PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ORM. BKN'LIĞININ KATLİAMA BAKIŞ AÇISI

4x4cemal
08.Nisan.2009, 21:11
Selamün Aleyküm, Arkadaşlar zannederim yılkı atlarını duymuşunuzdur, kısaca ben yinede anlatayım, atların yük taşıma, tarla sürme ve benzeri işlerle kullanıldığı dönemlerde, sonbahar gelince atlar yaylalara salınır, baharın gelmesiyle sahipleri atlarını tekrar tutar ve sonbahara kadar işini gücünü görür ve tekrar yaylalara salardı, zamanla traktörlerin çoğalmasıyla atlara ihtiyaç azalınca atlar dağda yabanileşti ve ürediler guruplar halinde sürüler oluştu, yakalamayı bırakın yaklaşmak dahi mümkün değil, hersene gözlemlemek için çıktığım at dağları isminde üç ayrı tepede atlara rastlayamadığım gibi aygır dağı adındaki bi başka dağdada göremedim, merak edip soruşturduğumda ise akibetlerini öğrendim ve birdaha böyle bir olayın yaşanmaması ve önüne geçilmesi temennisi ile direk orman bakanlığına bi dilekçe yazdım, geçtiğimiz ay içerisinde il müdürlüğünden görevliler geldi bilgi aldılar, ve olayın şahitleriyle falan biraraya gelmelerini sağladım, dikkate almaları beni çok sevindirmişti ama aşağıdaki bir kısım yazıyı tasvip etmedim talihsizce yazılmış bi yazı (SÖZ KONUSU ATLARIN SAHİPLİ VE EVCİL OLDUKLARI) diğer bölümler iyiydi ama bu bölüm sahipli ve evcil olunca vurulabilir anlamınamı geliyor yoksa yabani değiller biz yabanileri koruyoruz onlar bizim görev alanımız dışınamı çıkıyor demek istediler, ben bi yorum getiremedim, bu gibi dilekçelerimden zamanında çok başım ağrıdığı için lütfen yorumları dikkatli yazalım. Develiden selamlar.http://img25.imageshack.us/img25/60/orm001m.tif

Sebahattin AVCI
09.Nisan.2009, 03:24
Cemal abicim allah yardımcın olsun çabaların ve uğraşların boşa gitmez inşallah

saygı ve sevgiler

Mehmet Ardilli
09.Nisan.2009, 05:38
Benim burnuma rant kokusu geliyor böyle işler de Cemal kardeşim, günahları boyunlarına ne yaptılar bu atları, vurupta suçuk falan yapmasınlar. Bizim Manisa'mız da da Sipil dağın da var yılkı atlarımız, yabanileşmiş, hepsi koruma altın da vatandaşta bir okadar sahiplenir, hani böyle bişey olsa yer yerinden oynar burda ALLAH korusun. Demek ki her yerde milli parklar aynı hassasiyeti gösteremiyor. Selamlar Manisa'dan.

09.Nisan.2009, 07:27
Valla bence korumaya alınıp alınmayacaklarını kendi
kafalarınca ve kendi yorumları ile belirliyorlar anlaşılan..
en azından dilekçene karşılık verip incelik göstermişler..
bu işin ucunda rant olduğunu zannetmiyorum sadece her zamanki gibi
duyarsız davranıyorlar.. bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığı olabilir mi acaba...

cemalreis
09.Nisan.2009, 08:17
SARIGÖL'DEKİ YABANİ ATLAR TEHLİKEDE http://www.kizilorenim.com/images/haber/410.jpg [HR]
6 Şubat 2008 13:56

http://www.kizilorenim.com/img/icon_textsize.gif http://www.kizilorenim.com/img/icon_textsize_minus.gif http://www.kizilorenim.com/img/icon_textsize_plus.gif
[HR]

Kayseri’deErciyes Dağı’nın yüksek kesimlerinde yaşayan ve “Yılkı Atları” olarakadlandırılan yabani atların, kış şartlarında nesillerinin devam etmesiiçin geniş çaplı bir projenin hayata geçirilmesi gerekiyor.
ErciyesÜniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayfur Bekyürek,yılkı atları için bu mevsimin yavrulama dönemi olduğunu, çetin kışşartlarında yavruların yaşamalarının zor olduğunu ve atlarınnesillerinin tehlikede olduğunu belirtti.
Erciyes Dağı’nınSarıgöl bölgesinde doğal hayatın simgesi haline gelen yılkı atlarının,nesillerinin tehlikede olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tayfur Bekyürek,şunları söyledi: “Yılkı atlarının nesillerinin devamını sağlamak içinöncelikle mevcut durumun ortaya konulması gerekiyor. Atların beslenmeve su kaynakları, bu kaynaklara karışan zararlı maddeler ve atlarınölümüne yol açan hastalıklar belirlenmelidir. Bunun için atlarınsürekli olarak izlenmeleri ve durumlarının kayıt altına alınmasıgereklidir. Bu proje uzun süreli bir çalışmayı gerektirmektedir.”
Atlarınnesillerinin devam etmesi için yaşam kalitelerinin yükseltilmesiningerektiğini anlatan Bekyürek, bunun sağlanması için özellikle kışaylarında atların yabani hayatına dışardan müdahale edilmesininkaçınılmaz olduğuna dikkati çekti.
Atların doğal hayatınıkoruyacak projeyi fakülte olarak üstlenebileceklerini, bunun içingerekli kadrolarının olduğunu ifade eden Bekyürek, şöyle devam etti:“Atların mevcut durumunun tespitinden sonra, yaşam kalitesininyükseltilmesi için bazı çalışmalar gerekiyor. Belirlediğimizhastalıkların tedavileri sağlanmalı, özellikle yavruların aç kalmamasıiçin kışın sert geçtiği dönemlerde kaba yem takviyesi yapılmalı veyasoğuktan korunmaları için doğal barınaklar yapılmalıdır. Bu çalışmalarçok uzun süreli olacağı gibi yüksek maliyetler de gerektirmektedir.Proje için yaklaşık 500 bin dolara ihtiyaç duyuluyor. Bize desteksağlanırsa projeyi hayata geçirme görevini üstlenebiliriz.”
Kara kış yabani atları şehre indirdi
ErciyesDağı’nın yüksek kesimlerinde yaşayan ve soğuğa dayanıklılıkları ilebilinen yılkı atlarının, son günlerde yaşanan soğuk havalar ve donolayları nedeniyle aç kalınca Organize Sanayi Bölgesi yakınlarınagelmişlerdi.
ATLARI TEHDİT EDEN BİR BAŞKA UNSUR İSE YERLİ KOVBOYLAR.
İŞTE HÜRRİYET GAZETESİNİN HABERİ.
ErciyesDağı eteklerinde yıllardır vahşi atlar yaşıyor. Civarda yaşayanlaronlara yerli mustang adını takmışlar. Kovboy şapkalı vahşi at avcılarıellerinde kementler, özgür atların peşlerinden koşuyor, yerlimustangleri yakalayıp ehlileştiriyorlar. Görüntüler tıpkı westernfilmlerinin kareleri gibi.
Erciyes eteklerinde özgürcekoşuşturan 400 vahşi at onlara gem vurmaya cesaret edecekmaceraperestleri bekliyor. Görüntüler western filmleri gibi. Yılkı adıverilen başıboş atlar civar halkı tarafından yakalanıyor,ehlileştiriliyor. Hayalinizdeki at ne renk siz ona karar verin.Çiftliğiniz yoksa o da sorun değil. Ayda 70-100 YTL’ye atınızabakıyorlar. Size düşen aklınıza geldikçe gidip binmek.
AtlarErciyes Dağı’nın eteklerinde, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ileGaripçe Mevkii arasında kalan boş arazilerde yaşıyor. Otomobilin bölgehalkının yaşamına girmesinden beri kimse onlara dokunmuyor, yıllardırburada özgürce çoğalıyorlar.
10’ar kısraklık haremlerinbaşında 50’ye yakın aygır var. Taylar annelerinin yanında. Normalzamanda bu aileler birbirlerinden ayrı duruyor. Fakat bir tehlikeolduğunda birleşip 400 hayvanlık bir sürüye dönüşüyorlar. İşte o anda,toynakların toprağa toplu vurmasından oluşan titreme ve gümbürtüheyecan verici. Sürünün içinden kişnemeler geliyor. Kimisi beyaz,kimisi siyah ama çoğunluk kahverengi. Kovboy filmlerindeki Kızılderiliatlarını hatırlatan alaca olanlar da var.
Grup başındakiaygırlar çifte atarak koşuyor, korunmak güdüsüyle hareminisıkılaştırıyor. Peşlerine düşen kementli avcılar ve köpekler onlarıtoparlayıp yönlendirdikçe at sürüsü bırakılan tek çıkışa doğruilerliyor, hızlandıkça sürü inceliyor. Hangisini istersenizyakalayabilirler ama bir erkek atın uysallaşması daha zor. Bu yüzdenkendinize bir kısrak seçmenizde fayda var. Alnında beyazı yani akıtmasıolanları daha makbul. Kaç ayağının beyaz olacağı keyfinize kalmış.Atınız yakalandıktan sonra, birkaç saat olduğu yerde bağlı tutulacak.Bu sakinleşmesi için. Kişneyecek, zıplayacak, uzaktaki diğer atlarabakıp kurtulmaya çalışacak ama merak etmeyin, canı yanmıyor. İlkyakalandığı andan binilecek kadar ehlileşeceği ana kadar bir haftaylabir ay arasında bir süre gerekiyor. Ehlileşme süreci atınızınkarakterine bağlı. Sırasıyla yeni evine, yeni arkadaşlarına veinsanlara alışacak.
Çok nadir olarak bazı atlar aslaehlileşmiyor. İnsanları yadırgamaya, çifteleyip ısırmaya devam ediyor.O vakit seçtiğiniz ata, özgürlüğünü geri vermekten başka çare yok.Çünkü sizinle asla mutlu olamayacak demek bu. Ama bu çok düşük birolasılık. Çoğunlukla seçtiğiniz hayvan iki haftaya kadar yeni hayatınakolay uyum sağlıyor.
İlk ilişki yemek vererek kuruluyor.Sonra kendisine dokunulmasına, kaşağılanmasına alışması lazım. Eyertakılıp antrenmanlar başlayınca at da binmeye hazır geliyor. Bu süredensonra serbest bırakılsa da gitmiyor. Gün boyu etrafta koşturup akşamahırına döndüğünü g%

cemalreis
09.Nisan.2009, 08:21
CEMAL ABİM HERHALDE BU İŞ BİZLERE DÜŞÜYOR BİR KAÇ GECE ORALARDA NÖBET TUTUP
ATLARI VURANLARI AYAKLARINDAN VURUP ORMANCILARA TESLİM ETMEK LAZIM.

çetin ekren
09.Nisan.2009, 09:49
Sonuçta onları evcilleştirende biz insanlar değilmiyiz onların ataları vahşi atlar değilmiydi biz neden böyle yozlaştık bu hayvanlar neden hak ettikleri saygıyı görmüyorlar işimiz bitince çöp gibi atıyoruz onlarda bir canlı ve bizler gibi onlarında bu dünyada yaşama ve çoğalma hakları var hele hele konu atlarsa biz Osmanlı torunlarıyız ve bizim atalarımız 4 kıtaya at sırtında hükmetmişlerdir atalarımız bu durumu görse yemin ederim bizlerden utanırlardı onların böyle insanlık dışı bir vahşetle katledilmeleri son derece üzücü ve utanç verici bir durum.

Gerçekten basında da duyarız atların kesilip sucuk yapıldıklarını falan ve biz nereye doğru gidiyoruz diye sormuşumdur kendime.bunları yapan insan olamaz ama onlara aynı şeyi yapsan insan yerine koyarlar eğer onlar insanlarsa ben insanlığımdan utanıyorum.

bunu yapanları ve buna yetkisi olupta müdahale yapmayıp göz yumanlarıda burdan KINIYORUM...