PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : güvercinler neden takla atar

27.Mayıs.2009, 07:43
uzun zaman takla atan güvercin besledim bağzıları birkaç takla atar,bağzıları çok fazla takla atar,bağzıları tam dama konacağı zaman tekrar takla atarak yükselmeye başlar,hatta takla atarak dama yorğunluktan düşen kuşlarım bile oldu.ama kuşun neden takla attığı hakkında kesin bir bilgiye hiç raslamadım.kimi korkudan dedi,kimi bir hastalık olduğunu ve bunun ırsi olduğunu söyledi ama kesin bir bilgiye raslamadım burdaki dosların arasında bu konu hakkında bilgisi olan varsa beni bilgilendirirse sevinirim.

çetin ekren
27.Mayıs.2009, 08:57
Güvercinlerde iki farklı nedenle görülen, iki farklı tip takla var. Bunlardan ilki, havada uçarken hafifçe yan dönme şeklinde görülen ve aslında güvercinlerle beslenen gökdoğan gibi yırtıcı kuş türlerine karşı kazanılmış olan bir savunma uyumu. Bu, doğal olarak artık genlerine yerleşmiş ve bir yaşam biçimi haline gelmiş bir özellik. Taklacı güvercin olarak bilinen ırklarda görülen takla davranışı da, bu şekilde bir uyum olarak kazanılmış ve ırk özelliği haline gelmiş.

Diğeriyse, vitamin eksikliği ya da bir virüs nedeniyle ortaya çıkabilen, beyine giden sinir hücrelerinin üzerini kaplayan myelin kılıfın erimesine neden olan ve havalanırken ya da uçarken denge kaybı nedenli takla atma, yürürken daireler çizme, başın arkaya doğru yatması ( yıldız sayma) gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık. Bu takla zaten diğerinden belirgin olarak ayrılıyor ve sıklıkla hayvanların kontrollü bir şekilde beslenmesiyle iyileştirilebiliyor...

serkancım bunlar sadece tahmini yorumlardır....bilim bile henüz bu konuda tam bir kesin kanıt bulamamıştır....ama bana kalırsa birinci açıklama akla daha yatkın geliyor ve bu özelliklerini zamanla genlerine taşıdıklarına inanıyorum....öyle olmasa neden iki iyi taklacı kuşun yavruları aynı özelliklere sahip olurken bir iyi taklacı diğeri bozuk taklacıdan olan yavru da takla bozukluğu yaşansınki...
benim düşüncelerim bu yönde....

27.Mayıs.2009, 09:01
abi bilgilendirme için sağolasın.

kapadokyali_1981
27.Mayıs.2009, 09:36
Bu soru bence av köpekleri neden ferma dururla aynı. Dediğin gibi bazı güvercinler uzun oynar bazı güvercinler kısa oynar çok takla atar. Köpeklerdede öyle değilmidir bazısı uzun kokuludur uzun mesafeden çakar fermayı bazısıda bi karış kala anca anlar orda kuşun olduğunu. Bende uzun zaman takla (pal) güvericn besledim izlerken bunları bende bi çok kez düşünmüşümdür. Ama genetik olduğu kesin. Çünkü kuş aslında oyun yapmka için değil dama inmek için gelir. Nasıl ırkında ferma olmayan bi köpeğe ferma ettirmek mümkün değilse genlerinde takla olmayan bi kuşada ne yapsanız oyun yaptıramazsınız. Buda benim şahsi fikrimdir bi eksiğim yanlışım olursa affola.

sukru sunar
27.Mayıs.2009, 15:26
bende cok uzun sure guvercın besledım ve az cok anlarım.benım dusuncem ömer abınınde soyledıgı gıbı genlerınden gelen bır durum.yanı av kopeklerı nasıl ferma vermeyı bız ogretmesekde yapıyorlarsa kanlarında bu ozellık varsa tabıkıde takla atacak ve yavrularınada bu ozellık gececek.ben bır hastalık oldugunu sanmıyorum cunku her ırkın kendıne gore bı ozellıgı var.ornegın guvercınler donek oynak ve taklacı olarak gruplara ayrılır hepsınınde bı hastalıktan dolayı gelecegını sanmıyorum hepsı kanlarında bulunan ozellıklerı yerıne getırıyorlar bence takdır i ilahı...

27.Mayıs.2009, 17:22
iç güdüşel olarak takla atarlar taklayıda ayak tırnaklarını kullanarak atıyorlar abi eşine kur yapma olarakta degerlendire bilirizsaygılar

kapadokyali_1981
27.Mayıs.2009, 18:33
Ben kur olarak düşünmüyorum çünkü taklayı hem erkek hemde dişi güvercin yapar. Kuşlar dünyasında kur yapması için bi çok kuşa yaradan bazı vasıflar vermiştir ama sadece erkektedir bu vasıflar.

Sebahattin AVCI
27.Mayıs.2009, 20:16
Bu soru bence av köpekleri neden ferma dururla aynı. Dediğin gibi bazı güvercinler uzun oynar bazı güvercinler kısa oynar çok takla atar. Köpeklerdede öyle değilmidir bazısı uzun kokuludur uzun mesafeden çakar fermayı bazısıda bi karış kala anca anlar orda kuşun olduğunu. Bende uzun zaman takla (pal) güvericn besledim izlerken bunları bende bi çok kez düşünmüşümdür. Ama genetik olduğu kesin. Çünkü kuş aslında oyun yapmka için değil dama inmek için gelir. Nasıl ırkında ferma olmayan bi köpeğe ferma ettirmek mümkün değilse genlerinde takla olmayan bi kuşada ne yapsanız oyun yaptıramazsınız. Buda benim şahsi fikrimdir bi eksiğim yanlışım olursa affola.

buda mantıklı güzel bir yorum olmuş