PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : YÜCE İNSANI ANIYORUZ

cemalreis
11.Mart.2009, 14:09
İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜ 12 MART 1921 ŞAİRİMİZİ RAHMETLE ANIYORUZ.

İstiklâl Marşı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Milli marşıdır. Marşın sözlerini Mehmet Akif ERSOY yazmış, bestesini Zeki ÜNGÖR yapmıştır.

Türk Kurtuluş Savaşı'nın en çetin döneminde, bir millî marşa duyulan gereksinmeyi göz önüne alan Milli Eğitim Bakanlığı, 1921yılında bunun için bir şiir yarışması düzenledi. Yarışmaya 724 şiir gönderildi. Kazanacak şiire para ödülü konduğu için başlangıçta Mehmet Akif katılmak istemedi. Ama millî eğitim bakanı Hamdullah Suphi'nin (TANRIÖVER) ısrarı üzerine, ödülsüz olmak şartıyla o da şiirini gönderdi.

Yapılan seçim sonunda, Mehmet Akif'in 20 Şubat 1921'de yazdığı "Kahraman Ordumuza" sungusunu taşıyan şiiri 12 Mart 1921 günü büyük çoğunlukla TBMM'nce İstiklâl Marşı kabul edildi. Aynı yıl bir de beste yarışması açıldı, ama kesin bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Millî Eğitim Bakanlığı'nca Ali Rıfat ÇAĞATAY’ın (1867–1935) bestesi uygun görülerek okullara duyuruldu. 1924'ten 1930'a kadar marş bu beste ile çalındı. O yıl bunun yerini, Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi Zeki ÜNGÖR'ün 1922'de hazırladığı bugünkü beste aldı.

Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Marşı'nda, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, hakka, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir. Şiirin bütünü, dörtlükler halinde yazılmış kırk bir dizedir. Sonuncu dörtlük beş dizedir.

imported_avkolik
11.Mart.2009, 14:15
Allah rahmet eylesin kanıyla yazmış...

"Hakkıdır hakka tapan milletimin İstiklal"

cemalreis
11.Mart.2009, 14:16
http://www.sinemacim.net/files/image/r_20070308134914_istiklal_marsi.jpg

http://video.google.com/videoplay?docid=-6253331439120171287&hl=en

Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı Belgeseli...

İsmail ÇIKRIKÇI
11.Mart.2009, 19:25
Allah rahmet eylesin Nur içinde yatsın.
Tamamını izleyemedim devamını izleyeceğim.
Paylaşım için teşekkür ederim.

Halil KÜÇÜK
11.Mart.2009, 19:28
Allah rahmet eylesin kanıyla yazmış...

"Hakkıdır hakka tapan milletimin İstiklal"

11.Mart.2009, 19:51
Evet Türkçe Öğretmeni olarak her yıl olduğu gibi İlçemizde anma programını hazırlama görevini bana verdiler.Yarın inşallah yüzümüzün akıyla hak ettiği kıymette anacağız vatan şaairimizi.

11.Mart.2009, 19:59
ZULMÜ ALKIŞLAYAMAM

Zulmü alkışlayamam, zâlimi asla sevemem;
Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.
Biri ecdâdıma saldırdı mı, hattâ boğarım!..
- Boğamazsın ki!
- Hiç olmazsa yanımdan koğarım.
Üç buçuk soysuzun ardında zağarlık yapamam;
Hele hak nâmına haksızlığa ölsem tapamam.
Doğduğumdan beridir âşıkım istiklâle,
Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lâle!
Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum?
Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!
Kanayan bir yara gördüm mü yanar tâ ciğerim,
Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!
Adam aldırma da geç git, diyemem aldırırım.
Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!

MEHMET AKİF ERSOY

11.Mart.2009, 20:04
Âtiyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak
…
Evler tünek olmuş, ötüyor bir sürü baykuş...
Sesler de: "Vatan tehlikedeymiş... Batıyormuş!"
Lâkin, hani, milyonları örten şu yığından,
Tek kol da yapışsam demiyor bir tarafından!
Sâhipsiz olan memleketin batması haktır;
Sen sâhip olursan bu vatan batmayacaktır.
Feryâdı bırak, kendine gel, çünkü zaman dar...
Uğraş ki: telâfi edecek bunca zarar var.
Feryâd ile kurtulması me'mûl ise haykır!
Yok, yok! Hele azmindeki zincirleri bir kır
'İş bitti... Sebâtın sonu yoktur!' deme, yılma.
Ey millet-i merhûme, sakın ye'se kapılma.

erol kahraman
11.Mart.2009, 20:12
allah mekanını cennet eylesin islam dinine gönülden bağlı olan şairimiz yazdıklarında hakka bağlı olduğunu her şiir ve makalelerinde vurgulamıştır ruhu şaad olsun .

EY ŞEHİT OĞLU ŞEHİT İSTEME BENDEN MAKBER SANA AĞUŞUNU AÇMIŞ DURUYOR PEYGAMBER.

Sebahattin AVCI
11.Mart.2009, 21:04
abicim saolasın rahmetle anıyoruz sayın üsdadımız türk şaiiri dünyada eşi benzeri olmayan istiklal marşı şiiri ile gönüllerimize taht kuran unutulmayacak bir müslüman şaiirimiz

saygı ve selamlar abi

Mustafa ÇİL
11.Mart.2009, 22:09
HAKKIDIR HAKKA TAPAN MİLLETİMİN İSTİKLAL

cemalreis
12.Mart.2009, 09:48
MEMEDİM SEVİNİN BAŞLAR YÜKSEKTE
EVE DÖNSEKTE SEVİNİN DÖNMESEKTE
SANMA BU TEKERLEK KALIR TÜMSEKTE
YARIN ELBET BİZİM EBED BİZİMDİR.

Mehmet Ardilli
12.Mart.2009, 10:11
Ben ismimle nasıl gurur duymıyayım, MEHMET bu milletin bağrı, ruhu şaadolsun, HEPİMİZ MEHMET'İZ diye haykırmak lazım, anlasın birileri.

feridun berin
12.Mart.2009, 10:15
Ruhu şad olsun onun ve diğer tüm büyüklerin mekanı cennet olsun. selam.

12.Mart.2009, 10:39
Ruhu şad olsun... o kalbi vatan aşkıyla yanan tüm insanlara tercüman olmayı başarmış gelmiş geçmiş en büyük vatan şaiirdir.

12.Mart.2009, 12:17
ruhu şad olsun

Yusuf
12.Mart.2009, 12:23
TACEDDİN DERGAHI

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi, Mehmet Akif Ersoy'un Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da ikamet ettiği ve İstiklal Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara evdir. Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsünün sınırları içinde yer alır.
Vaktiyle Taceddin Dergahı olan bu yapı, Taceddin Şeyhi tarafından savaş yıllarında Mehmet Akif'e tahsis edilmişti. Yapı 1949'da şehir meclisi kararı ile müze-eve dönüştürüldü ancak uzun yıllar harap durumda kaldı. 1982 yılında yeniden onarıldı ve 1984'te ziyarete açıldı.
Müze-ev'de Mehmet Akif Ersoy’a ait cep saati, gözlük, tesbihi, tüfek ve büyük şairin yüzünün kalıbı müzede teşhir edilen eserlerdendir.
Evin karşısında 2003 yılında yapılmış olan Mehmet Akif’in büstü ile İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtasının yazılı olduğu bir kitabe yer almaktadır.
Yapının tarihi
Taceddin Dergahı, ilk olarak Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hacı Bayram-ı Veli’nin kurduğu Bayramiye tarikatkının bir kolu olan Celvetiler için yaptırılmıştır. 1826'da tamir edilmiş ve Sultan Abdülmecit tarafından ilaveler yapılarak türbe, dergah evi, çeşme, hazine ve camiden oluşan bir külliye haline gelmiştir. Dergahın bulunduğu sokak sonradan Mehmet Akif Sokağı adını almıştır.
Mehmet Akif'in ikameti
Mehmet Akif Ersoy, İstanbul'un işgalinden sonra aldığı davet üzerine milli mücadeleye katılmak üzere Ankara'ya gelmişti. Kendisine büyük hayranlık duyan Taceddin-i Veli Camisi imamı Tevfik Hoca (Tevfik Çiftdoğan) kendisini karşılamış; şehirde kiralık ev bulmanın çok zor olduğu o dönemde külliyede yer alan bu yapıyı kendisine tahsis etmişti.
Şair, 1. T.B.M.M Burdur milletvekili olduğu yıllarda günlerini bu mütevazı evde geçirdi; dostlarıyla milli mücadele meselelerini tartıştı. Mehmet Akif, bir ulusal marş yazılması için açılan yarışmaya para ödüllü olduğu için başlangıçta katılmamıştı. Yarışmaya katılan şiirlerin hiç birisi uygun nitelikte bulunmayınca dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine İstiklal Marşı'nı bu evde yazmaya başladı. Gece gelen ilhamı kaçırmamak için bazı dörtlükleri mum ışığında dergahın duvarlarına kazdığı anlatılır. Şair, meşhur Bülbül şiirini de bu evde yazmıştır.