PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İSRAİL SAZANI DENEN BELA

07.Temmuz.2009, 19:04
Sevgili dostkolikler balık sezonun açıldığı bu dönemde benim çok başımı ağrıtan ve çok fazla tanıdığımında belası haline gelen israil sazanına değinmek istedim. bu balık türünün göllerimize nereden ve nasıl geldiği tam olarak bilinmemekte.başlangıçta kültür üretimi için yurdumuza getirilen bu balık her nasılsa yurdumuzun çoğu yerinde gölleri istila etti.hemen hemen denizlide bu balık türünün istilasına uğramamış göl yok.en basit örnekle denizlinin hemen bitişiğinde bulunan gökpınar baraj gölünde israil sazanı popilasyonu o kadar çoğaldı ki nerdeyse başka balık tutulamaz hale geldi.geçen sene bu yüzden bu gölde balık tutmayı bırakmıştık.arkadaşlardan göle yayın balığı atıldığını ve israil sazanının azaldığını duydum ve hafta sonu baraja balığa gittim. evet yayın vardı ama israil sazanında azalma diye bişey yoktu. ve ayrıca sarı sazanda da azalma vardı.100 parçadan çok israil takıldı oltalarımıza ama sadece 5 parça sarı sazan çekebildik.bu böyle giderse göllerimizde bu lanet balıktan başka balık türü kalmayacak gibi.. alınabilecek önlem varsa geç kalınmadan alınmalı...

saygılar...

imported_avkolik
07.Temmuz.2009, 19:20
Bildiğim her balıkçı aynı şeyden bahsediyor.Bu balık nedir nasıl gelmiştir bilende yok gibi :( Tabi çözüm nedir bu balık faydalımıdır değilmidir bunlarda cabası...

haciaygun
07.Temmuz.2009, 20:31
israile önlem almak lazım bence ne adamlar bunlar

Sebahattin AVCI
08.Temmuz.2009, 05:03
Gürkanım bu balık türleri rivayete göre çinlilerin türkiyeye getirdiği bi sazan giller sınıfından bir tür

amacı ve görevi sudaki otları yosunları temizlemesi amaçlı göl ve barajlara salınmıştır

tabi amaç yosun temizlemekti ama bu balık türü vampir gibi ne varsa suda canlıyı yok ediyor

tabi bu olayı tek olarak değilde çoklu gruplar halinde saldırı timi olarak düşünülebilir yosun temizlesin diye salındı ama havyar ve yumurta yemekten diğer

balık türlerinin neslini tüketmekten başka bir işe yaramıyor

yaradığı sadece olta zevki almak isteyenlerin solucan ile avlandığı bir tür atçek balık türü haline gelmesi oldu

buna nazaran diğer balık türlerinin yeme ulaşma imkanı olmuyor yani fırsat vermiyor sonuç hep oltaya israil sazanı vuruyor

bu balık türü şuan türkiyenin hemen hemen bütün göllerinde akarsularında bulunması normaldir ve günden güne heryerde çoğalmaktadır

gürkanım sadece denizliye has birşey değil marmara bölgesinde bütün göller ve barajlarında yıllardır balıkcıların korkulu rüyası haline geldi kimisi çok

kılçıklı olmasına ramen tutup yiyiyor kimiside pazardan kilosunu 2 liradan alıp yiyor bilmeyenler sazan sanıp alıyor yada satıcı sazan diye tabiricaizse

affola sazanlara satıyor

saygılar

08.Temmuz.2009, 05:57
Valla bu kadar bir lanet birşey görmedim ben...
Malesef ki ülkemizi sarmış durumda bu hayvan..
bence tek yayarı olta zevki vermesi.. Kütahya'nın bütün baraj ve
göllerinde bu balıktan görmek mümkün hatta akarsularında bile..
her türlü yeme gelebilen bir balık türü...
faydası olduğu söyleniyor ama bence zararı daha çok gibi..
Aynalı ve kara sazan türleri artık yavaş yavaş bitmek üzere...
Hadi hayırlısı bakalım...

fevzi dursun
08.Temmuz.2009, 06:20
bu balıktan ne hayır beklenirki salmışlar göllere adında bile hayır yok

Recep DÖNMEZ
08.Temmuz.2009, 06:35
ALINTIDIR.....
""Sakarya'da İsrail sazan (http://www.oltacilar.com/)ı istilası var
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su ürünleri Fakültesi İç Su Ürünleri Uygulama Araştırma Birimi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Hacer Okgerman, Türkiye'deki tatlı su (http://www.oltacilar.com/) balıklarının istilacı tür olan 'İsrail sazanı'nın tehdidi altında olduğunu söyledi.
İsrail sazanı göl (http://www.oltacilar.com/) ve barajlardaki yerli balık (http://www.oltacilar.com/) türlerini tehdit ediyor. Manyas, Büyükçekmece, Sapanca Gölü ile Ömerli ve Yuvacık Barajı'nda sayıları giderek artan İsrail sazanı (carassius), diğer balık popülasyonun azalmasına neden oluyor. Diğer türlerin yumurtalarını yiyen ve hızla üreyen İsrail sazanına karşı önlem alınmadığı taktirde sazan, tatlı su levreği, kızılkanat, turna ve kızılgöz gibi bir çok balık türü sularımızda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
Göller için önemli derecede tehlike arz eden ve istilacı tür olan İsrail sazanının kısa sürede ciddi artış gösterdiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Okgerman, tehlikenin ciddi boyutlarda olduğunu vurguluyor. İsrail sazanının artış gösterdiği göllerin belli periyotlarda avcılığa açılması durumunda bu balık türünün kontrol altında tutulabileceğini anlatan Okgerman, şunları söyledi: "İsrail sazanının yol açtığı sorun Manyas gölünde ciddi boyutlara ulaştı. Balıkçılar artık gölden tonlarca İsrail sazanı çıkarıyor. Bu da durumun ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu gösteriyor. Büyükçekmece Gölü ve Ömerli Barajı'nda da bu balık hızla çoğalıyor. Büyükçekmece'de olta (http://www.oltacilar.com/) balıkçılığı yapanlar 1 saatte kovasını bu balıkla doldurduğuna şahit oluyorum. Durum Sapanca Gölü için de farksız değil, bir çok gölün en önemli sorunu bu balık. Eğer gerekli önlemler alınmazsa diğer balık türleri zamanla yok olabilir. Çünkü İsrail sazanı çok kolay ürüyor ve diğer balıkların yumurtalarını yiyor. Diğer balıklarla aynı besini paylaşıyor ve zamanla besin rekabetine giriyor. Diğer balık türlerinin besinini azaltıyor ve yok olmalarına kadar varan sonuçlara yol açıyor. Bu türün aşırı derecede artış gösterdiği yerlerde göl ve barajların belirli periyotlarla avcılığa açılması gerekiyor, göllerin ve barajların mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor." Kaynak:haber7.com 12 09 2008 13:20""

Evet arkadaşlar Gürkan Kardeşimin paylaşımını okuyunca bu konu ile ilgili internet üzerinden kısa bir araştırma yaptım,israil sazanı ile
ilgili onlarca haber,bilgi var......Bunlardan bir tanesini sizlerle paylaşmak istedim......
Gerçekten de bu israil sazanı dedikleri balık türü göllerimizin,barajlarımızın altını üstüne getirdi,balık türleri günden güne azalıyor ve
kayboluyor bu balık nedeni ile.......
Çözümü varmıdır,önlemi varmıdır,ne yapılabilir? bilemem ama bunu getirip ülkemizin göllerine,barajlarına atanlar herhalde şimdi yaptıklarının ne kadar yanlış olduğunu anlamıştır.......
Aslında yapılabilecek çok birşey olduğunu düşünmüyorum şahsen;
"Bir deli kuyuya bir taş atmış,kırk akıllı çıkarmak için çok uğraşmış ama çıkaramamışlar" misali bu iş.....
Göllerimizin,barajlarımızın bu balık türünden bir an önce kurtulup,birçok çeşit balık türlerinin yeniden çoğalması dileklerimle....
Herkese Saygılar.....

İsrail Sazanı ile ilgili birkaç resim....
http://i26.tinypic.com/2eajtyg.jpg

http://i28.tinypic.com/20s9fk9.jpg

08.Temmuz.2009, 07:25
sakaryada bi derede war...küçük bi dere...başka da balık yok zaten derede...ağzına kadar israil sazanı dolu

ADAPAZARLI AVCI
08.Temmuz.2009, 07:38
ismet bey angi dere gidip görelim şunları.

şu zazanları saygılar selamlar. kardeş

08.Temmuz.2009, 08:59
Sebahattin abi israil sazanlarını afrikadan getirmişler zamanında.ot yemesi için değil kültür balıkçılığı için bizim aynalı sazan gibi bir kültür türü oluşturmaya çalışmışlar ama pek de faydalı olmadığı belli. çinden getirilen ve ot yesin diye göllere bırakılan tür ot sazanı denilen türdür ve çok faydalı ve lezzetli bir balık türü olduğunu söyleyebilirim.keşke israil sazanının yerinde ot sazanı olsa hep oltamıza bu balık takılsa..

çetin ekren
08.Temmuz.2009, 09:06
tadı,lezzeti nasıl acaba bu balığın merak ettim...şimdiye kadar hiç yemedim herhalde.....

08.Temmuz.2009, 09:10
tadı,lezzeti nasıl acaba bu balığın merak ettim...şimdiye kadar hiç yemedim herhalde.....
abi gecen sene tuttum...hiç durmadıysalar iki veya üç saat suyun dışında durdular ewe geldim kovaya suyun içine koydum hepsi yüzüyo beslemeyi bile düşündümhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/huh.gif...ama bırakırmıyım...sabah temizledik...sanki balığı şekere bandırmışsın o derece şekerli...kılçıgıda cok ama kızartırken tam kızartılamyınca kolayca ayrılıyor kılçık

çetin ekren
08.Temmuz.2009, 09:14
yani beş para etmez öylemi....kılçıklı balıktan nefret ederim,balıkmı yiyon kılçıkmı yiyon belli olmuyor.illede yayın ve alabalık derim....

imported_avkolik
08.Temmuz.2009, 11:30
Ya kılçıktan yenmiyor bunun eti..Tutarken verdiği uğraşa deymez..

İsmail ÇIKRIKÇI
08.Temmuz.2009, 11:47
Arkadaşlar aynı dert Balıkesirdede var hep şikayetçiyiz ama nafile.
Balıkesir Selimiye barajında israil sazanından başka balık nadir oltaya takılır.
Bunun yanında kışın göletlerdeki taşkınlarda derelere kadar aktılar bizim gittiğimiz derelerde bile
suya daldığımızda elle israil sazanı yakalıyoruz.
Bu balığın ekonomik değeri yok ekonomik değeri olan Aynalı sazan ve Gibrin dediğimiz Sarı Sazan
yumurtalarını temizliyor.
Geçenlerde bir gazetede okudum Su ürünleri bu balıkları kısırlaştırma yöntemini deniyorlarmış
nederece doğru bilmiyorum.
Benim bildiğim DSİ.deki sazanlarda kabahat ilin gevuru sana ekonamik değeri yüksek balığı bedavaya verirlermi işte esas sazanlar bunlar belkide parabile verdiler bizim sazanlar bunlara.
Balıkesir ve manyas göletlerinde yakalanan israil sazanları yem fabrikaları alıyor hayvan yemi
olarak kullanılıyor bu fabrikaların sahibi belki bu balığı türkiyede üretimini sağlayan israilliler.

08.Temmuz.2009, 19:53
İsrail Sazanı Uşak’ı istila etti

İl Genel Meclisi, Uşak’taki göletlerdeki balık türlerini yok eden istilacı balık İsrail Sazanıyla mücadele etmek için eylem planı hazırlayacak

09 Mayıs 2009 Cumartesi 17:08

İl Genel Meclisi toplantısında Uşak İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdür Vekili Özcan ÇAM tarafından Uşak’taki göletlerin durumu ve istilacı balık olarak tanınan Carassius(İsrail Sazanı) hakkında sunum yaptı. Sunumdan sonra bir değerlendirme yapan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet ECEMİŞ ise hiçbir ekonomik değeri olmayan ve diğer balıklara göre baskın bir tür olan Carassius(İsrail Sazanı)’un yayılmasının mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini belirtip bu konuda İl Genel Meclisi’nin kararı doğrultusunda eylem planı hazırlanacağını belirtti.
Türkiye’de ki pek çok gölet ve sulak alanda görülen Carassuius’un Uşak’taki; Yenice, Göğem, Kuşdemir, Üçpınarlar ve Kozviran göletlerinde de rastlandığını kaydeden Servet Ecemiş, il genelinde 22 gölet olduğunu ve bu göletlerde balık çeşitliliğini korumak için üniversitelerle yapılacak işbirliği ile bilimsel olarak örnek bir çalışmaya imza atmak istediklerini belirtti.
Genel Sekreter Servet ECEMİŞ açıklamasına: “ Eşme İlçesi’ndeki Üçpınarlar göleti bu balık türünün istilası altında. Bu nedenle gölette başka balık türü kalmadı. Biz Üçpınarlar göletinde bir stok tespit çalışması yapacağız. Bu gölette bilimsel çalışma yapılmak üzere Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’nden altı yıl süreli izin alındı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden gelecek bilim adamları, Uşak Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği (USOBDER) ile ortaklaşa çalışma yapacağız. Yapılacak bilimsel araştırmaya kaynak bulmak için Avrupa Birliği fonlarından destek almayı hedefliyoruz. İstilacı balık türü Avrupa’da pek çok ülkede de bulunuyor. Avrupa’daki mücadele yönetimini bilmediğimiz için AB projesi hazırlıyoruz. Bu proje kabul edilirse Avrupa’dan pek çok bilim adamanı kentimize getirip balık türü ile ilgili yapılacak mücadele yöntemleri için ortak akıl bulmaya çalışacağız. Amacımız bu balık türünün ülkemizde daha fazla yayılmasının önüne geçmektir. Uşak’ın bu çalışmaya öncülük etmesini istiyoruz" şeklinde devam etti.
İl Genel Meclisi Başkanı Ali İhsan Uzun ve Meclis Üyeleri de bu konunun önemine değinip, mutlaka bilimsel bir çalışma yapılması gerektiğini belirttiler. İl Genel Meclisi Başkanı Ali İhsan UZUN, konunun önümüzdeki meclis toplantılarında daha detaylı görüşülerek, çalışmalara başlanması gerektiğini belirterek toplantıyı kapattı.

İBRAHİM AKKAYA
09.Temmuz.2009, 17:21
Gölmarmarada aynı sazanı bitirdi göl kurudu isrsil sazanı kurumadı

Ülkesi gibi lanet bir tür

09.Temmuz.2009, 18:47
İSRAİL DÜNYAYI RAHAT BIRAKMIYOR.BALIKLARIDA SULARI RAHAT BIRAKMIYOR.