PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ARAP TAVŞANI

KOSAVALIMİROGLU
30.Mart.2009, 17:17
http://www.izlesene.com/video/haber-arap-tavsani-gavseren/253877

http://img14.imageshack.us/img14/2382/araptavsani.jpghttp://img14.imageshack.us/img14/5021/fare876ce780876ce781by0.jpghttp://img14.imageshack.us/img14/5035/haber20070807101850.jpghttp://img14.imageshack.us/img14/9461/uuuu20070807080905.jpg
http://img14.imageshack.us/img14/3953/270635.jpg

Arap TavşanıAllactaga williamsi, Türkiye’de yaşayan üç arap tavşanı türünden biri. Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da daha yoğun olmakla birlikte Orta Anadolu’da da yaşadığı bilinen bir tür A. williamsi. A. elater genellikle Iğdır Kars dolaylarında, A. euphratica Urfa civarında yaşıyor. Yaşam alanları bozkırlar. Gececil bir kemirgen türü. Kanguru gibi zıplayarak yol alıyor. Yaşadığı yerlerde kalabalık koloniler kuruyor. Fotoğraflanması zor türlerden biridir. Nedeni de her hangi bir tehlike ile karşılaştığında hızlı manevralarla yuvasına girip yuva ağzını hemen kapatmasıdır. Jerboa olarak da bilinir. Arap ülkelerinde özellikle Suriye’de avlanılıp yenilir. Ülkemizde tarım nedeniyle hızla sayıları azalmış, özellikle Fırat arap tavşanının nesli tükenmek üzeredir. A. williamsi ve A. euphratica IUCN tarafından kırmızı listeye alınmıştır.
Fotoğraf Van bozkırlarında çekildi.
ARAPTAVŞANI Kuzey Afrika'dan Orta Asya ve Çin'e kadar uzanan bölgelerdeki çöllerde ve kurak düzlüklerde yaşayan küçük kemiricilerin ortak adıdır. 25 kadar türü olan araptavşanlannın aslında tavşanlarla hiçbir akrabalığı yoktur. Bu kocaman gözlü, kum renginde yumuşacık kürklü ve uzun kuyruklu hayvanlar büyük olasılıkla çok iyi sıçradıklan için tavşana benzetilmiştir. Gerçekten de ancak bir fare büyüklüğünde olan araptavşa-nı, son derece uzun olan arka bacaklannın üzerinde 3 metre ileriye sıçrayabilir. Bu ara­da, genellikle ucu püsküllü olan ince uzun kuyruğuyla da gövdesini dengeler. Yiyebile­ceği tohumlan ve böcekleri ararken ya tavşan gibi dört ayağıyla ya da kuyruğundan destek alıp arka bacakları üzerinde zıplayarak yürür.
Araptavşanı toprağın altında yaklaşık 3 metre uzunluğunda oyuklar kazar ve kavuru­cu çöl sıcağından korunmak için günün büyük bölümünü yuvasında uyuyarak geçirir. Yuva­sının girişini çoğu zaman toprakla örter, ama tehlike anında kullanmak için ayrı bir çıkış yolu kazdığı da olur. Bazı türlerde birkaç aile büyük bir yuvada birlikte yaşar ve türlerin çoğu kış uykusuna yatar.
Genellikle yılda iki kez yavrulayan araptav-şanları her seferinde ortalama üç yavru doğu­rur. Yavrular doğduklannda tüysüzdür ve bir süre yalnızca ön bacaklan üzerinde sürükle­nerek yürüyebilirler. Arka bacakları ancak sekiz haftalık olduklannda gelişir. Türkiye' nin Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde araptavşanlannın üç türü yaşa­maktadır.
http://img14.imageshack.us/img14/4087/9d81a3e951ac7711f64a96f.jpg

mustafa aydoğmuş
30.Mart.2009, 21:05
fare gibi aynı heheh

30.Mart.2009, 21:45
Denizlide de bir türü mevcut... özellikle Acıpayam ve Tavas ilçelerinde çok rastladım.. geceleri arazi yollarında falan çok karşılaşılıyor.

30.Mart.2009, 21:56
fare gibi aynı heheh

30.Mart.2009, 22:02
yaw turgut kardeşim.bi yanlışın olmasın bu aleni fare yahu.kuyruğa baksana.....kedi yavrusunu yiyecek oldumu fareye benzetirmiş.iş ona dönmesin sonra.....

Sebahattin AVCI
30.Mart.2009, 22:09
turgut abi bu tavşanı daha öncelerde bir paylaşımda gördüm hatta ne dir bu diye kimse bilmediği için cevap beklenirken birkaç arkadaş yöresine göre bildiğinden anlatmıştı belirli birkaç yörede yetişen çok nadir görülen bir hayvan

saygı ve sevgiler

Huseyin42
30.Mart.2009, 22:19
sorması ayıp tavsan ama sormadan yapamıyacam yenıyormu abı bu

KOSAVALIMİROGLU
31.Mart.2009, 05:56
Öncelikle gönül dostları hepinize yorumlarınız için ayrı ayrı teşekürler ederim evet sabahatin degerli kardeşim bizim nevşehir de fotoda bulunan türü mevcut bulunmaktadır bir çok kez avladım ama sayıları çok az sayıda tükenmek üzere mustafa hocam yok abi fare ile fark var arada baksana kulaklara tavşanla aynı ölçüde fark sadece kuyrukta oda büyük baş hayvandada var o kuyrukda kusur sayılmaz abi H.onur kardeşim evet eti yenen bir av hayvanı 2 kez nasip oldu bana lezetli bir eti var bildiğimiz tavşanın aynısı dedimya fark sadece kuyruk o kadar kabahat kadı oglundada olur degilmi gönül dostlarım payalaşıma seyre devam hoş kalın hakka emanet olun saygılarımla

Samed Berin
31.Mart.2009, 14:54
Bu ne be benim oyuncaklarım gibi tavşandan daha çok fareye benziyor...

cemalreis
31.Mart.2009, 15:00
TURGUT GARDAŞ HİÇ YEDİNMİ LEZZETİ NASIL.

KOSAVALIMİROGLU
31.Mart.2009, 18:56
Cemal abi iki defa yedim abi tavşan eti ile farkı yok aynı tat yanlız bu biraz daha hırçın bir hayvan elde avuçta durmuyor insan bogazlayamıyor bıçagı zor vurursunuz bogazına çok haşeri bir hayvan abi saygılar

fevzi dursun
31.Mart.2009, 20:00
vay onunla merada karşılaşan kopay köpeğinin haline.:) köpeğin psikolojisinide bozar bu tavşan yaw :D

01.Nisan.2009, 14:50
Faredir fare foto adı bile fare876ce7, takma adı arap tavşanı diye geçiyor çoğu yerde genelde geceleri görülen bir tür zıplamasından arap tavşanı deniyor olabilir ama o zaman kanguruda Avusturalya tavşanı, oda zıplıyor ama tavşan değil tabi,

Selamlar

KOSAVALIMİROGLU
01.Nisan.2009, 19:14
etem bey arap tavşanını hayatında hiç gördünmü avını yaptınmı yedinmi eline aldınmı kestinmi de fare olabilir diye tahminde bulunuyorsun nevşehirin hangi bölümünde yaşar bu hayvan ben söyleyim sana gülşehir ve hacıbektaş ilçeleri arası kütükçü köyü ve yenice köyü arsındaki KIZIL ÖZ denen büyük düz ovada yaşar etem kardeşim geneldede gece daha fazla gezinir avı yapılır gündüz fazla göremezsin sanmıyorum sende gece ava gidemezsin sen hiç avını yaptınmı ben yaptım yedim avladım onun içinde yorum yapıp iddada bulunuyorum çünkü bu hayvan geceleri yayılır ben ise geceleri sabaha kadar traktörle çok tarlada çalıştım tarktörün ışıgına gelirdi sabahlara kadarda çok bahçe suladım ay ışıgında gelir gezinir gözleri cam gibi parlardı bu hayvanın gündüz daha hareketli gece ise daha sakin dir bu hayvanı gündüz vurma görme imkanınız çok nadirdir bak ben biliyorumda yaşamışımda vurmuşumda başıma gelmişte yorum yapıyorum ya siz bunları yaptınızmı yaşadınızmı lütfen ricam bilip bilmeden olabilirlerle yorum yapmayın sizden ricam yukardaki yazıda bilimcilerin büyük ustaların yorumlarına ve benim yorumlarıma bakarsanız böyle yorum yapmanıza gerek kalmaz profösör ve bilimcilerdende yorum yapan ustalardanda daha iyi biliyorum demeyin lütfen biliyorsanız yorum yapın selamlar degerli kardeşim

01.Nisan.2009, 21:43
Turgut ustam herkes kendi görüşünü yazıyor, bu kadar sıkmayın kendinizi bence tavşan değil adı arap tavşanı diyorum bende, profesörlerin ne dediği benim için önemli değil, herşeyin bir cinsi var benim gözümde de bunun cinsi fare, avını yapmadım ama gördüğüm bir hayvan türü,

Selamlar

KOSAVALIMİROGLU
01.Nisan.2009, 21:57
Peki kardeşim yorumun için teşekürler çokta rahatım kendimide sıkmıyorum şu andada ofisimde koltugumda oturuyorum kahvemi içiyorum ziyaretime gelir misafirim olursanız sizede ikaramım olur degerli kardeşim hoş kalasın allaha emanet ol

01.Nisan.2009, 23:00
Teşekkürler Turgut ustam inşallah bende tanışmak isterim, kısmet olursa, sağlıcakla kalın,

Selamlar

çetin ekren
02.Nisan.2009, 08:21
Bundan bizim buralarda çok çıkar geceleyin dağ yollarında arbanın önüne bizde arap tavşanı deriz.ama ben açlıktan ölsem yemem bunu.şekil itibari ilede gerçekten fareye benziyor...