PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : SAFKAN MI? KIRMA MI?

19.Temmuz.2009, 20:16
Arkadaşlar !
Zaman zaman bunun tartışması yapılıyor.Köpek illede safkan mı olmalı?Kırma köpek av yapmaz mı?Hatta daha ileriye gidip kırma köpek avın kralını yapar diyenler de var.
Şimdi eğri oturup,doğru konuşalım.Köpek elbette ki safkan olmalı.Bizler hepimiz aklı başında,ne iş yaparsan yap ama en iyisini yap diyen bilinçli insanlarız.Bu bilinç içerisinde bu camia için sorumluluklarımız da var.Bunlardan bir tanesi de avdaki değişmez partnerimiz olan köpeklerimizin soylarını,kanlarını en üst seviyeye çıkartmak.En azından bu bilinç içinde olmak.
Bizler avcıyız,bohçacı değil.Avcılık bir yaşam biçimidir.Böyle düşünmeyenlere bir sözüm yok.
Bugün avrupalı bu işler için uğraşıyor.Bilimsel eşleştirmeler yaparak cinslerin özelliklerini en üst seviyeye çıkartmaya çalışıyor.Bunu yalnızca köpeklerde değil;yarış atlarında da yapıyor,süt ineklerinde de yapıyor gibi gibi...
Köpek Irkları Federasyonu (KIF) bırakın ayrı cinsleri çiftleştirmeyi,cinsinin özelliklerini yansıtmayan köpeğe bile üreme izni vermiyor.
Safkan köpeğin kokusu daha güçlüdür.Fiziki yapısı daha güzeldir.Rengi ve tüyü daha cazibelidir.Daha birçok pozitif üstünlüğü vardır.
Şimdi size sorarım.Tüfek alırken en iyisini seçmeye çalışırsınız.Cep telefonu alırken en güzelini ararsınız.Bilgisayar alırken en üstününü bulmaya çalişırsınız.Bunlar çoğaltılabilir.Peki sıra sizin av partnerinize gelince niçin aynı seçiciliği göstermezsiniz?Üstelik;siz bu köpekle ortalama 10-12 yıl dağ,tepe,dere,bayır gezeceksiniz.Hayatınızın en unutulmaz anlarını birlikte yaşayacaksınız.
Safkan köpeği merada seyretmeye ve avına doyum olmaz.İnanın buna çok farklı bir şey.Kırma köpeğin boş çıktığı meradan safkan köpek av çıkarır.Safkan köpekle avlanmak Murat 124 den sonra Mersedes kullanmak gibi bir olaydır.
Lütfen cinsinin özelliklerini taşımayan köpekleri üretmeyelim.Ayrı cinsleri birbiri ile çiftleştirmeyelim.Bu bizim öncelikle av camiasına,sonra da doğaya karşı sorumluluğumuzdur.Herkesin safkan köpek sahibi olmasını temenni ederim.
Saygılar.

ali kaya
19.Temmuz.2009, 20:26
ilk yorum benden gelsin ben ilk defa bu sene köpekle av yapacağım yani köpekli avımın ilk senesi. hiç teredüt etmeden Mustafa abinin yanına gittim. Ceku adında 8-9 aylık dişi ingiliz Pointerim var allah nasip kısmet can sağlığı verirse bu sezonda avlanacağım köpeğimle. ırkının ne derecede özelliklerini taşıyor ne derecede av yapacak ne derecede eğitiminde başarılı oldum bilemiyorum ama herşeyin bir ilki vardır diyorum. Ben kendimce doğru olan birşeyleri gerçekleştirdiğime inanıyorum ve bu doğrultuda devam edeceğim yani demek istediğim eğer bir köpek besleyeceksem ve bu benim her av sırasında yanımda olacaksa neden hızlı çevik estetik ve safkan birşey olmasın diye düşündüm. Belki sizlere göre yanlışlarım vardır, ama hiçbir yanlış telafi edilmeyecek birşey deyildir diye düşünüyorum ADANADAN saygıLar...

19.Temmuz.2009, 20:43
Ali kardeşim !
Sen zaten en başından yapılması gerekeni yapmışsın.Sana Ceku ile beraber çok keyifli avlar dilerim.
Tüyü kadar hayrını gör.Sağlıkla kal kardeşim.
Saygılar.

ali kaya
19.Temmuz.2009, 21:22
Ali kardeşim !
Sen zaten en başından yapılması gerekeni yapmışsın.Sana Ceku ile beraber çok keyifli avlar dilerim.
Tüyü kadar hayrını gör.Sağlıkla kal kardeşim.
Saygılar.

TEŞEKKÜRLER..

İbrahim ÖZEL
19.Temmuz.2009, 21:42
Sizelere katılıyorum. Eğer bişeyler yapılacaksa en iyisi yapılmalı. Sendeki köpek neden balta burun değil diyorlar. Ama köpek özelliklerine kitaplardan bakıldığında ingiliz puanteri balta burun göstermiyor. İtalyan puanterleri ve ingiliz puanterlerin genleriyle oynanmış hali deniyor. Ama türkiyede tutulanı balta burunlusu. Kİtapta ingiliz puanteri kahverengi gözlü ve çakal suratlı gösteriyor. Oysaki bizler siyah gözlü ve balta burunluları seviyoruz. KIF belgesini hem balta burunlular hemde bendeki çakal burunlular alabiliyor Bunuda anlamak çok zor. Ben Süleyman Kirmaniden gelen bir balta burun köpekle çiftleştirdim. İkiside safkan. Ama şimdi ben soyumu bozdum noldu acaba. Çakal burunluyla balta burunu çiftleştirdim. Her iki köpekte kıf belgeli ve çipli. Ben bunu tam anlayamadım. Ama hangisi safkan veya kırmaysa her ikiside avlarında bölgede isim yapmış köpekler. Buna ne diyeceğiz şimdi. Yada her ikiside safkan oldukları içinmi kokuları çok iyi fermaları aportları mükemmel acaba. Neyse birgün bulacağız cevabını. Ama federasyondan bi abimiz her ikiside safkan dedi. Buda ayrı bi konu.

20.Temmuz.2009, 06:00
busene mali şartlar nedeni ile kırma ama ben artık kırma demiyecem melez bir köpeğim war bu sene onunlayım we korkuyorum o köpeği bırakamıyacam, çünkü şimdiye kadar beni okaradar çok şaşırttıki we okadar şekil ferma veriyorki sanırım gözüm başka bişi görmeyecek....

Osman KARATEPE
20.Temmuz.2009, 06:22
Tabiki safkan olmalı ama her nedense her yerde para çıkıyor karşımıza :)) iki tane melez köpeğim var bende çok isterdeim safkar bi kurzhaarımın olmasını ama nasip olmadı inşallah ileride olacak..

1alkan1
20.Temmuz.2009, 07:58
Bence illaki safkan olması grekiyor diye bir sart yok tabiki herkez safkan ister ama İsmail abimin de söylediği gibi melez de olsa bazı köpeklerimiz bizleri büyüleyebilir. Bence köpegin cinsinden cok islevi önemli ...

Recep DÖNMEZ
20.Temmuz.2009, 10:46
Ali Abicim! paylaşım için teşekkürler....
Safkan köpek ile ilgili verdiğin bilgilere tamamen katılıyorum....
Safkan bir köpekle avlanmanın zevki bambaşka oluyor,bunu iyi
biliyorum....
Temennimiz herkesin safkan köpeklere sahip olup onlarla avlanmaları
ve avcılığın zevkini doruğa kadar yaşamaları....
Ama malesef bu herzaman ve her avcı için mümkün olmuyor......
Bir çok çok değerli avcı arkadaşlarımız imkanları dahilinde köpek sahibi
olup avlanmaya çalışıyorlar,çoğu zaman safkan köpek bulmada sıkıntı
çekildiği için kırma köpeklerle avlanmak,onları yetiştirmek zorunda kalıyor
insanlar....
Bugün iyi ırklı bir safkan yavru ,köpek edinebilmek için hatrı sayılır paralar
ödemek gerekiyor malesef......
(Bu arada benim safkan veya kırma köpeğim yok,belirtmek istiyorum)
tüm avcı kardeşlerimizin,ustalarımızın ve abilerimizin kendilerine uygun
ırkta bir safkan köpekle avlanmaları dileklerimle....
Saygılar.....

çetin ekren
20.Temmuz.2009, 13:54
safkan olacak elbette abicim benim görüşümde bu yönde...tabi melez veya kırma köpeklerde avlanamaz demiyoruz burda...o tercih meselesi...3 yıldır elime çok köpek geçti ama hiçbirini alıpta bakmadım köpeksiz avlandım ama illede safkan olacak dedim...olmazsa olmaz...tabi benim için...

fevzi dursun
20.Temmuz.2009, 14:02
bizler türk milleti olarak duygusal insanlarız, ne derler aşkın gözü kördür. bu yaşıma kadar avcılığı anadolu puanterleriyle öğrendim, haklarınıda yememek lazım, anadolu puanterlerimlede çok güzel anılarım ve avlarım olmuştur. onlarda ayrı bi tat ayrı bir sihir vardı, ama tabi o zaman av vardı. şu an avlaklarımız ve avlarımız malum orda da, köpek istediği kadar saf kan olsun merada av yoksa saf ne yapsın.

Yusuf
20.Temmuz.2009, 15:27
Eğitim-Şart