Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : DİŞİ MUHABBET KUŞLARINDA SALDIRGANLIK NEDEN OLUR?

unforgiven
04.Şubat.2009, 11:10
Mail adresimden bana ulaşan bir soruyu sitemizdeki kuşçuluk yapan büyüklerimize faydası olur diye paylaşmak istedim...

SORU
Bir çift muhabbet kuşum var. Dişi kuş 4-5adet yumurta yapıyor fakat hepsine bakmıyor bazılarını kırıyor bazılarını ise yavru iken öldürüyor. Sorum şu bu seferki yumurtalarının 5'inden çıkan yavruların hepsini de büyüttü.Yavruların gelişim evresinde erkeğin yuvaya girmesine izin vermiyor ve erkek kuşu dövüyordu.En son erkek kuşun gözüne ve gagasına vurdu bende erkeği ayırmak zorunda kaldım dişi kendi başına yavrularını büyüttü.Fakat bugün yavrunun tekini döverek öldürdü.Acaba bunun nedeni nedir? Genelde yavrular yuvadan ayrılmadan dişi kuş yumurtlama yapardı erkek yanında olmadığı için bunu yapmış olabilir mi? Bu durumda ben ne yapmalıyım erkek iyileştikten sonra aynı kafese koysam dişi erkekği tekrar hırpalar mı?

CEVAP
Dişi muhabbet kuşlarında bazen bu tarz durumlar gözlenebiliyor.Yavrularını döverek öldürebiliyorlar bunun dışında yumurtada iken yumurtayı kırabiliyorlar.

Yavruyu öldürüp yedikleri de gözlemlenmiş.Bunun sebebi iç güdüde yatıyor.Eğer yavrunun birisine dokunduysanız o yavruyu öldürebilir.Buradaki amaç iç güdüsel olarak diğer yavruları korumak.Bilim adamları bunun sebebinin sizin kokunuzun eğer temas ettiyseniz yavruya bulaşması sonucu sizin tekrar gelip bu sefer tüm yavrulara zarar verebileceğinizi düşünüyor anne muhabbet kuşu.Bu nedenle diğer yavrularını kurtarmak adına temas ettiğiniz yani kokunuzun sindiği kuşu öldürüyor yada kafesten atıyor.

Yavrulara temas edilmediği durumlarda yavrulara zarar verenler genelde erkek muhabbet kuşlarıdır.Dişilerde daha az rastlanıyor.

Yapabilecekleriniz:
1.Erkek kuşu yavrular palazlanana kadar ayrı tutabilirsiniz veyahut kafese koyup yavruya ve dişiye olan davranışlarını gözlemlersiniz buna göre bir rota belirlersiniz.

2.Yavrulara sakın dokunmayın.

Yusuf
04.Şubat.2009, 11:21
Basima geldiginden dolayi eklemek istiyorum
Yuvanin kapagini acip yumurtalara bakmaniz dahi anneyi huzursuz edip yumurtayi
yuvadan atmasina sebep olabiliyor.

sedat DALCI
04.Şubat.2009, 20:30
güzel paylaşım bendede bir çif mozaik kanarya var 5 günlük yumurtalarıda var paylaşım tam bana goreymiş sag olun.

Yusuf
05.Şubat.2009, 05:01
Sedat Bey Bence kanaryalar cok farkli
Kanaryalarda uygulanan yontem ise:
Kanarya ciftlestikten sonra elinizde yalanci yumurta diye tabir edilen plastikten yapilma
yumurtalardan 4-5 adet bulundurunuz
Kanarya ilk yumurtayi yaptiktan sonra yumurtayi tahta kasikla altindan alarak icine pamuk
doldurulmus kucuk bir kutuya dikkatlice koyunuz,yumurtayi alinca kanaryanin altina bu yalanci yumurtadan bir tane birakiniz
Kusunuzun cikardigi bu yumurtalarin yerine yalancilari koyarak yumurtlama nin bitmesine kadar
bu islemi tekrarlayiniz.
Kutu icine yerlestirdiginiz gercek yumurtalari serin bir yerde muhafaza ediniz
Kusunuz yaklasik 1 veya 2 gun aralarla toplam 4-5 yumurta yapacaktir.
Yumurtlama islemi bittikten sonra gercek yumurtalari altina surup yalancilari alabilirsiniz
kulucka suresi 21 gundur
Bu yaptigimiz islemin amaci yavrularin hepsinin ayni gun yumurtadan cikmasi icindir.
Aksi halde hepsi birer gun ara ile cikacak ilk yavru ile son yavru arasinda bayagi bir fiziksel
fark olacagindan son yavru beslenme sorunu yasayacaktir.
Unutmadan, kanarya yavrulari daha yumurtada iken babalarinin otusunden ders almaya baslarlar.
Kolay Gelsin,Saygilar