PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : KÜTAHYA' LI ÖNEMLİ ŞAHSİYETLER

Alpaslan YELGEÇER
06.Ocak.2009, 18:31
Bildiğiniz üzere Kütahya zengin bir tarihe ve kültüre sahip kentelerimizden biridir. Bence Kütahya deyince 3 şey akla gelmeli: Çini, kaplıca ve soğuk(ayaz). Kütahya' da tarih boyunca çok önemli şahsiyetler yetişmiştir ve hala da yetişmektedir. Kütahya bir şair ya da yazar için çok bol malzeme sunuyor. Şöyle ki; sabah 07.00 sıralarında Cumhuriyet Caddesi' nde şöyle bir iki tur atın, o ayazı içinize çekin ve ağzınızdan nefesinizin nasıl çıktığını görün beni anlarsınız. Ya da Çiniciler Çarşısı' na gidin ve orada ustalarla muhabbet edin. Emin olun çok malzeme bulacaksınız. Bakınız; saat kulesi, Sultan Bağı, Hisar, Germiyan Sokağı( Bu sokak her yıl değişik üniversitelerden gelen binlerce öğrencinin hedefi olur.Bu sokaktaki Şekerci Ahmet Paşa Konağı ve Ispartalıgil Konağı gibi konaklar tarih ve önem dolayısıyla önemlidir.), Çamlıca, Ulu Camii, Sarraflar Çarşısı ... Kısacası Kütahya görülecek bir yerdir. Gerek şahsiyetleri ve gerekse tarihi bakımından ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.

1-Ahmedi (Tacuddin İbrahim): Ünlü Divan Şairi, çok güçlü bir edebi dili vardır.

2-Şeyhi: Germiyanoğulları zamanında yaşamıştır,doktordur, Osmanlı' da bir hükümdarı da ameliyat etmiştir, mezarı Dumlupınar' dadır.

3-Ahmet Dai: Germiyanlı' dır, Divan Şairidir.

4-Hisarlı Ahmet: Kütahya' nın Pınarları adlı türkünün de müellifidir, hayatında çok etkileyici olaylar olmuştur.

5-Asım Gündüz:Orgeneral,Balkan ve Kurtuluş Savaşlarında büyük yararlılıklar göstermiş, Sakarya Savaşında altın liyakat madalyasıyla ödüllendirilmiştir. İsmet Paşa’yla birlikte Mudanya Mütarekesi’ne katılmış, Genel Kurmay 2. Başkanlığı, YAŞ üyeliği ve milletvekilliği görevlerinde bulunmuştur. Montrö Anlaşması ve Hatay’ın bağımsızlığı görüşmelerinde Türk askeri heyeti’nde başkanlık yapmıştır

6-Celal Sıtkı Gürler: Öğretmen şair ve yazarlarımızdandır. Çocuk şiir ve romanları yazmıştır

7-Eflatun Cem Güney:Sivas Sultani bitirdikten (1918) sonra Konya, Eskişehir Kayseri, Sivas, Samsun, Afyon, Kütahya liseleri ile İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde öğretmenlik (1943-50) T

8-Evliya Çelebi: Kütahyalı ünlü seyyah, şimdiki Eviya Çelebi Müzesi onun evidir, Anadolu dışını da gezmiştir.

9-Gaybi:Tasavvuf ehlidir. Taassup ve cehaletle mücadele etmiş, pürüzsüz bir Türkçe kullanmıştır.

10-Gülten Dayıoğlu: Emetli çocuk hikaye ve masalları yazarıdır, okul kitaplarında yer verilmiştir.

11-Hüseyin Rahmi Gürpınar: Kütahya Lisesi' nde okumuştur.Aslen İstanbullu' dur.

12-Hüseyin Yüce: Kütahyalı naif ressam.

13-İsmail Hakkı Uzunçarşılı:(D.1888 istanbul Ö. 1977) mercan İdadisi, İstanbul Darülfünun Edebiyat fakültesi (1912) mezunu. Kütahya Ve Kastamonu liselerinde öğretmenlik (1912-1922), Balıkesir’de lise ve maarif Müdürlüğü (1922-25) yaptı.

14-Mehmet Çini:1892 yılında Kütahya’da doğdu. Babasının Kütahya belediye Başkanlığı döneminde çinici Kospik Kalos’un atölyesine ortak-çırak olarak verilmiştir. Savaş sonrası eski bir atölyeyi satın alarak savaş sonrası ilk bağımsız atölye hainle getirdiği Azim ve Sebat adının sonradan Azim Çini’ye dönüştürerek yetmiş yıllık devamlılığa adım atmıştır. Cumhuriyet döneminin atılımları ile ulusal ve uluslar arası sergi ve fuarlarda Türk Çiniciliğini tek başına temsil etmiş bu arada çeşitli ödül ve madalyalar almıştır. İki oğlu da çini işiyle ilgilenmiştir.Ayrıca ben ilk 3. sınıfı Kütahya' da Maltepe' de Mehmet Çini İlköğretim Okulu' nda okumuştum.

15-Hakkı Çinicioğlu:1900 yılında Kütahya’da doğdu. Çinici Hafız Mehmet Emin Efendi’nin oğludur

16-Oktay Aslanapa: 1914’de doğmuş, sanat tarihçidir. Edebiyat, tarih, felsefeve coğrafya okumuş, uzmanlık eğitimini Viyana’da almıştır.

17-Pesendi: Ünlü halk ozanı Arif’in yetiştirmesidir. 25 yıl birlikte saz çalıp, yazıp okumuşlardır. Pesendi hattat, mutaf ve çiftçi olarak tanınan bir şairdir. Deyişleri, destan ve şiirleri çok sevilmekte bugün de söylenmektedir.

18-Doğan Canku:Müzisyen Besteci –(1947…) 1947 yılında Tavşanlı’da doğdu. Henüz konuşmayı dahi bilmediği 2.5 yaşında yaptığı ilk bestesi “Doğanın uyanışı"ydı.

AVCI ABİLER VE ARKADAŞLAR DAHA ÇOK ŞEY VAR KÜTAHYA HAKKINDA.BEN SADECE BİR KISMINI AKTARMAK İSTEDİM. GERİSİNİ DE SİZ GELİP GÖRÜN.
KÖTAYAMIZA ÇELEBİDİR; BEKLERİZ...

ALPASLAN YELGEÇER-AFŞAR KÖYÜ

kazım bozkurt
06.Ocak.2009, 20:23
guzel paylaşım olmuş alparslan kardeşim ellerine saglık