Orijinalini görmek için tıklayınız : KÖPEK UZMANLARINDAN BEKLENEN CEVAPLAR!!!
çetin ekren
04.Haziran.2009, 09:55
değerli dostlarım eğer uygun görürseniz size av köpekleri hakkında bir sürü sorum olacak...bunlara cevap bulabilirsem memnun olurum...eminim benim gibi bunları merak eden bir sürü insan vardır...
özellikle İNGİLİZ POİNTER hakkında(kara kafalar)
1-en başta yavru seçiminde neler gözönüne alınmalı(ilk yavru,son yavru hangisi tercih edilmeli),(yavrudaki sosyallik ve hareketlilik dışında)?
2-yavruda renk tercihinin ne kadar önemi var(üzerindeki paftalar,kafa yapısı,siyah renkmi ağırlıklı olmalı,beyaz renkmi ağırlıklı olmalı) ?
3-üzerindeki siyah beneklerin olup olmamasının önemi ne kadar var ? (göze hitap açısından rövanşta olan hangisidir ? )
4-yavru seçiminde kalıplı yavrumu tercih edilmeli,yoksa bir anlamı yokmu ?
5-annenin yanından ne zaman alınmalı(ne kadar süre anne sütü ile beslenmeli) ?
6-anneden ayırdıktan sonra beslenmesinde mama kulllanmadan nelerle beslenmeli?bu dönemde ek vitamin olarak neler verilmeli ne şekilde kullanılmalı ?
7-eğitim aşamaları ne olmalı ilk sıradan başlayarak,(tuvalet,gel,bekle,otur,aport,ferma vb)haftalık olarak belirtilirse tercih edilir....?
8-silah sesine hangi aşamalarında ve hangi ayından sonra alıştırılmalı ve ne ile başlanmalı...?
9-av ağzındayken avı sıkmaması için en iyi eğitim şekli nedir?veya öyle bir problem yoksa da yinede bu eğitim verilmelimi?
10-eğitimler ne aralıklarla verilmeli ?
11-işyerinde bakmak zorunda olanlar için köpeğin sürekli yanımızda olmasının sakıncası veya faydası varmı ?
12-banyo düzeninin ne sıklıklarla yaptırılması....
13-insanlarla olan diyaloglarında yabancı insanlara yakın olmasımı tercihtir çekingen olmasımı tercihdir ?
14-iyi bir av köpeği başka avcıyada av yapmalımı yapmamalı mı ?
15-fermaya durmaya başladığında ön ayaktan birini kaldırmıyorsa bunu biz öğretebilirmiyiz,eğer bu imkan varsa nasıl yapılmalı ?
16-fermada istediğimiz kadar kalmasını nasıl sağlarız ?
17-köpeğimizin daha kalıplı ve iri cüsseli olması için hangi tür ilaçlar kullanmalıyız ve ne süre kullanmalıyız ?
18-verdiğimiz eğitimlerde sık sık başa dönüp eğitimleri tekrarlatmanın faydasımı vardır zararımı ?
19_köpeğin önümüzde araziyi çapraz araması için ne tür eğitim ön planda tutulmalı ?
20-fazla açılmadan avlanması için ne yapmalıyız?
bugüne kadar burda birçok dostumuzun köpeği düzenlenen yarışmalarda çok değerli başarılar ve kupalar elde ettiler
eğer burda bizimle birlikte bilgi ve deneyimlerini paylaşırlarsa memnun olacağız....bu sorduğum soruları anlaşılır bir dille açıklık getirirlerse yakında doğacak olan köpeğimizden hem yavru seçiminde hemde eğitiminde bu bilgileri kullanarak köpeğimizin tam bir avcı olarak yetişeceğinden şüphemiz olmadan yolumuza bu bilgiler çerçevesinde devam edeceğiz....
sorduğum bu sorular içerisinde kendi bildiğimiz metotlar illaki var ama en sağlıklısı bunların cevaplarını uzmanlarından almak diye düşündüm....
malum ingiliz pointerle avlanmak çok zevkli ama eğitimide o kadar zor bir hayvan....
bunun kolay olan yolu varken zor olanını tercih etmek niye o zaman....
şimdi bu soruların hepsine cevap bulursam ki bulacağıma eminim ve bu konuya yorum yapan dostlarıma minnettar olacağımı bilmenizi isterim....
şimdiden zaman ayırıp ta bunları yanıtlayacak olan arkadaşlarımdan haklarını helal etmelerini istiyor ve teşekkür ediyorum....
fevzi dursun
04.Haziran.2009, 10:40
çetincim tahminim konu başlığına göre bu soruları kimse medeni cesaret gösteripte cevaplamak istemeyecektir. http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gif köpekler konusunda uzman değilde bir avcı olarak sorularına kendi yoğurt yeme şeklince katılmak isterdim. ama malesef köpeklerde uzmanlık alanı beni aşıyor.
çetin ekren
04.Haziran.2009, 10:52
gardaş buyur başım üstüne....ben sadece görüşleri almak ve uygulamak için uzman dedim...ben kendimi uzman görmüyorum....becerebilenede uzman gözüyle bakarım....
fevzi dursun
04.Haziran.2009, 11:38
bir avcı olarak emeğe saygıda bulunup, konuya katılımda bulunabilmek için kendi yoğurt yeme stilimi sunmak istiyorum. ama doğru ama yanlış, sadece kendi fikirlerim. ama siz değerli avcı dostlarım paylaştıkça yanlışlarımında açığa çıkacağı kesin.
1-en başta yavru seçiminde neler gözönüne alınmalı(ilk yavru,son yavru hangisi tercih edilmeli),(yavrudaki sosyallik ve hareketlilik dışında)?
yavrunun gözleri açılmadan koku testi ve hareketlilik
2-yavruda renk tercihinin ne kadar önemi var(üzerindeki paftalar,kafa yapısı,siyah renkmi ağırlıklı olmalı,beyaz renkmi ağırlıklı olmalı) ?
bence avcının kendi inisiyatifine kalmış bir şey. ama siyah puanterlerin her zaman hatayı kapattığını söyleyebilirim. merada yaptıkları her hareketle göze batıyorlar.
3-üzerindeki siyah beneklerin olup olmamasının önemi ne kadar var ? (göze hitap açısından rövanşta olan hangisidir ? )
bazı arkadaşlar benekli pointerleri tutmazlar benim için farketmez, bir tek karakafa terimi ülkemiz avcılarında bulunmaktadır. sadece bu hevesle ne kadar kaliteli köpekleri kaçırdıklarının farkında bile değiller bence...
kalıplı olupta uyuz gibi duranı seçeceğime pire gibi hareketli olanı seçerim.
60 günden aşaığya annesinden ayrılmaması taraftarıyım. anne sütü tüm hastalıklara karşı daha icat edilemeyen antibiyotik görevi görür. tabii bu arada yavruya ek besinlele takviye yapılmalı
6-anneden ayırdıktan sonra beslenmesinde mama kulllanmadan nelerle beslenmeli?bu dönemde ek vitamin olarak neler verilmeli ne şekilde kullanılmalı ?
eğer kaliteli bir mama ile besliyorsam gerek duymam, ama kaliteli bir mama almaya imkanım yoksa kalsiyum ve yemeklerine damlatılmak üzere vitamin damlalarıyla takviye yaparım
7-eğitim aşamaları ne olmalı ilk sıradan başlayarak,(tuvalet,gel,bekle,otur,aport,ferma vb)haftalık olarak belirtilirse tercih edilir....?
(alıntı yaptım)
AV KÖPEĞİ EĞİTİM MÜFREDATI
DÖNEM SAFHA
EĞİTİM KONULARI
Yavru köpeğin eğitim safhası
2,5 Aylık I
1. Yavru köpeğin takoza alıştırılması
2. Yavru köpeğin oyun takozunu getirmesi
3. Yavru köpeğin fermaya alıştırılması
Koku ve suya alıştırma
3 Aylık II
1. Tasmalı olarak koku takibi
2. Suda oyuncak takoza adapte
3. Suda tasmalı olarak oyuncak takozu getirme
Silah sesine alıştırma
3 Aylık III
1. Tabanca sesine kademeli alıştırma
2. Tüfek sesine kademeli alıştırma
Temel itaat eğitim
3 Aylık IV
1. Solda topuk takibi
2. Solda otur komutu
3. Otur ve bekle komutu
4. Solda yat komutu
5. Yatta bekleme
6. Yatta kademeli uzaklaşma
Arazide itaat eğitimi
3 Aylık V
1. Ormanlık arazide yakın topuk takibi (tasmalı)
İleri İtaat eğitimi VI
1. Solda yürüme (tasmasız)
2. Solda otur, yedekte bekletme
3. Otur bekle, kademeli mesafe artırımı
Arazide silah sesine alıştırma
3,5 Aylık VII
1. Yat ve bekle komutunda saklı şekilde silah sesine alıştırma
2. Yat bekle komutunda yüksek noktadan silah sesine alıştırma
Köpeğin tasmalı olarak avı taşıması
3,5 Aylık VIII
1. Eğitim takozu ağzında iken itaat etmesi
2. Uzak mesafeden takozlu olarak itaat ettirilmesi
3. Dikenli takozu getirmesi (Geveleme yapması durumunda)
4. Yumurtayı getirmesi Geveleme yapması durumunda)
ağzında av ile engellerden aşması
3,5 Aylık IX
1. takozlu tahta ile atlama engelinden geçmesi
2. takozlu tahta ile pencere engelinden aşması
Kanatlı av ile eğitim
4 Aylık X
1. Tasmalı olarak 25 m mesafedeki bıldırcını getirmesi
2. Tasmasız olarak 25 m. Mesafedeki bıldırcını getirmesi
3. Tasmalı olarak 50 m. Mesafedeki bıldırcını getirmesi
4. Tasmasız olarak 50 m mesafedeki bıldırcını getirmesi
5. İleri itaat eğitiminin pekiştirilmesi avda ara mesafesinin kontrolü
Arazide silah sesi ve itaat eğitimi
4 Aylık XI
1. Kademeli mesafelerden silah sesine alıştırma
2. Arazide ileri itaat eğitiminin pekiştirilmesi
Suda engel çalışması
4 Aylık XII
1. Tasmasız köpeğin suya atılan takozu getirmesi
2. Tasmalı köpeğin nehrin karşısındaki avı getirmesi
3. Tasmalı köpeğin nehrin karşısındaki eğitim takozunu getirmesi
Sazlıkta bıldırcın eğitimi
4 Aylık XIII
1. Tasmasız köpeğin yaralı bıldırcını getirmesi
2. İleri itaat eğitimi ve avı taşıma eğitimlerinin tekrarı ve hataların düzeltilmesi
8-silah sesine hangi aşamalarında ve hangi ayından sonra alıştırılmalı ve ne ile başlanmalı...?
ben üç aylıkken mantar tabancasıyla eğitim vermiştim. gerek yemeğini yerken gerekse yemeğini vermeye giderken
9-av ağzındayken avı sıkmaması için en iyi eğitim şekli nedir?veya öyle bir problem yoksa da yinede bu eğitim verilmelimi?
yavrunun canlı kuş ile aport edilmemesi, ve fermadayken kuşa dalıp ağızlamasına müsade edilmemesi yeterli diye düşünüyorum. büyüdüğünde canlı bıldırcını bile zarar vermeden getirecektir. tabi bu pointerler için geçerli, bazı ırklar genetik olarak zaten sertler bu ırkların avlarını sıkması gayet normal
temel itaatler her zaman
11-işyerinde bakmak zorunda olanlar için köpeğin sürekli yanımızda olmasının sakıncası veya faydası varmı ?
bence hayvanın sosyalleşme açısından iyi olur düşüncesindeyim
mümkün olduğunca yıkamamak lazım. yıkasak bile köpek özel şampuanlarıyla yakamamız gerekir
13-insanlarla olan diyaloglarında yabancı insanlara yakın olmasımı tercihtir çekingen olmasımı tercihdir ?
yabancılara karşı çekingen olması gerekir
ben ona başkalarına av yapsın diye ekmek vermiyom çetinhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gif şu olabilir köpeğin fermasında misafirime atışı sunabilirim ve tabiki vurduğu av hayvanınıda
15-fermaya durmaya başladığında ön ayaktan birini kaldırmıyorsa bunu biz öğretebilirmiyiz,eğer bu imkan varsa nasıl yapılmalı ?
çetincim poiterden bahsediyosun, pointerlerin fermalarında alacağı stil avcının herşeyini unuttururhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/wink.gif
recep kardeşimin açtığı açıklayıcı bir konu vardı o kunuyu bulabilirsem linkini buraya kopyalayayım
17-köpeğimizin daha kalıplı ve iri cüsseli olması için hangi tür ilaçlar kullanmalıyız ve ne süre kullanmalıyız ?
allah herkeze taşıyabileceği bir cüsse vermiş. çetincim sen bakımını ve antremanların hakkını ver o olması gereken cüsseye ulaşır. ayrıca köpeğe hormon veripte içi boş bir balon oluşmasın
18-verdiğimiz eğitimlerde sık sık başa dönüp eğitimleri tekrarlatmanın faydasımı vardır zararımı ?
temel itaat her zaman abi.
19_köpeğin önümüzde araziyi çapraz araması için ne tür eğitim ön planda tutulmalı ?
avda köpeği devamlı komutlarınla sıkma bırak biraz özgürce aransın. sadece istemediğin bir hareketi yaparsa ona öğretmiş olduğun hayır kelimesini kullan yeterli olur.
çetincim pointer besliyosan biraz açılmasına müsade edeceksin. ama pointerde devamlı aynı araziye gitmemeni tafsiye ederim. aynı merada köpek merayı tanıdığından uzak açılmalar gösterebiliyor.
kızım naz'ın eğitiminde tecrübeyle denenmiştir
http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=-4595235486598006046
çetin ekren
04.Haziran.2009, 12:54
eline sağlık fevzicim gerçekten mükemmel açıklamalar yapmışsın....hele sondaki video naza aitti galiba....gerçekten her avcının sahibi olmasını istediği gibi bir köpek....Allah ikinizide uzun ömürler nasip etsin...de
nerde bizim ustalar onu merak ediyorum....recep abi yorum yapacak,mustafa çil gardaşımda bekleniyor...sen tecrübelerini yazmışsın ama illaki bunun başka deneyimlerle anlatımıda vardır...veya hiç denenmemiş fakat etkili yöntemler vardır...
herkes köpeğini met edip duruyordu ne oldu?yoksa herkes eğitimli haldemi almış köpeklerini burası hodri meydan yeri....
ben bu şekilde eğittim ve başarılı oldum diyen başkaları yokmu....bekleniyorsunuz....bari bu konuda susmayın....
Yavru seçiminde herkezin kendine göre doğruları vardır bence ilk ve son yavru olyı tamamen alakasız bir olaydır. Dikkat edilmesi gereken yavru en hareketli olanı ve ortaya attığını koku veren örneğin kokmuş işkembe parçası gibi reaksyon gösterip gelen gibi kurallarla seçilmlidir.
Renk tercihi tamamen zevkle alakalı bir durumdur kişiden kişiye değişir fakat herne olursa olsun yinede ırkına göre çeşitlilik göstern renkler tercih edilmelidir. örneğin düz kahve bir setter :) gibi olmamalıdır.
Irka göre değişir mesela sarı kesme yada siyak kesme kafa bir pointer yakışıklı olur aynı şekilde kurzhaarlardada farklı renkler vardır ben tercihimi koyu kahve ve belirgin beyaz kırçılları çok severim :)
anne altında farklılık gösterebilir bazen yavru memeye çok yüklenir ve biraz daha büyüye bilir ama değildirki bu diğerlerinden kalıplı olacak yavruya fazla yemöek vermeden ölçülü beslemek lazım yoksa aşırı kilodan bacaklar yamulabiliyor yada yeterince gelişmiye biliyor
bazı arkadaşlar 45 gün derler ama ben 60 gün kesinlikle anne sütü ve mama verme taraftarıyım
kaliteli mamalarda herşey var yalnız bazı ırklardsa kalça çıkığı genetik problem olabiliyor bana göre markası ne olursa olsun chondroit ve gulucomasin içerikli mama olması gerek hatta omega yağlara dikkat edilmeli.
silah eğitiminde daha yavru iken ilgisini örneğin tam yemeğe vermiş iken yanında sesler çıkararak alıştırıla bilir bu arada kesinlikle abartılıda olmamalı 5 aylığı geçtikten sonrada biraz uzağında oyun esnasında tabncada sıkılabilir.
Çok ciddi bir gerçek 8 ay öncesi canlı av hayvanları ile fazla eğitilmemeli nedenleri çok mantıklı olan zorunlu aportu öğretmek ve daha yavru iken bile ağzında birşey ile geldiğinde hemen kucağına alınıp sevilerek güzel birşey yaptığını bilinç altına yerleştirmek.
her köpeğin ilgisi farklidir bazen 20 dk. bazı köpekler 15 dk. olmalı fazlası yararlı olmaz hatta ilgisini bozarak herzaman ilgisizlik yapa bilir bu arada köpek ile mümkün olduğu kadar göz temasında bulunmak çok iyidir es geçilmemeli.
Köpeklerin sosyalleşmesi açısından tabiki güzeldir fakat mğümkün olduğu kadar ona özel bir yer yapmak gerekir bu çok güzel kendine güven açısından diye düşünüyorum.
Banyo kesinlikle gerekli fakat aşırısı zaralı oluyor bazen sıklığını köpeğin yaşadığı yere göre ayarlamak gerekir
kesinlikle tamamen sosyal olmalı agresif ve çekingen olmamalı
eğer iy bir av köpeği ibaresini kullanılırsa zaten iyi olduğu için başkası ile av yapmaz nedeni iyi ibaresi sahibi ile tam kontak ve güzel bir bağ kurduktan sonra olduğundandır.
çok yanlış bu onların iç güdüsel olarak yaptıkları bir olaydır bekleme pozisyonunda iken yanaşma için ön ayağını hafifçe kaldırır bu doğal bir harekettir ferma deninilince illak ayak kaldırılaacak bir konu olamaz...
çok özel bir konu ya bir iple çalışarak kontrol altında tutulması ile olmalı yada kuş fırlatma makinesi ile tabi kısa geçiyorum fakat uzun uzun anlatılması gereken bir konudur.
iri ve cüsseli olacağına ırkına uygun ideal formda olması gerek tabiki iyi mamaların forma desteği çok büyüktür çesitli ilaçlar var bildiğim fakat tavsiye etmediğim için yazmayacağım kusura bakma.
Bilinçli olarak yapılan eğitimler faydalıdır örneğim bugun ibrahim tatlıses 30 yıldır ayağında kundura şarkısını söyler fakat her konser öncesi toplanır prova yaparlar.Unutmamak gereken şey çabuk öğretilir ama kötü hareketler zor unutturulur...
yavru iken 5 metre ipe bağlayıp sağa sola birşeyler atarak bazen sosis parçaları gezdirirsenia büyüdüğünde devamlı çapraz koşarak giseer
çok fazla zorlamamak lazım bu içten gelen bir durumdur ama 19 daki eğitimin faydası olur
ŞİMDİ GELELİM BURADA SORULMAYAN GEREKLİ ŞEYLER;
KÖPEĞİMİZİN EĞİTİMİ SÜRECİNCE KESİNLİKLE 20 YADA 30 METRELİK BİR SEVK İPİ OLMALI VE BU BAĞLA ONA UZAKLARDA BİLE MÜDAHALE YAPILABİLECEĞİ FİKRİ YERLEŞTİRİLMELİDİR.
KÖPEĞİMİZİN EĞİTİMİNDE GEZDİRİLMESİNDE HERZAMAN RÜZGARA KARŞI YAPILMALI BAKTINIZ RÜZGAR TERS DEĞİL GEREKİRSE ATIP ARABAYA KARŞIYA GEÇİP O ŞEKİLDE GEZİLMELİKİ BİLİNÇ ALTINDA SÜREKLİ RÜZGARA KARŞI GİDİLMESİ GEREKTİĞİ İŞLENMELİ VE BUNA İLERİDE RÜZGARI İYİ KULLANIYOR DİYECEKLERDİR.
KÖPEĞİMİZE CEZA KESİNLİKLE DOĞRU ZAMANDA VERİLMELİDİRKİ BİR İŞE YARASIN ÖRNEĞİN ARABADA BİR YERLERİ KEMİRMİŞ 2 SAAT SONRA GELİP GÖRDÜĞÜNÜZDE ONA BAĞIRMANIZ HİÇ BİR İŞE YARAMAYACAKTIR ÖNEMLİ OLAN KEMİRİRKEN YAKALYIP ONA KIZMAKTIR.
HERKEZ İYİ ŞEYLER YAPMAK İSTER AMA BENCE KÖPEK SAHİPLERİ ÖNCE KENDİLERİNİ EĞİTMELERİ GEREKMEKTEDİR Kİ ONA DAHA GÜZEL ŞEYLER ÖĞRETE BİLMELERİ AÇISINDAN .
KÖPEKLERİMİZİ MERADA İKEN KONTROLLÜ OLARAK BAZEN RAHAT BIRAKMAK GEREKİR ODA KENDİNİ SIKMADAN RAHATÇS GÖSTERE BİLSİN
UMARIM İŞİNİZE YARAR FAKAT ÇOK GENİŞ KAPSAMLI YAZILACAK ANLATILACAK ÇOK ŞEY VAR FAKAT O KONU İLE İLGİ FARKLI BİR PROJE HAZIRLIĞINDAYIM SİTEMİZDEKİ DOSTLARIMIZA YARDIMCI OLABİLMEK ADINA.
AYRICA BENDEN BİLGİLİ VE BÜYÜK ABİLERİM DE VAR TABİKİ GEREKİRSE İRTİBATA GEÇEREK BİR EĞİTİM ÇALIŞMASI YAPMAK İSTERİM HATTA BU ÇALIŞMA GÖRSEL ÇEKİMLERLEDE VİDEO GÖRÜNTÜŞLERİDE OLMALI DİYE DÜŞÜNÜYORUM ÖRNEĞİN 7 AYLIK BİR YAVRUM VARDI YENİ BİR DOSTUMA VERDİM O YAVRUDA BEKLE OTUR YAT SERBEST KOMUTLARINI İŞARET, SES,DÜDÜKLE ÖĞRETMİŞTİM ZATEN İKİ YETİŞ KÖPEĞİMDEDE FULL EĞİTİM VAR. FETHİYEDEN SEVGİLER
çetin ekren
04.Haziran.2009, 16:17
recep,abi sende mükemmelsin....eğitimlerde düdük şart yani....ve önce köpekten önce sahibi eğitimli olmalı....ayrıca ibo konseri ve ayağında kundura buda not alındı....
30 mt ipte tamam....
sen birde bana şu fermada oturu,yatı nasıl yaptığını analatsan varya süper olacak....fevziyle senin anlattıklarını birleştirip sabah aç karnına verdim mi tamam.http://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/YahooIM/108.gif
inşallah hele size soracağım çok şey olacak dur bakalım....ama hele bir yavrular doğsun bak o zaman seni ve fevziyi nasıl usandıracam görün....öyle kupaları tek başına götürmek yok...gardaş işin şakası bir yana gerçekten köpeklerinizin maşallahı var,ALLAH ÖMÜRLERİNİ UZUN ETSİN İNŞALLAH.
Mehmet Ardilli
04.Haziran.2009, 16:25
İşte budur avkolik olmak, teşekkürler Çetin, Fevzi, Recep kardeşlerim. Bilen bildiğini paylaştıkça bilgi değer kazanır.http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gif
Sebahattin AVCI
05.Haziran.2009, 07:49
Mehmet arıdilli abim siz daha 2 gün önce bu konuda kendi düşünce ve uyguladıklarınızı yazmış idiniz
ve Fevzi abi ile Recep ustam çok güzel ve doğru olanları anlatmışlar teşekürler
yazılacak bişi kalmamış ben sendende acemiyim çetin ustam hep duyarak sorarak bişiler yapmaya çalışıyorum
sacece silah sesine 70 günden sonra 2-3 günde bir yemek ile meşgulken 2-3 metreden başlayan tenekelere vurma ve zamanla sesi yükseltmelerle başlıyorum ve 3 aylıkken 30 mt kadar mesafeden silah atıyorum yin meşgul iken hiç bir sıkıntı yaşamadım 3 köpeğede aynı uygulamam oldu sonuç pozitif
ve anneden kesinlikle en azından 50 gün olmalıdır ve kaliteli mamalar ile sütü su iel karıştırıp verilmeli ve parazit lere dikkat edilmeli aksatmadan zamanı gelince paraziti vermeli ben 6-7 aylık olana kadar devit 3 ile fosfat kalsiyumu eksit etmiyorum 3-4 şişe bitiriyorum birtanede balık yağı şişede şurup olarak verdimmi yetiyor 1-2 şişede süpravit kullanıyorum zaten gençlik aşısı 2 tane oluyor ve köpeğim 6-7 aylık olana kadar gelişimi sağlığı ve virüslere karşı dayanıklı ve dirençli oluyor 7 ayından sonra normal yiyecekler ile devam ediyorum bunlar ev yemekleri vs. maddi durum elverirse royal canın mamasını tercih ederim
ve yavruya 2ayından sonra haftada 2 sefer yarım kaşık yağsız çiğ kıyma ile yumurta verirdim 1 kaşıkta ekimik karıştırırdım
diğer konular ustalarımın yazdığı gibi ama çok zor be usta eğitim sabır sabır gerisi geliyorda sabır bizde olsa köpek herşeyi yapacak biz kendimizi eğittikmi köpeği hayli hayli eğitiriz bence
saygılar güzel bir hazırlama ile güzel bir konu hazırlamışsınız teşekürler
dadaşlar diyarına selamlar
çetin ekren
05.Haziran.2009, 08:47
sebocum sanada teşekkürler gardaşım....ne yaparsam yapayım 50 kez doğru olduğunu bilsem de yinede bir bilene danışırım....
burdanda görülüyorki sadece insanın kendi doğrusu doğru olmayabilir....fikir almak lazım...zararımı var,hayır faydası var neden bende sizlerin tecrübe ve deneyimlerinden faydalanarak köpeğimi yetiştirmeyeyimki,neden benim köpeğimde parmakla gösterilen köpekler arasında olmasın ki,ama bunu sadec kendi bildiklerimle yapacak olsam....vasat bir köpek sahibi olurum o kadar....
madem buna emek ve masraf edilecek hiç olmazsa en iyisi olmasada ona yakın bişey olur....
buda madem avkolik ailesinin bir üyesiyim ve bu ailede çok değerli bilgi birikimine sahip insanlar var...onların görüş ve fikirlerini alıp öyle yola devam eder başarıya ulaşırım...boşuna AVKOLİK değil burası....saygılarımla
daha bilgi eklemek isteyen dostlarımız varsa onların fikirlerinide duymaktan kıvanç duyarım....
fevzi dursun
05.Haziran.2009, 09:00
av tutkunu arkadaşlarımızın takip ettiği gibi bu konu hakkında en küçük bir fikir sahibi olan avcı dostlarında katılmalarını bekliyoruz. unutmayalım ki damlaya damlaya göl olur. herkez en ufak bir bilgilendirme dahi yapsa konun takip edilmesi sonucunda bir çok bilgi edinmiş oluruz.
recep kardeşimle de hem fikir olduğum aslına bakarsan da tüm av köpeklerinin eğitimini ilgilendiren çok önemli bir konu var. köpeğin rüzgarı kullanma tekniği, evet arkadaşlar merada çok önemli bir konu hayvanın rüzgarı kullanması. her zaman merada iyi sonuç ve fermalar alabilmemiz için rüzgarı karşımıza almamız. teşekkürler recep kardeşim.
1-enbaşta yavru seçiminde neler gözönüne alınmalı(ilk yavru,son yavruhangisi tercih edilmeli),(yavrudaki sosyallik ve hareketlilik dışında)?
Kesinlike sağlık açısından ilk yavru. Ve üste olan baskın yavru. Memeyi bile ilk o kapar.
2-yavrudarenk tercihinin ne kadar önemi var(üzerindeki paftalar,kafayapısı,siyah renkmi ağırlıklı olmalı,beyaz renkmi ağırlıklı olmalı) ?
Şahsi fikrimdir. Koyu renkli yavrular genetik olarak daha düzgün olabilir diye düşünüyorum.Pafta köpeğin kamufle olmasında önemli bir unsur ise, özellikle sarı renginin ülkemize daha uygun düşeceğini düşünü yorum. Doğu bölgelerde karlı yerlerde karakafa derim.
Zevk meselesi. Bence önemi yok.
Sağlık açısından önemi var. Hastalıklarda daha güçlü ve dirançli olacaktır.
Doya doya emmeli ve annenin verdiği eğitimi almalı kardeşleri ile sosyal hayatı yaşamalı. bence de 60 gün.
6-annedenayırdıktan sonra beslenmesinde mama kulllanmadan nelerle beslenmeli?budönemde ek vitamin olarak neler verilmeli ne şekilde kullanılmalı ?
Maddi imkanlara bağlı. Doğal besinlerle beslenmesi gerektiği kanaatindeyim. Kemik geliştirici kalsiyum destekli bol proteyinli besinler.
7-eğitimaşamaları ne olmalı ilk sıradanbaşlayarak,(tuvalet,gel,bekle,otur,aport,fe rma vb)haftalık olarakbelirtilirse tercih edilir....?
Bu sorunun cevabı kişiye göre değişir.
En önemlisi dur.
Sonra bekle.
Otur.
Aport ve ferma.
Mehmet Ardilli
05.Haziran.2009, 09:56
Çok güzel hareketler bunlar, derim ben bravo beyler http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gif
Paylaşılınca güzellikler yaratacak bilgilerimizi paylaşmaya devam dostlarla.
çetin ekren
05.Haziran.2009, 10:42
Ulaş gardaşım çok teşekkürler....bakın işte değişik fikirlerde sunulmaya başlandı....hepsinden çorba yapıp içirmek en iyisi....dahada geleceğe benziyor.....devam dostlar devam....
abi biz pek bişi bilmediğimiz için kenardan seyrediyoruz tecrübe ediniyoruz sayenizde...elleriniz dert görmesin
çetin ekren
05.Haziran.2009, 13:20
kenardan seyretmiyorsun ismet en azından bu yazınla aramızda olduğunu bize hissttiriyorsun....sağol gardaş.....
çok faydalı bilgiler. paylaşımda bulunan herkese teşekkür ederim. umarım ilerde bir köpek sahibi olabilirim ve bu bilgilerden faydalanabilirim.
feridun berin
05.Haziran.2009, 17:54
Çetin kardeşim av köpeği ile ilgili bilgileri kardeşler vermişler bekçi köpeği veya çoban köpeği ile ilgili yavru seçimini yaparken yavruları tek kulağından tutup havaya kaldırırsın hangi yavru ciyaklamazsa o yavruyu alırsın ileride çok sert bir köpek olur. Benden bu kadar bilgi sana yeter. Sağlıcakla kal. http://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/YahooIM/21.gif
Osman KARATEPE
05.Haziran.2009, 18:56
Gerçekten verilen bilgiler süper.Teşekkür ederim köpeğim daha çok küçük ama eğitimlere başladığımda bana çok faydası dokunacak bilgiler öğrendim sizlerden.
yucelmert
05.Haziran.2009, 20:17
öncelikle paylaşımlarınız için teşekkürler, çok itinalı bir konu ve elbetteki sizlerden yana tecrübe kokuyor,
abilerim tamamen kendi deneyimlerimle yazdım, saygılar...
a. kulaklarında ve burnunda akıntı olmamalı,
b. gözler şeyma bakmamalı :)
c. ön dişlerde üst çene kesinlikle alt çeneyi içine almalı. ara mesafe açık olmamalı,
d. arka ayaklarda 5. tırnak olmamalı,
e. kuyruk arka dizi geçmemeli, kalından inceye doğru gitmeli,
bunların üstüne birde koku testinden geçtimi, 10 numero ......BENCE
kara kafada beyaz üzerine siyah pafta estetiktir, ama solidlerede bayılırım.
3-üzerindeki siyah beneklerin olup olmamasının önemi ne kadar var ? (göze hitap açısından revaçta olan hangisidir ? )
herkesin kendi zevki.
kalıplı yavrular genelde ilk yavrulardır, geçenlerde birde illaki ikinci yavruyu alacaksın en güzel o olur diye bir duyum aldım. :) kalıbın bi önemi yok, önemli olan koku testidir.
yeni mezun araştırmacı veteriner arkadaşım, köpeklerde kanlı ishalin küçük bir nedeninide aşı tutmaması ve bu nedenle mikrop kaparak hasta olması demişti, köpek 50 günlüğe kadar anneden ayrılmadan emmeli ve bu arada aşı yapılmamalıdır, bu sürenin sonundan itibaren aşı takvimine başlanmalıdır, bu şekilde aşının tutması yüksek ihtimaldir. bilgilerinize.
sebze ağırlıklı beslenmeli devit-3 ve ferrum verilmelidir. haftada bir balık yağı ve kırmızı et verilebilir
not.: aşırı dışkı yemeye istekli hayvanlara ferrum damla verilmelidir, anında etkilidir. Tecrübe ettim :)
benim köpeklerim çiftlikte olduğu için wc eğitimi gereksiz, asil köpekte zaten arabaya yapmaz. :)
Fevzi abim gibi eğitim programı yazan üstadlarımız hocalarımızın kaynaklarından faydalanırım.
ilk andan itibaren yemek yerken veya yanlarına giderken tenekeye ayakla vurmak veya kapıya vurarak yemeğe çağırmak v.b.
en iyi sonuç aldığım uygulama plastik telli saç fırçasına bıldırcın veya zamana göre keklik tüyü sararak aport ettirmek veya ağızda taşıtmaktır. Bence bu eğitim verilmeli çünkü genelde aç karnına ava giren köpeğe çaput olmuş bıldırcının yağlı kokusu ve tadı cazip gelmektedir.
eğitimler başka bir bölümde yazan köpeklerin IQ seviyeleri göz önüne alınarak yapılmalıdır (weimaraner yetiştirmeyi deneyeceğim.:)). yani bizler için en az 80-100 tekrarda öğrenme ve her hafta farklı arazilerde tekrar edilmeli, yine fevzi abimin dediği gibi köpek araziyi ezberliyor. :)
bence itle köpekle fazla muhattap olmucan....(Şaka tabiki gözüm gibi bakıyorum ama samimiyete gerek yok benim ne kadar sevdiğimi fazla bilmesede olur.)
ben yazları 20 günde bir özel şampuanla yıkarım, kulakları korumak lazım intihaba çok açık.
çekingen olmalı.
ekibin durumuna göre iyi köpek herkese birazcık av yaptırandır, arazi durumu önemli elbette.
fermadayken şekil verilebilir. istersen iki ayağınıda kesersin.. :)
http://www.avkolik.net/forum/egitim/olta-ile-ferma-egitiminin-incelikleri/15/
başta olta eğitiminden başlarız, sonra (kendimiz yaptık) fırlatma makinasıyla devam ederiz.
mevcut mamalar yeterli, ama idmanı elden bırakmamak lazım. geçenlerde köpeğine merdiven çıkartıp indiren birine rastladım :)
tekrarda fayda vardır.
eğitimlerde en baştan itibaren uzatma ipiyle çapraz koşu yaptırılmalı ve kokuya götürülmelidir. sonra serbest kalınca zaten yörüngesi şaşıyo hayvanın kendide çapraz arıyo :)
bu konuyuda göz önüne alarak eğitimde düdüğe itaat alıştırılmalı ve düdükle uzaklaşması kesilebilir, birde arziye ilk çıkardığımız zamanlarda yanımızda uzaklaşmaya çalıştığında engellerin arkasına saklanarak köpeğin bizi aramasını sağlayabiliriz, daha sonra telaş içindeki köpeği düdükle çağırarak sevebiliriz. (Eğer köpek telaşlanmıyorsa ve sizi aramıyorsa siz telaşlanın ve köpeği hemen hediye paketine koyun) :)
gerçekten çok güzel konu ..paylaşımda bulunan üstadlara teşekkür ederiz...
ADAPAZARLI AVCI
10.Haziran.2009, 07:12
ÇOK GÜZEL BİR PAYLAŞIM BİLGİLENDİRİLDİK. BENDE ŞUNLARI SÖYLEYİM
ALDIĞIMIZ YAVRUNUN KESİNLİKLE AŞILARINI YAPTIRIN. 30 YTL DEN KAÇMAYIN ARKADAŞLAR.
SAYGILAR SELAMLAR.
çetin ekren
10.Haziran.2009, 11:49
arkadaşlar gerçekten kayda değer bilgiler verdiniz zahmet edip zaman ayırıp bilgi ve deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler....
sıfırdan av köpeği eğitecek arkadaşlar için bulunmaz bilgiler bunlar.....
çetin ekren
16.Ekim.2009, 08:23
eklenmesi gereken konular olduğuna inanıyorum ve hala soru soranlar var...o yüzden güncellemek istedim...eklemek isteyen arkadaşlar buyrun...
yucelmert
17.Ekim.2009, 17:07
abi müsadenle günüN sözü;
APTAL KÖPEK YOKTUR, KÖTÜ VE SABIRSIZ EĞİTİCİ VARDIR.
Mesut BÜLBÜL
19.Ekim.2009, 10:41
arkadaşlar bu kadar bilgi vede paylaşım süper ekleyecek söz bile bulamıyorum sorularında aslında amatör sorusu hic diyil pırovösönel bir sorular sormuş sun renk hakında sadece fikrimi yazacağım her avcı kardeşimize her av köpeği uyar sadece avlanacağı av türüne uyanı bulması gerekir birde hava ve iklim koşullarına hizmet verebilecek dayanıklı secimler yapmak gerek örneğin pointırlar siyah olanlar soğuk bölgelere dahada elverişli olurlar ufak güneşle tez ısınırlar beyaz ırklar sıcağa daha doğrusu her yerdede av larlar ama sıcak bölgelerde dahada başarılı avlar yapabilme özellikleri vardır kısacası vede sulak arazide dıratar seter kurtzar gibi olmasıda benim tercihim dir diyebilirim denize sıfır zeminde yapılan avlarda beyaz sarı kafa olsa iyi olur az su taşırsın cantanda seter olursa 2,5 kilo dan aşarı taşımamak gerekir
ufak tiyo benzeri olarak arama avlanma hususunda hepisi farklı farklı eğitebilirsen hünerlerini serğilerler ha şöylede hata oluyor başıma geleldi fermalı köpeğine ferması olmayan kötü huylu diyeyim köpekle ava cıkarırsan risk etmiş olursun eğitimler tabana vurar hediye edersin benim gibi o köpekle av yapan kişiye he he bunu yaşadığım icin yazıyorum insanın kendi yetiştirdiği gibisinide görmedim kafana göre huyuna göre temelden nasıl av yapacak bilirsin tek başına sabır icinde zaman akışına seyrederek fedakarlık isteyen büyük caplı uğrac isteyen bir caba sonucunda elde edilen bir köpek yoz dahi olsa eğitilebilir eeeeetabiki temiz kandan geleni hic düşünmeden eğititebilirsiniz selaml sayğılarımla mesut bülbül den
çetin ekren
19.Ekim.2009, 12:34
Mesut abicim saygılar bizden abi;
şu konuya bir açıklık getirmek istiyorum abicim bizim burda kış çok sert geçer...insanın aklına otmotikmen o zaman uzun tüylü cins av köpekleri daha uygundur gibi yanlış bir teori geliyor...
kışın burda bir ördek avında veya keklik avında tüylü köpektense az köse yani az tüylü pointer veya kurzhaar cinsi köpekler daha iyi iş yapıyor....
bir seterin veya drahtarın burda eksi 35-40 derecede vurulan ördeği girip sudan çıkaracağını dahi düşünemiyorum...kesin ya donarak o anda oracıkta ölür yada zaturiyeden daha sonra ölüp gider...ha şunu dediğinizi duyar gibiyim yanında havlu taşıyacan sudan çıkar çıkmaz kurulayacaksın....inanın ona fırsat kalmadan tüyleri buz kesilir....ama kısa tüylü olanlar sudan çıkar çıkmaz silkelenir silkelenmez zaten suyun büyük bir bölümünü vücudundan atıyor...geri kalanıda havluyla kurulama imkanı bulabiliyorsun....
birde patilerinin arasındaki tüyler orda buz birikmesine sebep oluyor ve köpek uzaktan gelirken sanki ayakkabı giymiş gibi gözüküyor ne kadar sen tüylerini kısaltsanda yine oluyor bu....
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.