PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : AV TüFEKLERİ İÇİN SAÇMALAR (Okumadan Geçmeyin Dostlarım)

Tamer Kuvvet
06.Nisan.2009, 07:26
Saçmalar küçük,yuvarlak,ana maddesikurşun olan ,nesnelerdir,yivsiz tüfeklerle atış için kullanılır:kurşun,antimon, ve arsenik, karışımından oluşur .Sade kurşundan oluşansaçmalar, tam yuvarlak olmayıp yumuşak olurlar, bundan dolayı, tamyuvarlak olabilmeleri için, bu karışımda 1%-1.5% kadar arsenik katılır,arsenik, kurşuna nem aldırmaz, dış yüzeyini sağlamlaştırır ve dökümünü,yani damla oluşumunu, kolaylaştırır, aynı zamanda saçmalarısertleştirir. Saçmanın sertleşmesi için, bu karışıma antimon da katılır2%¬ - 3% kadar, bu yüzde çok nadiren daha fazla olabilir, çünkü antimonkatkısı çoğaldıkça saçma da sert olur ve döküm sırasında tam yuvarlakolmayıp, saçma hafifler, yani hafif olur, bundan dolayı saçma'nın çıkışhızı daha az(düşük) olur. Antimon katkılı saçmaları, sert kabul ederiz,bundan dolyı antimon saçmalarla daha etkili atışlar yapılabilir,saçmalar daha sağlam olur ve dağılımı daha iyidir.

Büyüklüğü 4 mm'ye kadar olan saçmaların imalatı genelde (klasik yolla) döküm işlemiyle
yapılr.Bu işlem sırasında eritilmiş kurşun karışımı 50m. den 100m.'yekadar yüksek kulelerden metal elekler içine dökülür bu elekler, suhavzaları üstüne konulmuştur, bu uzun düşüş sırasında, kurşundamlacıkları, arsenik'in yardımıyla yuvarlak şekiller halinde, suyadüşerler ve orada soğup kalırlar.Bu işlem sonrası saçmaların çaplarımetal eleğin delikleri aynı olmasına rağmen biri birine çok yakın olupayni olmazlar bunun için ayırılrlar,yuvarlak olmayanlar atılır, düzgünolanlar alınır ve içinde grafit olan bir davlumbaza atılır ve davlumbazçevirilir , bu da işlemin son aşamasıdır , böylelikle saçmalarasitlenmekten korunur,namluda daha az sürtünmesi sağlanır,daha düzgündış görünüme kavuşurlar. Bunun yanısra, daha gelişmiş metotlar da var.
Saçma çapları 4mm'den daha büyük olanlar için kurşun çekilerek telhaline getirilir ve yarım ay şeklinde biçaklarla kesilir bununneticesinde, çok düsgün saçmalar meydana geliyor, ondan sonra onlar dagrafitlenir. Bazı ülkelerde saçmalar nikel'le, kaplanır, en kaliteli veiyi dağılımlı bunlardır, genelde yarışmalarda kullanılırlar. Saçmalarındüzgün ve yuvarlak olmaları dağılımı için önemlidir ,mesela oval ,armutbiçiminde bir saçma namludan çıktığında,dönerek gittiğinden, diğersaçmaları dağıtacaktır ve saçma dağılımı bozulacaktır .
Saçmalar değişik ülkelerde değişik numaralarla ve işaretlerle üretilir.

Genelde :14.75mm.
13/0 - 8.65mm

Aşağıdaki tabloda bazı saçma numaraları, çap, vs. verilmiştir umarım faydalı olur.

http://img98.imageshack.us/img98/5599/capture7ri8.jpg (http://imageshack.us/)

Not:Alıntıdır. Yabancı metinden çeviri İ.Efendioğlu

Saygılar ...

06.Nisan.2009, 07:42
Tamer hoşgeldin! Paylaşımlara aynı hız devam gördüğüm kadarıyla,
Güzel paylaşım eline sağlık

06.Nisan.2009, 07:47
tamer epeydir ortalarda yoktun.
paylaşımların devamı bekliyoruz.

Tamer Kuvvet
06.Nisan.2009, 07:51
Hamit ve İzzet abim teşekkür ederim sınavlarım vardı abiler o yüzden siteye pek fazla vakit ayıramıyordum evet paylaşımlara devam

Tamer Kuvvet
06.Nisan.2009, 07:52
Bu paylaşımı bütün avcı arkadaşlarım okumalı bilgi açısından bence müthiş bi paylaşım

06.Nisan.2009, 08:11
Haklısın Tamercim,tüm avcı arkadaşların işine yarıyacak bilgiler, buarada sınavlarında iyi geçmiştir umarım!

çetin ekren
06.Nisan.2009, 08:23
ya tamer sen nerelerdeydin gardaş,

bu bilgilendirme çok hoş,ben hatırlıyorumda eskiden dedemle birlikte hurdacılardan kurşun satı alırdık ve bir tane salça kutusunun altını bildiğimiz yorgan iğnesi ile küçük,küçük delerdik ona bir tanede sap yapmıştık ve kurşunu salça kutusunun içine koyar pürmüzle eritip nişadır dediğimiz tozun içine 10 cm yukardan salça kutusuna bir odun parçasıyla ufak ufak vuruşlarla saçma dökerdik ve inanırmısın aradığın her numara saçmadan çıkardı sonra bunları elekten geçirirdik numara numara saçmalar elde ederdik ve sana şunu samimi olarak söylüyorum o saçmalarla vurduğumuz avları şu anki saçmalarla imkan yok vuramıyoruz.bence nedeni o kendi döktüğümüz saçmaları dişimizle ezebiliyorduk ama şimdiki hazır doluları ezmek mümkün değil e bildiğin gibi yumuşak saçma en iyi saçmadır...

Birden o günlere geri gittim tamer bilgiler için çok teşekkür ederim...
Ayrıca o kadar ayrıda kalma tamam mı.malum kuş uçurma zamanı geldi senden bilgi almam lazım...he he he ne kızmalarım var bu sezon uçuracağım bir görsen...

Tamer Kuvvet
06.Nisan.2009, 08:26
Sınavlarım iyi geçti Hamit abim Çetin abim bu kızmaları merak ettim vallha bi resimlerini atta ortalık şenlensin bu arada istedğin merak ettim her şeyi sorabilirsin abi güvercinler hakkında

çetin ekren
06.Nisan.2009, 08:56
Tamer şimdi dedem bizim burda şebbap denen kuşların hastası,bende taklacıların hastasıyım ve şuan 30 a yakın var benim kıştan beri yavru alıyorum bunlardan.bu sayının yarısı kızma diyebilirim.

Fakat şu konuda biraz tereddütüm var.bunları uçururken hergün sabah 06.00 gibi kalkıyorum uçururken bunları kaç kaç atmamı önerirsin.en iyi kuşum 1 saat uçuyor ve en fazla 10 baş alıyor baş alırkende taklaları 10 u geçmiyor fakat bunların damarı 4 saati aşkın uçuyor ve taklaları 15-17 arası değişiyor ne yaptımsa o süreye ulaşamadım.

Benim önseden beslediğim kuşlar vardı bir ara bıraktım sende biliyorsun buna bulaşan bir daha bırakamıyor.o kuşlarda elimden çıktı onları sabah atardım akşam gelir indirirdim hatta indiremediklerimde oluyordu gece dışarda kalıyordu ertesi gün alıyordum içeri.
ben onlardan bir çift sivasa satmıştım inanırmısın sivastan geldiler hayvanlar geri.

yani gardaş bunları biraz daha nasıl açabilirim.

Tamer Kuvvet
06.Nisan.2009, 10:00
Çetin abi güvercinlere fazla yem veriyormusun genelde fazla yem vermek birde güvercinlerin fazla miktarlarda yavru yapmaları gösterecekleri uçuş ve gösteri performanslarını etkiler bende beslerken aynı sorunlarla karşılaşıyordum dumanlı mardinlerim vardı takla delisi saatlerce uçar beni mest ederlerdi ne zaman fazla ve düzensiz yem versem böyle oluyordu fazla yem vermek güvercinleri kızıştırıyor ve yavru yapmalarına sebep oluyordu tabiki yavru yapan veya yumurtası olan güvercin performanstan kesilir ben böyle olunca eşleri 1 aylığına ayırıyordum erkekleri ve dişileri ayrı yerlere alıyordum bir birlerini göremiyorlardı 1 ay sonra tekrar salıyordum uçurduğumda hayvanlar çok fena performans yapıyorlardı hiç uçmayan kuşlar canavar oluyordu bence sende bir dene eminimki kuşların uçuşundaki değişikliği göreceksin

Tamer Kuvvet
06.Nisan.2009, 10:02
söylemeyi unuttum kızmaların yanına 1 veya 2 tane iyi performansı olan özellikle erkek olsun güvercinlerden at ve onları öyle uçur dama konunca hemen kovala yorulsunlar açılmaları için en iyi yöntem budur Çetin abim

çetin ekren
06.Nisan.2009, 10:50
Tamer konu saçmalardan kızmalara döndü ama benim açımdan gayet iyi oldu.bak bu yem meselesi hiç dikkatimi çekmemişti benim kuşların önünden yem hiç eksik olmuyorki dostum galiba burda hata yapmışım.Benimkiler yavru manyağına dönmüştüler şu ara yumurta hastalığına yakalanmasınlar diye yumurtalarını haşladım ve öyle altlarına koydum artık yavru yapmalarını istemiyorum yeter şimdi uçurma zamanı...
gardaş fotoğraflarınıda en kısa zamanda atarım sana şimdi içerde resimlerini çekmişim kapalı ortam olduğu için iyi çıkmamışlar dışarda çeker çekmez hemen gönderirim artık sen renklerinden şekillerinden karar verirsin hangisi iyi diye ona ağırlık veririz daha iyi olur...

serdar Turan
14.Ekim.2009, 18:04
paylaşımlar için sag olun

14.Ekim.2009, 18:23
tamerle çetin oooooh bu ne muhabbet be kardeşim.saçmadan başladı güvercine döndü maaşallah bakalım nereye varacak merakla

takibediyoruz...

Sebahattin AVCI
14.Ekim.2009, 19:20
Çetin ustam sen yem olayını biraz düzenli ve birraz kısıtlamalı yap bencede uçuşları herzaman aç olsun

ve uçuş zamanların dan önce bir veya daha fazla sürelerde ayırma işlemi yaparsan performansı enerjisi çok daha farklı olur ben niye yazıyorumki tamerim zaten yazmıiş herşeyi heheheheheh

Tamerim bu saçma gr tablosu çok iyi olmuş arşive eklendi hehehe

teşekürler