Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : TELEVİZYON KÜLTÜRÜNÜN BİTİRDİĞİ KÖY ODALARI...

Alpaslan YELGEÇER
20.Ocak.2009, 19:02
TÜRK KÜLTÜRÜNDE KÖYODALARININ ÖNEMLİ BİR YERİ VARDIR. BU ODALARDA MUHABBETLER ÇAYLA KATIK EDİLİR. KIŞIN SOBANIN ÜZERİNE KONAN NOHUTLAR YAVAŞ YAVAŞ PATLAR VE AZ SONRA BİR TABAK İÇİNDE ÖNÜNÜZE GELİR. İŞTE BU NOHUT PATLATMA KÖYLÜNÜN "POPCORN" UDUR. ANCAK TEKNOLOJİYE AYAK UYDURUYORUZ DERKEN, YANLIŞ BATILILAŞIYORUZ DERKEN, TEKNİK OLUYORUZ DERKEN VE HATTA AB' YE GİRİYORUZ DERKEN KÖYODALARINI DA MAHVETTİK. ŞÜKÜR Kİ AFŞAR' DA 18 TANE KÖYODASI VAR. VE HEPSİ OLMASA DA ŞU AN 7-8 TANESİ FAAL. TÜRKİYE' NİN FAKLI İLLERİNE BAĞLI KÖYLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA YAPTIM VE BU ADETİN GİDEREK İMHA EDİLDİĞİNİ GÖRDÜM. ÖRNEĞİN, ANTALYA VE BARTIN GİBİ YERLERDE KÖYODASI HİÇ BİLİNMİYOR. BU SONUÇ ASLINDA KÖYODASININ İÇ ANADOLU VE İÇ EGEYE AİT OLDUĞU TEZİNİ GETİRSE DE ŞANLIURFALI BİR ARKADAŞIMIN DA KÖYODASINDAN HABERLİ OLDUĞUNU GÖRÜNCE BU TEZİM ÇÜRÜDÜ. ANCAK NE OLURSA OLSUN AFŞAR FARKLI VE ŞANSLI. BENİM AFŞAR' DAKİ KÖYODALARI HAKKINDA TASVİP ETMEDİĞİM ODALARA TELEVİZYON GİRMEMELİ. ÇÜNKÜ TELEVİZYONUN GİRDİĞİ HERYERDE KÜLTÜR DEPREMLERİ OLMUŞTUR. BAKINIZ AFŞAR' A; ESKİDEN HER KADIN KAPI ÖNÜNÜ SÜPÜRMEYE ÇIKARDI. AMA ŞİMDİ... ÖYLE YA; ŞİMDİ TELEVİZYONDA "TÜLİNLER ŞAHİNLER" VAR. BU PROGRAMLAR ERİYEN KÜLTÜRDEN DAHA MÜHİM. İŞTE BU GİBİ PROGRAMLARLA; HATTA GENEL OLARAK TELEVİZYONLA KÜLTÜR, ÜRETİCİ TOPLUM SİNDİRİLİP TAMAMEN DIŞA BAĞIMLI, TEMBEL, GLOBALİZME MUHTAÇ, "TÜRK' ÜN TÜRK' TEN BAŞKA DOSTU YOKTUR" DÜSTURUNU YERE ÇALMIŞ ADAMLAR YARATILIYOR. AVRUPA BİRLİĞİNİ, DENGESİZ SİYASİLERİ VE BATIYI ALKIŞLIYORUM. BÖYLESİNE ADİLİK KOKAN KAPSAMLI BİR PLANI ANCAK ONLAR YAPABİLİRDİ.
İŞTE BU DA BİZİM MAHALLENİN ODASI KOCA ODA:

http://img218.imageshack.us/img218/9710/1503020081228193457kv3.jpg (http://imageshack.us/)
http://img218.imageshack.us/img218/1503020081228193457kv3.jpg/1/w640.png (http://g.imageshack.us/img218/1503020081228193457kv3.jpg/1/)

kazım bozkurt
20.Ocak.2009, 19:16
paylaşım guzel olmuş alparslan kardeşim ellerine saglık

mustafa aydoğmuş
20.Ocak.2009, 19:57
eskiden bizlerde genclerle bir odada oturup muhabbet ve askere gidecek arkadaşlarla oyunlar oynardık yemekler yenilir caylar içilirdi şimdilerde gene yapılıyor kış günlerinde gencler yakaçakları nı gündüzden toplarlar kaşama yemekler muhabbet devam eder ama işten güçten vakit olmuyor tabi daha eskilerde bu kültür daha yogun yaşanıyormuş bazen köylerde dedeler iç gecirerek anlaatırlar

Sebahattin AVCI
20.Ocak.2009, 20:35
haklısın kardeşim ama son yıllara doğru şuan artvinin en ucra tepesine bile gitsen heryer çanak antenle dolu bu şeytan oyunu diyelim buna olmadığı yer kaldımı bak bu yazımı yazarken kızım yan odada televizyonlu odada eger annesi televizyonu açsa ne olur biliyonmu o ders bitti iptal felç ne yaparsan yap dikkat dağılıyor ama şükür ki kapalı sessiz sessiz ders yapılıyor

mustafa aydoğmuş
20.Ocak.2009, 20:37
doğru dedin abi

Yusuf
21.Ocak.2009, 04:53
Alpaslan "Koy Odalarinda" belli bir oturma duzeninden bahsedilir.
Bununla ilgili bilgi verebilir misin?

21.Ocak.2009, 05:11
Alpaslanım sen içini yine de rahat tut...evelallah köylülerimiz de,biz de budevlet zor günlere girdiği zaman savaş alanlarında oluruz....çünkü bubizim genimizde olan bi durum...

ancakbahsetmiş olduğun köy odaları maalesef iyiden iyiye zayıflamışdurumda...yerel yönetimlerin,köy odalarını güçlendirmeleri için katkıdabulunması şart...

21.Ocak.2009, 05:48
Bu tarz geleneklerin sürdürülmesi gerek,büyükşehirde yaşadığım için ailemle ve tv başında vaktimi geçirirdim.Okul için anadoluya gittiğimde tv olmadığında daha güzel bir ortamın olduğunu ve tv ile aslında uyuştuğumu farkettim.Bir odada 9-10 kişi oturup sohbet ediyorduk,her insan ayrı bir dünya aslında..
Şuan haftada 1-2 saat tv izliyorum.Kendimize zaman ayırmak en iyi uğraş olsa gerek

Mesut BÜLBÜL
21.Ocak.2009, 07:35
alpaslan kardeşim ellerine sağlık iyi biranı aslında bumlar eskiler ama şimdiolmaz böyle zor derim selamlar sayğılar

Alpaslan YELGEÇER
26.Ocak.2009, 09:58
abiler yüreğinize sağlık.yusuf ABİ dediğin doğrudur. odalarda bell ibir düzen vardır. örneğin baş köşe en yaşlı ve odaya en çok emeğ igeçenindir. oraya ondan sonraki nesiller de "yadigar" deyip otururlar. yani bu köşeler nesilden nesile geçer. dedem çok köy için çok emeği geçmiş bir insanmış ve sözü dinlenirmiş. ondandır ki Hacıların Oda' da bir köşe onundur. Haşim Yüce; yani annemin babası ben 10 aylıkken vefat etmiş. Ancak gücü ve kuvveti hala Afşarda anılır. abimi de dedeme benzetirler.