PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : DİŞİ KÖPEKLERDE DOĞUM SONRASI...

unforgiven
20.Ocak.2009, 16:54
DOĞUM SONRASI ANNENİN VE YAVRULARIN BAKIMI

Şimdi artık köpeğiniz doğum yaptı ve yavruları ile birlikte sepetinde oturmakta. Eğer anne doğru ve kaliteli beslenirse yavruları için gereken yeterli sütü üretebilir. Çok gerekli olmadıkça ilk 10 gün yavrular ellenmemelidir. Bazı anne köpekler, yavrularının ellenmesinden huylanır ve sanki parmak izlerini silmek istercesine yavrularını yalarlar. Doğumdan hemen sonra anne köpek çok yorgundur ve susamıştır. Ona biraz ılık süt verilir. Memeleri, vaginası ve arka bacakları ıslak bezle iyice silinir. Altlığı değiştirilip temiz altlık serilir.

Normal bir anne içgüdüsel olarak yavrularını temizler, kurular ve emzirir. Colostrum dediğimiz ağız sütü ilk 6 ile 12 saat içinde salgılanan süttür. Bu süt çok yararlıdır ve içinde yavruları hastalıklardan koruyacak bağışıklık maddeleri içerir. Bu sütü emen yavrular uzun bir süre için hastalıklara karşı korunurlar. Bu sütü almayanlar ise çeşikli hastalıklara ve dış çevre şartlarına karşı açık olurlar.

Bir köpekte süt verimi ve annelik iç güdüsü hormonlara işarettir. Yetersiz süt verimi ve emzirmeme isteği hormon yokluğuna bağlıdır. Bu köpeklere hormon enjeksiyonu yapılmalıdır. Sütün memelerden inmesi ise emmeye bağlıdır. Yavrular sütü emdikçe memelerden süt gelir. Bazı durumlarda annelik içgüdüsü olmaz ve anne yavrularına karşı yabancı tavır takınır. Bunun sebebi yetersiz bakım ve beslenme, yetersiz egzersiz, hastalık veya yaralanma halleri olabilir.

Yavrularına karşı aşırı saldırganlık gösteren anne köpeklere tranklizon verilip yatıştırılmalıdır. Sakinleştirildikten sonra anneyi yavrularının yanına tekrar koymalıdır. Yoksa böyle anne köpekler yavrularını öldürebilirler. Emzirmek istemeyen anne köpeklerin yavrularını meme başına götürüp 15-20 dakika emzirmelerini beklemek lazımdır, bunu gerekirse bir kaç gün tekrarlayınız. Sonra kendisi alışacak ve emzirilmelerine müsade edecektir. Eğer yavrular süt emmezlerse memelerdeki süt 24 saat içinde azalıp kesilecektir.

Herhangi bir sebepten anne emzirmezse veya yavruları ölürse annenin memesinde kalan sütünü geriletmek lazımdır. Bu sebepden dolayı veterinerinize başvurun. O size bu konuda yardımcı olacaktır. Süt veren bir köpek günde 4-6 kere yemek yemelidir. Özellikle son gıdası yatmadan önce verilmelidir.

Çünkü yavrular gece de annelerinden süt emeceklerdir. Yemeklerine ek olarak bazı vitaminler de konmalıdır. Veterineriniz size bu vitaminleri yazacaktır. İyi beslenmeyen köpekler özellikle de kalsiyum yönünden fakir olan köpeklerde doğum sonrası eclampsia (süt ateşi) kemik deformasyonu ve diş deformasyonu gibi durumlar olacaktır. Aynı şekilde yavrular da bu kalsiyum eksikliğinden zarar göreceklerdir.

EMZİRME ZAMANINDA ANNENİN BESLENMESİ

Yavruların doğumunu takip eden 1 hafta içinde annenin diyeti hafif olmalıdır. Süt , yumurta ve bisküvi verilebilir. İlk hafta ağır ve aşırı beslenme çok süt üretimine, dolayısıyla göğüs problemlerine yol açabilir. Anne normale döndüğünde ve yavrular muntazam emmeye alıştıklarında artık diyet arttırılabilir. Bundan sonra annenin yüksek proteinli gıdalara ihtiyacı vardır. Örneğin ciğer, et, yumurta, süt gibi. Çiğ et süt verimini arttıran en iyi gıdadır. Aynı zamanda sıvı gıdalar da süt üretimini devam ettirir. Gıdaya ek olarak vitamin ve mineraller verilmelidir.

YAVRULARINA KARŞI DAVRANIŞ

Doğumu takip eden bir kaç günde dişi köpek yavrularını hiç bir şekilde bırakmak istemez. Hatta tuvalete gitmek için bile yavrularından ayrılmak istemese de genel sağlığı açısından ihtiyaçlarını karşılamak için yavrularından ayrılmaya teşvik edilmelidir. İlk 2 haftada yavruların yanından ayrılsa bile birkaç dakikada geri döner.

Doğumdan sonraki 5 günde dişi köpek 4-5 kez dışarı çıkmalıdır. 3. Günden sonra bebeklerden ayrılması daha uzun süreli olmalı ve ilk haftanın sonunada noral yürüyüşlerine başlayarak vücut fonksiyonlarının normale dönmesini sağlamalıdır. Ekzersiz süt verimini de uyarır.

Anne köpek yokluğunda, yavrularının rahatsız edilmeyeceğinden emin olmalıdır. Yavrular sütten kesilinceye kadar pek fazla kimseye gösterilmemelidir. Böylece bebekler hastalıktan korunmuş olur. Yavruları göstermek istediğinizde anne köpeğin yavrularına veya yabancıya zarar vermemesi için, onu mutlaka uzaklaştırınız. Komşu çocuklarının yavrularla oynamasına hiçbir zaman müsade etmeyiniz.

Şımartılmış ev hayvanları ilk doğumundan sonra birkaç gün yemek yemeyebilir. Bu genelde duygusal faktörlerden dolayıdır (yine de ateşi olup olmadığını kontrol ediniz). Böyle şımarık bir köpeği çok güzel yiyeceklerle kandırabilirsiniz.

Bazen anne köpek yediğini kusar ve yavruları annenin kustularını yer. İzleyenlerin hoşuna gitmese de bu annenin içgüdüsel görevidir. Annenin kısmen sindirdiği gıdalar yavrular için sütten kesilmeye hazırlıktır. Böylece katı gıdalara alışırlar. Bu durumda anneyi cezalandırmayın. Annelerin bebeklerini bu şekilde sütten kesmeleri en doğru yoldur.

DOĞUM SONRASI SORUNLAR

Doğumu takip eden ilk haftada annenin ateşi en aşağı günde bir kez ölçülmelidir. Ateş normalin üstünde olursa bu bir sorun belirtisidir. Nedeni uterusta doğum sonrası oluşmuş bir enfeksiyon olabilir veya ateş mastitten dolayıdır, kabız ve diare de ateş yapar. Kabızlık magnezyum sütü ile kolayca tedavi edilir.

Ciddi durumlarda anemi (kansızlık) akla gelebilir. Doğum sonrası rutin bir magnesyum sütü rejimi tavsiye edilir. Doğum sırasında annenin yemiş olduklarından temizlenmesine yardımcı olur. Diare çok yıpratıcıdır. Hayvan yemek istemez, hatta bebeklerine de süt vermeyi red eder. Önleyici tedbir olarak bir kaç gün sınırlı bir diyet uygulayınız.

Doğumu takip eden ilk haftada rahimden bir akıntı olur. Akıntının rengi kırmızımsı miktarı ise birkaç damladan (ki bu normaldir) daha fazla miktarda akıntıya değişebilir. Aşırı akıntı anormallik belirtisidir. Fakat üreme organlarında bir anormallik halinde akıntının rengi kahverengi veya bazı hallerde siyah yeşil olur. Köpek ateşlenir, yemek yemez, hatta yavrularını emzirmeyi red eder. Ateşi 40-42 C ye kadar çıkar. Bu durmdaki köpek ağır hastadır. Derhal veterinere danışılması gerekir. Bu hem annenin hem de yavruların hayatta kalabilmeleri için özellikle önemlidir. Çünki hastalık annenin sütünü de etkiler.

Eğer normal kırmızı akıntı 1 haftadan fazla devam ederse, bu durum üreme organlarında anormallik demektir. Genelde veteriner muayenesinde doğum sırasında oluşmuş cervix yırtığı ortaya çıkar. Bu gibi yırtıklar güç iyileşir ve devamlı akıntıya neden olur. Eğer uygun tedavi edilmezse nedbe dokuya dönüşür ve hayvanın ilerde hamile kalmasına engel olur.

İsmail ŞEN (Veteriner Sağlık Teknisyeni)

20.Ocak.2009, 17:50
İsmail kardeşim eline emeğine sağlık!!!
İnan bu konuları ben açmak isterdim ama bilgisayar başında çok fazla zaman geçiremiyorum!
Çok güzel açıklamışsın doğum sonrasını ve yapılması gerekenleri! Yanlız arkadaşların aklına uterus.serviks,mastit gibi tıbbi terimler takılabilir.

uterus= rahim , serviks=rahim ağızı (girişi) , mastit = meme iltahabı

Bilgiler için çok teşekkürler.

unforgiven
20.Ocak.2009, 17:58
Sağolasın canım abim hemen kelimeleri teker teker normal hale getireyim.,Çok özür dilerim ders notlarından aklımda kalanları yazmıştım...

Saygılarımla...

kazım bozkurt
20.Ocak.2009, 18:08
canım abim ellerine saglık cok guzel olmuş saolasın

mustafa aydoğmuş
20.Ocak.2009, 20:08
ismail emiğine salık kardeşim

naz gülhan
20.Ocak.2009, 20:16
vala elinize saglık ismail bey tam zamanında bi konu inşallah bebeklerimiz olucak anne köpegin ateşini nasıl ölçücez ve çig et sütü artırır demişiniz av köpeklerine çig et verilmiyo biliyorum bizde vermiyoruz bu nedenle kasaptan aldımız koyun kemiklerini haslayıp veriyoruz bide işkembe çok yararlı die duyduk onu denedik ilk defa eger bir öneriniz varsa ögrenmek isteriz dogum olana dek baya bir basınızı agrıtıcam kızımız biraz nazlıdır bizde çok düşkünüz ona şimdiden tşk ederim saygılarımla

Sebahattin AVCI
20.Ocak.2009, 20:50
naz hanım allah kızınıza sağlık ve rahatbi doğumla hayırlı yavrular nasip eder inşallah
ben kendi bilgilerimi açıklamak isterim çiğ et az bişey yağsız kıyma olabilir örneğin haşlanmış yumurta proteğini yüksek olan azmiktarda herşey olabilir derim eşleşme döneminden önceki karma aşı olabilir hamilelik döneminde verilebileyek kaliteli yararlı bi mama marka vermek istemezdim ama royalcanın maması gibi yada hills olabilir işkembe ile köpeklerini besleyen arkadaşlarım var ara ara verince tüy dökülmesi oluyor diyorlardı ama sık sık veriyoz bişi olmuyor diyorlar çok geliştiğini yapı olarak söylüyorlar yararını bilemiyorum köpeği şişirir irileştirir gibi geliyor bana saygılar

son sözünüze çok güldüm kızınız da pek nazlı imiş adınız gibi

naz gülhan
21.Ocak.2009, 11:39
http://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/YahooIM/4.gif hehe he evet hemde çok nazlı tüy dökülmeside var onun için dediler yemeklerine bir diş sarımsak ekleyin işkembede iyi gelir die mama da veriyoruz ama kızımız çokk yemek seçio yemiyo mama bilgi için tşk

feridun berin
21.Ocak.2009, 12:43
Naz hanım kızınız hamile olduğunu duyunca sevindim bi yavru isteriz diye düşündüm ama vazgeçtim kızınız isminiz gibi nazlıymış onun için yavru falan istemem çünkü ata sözüdür anasına bak kızını al derler anası nazlı kızı ondan nazlı olur işin yoksa uraş yemek beğendiresin. manisadan selam http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/smiley.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/smiley.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/smiley.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/smiley.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/smiley.gif

unforgiven
21.Ocak.2009, 16:01
vala elinize saglık ismail bey tam zamanında bi konu inşallah bebeklerimiz olucak anne köpegin ateşini nasıl ölçücez ve çig et sütü artırır demişiniz av köpeklerine çig et verilmiyo biliyorum bizde vermiyoruz bu nedenle kasaptan aldımız koyun kemiklerini haslayıp veriyoruz bide işkembe çok yararlı die duyduk onu denedik ilk defa eger bir öneriniz varsa ögrenmek isteriz dogum olana dek baya bir basınızı agrıtıcam kızımız biraz nazlıdır bizde çok düşkünüz ona şimdiden tşk ederim saygılarımla

Sevgili Naz hanım AV KÖPEKLERİNDE ÇİĞ ET KESİNLİKLE TAVSİYE EDİLMEMEKTEDİR.Fakat benim ders olarak görmüş olduğum bu konular köpeklerin tamamını kapsamaktadır.Köpeğin ateşini makattan (yani büyük abdest deliği) ölçebiliriz.Çiğ et yerine kaynatılmış işkembe veya kemik suyu verebilirsiniz.Fakat işkembeyi çok fazla tavsiye etmiyorum nedenine gelince de fazla tüketim sonucunda hayvanda mantar veya egzama benzeri bozuk para büyüklüğünde tüy dökülmeleri ve kabuklanmalar olur.Bunun önüne geçebilmek için 3 veya 4 günde bir kere işkembe vermenizi tavsiye ederim.Söylemiş olduğunuz gibi sarmısak katabilirsiniz ama o rahatsızlık ortaya çıktıktan sonra etkili olur.Rahatsızlık vermeden herşeyi kararınca yapabilmek en güzeli...

Saygılarımla...

unforgiven
18.Şubat.2009, 11:40
Dostlardan bazıları sordu onlar için tekrar güncelleme gereği duydum...

Saygılarımla...

cemalreis
18.Şubat.2009, 11:55
İSMAİL KARDEŞİM AYDINLATICI BİLGİLERİNDEN DOLAYI TEŞEKKÜRLER

unforgiven
18.Şubat.2009, 11:56
Allah razı olsun canım abim... Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana...

Saygılarımla...

naz gülhan
18.Şubat.2009, 14:43
ismail bey bizim köpek yogurt yemio yemek seçio yeminle elimde kaşıkla peşinde geziyorum bi kaşık yogurt yedirmek için hamile kalınca daha .çok yemek seçer oldu http://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/YahooIM/4.gif iştah acıcı bişeymi versek http://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/YahooIM/39.gif

unforgiven
18.Şubat.2009, 16:06
Çocuklara verilen iştah açıcı şuruplar vardır onlardan verebilirsiniz...Faydasını göreceksiniz emin olabilirsiniz...

Saygılarımla...

21.Şubat.2009, 18:31
İSMAİL KARDEŞ BİLGİLERİNİ BİZİMLE PAYLAŞTIGIN İÇİN TEŞEKKÜRLER,

21.Şubat.2009, 21:57
bilgiler için saolasın elinesağlık

unforgiven
21.Şubat.2009, 21:58
Allah razı olsun abilerim ilginize teşekkür ederim...

Saygılarımla...