz avı yaptık bişey olmadı bugünde gece tavşan vuralım der bunun arkası kesilmez.nefis suç işlemeye alışmaya görsün alışırsa onu kimse durduramaz.bu söylediklerim herkes için geçerlimi hayır deyil ama buguruba girecek insanlada az deyil .yasa koyucuların insanları suç işlemeye teşfik etmeyecek şekilde akla mantığa uygun yasalar koymaları lazım.
Mehmet Ardilli
16.Nisan.2009, 10:42
memet abi afyon ebere seni davet ediyorum sezon da bi ördek yapalım ben biliyorum metrisi de gumeyide gece gireriz gole gumede yemek yer sabayı yakar sabaha kadar muhabbet eder cay içeriz gume muhabetleri guzel olur burda ve ayrıntılı bilgilendirmen için tekrar teşekkurler
Sevgili Mustafa ben güme avını sevmem, muhabbet için bile olsa başkalarının katliam yaptığı gümelere girmem, ama uçar avında gündüz avlanırız dersen amenna, geçit avı dersen eyvallah, parlama avı dersen oda olur, fakat güme olmaz canım kardeşim. Bu konuda yıllardır avcı arkadaşlarımı eleştiren biri olarak tarih yazmaz benim gümeye girdiğimi. Selamlar.
feridun berin
16.Nisan.2009, 10:50
Mustafa kardeşim keklik avına geldersen sezon gelsin ilk pazar yanındayız ama küme Mehmet'e olmaz bir düşünce olarak ona ters artı fiziki olarak Mehmet'e göre yapılmış içine sığabilecek bi küme 32 senedir hiç görmedim adam eski profesyonel basketçi öyle yerlere sığmaz http://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/YahooIM/24.gif kendini valla cezaevinde zanneder Manisadan selam....http://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/YahooIM/103.gif
çetin ekren
16.Nisan.2009, 11:58
Ah serkan gardaşım ah nede güzel derdini anlatmışsın birde bakıpta göremeyen gözler görse duyupta duymayan kulaklar işitse doğru söylüyorsun gardaşım sonuna kadarda seninle aynı fikirdeyim dağdaki,bayırdaki domuzu yasakla koruyorsan bunun çoğalmasını bundan para kazanmayı düşünüyorsan bunu köylüyü çiftçiyi mağdur ederek yapmayacaksın...bu çifçi dişinden tırnağından artırıp ekiyor tarlasını çayırını onda senin koruduğun domuzun hakkı yok o hak o çifçinin çoluğunun çocuğunun nafakası bir sezon oradan alacağı ürünle hayatta kalacak.yok ben vurdurmam diyorsan alacaksın karşına zarara uğrayan çifçini bedeli neyse son kuruşuna kadar ödeyeceksin ama bu parayıda yine avcının sırtına vurmayacak o domuzu vurdurduğun şahıstan alacaksın...
mustafa aydoğmuş
16.Nisan.2009, 11:59
Sevgili Mustafa ben güme avını sevmem, muhabbet için bile olsa başkalarının katliam yaptığı gümelere girmem, ama uçar avında gündüz avlanırız dersen amenna, geçit avı dersen eyvallah, parlama avı dersen oda olur, fakat güme olmaz canım kardeşim. Bu konuda yıllardır avcı arkadaşlarımı eleştiren biri olarak tarih yazmaz benim gümeye girdiğimi. Selamlar.
gumeye av yapmak için kımse girmez orada memet abi için rahat olsun o konuda av ıcın yapılan bır yer degıl orası
mustafa aydoğmuş
16.Nisan.2009, 12:03
Ah serkan gardaşım ah nede güzel derdini anlatmışsın birde bakıpta göremeyen gözler görse duyupta duymayan kulaklar işitse doğru söylüyorsun gardaşım sonuna kadarda seninle aynı fikirdeyim dağdaki,bayırdaki domuzu yasakla koruyorsan bunun çoğalmasını bundan para kazanmayı düşünüyorsan bunu köylüyü çiftçiyi mağdur ederek yapmayacaksın...bu çifçi dişinden tırnağından artırıp ekiyor tarlasını çayırını onda senin koruduğun domuzun hakkı yok o hak o çifçinin çoluğunun çocuğunun nafakası bir sezon oradan alacağı ürünle hayatta kalacak.yok ben vurdurmam diyorsan alacaksın karşına zarara uğrayan çifçini bedeli neyse son kuruşuna kadar ödeyeceksin ama bu parayıda yine avcının sırtına vurmayacak o domuzu vurdurduğun şahıstan alacaksın...
domuzların popilasyonunu dengede tutsun diye bizim koye kurt saldılar ama bu kurtlar domuza değil bizim koyunlara dadanıyor surunun basına 10 köpekle cıkıyoruz artık
çetin ekren
16.Nisan.2009, 12:05
Feridun abi bencede Mehmet abi sığmaz o gümelere kanalları gezer parlama avı yaparız onunla...iyi yer tespiti yaparım ha..milim şaşmaz...birde şu keklikte gümemidir kümemidir anlamadığım yaw kekliğe gezmedikten sonra taşa yukarı bacaklarımın kasları yanarcasına sızlamadıktan sonra ne yapayım ben o kekliği...bekleyecem gelip önüme konacak atıp vuracam eee bunun neresi av peki al pazardan iki tavuk bağla ayaklarını onlara atış yap yaw gerçi onada kıyılmazki öyle...ama bunu yapan onuda yapar bence...
çetin ekren
16.Nisan.2009, 12:13
Mustafa gardaş bunlar kurdu nerden bulduda saldılar Allah Allah yaw bizim ülkemiz kurt üretecek kadar geliştimi vallahi şaşırdım şimdi o kurtlar başka taraftan gelmiş olmasın veyahutta diyelimki gerçekten saldılar bunlar hayvanat bahçelerinden alınmış kurt olmasın koyunlara o yüzden saldırıyor olmasınlar...vallahi ben ülkemizde kurt üreten bir merkez varmı duymadım....eee tabi popilasyonun sağlanması için şimdide kurt salımı..buda güzel niye zamanında bunun böyle olacağını bilmiyorlarmıydı veya niye bilenlere danışılmadı bu konuda şimdi köylü mağdur olsun ki,herşeyi aynı çıtada tutamadılar tabi...domuz avı yasağı kalkmamış hele köylü çok dert yanar ve ekmez ekinini tarlasını bizde ne yeriz gerisini siz tahmin edin...ha avrupa var tabiii dışardan alırız olmazsa...
mustafa aydoğmuş
16.Nisan.2009, 12:32
abiçim nerden geldini bilmiyoruz ama salarlarken gözimizle gorduk ormanın 4*4 leri ile getirdile tel kafeslerde ve salındı sonuçta herkez zarar cekiyor
çetin ekren
16.Nisan.2009, 14:06
Vallahi aslında güzel bir program ama o kurtlar kimse tarafından avlanılıp yok edilmese belki birkaçyıl içinde birazda olsa rahatlayabilirsiniz.bizim burda da kurt sayısı çok fazla kışın köylerin içine kadar iniyorlar hatta şehirin içine bile girenleri görülmüş...
herşeyden önce domuz popilasyonun çok olduğu bölgelerde av yasağının kaldırılması ve enazından mevcutlarının azaltılması sağlanması lazımki o hayvanlarada bölge açılsın yoksa niye ekili arazilere girsinlerki onlarda mecburen bir şekilde hayatta kalmak zorundalar tabii biz bir tarafı yapıp bir tarafı yıkmazsak...böyle
mustafa aydoğmuş
16.Nisan.2009, 15:03
cetin abi bende cıftcılık ve hayvancılık var ne kurtlara nede domuzlara dusmanınlığım var sonuç ta onların yasam alanlarını bizler isgal ediyoruz bahcesi olan tuple calışan bomba koyar birazda olsa uzak tutar domuzu koyunu olanda köpeklerini cgaltır tehlikeyı azaltmış olur eline silah alıpta kurdu vurmakla işler cozulmuş olmuyor hersey dogal dungu ile yurumezse doga diye b,rseyde kalmaz ortada domuz avında surek acılması da mumkun bir kaç belgeli çiftci dilekce yazdıgı zaman kontorollu bir sekilde surek avına izin veriyorlar
çetin ekren
16.Nisan.2009, 15:07
Allah yardımcınız olsun gardaş anlıyorum durumu....
duran ava atılmamalı... ya uçarken ya koşarken...avlanmak budur...
BENDE HİÇ RASTLAMADIM SAHADA DENETLEYENLERE
çetin ekren
17.Nisan.2009, 07:46
İsmet gardaş denetimle iş bitmiyorki heryerde denetim olacaksa birileri bizim başımızda sürekli çobanlık yapacaksa bizim koyumdan ne farkımız olur merak etmeyin çok denetimde insanı rahatsız ediyor....kendini askerdeymiş gibi hissediyorsun....nereye gidersen git geldiğinde aracının yanında jandarma aracını veya milli parkların aracını görmek hiçte hoş değil oda biryere kadar aşırısı insanı bunaltıyor...
birde yeni dağa çıkmışsın hop bakıyon kontrol memurları anons edip aşağı gel diye çağırıyorlar buda hoş değil aslında tekrar aşağı inmek istemiyorsun görevidir kendi gelsin diye düşünüyorsun ama yinede ya boşver şimdi iki saatte tartışma yaşama diye iniyorsun yanlarına sonra tekrar çık babam çık...yani onunda aşırısı gerçekten aşırı oluyor...
zaten nasıl avcılara avcı eğitim kursu veriliyorsa jandarmanın av işine bakan birimlerinede bu konuda ders veriliyor yani onlarında işlerini nasıl avcılar yasal prosödörde yapmaları lazım...ama hiçbirimizde kolay kolay haklarımız nedir diye araştırıp ona göre hareket etmiyoruz....kaçta kaçımız örneğin kontrole gelen kişilere kimlik soruyoruz çok ama çok azımız bence..niye çekiniyoruz....
işte burda konuşmaktan çekindiğimiz gibi.,bir konuya katılımdan çekindiğimiz gibi...doğruları söylemekten kimseye birşey yapmazlar,siz yalan söylemekten korkun...söylediğiniz doğruysa heryerde konuşun kimse ağzınızı kapatamaz bence....
ewet abi fazla denetim dediğin gibi sıkar insanı yaptığın avın tadı çıkmaz DA.hiç görmeyincede insanın ister istemez canı sıkılıyo.tüfeği eline alan cıkıyo nede olsa gelen giden yok die.en azından bi caydırıcı amaçlı,biz buralardayız dercesine dolaşmaları gözükmeleri lazım değilmidir.weya misal köy kahvelerinde bilgi wermeleri gibi
çetin ekren
17.Nisan.2009, 08:29
denetimsiz olmaz tabiki olacak ta,köy odalarında köy kahvelerinde ders verilmesi be bilgilendirmede milli parkların görevi nasıl 9 gün ders niteliğinde saçmalık denen şeyi dayattılarsa bize,bu işle alakalı olan heryeri bilinçlendirmede onların görevleri sonuçta doğayı koruyan gözeten onlar gözükmüyormu o halde buda onların görevi,yapamıyorlarsa aldıkları ücretleri dernekler bıraksınlar onlardan çok daha iyi çalışmaları derneklerin yapacağından adım gibi eminim tabi derneklerin yöneticileride özenle seçilmeli....bak o zaman sorunların çoğu nasıl kendiliğinden çözülüyor...
ben eğitimi de geçtim abi.biraz aktifleşip caydırmaları gerek bizim buralarda bi görsen tüfeği eline alan atıyo kendinidışarıya.sadece bi akşam gelipte kaçak avlananlar hakkında bişi söleseler en azından av sahasında gezen adamlarımız war deseler bu yeterde artar bile
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.