PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : KÖPEKLERDE ZEKA SIRALAMASI

Mustafa ÇİL
07.Nisan.2009, 08:42
AVLANDIĞIMIZ KÖPEKLERİN ZEKA SIRALAMSINI BİLEN VARMI ?
ARAŞTIRAN VARMI ? AVLANDIĞINIZ IRK ZEKA SIRALAMASINDA KAÇINCI SIRADA ?

BİR ARAŞTIRMANIZI ÖNERİRİM DOSTLAR

BAKALIM KİMLER NELER YAZIP SÖYLEYECEKLER

çetin ekren
07.Nisan.2009, 09:48
usta olan sensin gardaş sen bize bir test önerki bizde senin bu testi uygulayalım ve ona göre bir sınıflandırma yapalım.
bu bahsettiğin avcılığının yanısıra bir anlamda sahibine,evine bağımlılık testi gibi birşey galiba...
sana bahsetmiştim benim ölen ingiliz pointeri dışarı bırakamazdım 2 dakikanın içinde kaybolurdu ondan sonra günlerce arardım.
şimdi 1 yaşını geçen ingiliz var oda silah sesinden korkuyor anlıyacağın psikolojik sorunları var kıştan beri dışarda ne kimseye yakalanıyor nede evin önünü terk ediyor belkide yine yemeğini falan verdiğimiz içindir bilemem tabide...
akıllılık açısından bakarsan şimdiki ölenden gayet akıllı en azından evin halkından başka kimseyle muhattap olmuyor ve yakalamaya çalışanları anlıyor ve hemen uzaklaşıyor.bunu herhangi bir test uygulayarak anlamadım ama mesela 10 aracın içinden benim aracı tanıyor.20 adam olsan içinden seni seçip çıkarıyor ve sesimi,ıslığımı nerde olsa tanıyor,inanırmısın bahçeye giren yabancı tavukları bile dışarı çıkarıyor,gücünün yettiği köpeklere kabadayılanıyor,yetmeyeceğini anladıklarına kuyruk sallayıp alttan alıyor yani bana çok zeki geliyor işine gelenlere tabiki...ha ha ha

KOSAVALIMİROGLU
07.Nisan.2009, 10:39
Köpegimiz olmadıgı için böyle bir zeka IQ testi yapamasakta olan ve bilmek siteyen arkadaşlarımıza bilgi ve paylaşım amaçlı bir

arştırma yaptım birlikte okuyalım test edelim görelim sonuç ne çıkacak hadi kolay gelsin gönül dostları

Zeka Sıralaması

Amerika ve Kanada'da 200 çiftlik bazında yapılan bir araştırma sonucuköpek ırkları çalışma ve itaat zekası yönündensıralamıştır.Değerlendirme yapılırken itaat yarışmalarınınsonuçları,eğitmen, üretici,hakem ve köpek sahiplerinin görüşüalınmıştır.

Bir uyarı: değişik köpek türlerinin zekası ve öğrenme yeteneğibakımından büyük farklılıklar göstermektedir. Ancak pek çok bireyselfarklılığın da bulunduğu unutulmamalıdır.

Öte yandan zeka köpeği eğiten kişiye de bağlıdır.Köpek eğitimikonusunda uzmansanız,aptal türe ait bir köpeği bile zeki bir hayvanhaline getirebilirsiniz.İyi eğiticiler her türlü köpek ırkınıeğitebilirler,ama yüksek bir çalışma ve itaat zekasına sahip birhayvanla çalışırsanız,işiniz çok kolaylaşır."

Bu çalışmada en göze çarpan noktalardan biri,belirli türlerde hemenhemen her hakemin benzer değerlendirmeler göstermesiydi.Yani bazıtürlerde belirgin ve gerçek farklılıklar vardı.Örneğin 199 hakemin190'ı Border Collie'yi en zeki on köpeğin arasında sıralamıştı.

Diğer türlerde de benzer sonuçlar görülüyordu.171 hakem ShetlandSheepdog'u en başarılar arasında,169'u Kaniş'i,167'si Alman ÇobanKöpeği ve Golden Retriever'i de en kolay eğitilebilir on köpek türüarasında saydılar.En düşük çalışma ve itaat zekasına sahip türlerinsıralamasında bukadar hem fikir değillerdi,ama yine dedeğerlendirmelerde büyük oranda benzerlikler vardı.199 hakemin 121'iAfgan Tazısını,99'u Basenji'yi ve 81'ide Chow Chow'u ittat eğitimine enaz uygun tür olarak saydı. Aşağıdaki tabloda 133 köpek türü, çalışma veitaat zekasına göre sıralanmıştır.Sıralama 1 den 79 a kadargidiyor.Aynı sıralamadaki köpeklerin
sıra numarası da eşittir.

Genel olarak koruma köpeklerinin en yüksek,av köpeklerinin ise en düşük puanlamayı aldıkları söylenebilir.

Peki ya kırma köpeklerin durumu nasıldı? Safkan köpekleri değerlendirenhakemlerin işi burada biraz daha zordu.Ancak burada da genel olarakşöyle bir sonuç çıkarılabilir.Köpek hangi türe dış görünüm olarak dahaçok benziyorsa çalışma ve itaat zekası yönünden de daha çok o türünözelliklerini taşıyacaktır.

Örneğin Beagle/Kaniş karışımı bir köpek,dış göörünümü olarak daha çokkanişe benziyorsa,zekası yönünden de daha çok kaniş gibi olacaktır.

1. Grup
Yeni bir komutu 5 ya da daha az tekrarda öğrenirler.
Komuta itaat % 95 ve yukarısıdır.
01 - Border Collie
02 - Poodle / Barbone
03 - Alman Kurt Köpeği / German Shepherd
04 - Altın Retriever / Golden Retriever
05 - Doberman Pinscher
06 - Shetland Sheepdog
07 - Labrador Retriever
08 - Papillon
09 - Rottweiler
10 - Avustralya Sığır Köpeği / Australian Cattle Dog

2. Grup
Yeni bir komutu 5 -15 tekrarda öğrenirler.
Komuta itaat %85 ve yukarısıdır.
11 - Pembroke Welsh Corgi
12 - Minyatür Schnauzer / Zwergschnauzer / Miniature Schnauzer
13 - İngiliz Springer Spaniel / English Springer Spaniel
14 - Belgian Tervueren
15 - Schipperkee / Schipperke Belgian Sheepdog, Laekenois
16 - Collie-Keeshond
17 - Kısa Tüylü Alman Pointer’ı / German Shorthaired Pointer / Kurzhaar
18 - Düz Tüylü Retiever / Flat-Coated Retriever, İngiliz Cocker Spaniel’i / English Cocker Spaniel, Standard Schnauzer
19- İngiliz Spaniel / Brittany Spaniel / Épagneul Breton
20 - Cocker Spaniel’i
21 - Weimaraner
22 - Belgian Malinois, Bernese Dağ Köpeği / Berner Sennenhund / Bernese Mountain Dog
23 - Pomeranian
24 - Irish Water Spaniel
25 - Vizsla
26 - Cardigan Welsh Corgi

3. Grup
Yeni bir komutu 15-25 tekrarda öğrenirler.
Komuta itaat %70 ve yukarısıdır.
27 - Chesapeake Bay Retriever, Puli, Yorkshire Terrier
28 - Giant Schnauzer
29 - Airedale Terrier, Bouvier De Flandres
30 - Border Terrier, Briard
31 - Welsh Springer Spaniel
32 - Manchester Terrier
33 - Samoyed
34 - Field Spaniel, Newfoundland, Australian Terrier, American Staffordshire Terrier, Gordon Setter, Bearded Collie
35 - Cairn Terrier, Kerry Blue Terrier, Irish Setter
36 - Norwegian Elkhound
37 - Affenpincher, Silky Terrier, Miniature Pinscher, English Setter, Pharaoh Hound, Clumber Spaniel
38 - Norwich Terrier
39 - Dalmatian

4. Grup
Yeni bir komutu 25-40 tekrarda öğrenirler.
Komuta itaat %50 ve yukarısıdır.
40 - Soft-Coated Wheaten Terrier, Bedlington Terrier, Fox Terrier (Smooth)
41 - Curly-Coated Retriever, Irish Wolfhound
42 - Kuvasz,Australian Shepherd
43 - Saluki, Finnish Spitz, Pointer
44 - Cavalier King Charles Spaniel, German Wirehaired Pointer, Coonhound, American Water Spaniel
45 - Sibiryalı Husky / Siberian Husky, Bichon Frise, English Toy Spaniel
46 - Tibetan Spaniel, Foxhound (English), Otterhound, Foxhound (American), Greyhound, Wirehaired Pointing Griffon
47 - West Highland White Terrier, Scottish Deerhound
48 - Boxer, Great Dane
49 - Dachshund, Stafforshire Bull Terrier
50 - Alaskan Malamute
51 - Whippet, Chinese Shar-pei, Fox Terrier (Wire)
52 - Rhodesian Ridgeback
53 - Ibizan Hound, Welsh Terrier, Irish Terrier
54 - Boston Terrier, Akita

5. Grup
Yeni bir komutu 40-80 tekrarda öğrenirler.
Komuta itaat %30 ve yukarısıdır.
55 - Skye Terrier
56 - Norfolk Terrier, Sealyham Terrier
57 - Pug
58 - French Bulldog
59 - Brussels Griffon, Maltese
60 - Italian Greyhound
61 - Chinese Crested
62 - Dandie Dinmont Terrier, Petit Basset Griffon Vendéen, Tibetan Terrier, Japanese Chin, Lakeland Terrier
63 - Old English Sheepdog
64 - Great Pyrenees
65 - Scottish Terrier, Saint Bernard
66 - Bull Terrier
67 - Chihuahua
68 - Lhasa Apso
69 - Bullmastiff

6. Grup
Yeni bir komutu 80-100 tekrarda öğrenirler.
Komuta itaat %25 ve aşağısıdır.
70 - Shih Tzu
71 - Basset Hound
72 - Mastiff, Beagle
73 - Pekingese
74 - Bloodhound
75 - Borzoi
76 - Chow Chow
77 - Bulldog
78 - Basenji
79 - Afghan Hound

Mustafa ÇİL
07.Nisan.2009, 10:46
TURGUT ABİ ÇOK GÜZEL ARAŞTIRIP BULMUŞSUNDA ABİCİM

AV KÖPEKLERİNİ SIRALAYABİLİRMİSİN BURADA

ABİCİM GÜZEL ARAŞTIRMA AMA ALINTI HEHE OLSUN EN AZINDAN
BURADAN BAKAR ARKADAŞLAR KAÇ TANE 1. GURUPDA YER ALAN
AV KÖPEĞİ VAR
VEYA SIRALAMADA TANIDINIZ AV KÖPEKLERİ HANGİLERİ

BURADANDA BAKARSINIZ

TEŞEKKÜRLER

KOSAVALIMİROGLU
07.Nisan.2009, 10:51
Mustafa ustam amacım paylaşım bilgi vermekti en azından sormuş oldugunuz soruya yakında olsa böyle bir araştırma sonucunda ne sormuş oldugunuz bu vesileyle anlamış olduk yazımdada belirtim köpegim olmadıgı için kendi görüşlerimi aktaramadım alıntı olarak tarif etmeye çalıştım özür dilerim köpegim olunca tesetmek isterim yorumlarınız için teşekürler ayrıca hoş bir konu onun içinde ellerinize yüreginize saglık sizden ögrenecek çok şeyimiz var mustafa bey kolay gelsin dileklerimle

2 ci ve 3 guruplarda başarı gösterenler şunlar diye bilirim mustafa ustam

Pointer/English Setter, Kısa Tüylü Alman Pointer’ı / German Shorthaired Pointer / Kurzhaar/Irish Setter/Wirehaired Pointer/German Wirehaired Pointer,akita,border collie,bull mastıff,dogo argentino,greyhound,ingiliz cocker spaniel

07.Nisan.2009, 11:47
Arkadaşlar benim fikrim, Özellikle itaat konusunda alman ırklarının üstünlüğüdür! hem alman çoban köpeği hemde kısa tüylü alman pointeri bu konuda turgut abinin paylaştığı çalışmada da önde görünüyor!

07.Nisan.2009, 12:13
Ayrıca şu videoya bakarsanız köpeklerin ne kadar zeki olduğunu görürsünüz!

http://www.vidivodo.com/206514/muhtesem-huskyler

çetin ekren
07.Nisan.2009, 12:16
gardaş burda yapacağımız testde köpekte şunlarımı kontrol edip testden geçirecez
1-koku hissi
2-ferma kabiliyeti
3-arama çevikliği ve sürati
4-eğitime yatkınlığı
5-insana yakınlığı
6- zaman ve ilgi isteği
7-kullanım yeri ve performansı(dağlık,sulak,sık ağaçlık)
8-sıcak veya soğuğa dayanıklılığı

bu şekilde bir testmi yapmamız lazım gardaşım acaba vallahi şimdi merektan ölecem gardaş bu test nasıl bir test yaww.

07.Nisan.2009, 12:29
LÜTFEN LİNKTEKİ VİDEOYU İZLEYİN!!!

http://www.vidivodo.com/206514/muhtesem-huskyler

çetin ekren
07.Nisan.2009, 13:00
Hamiy gardaş gerçekten mükemmel bir video çok sağol acayip hayvanlar gerçekten...

07.Nisan.2009, 13:07
Hamiy gardaş gerçekten mükemmel bir video çok sağol acayip hayvanlar gerçekten...

Abi köpeklerde bile ALFA LİDER ne derse o oluyor! Müthiş bir çekim yapmışlar,bende ÇOOOOOOKKKK beğendim doğrusu...

Mustafa ÇİL
07.Nisan.2009, 14:25
hamitim
ikinci attığın video bir filmden kesitlerdir,gerçekden mükemmel bir film ismini tam çıkartamayacağım ama
seyredilmesini istediğim bir film...

turgut abi maksadım seni kırmak değil abicim,sakın yanlış anlama

çetin gardaşın yazdığı test soruların gerçekden çok güzel,dahada uzatılabilir

genelde pointer veya kurzharr seter drahtar breton lar yeni yeni kullanılmaya başlandı ülkemizde

sık kullanılan bu köpeklerin zeka göstergelerinin altını özellikle çizmek isderim...

07.Nisan.2009, 14:29
bende, alman ırkları, özellikle kurzhaar zeki diye biliyorum.

07.Nisan.2009, 20:31
Çil ustam bu filmin tamamını seyretmek lazım ozaman! Acaba nerden bulabiliriz bu filmi!
BU Köpekler müthişler yahu, bence çok zekiler!

Mustafa ÇİL
23.Nisan.2009, 17:41
HAMİT HOCAM FİLMİN ADINI BULMAYA ÇALIŞAYIM SİZLERE

AMA

BURADA BU KONUYU AÇMAKDAKİ ASIL AMACIM ŞU İDİ

AV KÖPEKLERİ KAÇINCI SIRALARDA BİR BAKIN İSDTEDİM