Orijinalini görmek için tıklayınız : MERADA KÖPEĞİNİZ .............
Mustafa ÇİL
01.Nisan.2009, 20:04
MERADA KÖPEĞİNİZ,UZUN UĞRAŞLAR SONUCU BULDUĞU BİR KEKLİĞİ FERMALADI....
KÖPEĞİNİZİN YANINA SOKUILARAK,KEKLİĞİ KÖPEĞİNİZİN KALDIRMASINIMI İSDERSİNİZ YOKSA SİZ KENDİNİZMİ KALDIRIR TETİK ÇEKERSİNİZ ?
YADA SİZCE HANGİSİ DOĞRU OLANDIR ARKADAŞLAR
ustam;
kendim kaldırır vururum...
Doğru olan avcının kaldırması sanırım.
Mustafa ÇİL
01.Nisan.2009, 20:13
BAŞKA FİKRİ OLAN YOKMU ARKADAŞLAR
fevzi dursun
01.Nisan.2009, 20:14
daha önceleri köpeğime tut komutu veriyodum. ama ilerki zamanlarda köpeğimin fermada az da olsa sabırsızlanıp ben yaklaşınca kuşa dalma eğilimleri yapabiliyodu. kendi fikrimce avcı köpeğinin fermaladığı kuşu avcı kendi kaldırmalı. her yiğidin bir yoğurt yeme şekli vardır.
Mustafa ÇİL
01.Nisan.2009, 20:18
BAŞKA DOSTLAR
kanımca avcının kendisinin avı kaldırması daha iyi olur gibime geliyor.
Ben diorum ustam köpek laf anlamamaya baslayabılır Birde hayvanın heyecanı azalır fermadada kısa durur gıbıme gelır!! Bide Uzak ferma verdiyse dayanamaz kendıne guvenı gelır avı kaldırır ustam yanlısmı yazdım bılmıom kusuruma bakma uzattım ustam!!!
Halil KÜÇÜK
02.Nisan.2009, 04:53
fermada ben ve köpeğim hep beraber avı kaldırmak için
üçten geriye sayarak atlıyoruz http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gif
patron arkadaşlar önce patron kaldırır
ustam acıkamaları okudum yenı avcı olarak dogru buldugum karar arkadasların soyledıgı gıbı zamanla köpegin sabrının azalacagı kanaatındeyım en ıyısı kendımızın avı kaldırması fakat söyle bir sey var oda mustafa çil ustadan gelme olan meyk ve tomy gıbı köpekler için bu konu gecerlimi o o tartısılır saygılarımla
AZ ÖNCE SERKAN KARDESIMIN SAYFASINDAN YAZDIM BENCE SOYLEDIGM BANA DOGRU AMA SIZLER ICIN NE DERECE DOGRU BILEMEM YINE SOYLUYORUM BEN YENI AVCI OLARAK BELKI YANLIS DUSUNUYORUMDUR AMA MUSTAFA USTAMIZIN KÖPEKLERİ HER ZAMAN YANIMDA OLDUGU ICIN IYI BILIYORUM . BURDAKI TUM AVCI ARKADASLARADA BOL AVLAR DILERIM .
Bunu deneyerek öğrendiğim için kesinlikle kendimizin yani patronun kaldırması gerektiğine inananlardanım!
Kendi köpeğimde fermada sabırsızlık sorununu yaşadım ve yeni yeni çözmeye başladık bu sezon, onun için köpek özellikle tam olgunlaşıncaya yani 4-5 yaşına kadar avları kendimizin kaldırması taraftarıyım!
Birde özellikle avın arkasından koşmayıda engellemek ve şekillenen av kazalarını önlemek açısından da çok önemli.
Fermalı köpeklerin ilk işi avı bulup fermalamaktır,Aport daha sonra gelir,
Bence tam eğitilmiş bir köpek avı bulur fermalar, avcı avı kendi kaldırır, atışını yapar köpek bu esnada hala beklemelidir!!!!
Av düşerse köpek aporta gitmeli ve kuşu aport etmelidir.....
Biraz uzun oldu ama olması gereken bence budur!
çetin ekren
02.Nisan.2009, 08:00
Usta köpek o zamana kadar kendi görevini yapmıştır biraz köpeğimin fermada kalmasını beklerim daha sonrada kendim kaldırır atışımı yaparım ama vururmuyum vuramazmıyım garanti değil....
ALPEREN
04.Nisan.2009, 18:55
YA MUSTAFA KARDEŞ, BİLE BİLE BÖYLE BİR SORU SORUYORSUN DEĞİL Mİ?
BAŞKALARINI BİLMEM DE, FERMADA BEN POİNTERİMİN YANINA GELİYORUM, O KADAR KOMUT VERİYORUM FERMAYI BOZMUYOR. BAZEN ELİMLE İTEKLİYORUM MERMER HEYKELİ İTEKLİYORMUŞUM GİBİ OLUYOR, FERMA YİNE BOZULMUYOR. BENDE BAKTIM BÖYLE OLMUYOR, FERMANIN TADINI VE ZEVKİNİ ALDIKTAN SONRA AVIN ÜZERİNE YÜRÜYÜP KENDİM KALDIRIYORUM.
NE DERSİN USTA YOKSA YANLIŞ MI YAPIYORUZ?
Mustafa ÇİL
04.Nisan.2009, 19:37
doğru yapıyosun başkanım
cemalreis
04.Nisan.2009, 21:46
USTAM SEN NASIL DİYORSAN BENDE SANA KATILIYORUM.
sukru sunar
05.Nisan.2009, 13:12
sımdıye kadar ogrendıgım kadarıyla bence once avcı kaldırmalı cunku kopegın gorevı kusu kaldırmak degıl sadece ferma verıp yerını gostermektır ve fermayı bozmamalıdır.avcı kusu kaldırıp vurmalıdır.
Mehmet Ardilli
06.Nisan.2009, 09:58
Öncelikle bu konuda samimi yorumlarından dolayı, avkolik dostlarıma çok teşekkür dederim. Bence Mustafa kardeşim çok, çok önemli bir konu açmışsın sana ayrıca teşekkür ederim. Ben de samimi düşüncelerimi ve tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Otuz küsür senedir av meraların da çok fazla sayı da av ustası ve yine usta av köpekleri ile avlandım. Özellikle keklik avın da çok zor arazi koşulların da, yine çulluk avın da sık ormanlıklar da avlandım. Fermanın köpek ve avcı için ne demek olduğunu bu tip yerler de daha iyi anladım. Usta köpeklerin insanın erişemediği yerler de av hayvanını nasıl bulduğunu, avcıya nasıl güzel pozisyonlar yarattığını tecrübe ettim. Bu arada fermacı köpeklerin nasıl eğitildikleri ile araştırmalarım yıllarca sürdü. Çok farklı metotları farklı ırklar dan kendi köpeklerimi yetiştirirken deneme imkanı buldum. Bütün bunların sonun da av köpeğinin istenilen av hayvanın yerini bulup fermalamasın da işin bitmediği kanaatine ulaştım. Çünkü av herzaman benim ulaşabileceğim veya av düzanini koruyarak pozisyona girebileceğim nokta da değildi. Yani avcı kolun da ilerlerken eğimli bir arazi de hiç bir avcının çıkamadığı, çıksa da rahat silah atamıyacağı yerler de köpeklerimiz ferma da veya önümüzde ki dağılmış alayın için de bir den fazla köpeğimiz ferma da, biz avcılar ise avcı kolu tabir ettiğmiz aynı hizayı, güvenlik ve etik saygı kuralları çerçevesin de bozmuyoruz, işte fermanın ve eğitimin gerçek önem arzettiği bu gibi noktalar da köpeğimizin gerçek görevinin ferma ile sınırlı olmadığını av hayvanının bize uygun pozisyon da, bizim komutumuzla kaldırılması gerekliliğini yaşadık. Avcı av hayvanının bulunduğu her yere ayak basamaz bu görev av köpeğinin görevidir. Çulluk avında bizler pozisyon yakalayabileceğimiz açıklıklar da iken köpeğimiz sık dikenli çalılıklar da kuşu bulur ve fermalar biz bu na göre kuşun geçebileceği istikamette pozisyon alır, köpeğimize verdiğimiz komutla kuşu kaldırmasını isteriz. Bur da önemli ve köpek için bir okadar zor olan sabırla verilecek komutu beklemektir. İşte doğru eğitimin, ekip olmanın, kimin patron olduğunun, köpeğin genetik bilgi ve yeteneğinin, köpeğin ırksal eğilimlerinin, köpeğin size olan sadakat ve saygısının, hatta patrone yapan köpeklerin fermaya saygısının önemi böyle ortaya cıkar. Köpek fermayı uzaktan vermiş veya o ferma verdiğin de av uzaklaşmış ise bütün bunları ferma çeşitliliğin de ve davranışların da avcıya aktarır. Avcı ekip olduğu köpeğini sık ormanda hiç göremese bile onun açık alan hallerini bildiğinden, çalıda ki arama sesinden, nefes alış verişinden, taktığı zilin (yada biper) çalma şeklinden, köpeği görür gibi yönetir ve komutlandırır. Köpek aldığı eğitim de fermayı avcı için verdiği bilincin de olduğu için onun tek derdi anlaşılıp anlaşılmadığıdır. Bunun için avcıyı kontrol eder, yavaşça döner göz ucuyla bakar, yönünü gerekirse avcının pozisyonuna göre değiştirir. Av köpeği için ferma büyük bir başarı, komutu beklemek disiplin, avı istenilen pozisyonda kaldırmak görev, aport ise ödüldür. Bu eğitim, işbirliği, takım olma bilinci gerektiren, çok çalışılması durumun da keyifli bir ilişkidir. Bu güne kadar köpeklerime hep benimle avlanmasını öğreten bir avcı olarak, av köpeğinin avcı ile bütünleşmesi gerçeğini dile getirmek isterim. Bana göre şartlanmanın ve ezberlemenin ötesinde çok zeki bulduğum bu hayvanlara saygı duymamak, onu robotlaştırma, dedektör gibi makinalaştırma çabasın da olmak, onun yapabileceklerini küçümsemek ve ona inanmamak gibi geliyor biraz da. Oysa bildiğim birşey var o herzaman benden üstün merada. Bunca lafla sıkıcı olmak ve muhalefet etmek istemiyorum, ama bana göre köpeğin işini tamamlamasına izin vermek, onun yapması gerekenleri avcının yapmaması gerek. Tüm avkolikleri sevgi ve saygıyla kucaklıyorum.
Mustafa ÇİL
06.Nisan.2009, 20:48
TEŞEKKÜRLER CEMAL ABİM MEMET ABİM VE YORUMLARINI DÜŞÜNCELERİNİ BİZLERLE PAYLAŞAN GERÇEK AVCILAR
burhanettin unutkan
07.Nisan.2009, 11:45
bazen ben kaldırırım bazen köpeğim kuşun konumuna bağlı
Mehmet abi sana katılmamak elde değil,özellikle çulluk avcıları senin ne demek istediğini çok iyi anlar!ama anlattığın gibi usta bir köpek yetiştirmek ve onunla avlanmak kolay olmuyor be abi,bende çok isterim köpeğim çulluk avında fermaladığı kuşun arkasına geçsin ve kuşu bana doğru balon yapacak şekilde kaldırsın ama bunlara ulaşmak içn çok çalışmak lazım çok!
Ama yılmak yok eğitime devam!İnşallah birgün Bufy(benim köpeğim) de bu dediklerimi yapacak :)
Mesut BÜLBÜL
07.Nisan.2009, 15:45
http://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/YahooIM/41.gif mehmet ardilli kardeşim ellerine sağlık fermada kalan köpek bekleyen köpekde ğüzel emredince kaldırankomut dinleyen köpekde güzel be kardeşim bir av köpeğinde aranılanlar avı bulması ferma vermesi beklemesi emre iteat etmesiavcıyada vurmak ardındanda aport yapması cok mükemmel başarılı eksiksiz demektir bazende dediğin gibi culluk avında vede battal alan avlarda ferma vede ardından basan köpeklerede cok ihtiyac oluyor tabiki bunadaihtiyacımız oluyor
başıma gelen olayım yavru kyboldu önümde keklikte yokbekledim yok ünledim keklik fırladı camlık alandan 2 tane vurduk ikisinede arkadaşla aport yaptırdık gösterdik ardından yine aynı kayboldu enik capkın dememle 1tane daha kaldırdı anlaşıldı dedim fermasındaymışbaşka avda yine aynı oldu önümde kayıp oldu bu sefer fermada olabilir diye kendime yer secit hadi oğlu kap demele harladı keklik avı ladık sevdim falan icinde var işte anladım pipırtaldım rahat ettim bu seferde fermasına beklemekten gına gelmeye başladım heyecan doruğa cıkıyor avıda ıskalamak bana düşüyor bu yıl 3/ 4/kez bu hatayı yaptım kahroldum varya köpeğimden özür dilemek zorunda kaldım tabiki öldümya kahrımdan yavru köpeğe bu yapılmaz dedim selamlar sayğılar affınıza sığınıyorum arkadaşlar
Mustafa ÇİL
25.Eylül.2013, 20:44
ya sizler dostlar
Onur ÇELİKOĞLU
26.Eylül.2013, 07:46
Köpeğim kekliği bulsun fermaladığı zaman zaten ben o heyecanla orman , çalı ne varsa dalar içine kaldırırım kuşu ..
veyselll
26.Eylül.2013, 08:28
evet yıgıtler gorelım yogurt yıyısınızı. Guzel konu aslında. Herkesın farklı tarzları var. Ben genelde yerımı alıp, ffermayı seyrederım. 10 dakıkaya kadar cıktıgı olur. Eger kalkmazsa kopege komut verıp kaptırırım. Sonucta her zaman kusa yaklasacak pozısyon olmuyor. Zatende bıldırcın avında ozellıkle, kopegın arkasından atısları tavsıye etmem. Etek sacmaları kopege ısabet edebılır.
gsahiner
26.Eylül.2013, 08:34
evet yıgıtler gorelım yogurt yıyısınızı. Guzel konu aslında. Herkesın farklı tarzları var. Ben genelde yerımı alıp, ffermayı seyrederım. 10 dakıkaya kadar cıktıgı olur. Eger kalkmazsa kopege komut verıp kaptırırım. Sonucta her zaman kusa yaklasacak pozısyon olmuyor. Zatende bıldırcın avında ozellıkle, kopegın arkasından atısları tavsıye etmem. Etek sacmaları kopege ısabet edebılır.
yaw veysel abi sizin orda bıldırcınmı var :)
veyselll
26.Eylül.2013, 08:59
yaw veysel abi sizin orda bıldırcınmı var :)
Fazla degıl gultekın ama ara ara takılıyo bıseyler. Gecen sene toplamda 150 200 kadar kus buldu bızım ekıp. E oda culluga kadar pasımızı atıyo bıraz
ismail aksu
26.Eylül.2013, 10:38
ben kendim kaldırıp vururum inşallah:))
Mustafa ÇİL
26.Eylül.2013, 13:12
güzelll bakın herkes farklı yoğurt yemede
ismail aksu
26.Eylül.2013, 13:26
güzelll bakın herkes farklı yoğurt yemede
peki nasıl yapalım usta ?
Mustafa ÇİL
26.Eylül.2013, 13:45
SEVGİLİ İSMAİL ELİNDE BİR POİNTER VAR VEDE MERA AÇIK İSE YAPMAN GEREKEN,,EĞER SABIRLI BİR KÖPEK OLMASINI İSDİYOSAN ŞAYET,,KENDİN fermasının önüne gec ve kendin kuşu veya kuşları kaldır,,köpek kendini buna zaten bir kaç defadan sonra programlayacaktır.
ama meran sık ve çulluk avcısı isen mutlaka komutlarına da riayet eden bir köpek olmalıdır, yoksa bippır öter duru ve köpek seni bekler durur
Mustafa ÇİL
26.Eylül.2013, 13:45
bu da köpek hangi merada ne avladığını öğrendiği gün zaten muhteşem bir hayvan haline gelmiştir.
ibrahim ozel
26.Eylül.2013, 13:47
Önce köpek sağlam olacak. Sahibinin komutlarına uyacak. Yani avcı köpeğinden daha avcı olmalı. Bu her meraya ve atış yerine göre değişen bir olaydır. Bıldırcın avında tutup da köpeğe kaldırttırmak kuşu olmaz tabi ki avcı kaldıracak. Ama yamaçta keklik de köpek fermada yada sıkta çullukta avcı olarak biz atış pozisyonu alıp köpeğin avı kaldırması için komut veriyoruz. Yani meraya ava göre değişen bir olaydır bu.
Mustafa ÇİL
26.Eylül.2013, 13:56
elbettedi paşam
çetin ekren
26.Eylül.2013, 21:38
ben halen yoğurdu aynı şekilde yiyorum... :)
o bulsun ben kaldırırım...
Ben de eski kafalardanım. Benim köpeğim avı bulacak, ferma edip benim komutumu bekleyecek, komutumla avı kaldıracak. Hatta kuşu havadan takip edip komuta gerek dahi duymadan kuşu düştüğü yerden alıp gelecek. Yüksek pamukta dahi kuşun düştüğü yere gitmeden, daha fişeğimi değiştirirken avı bulup getiren köpeklerim oldu. Diğeri bana yapma geliyor. Yüksek otlukta, pamukta, tepeleyerek bıldırcını nasıl kaldıracaksınız. Kuş kayar, bir daha kolay kolay bulamazsınız. Kuş düşmüş, avcı köpekle beraber koşuyor, düştüğü yerde avı bulmaya çalışıyor. O zaman köpeği niye bakıyoruz?
yucelmert
29.Eylül.2013, 13:49
usta veya acemi köpek farketmez mümkünse önce köpeği severim,
arazi durumuna göre atış avantajını kaybetmeyecek şekildede kendim basarım...
Av köpeğinin ferma vermemesi kadar ferma verip de dalmaması da önemli bir sorundur bana göre. Çünkü bitki örtüsünün seyrek olduğu yerlerde köpek ferma verdikten sonra avcının kuşu kendisinin kaldırması tercih sebebidir. Ancak kuşu avcının kaldırması çulluk ,keklik gibi avları, sık bitki örtüsüyle kaplı bir merada yaptığınızda sorun yaratır. Çünkü köpek kuşu sizin kaldıracağınızı bildiği için dakikalarca bekler ve komut verseniz de kuşa dalmaz. Köpeğin yanına girmeniz durumunda her tarafınızın diken olması ve parlayan kuşu görememe veya atış yapamama gibi sorunlarla karşılaşılır. Güzel olabilecek bir av kabusa dönüşebilir.
Bu yüzden kuşu avcının kaldırması, eski avcılarca "acemilik" ve "önemli bir hata" olarak nitelendirilirdi. En iyisi köpeğin yapması gereken bir işi köpeğe teslim etmek gerekir. Köpeği komutla kuşu kaldırmaya alıştırmak, sonra sıkıntı yaşamamak adına en iyisidir...
Hepinize bol fermalı avlar dilerim...
Mustafa ÇİL
30.Eylül.2013, 05:27
yorumlarınız için tüm dostlara teşekkürler...
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.