PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : toz,köpeğin genizlerini tıkarmı?

29.Temmuz.2009, 08:09
ağustosta,eylülde yani yağmurlar düşmeden ava götürülen köpeğin toprağın kuru ve toz halinde olmasından dolayı genizleri tıkanırmı.

29.Temmuz.2009, 08:10
KESİNLİKLE EVET

29.Temmuz.2009, 08:23
çare yok yağmurları beklicez yani veya da sabah çiğ de götürücez ava..

29.Temmuz.2009, 08:25
TERCİH SİZİN AMA BENCE GÖTÜRMEMEK EN DOĞRUSU

29.Temmuz.2009, 08:28
geniz tıkanma olayı sadece yavru köpekler için geçerli galiba.usta köpekleri götürüyorlar.yaban da filan çok gördüm..

29.Temmuz.2009, 09:03
Toz kesinlikle etkiler köpeği.

29.Temmuz.2009, 09:08
gerçi genizleri tıkanan köpekler için ilaçlar var geniz açıcı ama.hiç de denemedim ne kadar etkili olur bilmiyorum..

29.Temmuz.2009, 09:14
Arkadaşlar bu olay özellikle yerden koku alan ırklar için geçerli,bende babamdan duyduğm kadarıyla kopay avlarında yağmurlar yağmadan çok başarılı olunamıyor!bilimsel olarakta tabiki köpeğin koku alma hücrelerini etkilediği için çok sağlıklı değil!

29.Temmuz.2009, 09:15
yaz aylarında köpekler genellikle öksürerek genizlerini temizlerler,dikkatinizi çektimi bilmem!

Mehmet Ardilli
29.Temmuz.2009, 14:39
Kokulu tüm köpekler için zararlı ama av köpekleri için özellikle zararlı, o yüzden yağmur yağmasa bile çiğli seher vaktinde meraya çıkmakta fayda var. Selamlar.

MEHMET KANDAK
29.Temmuz.2009, 16:26
arkadaşlar veteriner diilim köpek anatomisini bilmem
ama kendi fikrimi söliyim.

köpeğin sıcak havada ava gitmesi sadece performans olarak etki yapar sebebi de köpekler derilerinden terlemez ağzıyla terler köpek hem dilinden terlicek, hem burnu ile koku alacak, hemde ağzından nefes alıcak o yuzden sıcak hava ava gitmesi köpeği performans olarak etkiler.

diğer bir konu da bildiğim kadarıyla tozdan dolayı köpek tıkanmaz çünkü onu yaradan o tozu içine çekmemesi için gerekli donanımı o hayvana vermiştir. en fazla köpek fazla toz olur ise avlandığı merada hapşıra bilir.

o yuzden bence sıcak havalarda köpeğin ava çıkarılması sadece o köpeği performans olarak etki eder.
bilmem siz ne düşünürsünüz.tabiki en iyisinide yine bu işin ustaları veterinerler bilir. diyorum

MEHMET KANDAK
29.Temmuz.2009, 16:29
abi siz yinede veteriner olmasa da mustafa çil abime bu konuyu soralım derim

o tecrübesi ile bize yardımcı olur diye düşünüyorum.

yucelmert
29.Temmuz.2009, 16:39
abilerim araştırmakta ve ustalara sormakta fayda var, avlakta özellikle kurzhaarla avlanırken kafa ve burnunun rengi bağların tozundan değişirdi. fakat köpek bir süre sonra öksürük veya hapşırıkla bu temizliğini yapardı. sıcak hava bencede sadece performansı etkiler. çünkü hava ısındıkça yerdeki koku miktarınında yoğunluğu artar ve yükselir. ayrıca bıldırcında kuru zeminden yaşlığa girer. selamlar.

29.Temmuz.2009, 17:14
ben kendimi anlatamadım galiba sayın arkadaşlar.mutlaka sıcak etkiler köpeği.öğle sıcağında ava gidilmez onda hemfikirizde.demek istediğim,ava akşamüstü serindede gitsen sonuçta toprak kuru,köpeğin genizleri bu kuru topraktan dolayı kalıcı bi tıkanıklık yaparmı dedim.sağolsun hepinizde bi fikir beyan etmişsiniz.değerli fikirleriniz için teşekkür ederim.
saygılar...

29.Temmuz.2009, 22:45
Böyle bir şey söz konusu değildir.İlahi kuvvet herşeyi olması gerektiği gibi yaratmıştır.
İnsanlarda aynı olay için, burun ve kulak içine kıllar,tüycükler koymuştur.Toz ve madde girmesini engellemek için.
Göz kenarına kirpikler ve göz kapağı koymuş.Bunları istemsiz olarak devamlı açıp kapamanı sağlamıştır.Arabanın silecekleri gibi.
Köpeklerde de bu işlem halledilmiştir.Burun tüneli çok girintili çıkıntılı yapılmış ve sürekli nemli olması sağlanmıştır.
Bu sayede hem madde girişi önlenmiş,hem de kokuları algılama ve analiz etme yeteneği sağlanmıştır.
Kuru ve sıcak havalarda toprak kokuyu tutmaz.Hava (gaz) ısındıkca yükselir.Koku da yükselir.O yüzden sıcaklarda köpek zorlanır.Nemli hava aşağı çöktüğü için koku yerde kalır.
Saygılar.

erol kahraman
30.Temmuz.2009, 09:01
bu konu çok güzel başka fikri olan arkadaş yokmu her kez yaşadığı tercübeleri yazarsa güzel olur.

dadak_e
30.Temmuz.2009, 09:10
bizim buralarda avda avcı köpeği götürürken bi tas alır köpeğin burnunun tukandığını farkına vardımı o tasla ona su verir ve hayvan su içerkende burnunun tozunu suyla yıkamış olur ve tıkanıllık açılır

çetin ekren
31.Temmuz.2009, 08:43
ula emre bizim buralarda heryer kar düşene kadar zaten sudur da....her vadiden şırıl şırıl sular akmazmı...e kar düştükten sonrada zaten mesele yok...
ben sana diyom sen o tası boşuna taşıyon yanında...dinle sen abini....

dadak_e
31.Temmuz.2009, 09:47
abi nen ovayı senin kadar bilmem o yüzdende tası taşıyomki su arama derdinden kurtulam

cemalreis
31.Temmuz.2009, 12:51
BENCEDE HAPŞIRIKLA TOZU VE YABANCI MADDELERİ TIŞARI ATMA YETENEĞİNE SAHİPTİRLER.