PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yaban Kazi Projesi

Yusuf
26.Aralık.2008, 10:37
Arkadaslar Gecen gun YABAN TV deki Yaban Kazlari ile ilgili programi izleyen oldu mu
olduysa bu yapilanlar dogru mu yanlis mi sizce.Fikirlerinizi ve yorumlarinizi ogrenebilir miyim.
Rastgele

Mustafa ÇİL
26.Aralık.2008, 11:16
izleme fırsatım olmadı tam olarak neler oldunu anlatırsanız belki arkadaşlar bir kaç satır yorum yapabilirler

Yusuf
26.Aralık.2008, 11:43
Turkiye uzerinden kaz ucurmamak icin bazi projeler gelistirmisler tabi yanlizca Turkiye degil Yunanistan,Bulgaristan,Romanya,Iran da dahil bu hat uzerinden ucan kazlarin populasyononda
azalma oldugundan gelistirdikleri bir teknikle kazlari Hollanda uzerinden ucmaya yonlendirmisler
bu ise 25 sene once baslamislar.

26.Aralık.2008, 11:56
Benim anladığım kadarı ile nesli tükenmekte olan kazlar
üzerinde yapılmış bu deneme ama ileride hepsinde yapılmayacağı
anlamına gelmiyor tabiki..
Allah sonumuzu hayır etsin...

mustafa aydoğmuş
26.Aralık.2008, 12:30
kazların nesli türküyede tükenmiyor ki isveçliler av turizimini ayak ta tutmak için yapmış oldukları bu girişim asıl kazların nesli tüketir bizler değil ben de bu tün siteye soruyorum hayatınız da kaç tane kaz vurdunuz en fazla vuran kişi bile oralarda bir günde vurulan kaz kadar vurmamıştır olayın yönü başka saygılarımla

Tamer Kuvvet
26.Aralık.2008, 12:40
gören var mı diye sorsan Mustafa abi daha doğru olur bence

mustafa aydoğmuş
26.Aralık.2008, 12:42
tamercim görüyoruz vuruyoruz ama sezonda 3 ü 5 i gecmez belki oda olmaz,

ama daha önceleri bulut gibi geldiklerini babamlar söyler
abilerimde aynı şekilde ama

26.Aralık.2008, 16:18
benim anladığım kadarıyla projenin içeri şu:Küçük sakarca kazları daha önce bizim ülkemiz üzerinden göç ederlerken şimdi hollandaya göç ediyorlar.bunu da şu şekilde sağlamışlar.bu kazlar dünyaya geldiklerinde ilk gördükleri canlıyı anne olarak kabul ediyorlarmış.İsveçlilerde bu kazlara anne olarak hollandaya göç eden kazları seçiyormuş.dolayısı ile anne olarak gördükleri bu kazlar hollandaya göç ettikleri için yavrular da ebeveynleri takip ediyor.Böylece kazlar göç yolunu değiştirmiş oluyor.Benim anladığım bu.

kazım bozkurt
26.Aralık.2008, 17:54
bu konu hakkında hiç bi yerden bilgi gelmedi araştırmalarım devam etmektedi r

kazım bozkurt
26.Aralık.2008, 19:14
TÜRKİYE'YE GELECEK KAZLARIN ROTASINI DEĞİŞTİRİYORLAR

Avcılık ve Atıcılık Federasyonu Asbaşkanı Atilla İshak Tankut, küçük sakarca kazının Türkiye’de vurulmasını önlemek için, İsveç Hükümeti’nin ve Almanya’nın ilginç bir yöntemle normalde Türkiye’ye göçen kuşun rotasını değiştirdiğini söyledi.

Tankut, bu kazların artık Türkiye’ye hiç uğramadığını belirterek, "çünkü Kazlara çip takıp uçakla yönlendiriyorlar" dedi.

Atilla İshak Tankut'un PAZAR VATAN'A yaptığı söyleşinin Türkiye7ye gönderilmeyen kazlarla ilgili bölümü çok ilginç ve işte o bölümü aktarıyoruz.

Azalan av hayvanları hangileri?
Çocukluğumdan beri tabiatta 2-3 kere gördüm sülünü... Şimdi bizim avlakta var. Geçen sene de 8 bin tanesi uçtu gitti. Keklik azaldı. Çil azalmıştı, Trakya’da neredeyse hiç kalmamıştı. Şimdi Doğu’da yine sayısı artmaya başladı. İsveç’te ve Almanya’da ilginç bir proje uygulamaya başladılar.

Nasıl bir proje bu?
Aldıkları önlemlerle İsveç’ten Türkiye’ye göçen Küçük Sakarca Kazı’nın gelmesini engelliyorlar. Amaçları bu kuşların Türkiye’de vurulmasını önlemek. Kuş cinsi hayvanlar, yumurtadan çıktıkları anda, karşılarında ilk gördüklerini “anne” zanneder. İsveç’te başka cins bir kaz var, sadece İsveç’le Hollanda arasında gidip geliyor. Onlar da, küçük sakarca kazının yumurtalarını bu kazın altına koyuyor. Böylece, kazın yavrusu çıktığı zaman, onu annesi zannediyor. Ve onunla birlikte Hollanda’ya gidip geri geliyor. İsveçliler, ayrıca bu hayvanlara “çip” takarak pırpır uçaklarla yönlendirme de yapıyor.