Orijinalini görmek için tıklayınız : bu yazıdan sonra melez av köpeğinden soğudum valla,nerden okudum yaa..
2 gün önce internette bi veterinerin safkan av köpeği ile melez avköpeği arasındaki farkı okudum melez av köpeğinden soğudum valla.Yazıyıburaya kopyala yapıştır yapıcaktım ama site izin vermedi.aklımdakalanları aktarayım size..veteriner diyo ki..'' sıkça duyduğum biröneri Kurzhaar ile İngiliz puanteri melezlemek ve kurzhaar gibi sakinve kolay eğitilebilir ama ingilizler kadar hızlı ve kokulu yavru eldeetme fikridir.Diyelim ki yaptınız Kurzhaar ile pointer imelezlediniz.peki kurzhaar gibi kokulu ve yavaş ama ingiliz kadar asive zor eğitilir yavrular çıkarsa ne olacak??elbette gönül isterki herseferinde istenilen özellikte yavrular çıksın.ancak doğan yavrularda bumümkün değildir,çünkü bir özelliğin gelişimi için milyonlarca gengerekiyor ve bu genlerdeki en ufak bi farklılık çok farklı sonuçlardoğurabiliyor...
Siz hiç dipçiği baretta,tetiği browning,namlusu huğlu bir tüfek yapmayı veya kullanmayı düşündünüzmü..'' diye devam ediyo.
valla soğudum melezden.zaten 2 gün sonrada safkan karakafa pointer geliyor..
Değerli avcı arkadaşım. Köpeklerin genetik yapısı gerçekten çok karmaşık ve inanılmaz. Ben bu konuya ilgi duyduğumdan bolca araştırma yapıyorum. Safkan köpek demek illaki bir yerlerden akrabalık ilişkisi olan ve sorunları olan köpek demektir. Bu 2+2 4 .
Ama bizler görünüm ve ırksal özelliklerine yandığımız safkanları besliyor ve üretiyoruz. Her türlü sıkıntısını göz önünde bulundurarak.
Şunu da söylemeliyim, safkan pointer denen köpeğin kanında 8 farklı köpek ırkının kanı dolaşmaktadır. En önemlisi de Buldog.
Yine de sakanları muhafaza etmenin en önemli sebebi ve faydası köpeğin safkan olmadığı gerekçesi ile hor görülmesini engellemek.
En azından ona bakacak bir avcıyı herzaman bulabilecek olmasıdır.
yucelmert
31.Temmuz.2009, 18:34
- "Erdoğan abinin pointer köpeği uzak kokuluydu,
- bizimde yerli kancık breton uysal ve kolay eğitilirdi, hemen aradığımız erkeği bulduk dedi Halil amcam, :):):)
bunlar seneler boyunca yapıldı, eskiden ne aşı vardı nede aşının takvimi, dolayısıyla bu kadarda masraflı değildi köpek bakmak. günümüzde elbetteki bu kadar risk göze alınmaz, az değil 1 sene boyunca yaşasın diye gözüne bakıyon, hergün bakıyon yedirip içirip temizliyon, sonra eğitiyon, çok emek veriyoruz arkadaş, dediğin gibi birde karakteri isteğin gibi değilde o da kırıksa ilk dağ avında köye hediye bırakıyorsun köpeği. :(
Kader.... dememek için saf ırktan şaşmamak gerek önemli olan "kırmak değil saf olanı koruyabilmek." selamlar.
daha önce bi konuyada yazmıştım...bu sene melez bi köpekle avlanacam...köpeğim ilk avına cıkıcak (gönlüm safkandan yana)...ama ben bu köpekten ayrılamayacam gibime geliyor eğitimlerinde beni oldukça çok şaşırtıyor...fermasıyla kokusuyla aportlarıyla...ben çulluk avcısıyım genelde çulluğa giderim köpeğim daha 7 aylık olmasına rağmen az bi koku aldığında neresi olursa olsun anında dalıyor içeri, çalı, su, ot hiç farketmiyor...sanırım aradığım çulluk pröfösörünü buldum...(dediğim gibi her avcı gibi bende köpeğimin safkan olmasını isterim ama nasipten öte yol yok)...
Mehmet Ardilli
01.Ağustos.2009, 13:11
İşin derinine inersek bence safkan köpek yok zaten; bunların safkanı kurt değerli kardeşlerim, ancak insan oğlu bin yıllardır ihtiyaçlarına göre geliştirdiği doğal selxıon yollarla farklı çaprazlaşmalar sonunda yeni yeni türler ortaya çıkarmış, yani köpek ırklarını ortaya çıkaran İnsanlardır, ve hepside değişik melezlemeler yoluyla ortaya çıkmıştır. Bu arada yapılan binlerce çaprazlaşmadan fenotipi beğenilmeyen bireyler oluşmuştur ve bunlar itlaf edilmeyince yoz veya kırık kavramları doğmuştur. Bu gün ben bir sokak köpeğine baktığım zaman bazılarının soyunda, kars çoban köpeği, bazılarının soyunda kangal, bazılarının soyunda ise değişik av köpeği genlerinin yansımasını görüyorum. O yüzden saflık yanlış anlaşılmasın, soyunu kendi fenotip (görnüm) ve genetiğinde sürdürebilen bireyler, gelecek nesillerinde farklılık oluşmadığında safkan sayılıyorlar. Haa bide köpeklerin belirli federasyonlarca tescillenmesi bu kavramı keğıt üzerine döküyor. Selamlar.
Safkanın karşısında melezi savunmak;ilime,bilime,doğaya karşı durmaktır.
Doğa dengesini kurmuş ve koruyor.Doğada,aslan kaplanla çiftleşmiyor.Kurt çakalla çiftleşmiyor.Güvercin kargayla çiftleşmiyor.Hatta farklı cins ördek bile birbiri ile çiftleşmiyor...!
Ne zaman insan eli girerse orada birşeyler bozuluyor.Yabanı doğa koruyor,evcili de insan korumalı.
Kaplanla (Tiger)-Aslanı (Lion) çiftleştirdiler.TIGER + LION =TIGON diye de isim taktılar.
Mehmet Ardilli beyin söylediklerine kısmen katılıyorum.
Ama bu ırklar,işin uzmanı kimseler tarafından ve bilimin ışığında oluşturulmuştur.
Bu işin uzmanı olmayan biz avcılar,senin köpeğin güzel av yapıyor,benimki de yakışıklı haydi gel çiftleştirelim dersek,ortaya garabet çıkıyor.
Fazla tüylü ve kalın kuyruklu pointer,kuyruksuz ve kıvırcık tüylü lavrak setter,sakallı ve kısa belli kurzhaar gibi gibi...,ırkının özelliklerinden uzaklaşmış,karakter yapısı değişmiş ve görsel güzelliğini kaybetmiş köpekler türüyor.
Yaşamda her uğraş daha iyi ve daha güzele doğru iken,bu durum savunulacak bir şey değildir.
Ben fikren karşıyım.
Saygılar.
İşin derinine inersek bence safkan köpek yok zaten; bunların safkanı kurt değerli kardeşlerim, ancak insan oğlu bin yıllardır ihtiyaçlarına göre geliştirdiği doğal selxıon yollarla farklı çaprazlaşmalar sonunda yeni yeni türler ortaya çıkarmış, yani köpek ırklarını ortaya çıkaran İnsanlardır, ve hepside değişik melezlemeler yoluyla ortaya çıkmıştır. Bu arada yapılan binlerce çaprazlaşmadan fenotipi beğenilmeyen bireyler oluşmuştur ve bunlar itlaf edilmeyince yoz veya kırık kavramları doğmuştur. Bu gün ben bir sokak köpeğine baktığım zaman bazılarının soyunda, kars çoban köpeği, bazılarının soyunda kangal, bazılarının soyunda ise değişik av köpeği genlerinin yansımasını görüyorum. O yüzden saflık yanlış anlaşılmasın, soyunu kendi fenotip (görnüm) ve genetiğinde sürdürebilen bireyler, gelecek nesillerinde farklılık oluşmadığında safkan sayılıyorlar. Haa bide köpeklerin belirli federasyonlarca tescillenmesi bu kavramı keğıt üzerine döküyor. Selamlar.
Aynen budur.
Bu aralar 1 karış boyunda cüce Saint_Bernard köpekleri yabancı ülkelerde çok moda ve ilginçtir kanlarında Normal Saint_Bernard köpeği bile yok.
Yakında Kangal görünümlü fermalı bir av köpeği ırkı gündeme gelirse şaşırmamak lazım.
Mehmet Ardilli
01.Ağustos.2009, 15:29
Ali abicim samimi görüşlerinden dolayı teşekkürler bence herkesin iştirak etmesi ve görüş alış verişinde bulunması gereken önemli bir konu açmış değerli kardeşim Yavuz. Fakat bu fırsatla belirtmek istediğim çok önemli bir husus var, bizler gerçektende herşeyi bilen birilerinin bu melezleme çalışmalarını yaptığını ve kendi isteklerine göre kusursuz yeni ırklar elde ettiklerini sanırız, oysa bu türlerin ortaya çıkış hikayeleri çoğu zaman deneme yanılma yoluyla olduğu gibi bir çok zaman bir ideal için yola çıkılmasına rağmen raslantısal farklı ırklar yakalanmıştır, ilginç olan ise o dönemlerde dünya biliminin genetikten bir haber olduğu gibi bu gün bile kendini otorite gören ünlü üreticilerin genetik, gen havuzu ve permitasyonlarından haberi yoktur. Ve hatta yurt dışı da dahil olmak üzere köpek ırkı federasyonları sadece fenotipe (görünüşteki soya çekim) göre değerlendirmelerle köpeklerin tescil ve kayıtlarını tutmaktadır. Hal böyle olunca safkan kelimesi bilimsel anlamdan çıkıp bir genel görünüş belirteci oluvermiştir. Yani sözün özü biz kalıtımın bize neler getireceğini bugün hesaplayabildiğimiz imkanlardan çok daha önce insanlar olarak köpek ırkları üzerinde çok fazla çaprazlamayla bu günkü ırklara ulaşmamıza rağmen, ırkların azalan ve artan gen havuzlarından bir haber, saflığı korumaya devam etme kaygısı içersindeyiz. Ama bilmediğimiz bir şey varki, her nesilden sonra drahthaar daki podel pointer genleri ağır basmakta, veya ingilizlerin burnu her geçen nesil gen havuzun dan aldığı daha fazla alın kesmesi geni ile burnu dahada havaya kalkmaktadır. Yani demem o ki aslında bu hiç bitmeyen ve asla tamamlanmayacak bir süreçtir sadece. O yüzden bana göre tam manası ile saflık sadece doğal seleksiyonda yaşama şansını bulmakta. Bir başka değişle bizim melezlerimiz var, ALLAH'IN safkanları:) Saygı ve hürmetlerimle.
Safkan Kurttur, Çakaldır, Arslandır, Kaplandır, doğada kendi aralarındaki insan etkisi olmaksızın oluşan türlerdir.
Köpeklerin çoğu, Afrika Yaban köpekleri, Avusturalya yaban köpekleri olan Dingolar ve birkaç ırk hariç melezlemeler sonucu insan eli ile geliştirilmiş melezlerdir. Safkan dediğimiz köpekler Mehmet abimin de dediği gibi görünüm ve davranışsal özellikleri belirleyen gen yapılarına sadık kalınarak üretilen, (Uzak da olsa akraba ilişkileri vardır) köpeklerdir.
Pointer 8 ayrı köpeğin melezlemesidir.
Sevgili arkadaşlarım !
Belli bir noktaya kadar anlaşıyoruz,hemfikiriz.Ayrılmaya başladığımız noktaya açıklık getirelim.
Eğer sıkıntı 'safkan' demek ise,ona 'iyileştirilmiş kan' veya 'geliştirilmiş kan' diyelim.
Benim demek istediğim şu;
Bir poiter ile lavrak setteri çiftleştirir misiniz?
Bir gordon setter ile lavrak setteri çiftleştirir misiniz?
Bir drathaar ile kurzhaarı çiftleştirir misiniz?
Ben zannetmiyorum.Çünki bu,elde edilmiş 'iyileştirilmiş' veya 'geliştirilmiş' olan kanı,geri götürür,bozar.Ne karakter kalır,ne de güzellik.
Yoksa;Elbette ki doğada naturel av köpeği olarak yaratılmış hayvan yok.
Düşüncemi açıklayabildiğimi zannediyorum.
Saygılar.
Tamam abi zaten aynı fikirdeyiz. Fiziksel bozulmanın ötesinde ve çok daha önemlisi,
Sonra o melez ortada kalır, para etmez, 10 yavrumuz oldu diyelim kime vereceğimizi şaşırırız. Birileri ileride belki safkanı andırır diye safkan diye bilinen köpeklerle o köpekleri eşleyip yine safkana tam benzemeyen potansiyel SOKÖ (Sokak köpekleri) üretmiş olabilir.
Kırmalardan uzak durmakta fayda var.
Haklısınız.
Mehmet Ardilli
01.Ağustos.2009, 17:35
Ali abicim saygılar bizden, bu çalışmaları deneyen varmı bilmem, ama yıllardır düşündüğüm bir şey var oda dışarda bu işe emek harcayıp biraz ondan, biraz bundan, karıştırıp yeni bir ırk olarak karşımıza çıkardıkları köpekleri ve üreticilerini herkes yere göğe sığdıramaz alkışlarda bizim memlekette ne oldu belirsiz bir hayvan mükemmel av yapmasına karşın damızlık değil köpek statüsüne bile sokulmaz, üstüne birde dalga geçilir. Benim kanımca memleket ve şahıs isimlerince anılan markalaşmış bu ünlü ırklar da böyle bir zihniyetle karşılaşsaydı bu gün ortalarda olamazlardı. Ama dediklerine katılıyorum, kimse farklı ırkları çaprazlamaya cesaret edip, birde bu işe 8-10 nesil devam edip yeni bir ırk peşinde koşma riskini alamaz, bencede bu ülkede kimse böyle işlere pirim vermez, dahası köpek çiftliklerini bile çekemezken. Ama burdan söylüyorum bizim kopaylarla ilgili bir fikrimiz vardı ve bir nesil yavrumuzda fermalı kuş avı yapan, sudan aport yapan, tavşanıda sesli kaldırıp kovan kombine bir köpeğimiz oldu malesef ekonomik gücümüz bu nesli geliştirmeye yetmedi. Ama avlanan arkadaşlarım sağ ve hepsi bilir 9 pointerden önce kekliği merada ilk bulan köpek ve fermasında vurulan avı bulup getiren bir köpekti. Aynı gün kaldırdığı tavşanı 6 saat tek başına kovdu. Şimdi kim doğru yapıyor kim yanlış yapıyorun ötesinde kitap üzerindeki araştırmalarla sahadaki tespitler arasında çok farklılıklar olduğunu biliyorum. Bu gün bende drahthaar, ingiliz, çatal burun var ve hepside güzel hayvanlar, ben bunların çaprazlanmasından ne çıkar bilmem, tek bildiğim bu av kanlarına sokak köpeği dediğimiz bir kanın karışmaması gerektiği. Ama çatalburun ingiliz çiftleşmelerinden çok olumlu sonuçlar elde edildiğini söyleyen dostlarım var. Benim fikrim ise çatal burunun korunmasından yana, önce güvenli popilasyona ulaştırılmalı, tıpkı kangal gibi, ama daha sonra niçin olmasın. Ali abicim bu keyfli konudaki bu güzel muhabbet için teşekkürler selamlar abi.
yucelmert
01.Ağustos.2009, 19:45
abilerim düşünceleriniz ve paylaşımlarınız için teşekkürler,
"küçük insanlar kişileri, normal insanlar olayları, büyük insanlar fikirleri tartışır."
büyük insanların arasında olmak ve yeni şeyler öğrenmek güzel, selamlar.
güzel paylaşım eline sağlık asker gibi hepsi....
Sebahattin AVCI
03.Ağustos.2009, 11:27
muhabbet iyi gidiyor devam devam
İBRAHİM AKKAYA
03.Ağustos.2009, 11:36
abilerim düşünceleriniz ve paylaşımlarınız için teşekkürler,
"küçük insanlar kişileri, normal insanlar olayları, büyük insanlar fikirleri tartışır."
büyük insanların arasında olmak ve yeni şeyler öğrenmek güzel, selamlar.
mehmet ali ezer
02.Eylül.2009, 13:41
Ali abicim saygılar bizden, bu çalışmaları deneyen varmı bilmem, ama yıllardır düşündüğüm bir şey var oda dışarda bu işe emek harcayıp biraz ondan, biraz bundan, karıştırıp yeni bir ırk olarak karşımıza çıkardıkları köpekleri ve üreticilerini herkes yere göğe sığdıramaz alkışlarda bizim memlekette ne oldu belirsiz bir hayvan mükemmel av yapmasına karşın damızlık değil köpek statüsüne bile sokulmaz, üstüne birde dalga geçilir. Benim kanımca memleket ve şahıs isimlerince anılan markalaşmış bu ünlü ırklar da böyle bir zihniyetle karşılaşsaydı bu gün ortalarda olamazlardı. Ama dediklerine katılıyorum, kimse farklı ırkları çaprazlamaya cesaret edip, birde bu işe 8-10 nesil devam edip yeni bir ırk peşinde koşma riskini alamaz, bencede bu ülkede kimse böyle işlere pirim vermez, dahası köpek çiftliklerini bile çekemezken. Ama burdan söylüyorum bizim kopaylarla ilgili bir fikrimiz vardı ve bir nesil yavrumuzda fermalı kuş avı yapan, sudan aport yapan, tavşanıda sesli kaldırıp kovan kombine bir köpeğimiz oldu malesef ekonomik gücümüz bu nesli geliştirmeye yetmedi. Ama avlanan arkadaşlarım sağ ve hepsi bilir 9 pointerden önce kekliği merada ilk bulan köpek ve fermasında vurulan avı bulup getiren bir köpekti. Aynı gün kaldırdığı tavşanı 6 saat tek başına kovdu. Şimdi kim doğru yapıyor kim yanlış yapıyorun ötesinde kitap üzerindeki araştırmalarla sahadaki tespitler arasında çok farklılıklar olduğunu biliyorum. Bu gün bende drahthaar, ingiliz, çatal burun var ve hepside güzel hayvanlar, ben bunların çaprazlanmasından ne çıkar bilmem, tek bildiğim bu av kanlarına sokak köpeği dediğimiz bir kanın karışmaması gerektiği. Ama çatalburun ingiliz çiftleşmelerinden çok olumlu sonuçlar elde edildiğini söyleyen dostlarım var. Benim fikrim ise çatal burunun korunmasından yana, önce güvenli popilasyona ulaştırılmalı, tıpkı kangal gibi, ama daha sonra niçin olmasın. Ali abicim bu keyfli konudaki bu güzel muhabbet için teşekkürler selamlar abi.
mehmet abime kesinlikle katılıyorum özellikle çatal burun olayına deyinecektim konunun başından beri okuyordum mehmet abi dile getirmiş olayı. şimdi benim yavrunun annesi de babasıda kurzhaar ile ingiliz melezi. annesinin avı mükemmel babasınında her iki cinstende karakter ve özellik almış mükemmel bi kırma bana göre ama hangi cins dediklerinde cins olarak bişey diyemiyorum çünkü safkan değil bende kırma diyorum neden çünkü ortaya çıkan bu cinsin bi ismi yok eğer olsaydı bi cins ismi o zaman saf kan ..... cinsi derdim ismine ama ismi yok saf kan olayıda bence bu yıllar önce melezlenmiş köpekler bu gün verilmiş oldukları cins isimleriyle anıldığında saf kan deniyor ama kırmalarla aynı işi hatta bana göre bendeki kırmanın annesi daha ii av yapıyor av derken karakter ve özellik olarak genel aldım.saf kan ingilizde av köpeği kurzhaar da av köpeği bunlar saf kan olarak anılıyor ama köküne gidildiğinde safkan değil. benim yavrumun anneside av köpeği aynı işi yapıyorlar ama benim yavrunun annesinin bi cins ismi yok. şimdi gelelim çatal buruna ben çok istiyorum bi çatal burun köpeğim olsun ama imkan yok olmadı olmuyor ve şunu düşündüm kendi kendime benim yavruyu seneye bizim buradaki çatal burun köpeğe çekeyim çatal ile benim köpeğin bi melezi olsun her iki kanıda taşısın ortayada güzel bi köpek çıksın ama sonradan öğrendimki çatal burun popilasyonu çok düşük derecede hatta cinsi tükenme tehlikesi altında vaz geçtim önce çatallar çoğalsın sonra karışım yaparız dedim kendi kendime yani mantık olarak kırma olarak av köpeği ile av köpeği cinsi ne olursa olsun bence çok önemi yok eğer ırkı tehlike altında değilse. hatta daha bile güzel olur bence hem çatal karakter ve özelliği alır hemde benim kırmanın yeterki av yapsın gidip sokak köpekleriyle eşleşip yoz yavrular meydana gelmesin bence asıl KIRMA sokak köpeği ile av köpeği eşleşmesi sonucu ortaya çıkmış bi cinstir örnek şöylede olabilir ( kurt kırması ile ingiliz eşleşmesi sonucu ortaya çıkmış bir melez) bence bu örnekteki eşleşme sonucu ortaya çıkan cins kırmadır kurzhaar la ingilizin karışımı değil beinm düşünce ve fikirlerimde bunlar saygılar...
mehmet ali ezer
02.Eylül.2009, 13:42
mehmet abime kesinlikle katılıyorum özellikle çatal burun olayına deyinecektim konunun başından beri okuyordum mehmet abi dile getirmiş olayı. şimdi benim yavrunun annesi de babasıda kurzhaar ile ingiliz melezi. annesinin avı mükemmel babasınında her iki cinstende karakter ve özellik almış mükemmel bi kırma bana göre ama hangi cins dediklerinde cins olarak bişey diyemiyorum çünkü safkan değil bende kırma diyorum neden çünkü ortaya çıkan bu cinsin bi ismi yok eğer olsaydı bi cins ismi o zaman saf kan ..... cinsi derdim ismine ama ismi yok saf kan olayıda bence bu yıllar önce melezlenmiş köpekler bu gün verilmiş oldukları cins isimleriyle anıldığında saf kan deniyor ama kırmalarla aynı işi hatta bana göre bendeki kırmanın annesi daha ii av yapıyor av derken karakter ve özellik olarak genel aldım.saf kan ingilizde av köpeği kurzhaar da av köpeği bunlar saf kan olarak anılıyor ama köküne gidildiğinde safkan değil. benim yavrumun anneside av köpeği aynı işi yapıyorlar ama benim yavrunun annesinin bi cins ismi yok. şimdi gelelim çatal buruna ben çok istiyorum bi çatal burun köpeğim olsun ama imkan yok olmadı olmuyor ve şunu düşündüm kendi kendime benim yavruyu seneye bizim buradaki çatal burun köpeğe çekeyim çatal ile benim köpeğin bi melezi olsun her iki kanıda taşısın ortayada güzel bi köpek çıksın ama sonradan öğrendimki çatal burun popilasyonu çok düşük derecede hatta cinsi tükenme tehlikesi altında vaz geçtim önce çatallar çoğalsın sonra karışım yaparız dedim kendi kendime yani mantık olarak kırma olarak av köpeği ile av köpeği cinsi ne olursa olsun bence çok önemi yok eğer ırkı tehlike altında değilse. hatta daha bile güzel olur bence hem çatal karakter ve özelliği alır hemde benim kırmanın yeterki av yapsın gidip sokak köpekleriyle eşleşip yoz yavrular meydana gelmesin bence asıl KIRMA sokak köpeği ile av köpeği eşleşmesi sonucu ortaya çıkmış bi cinstir örnek şöylede olabilir ( kurt kırması ile ingiliz eşleşmesi sonucu ortaya çıkmış bir melez) bence bu örnekteki eşleşme sonucu ortaya çıkan cins kırmadır kurzhaar la ingilizin karışımı değil beinm düşünce ve fikirlerimde bunlar saygılar...
mehmet ali ezer
02.Eylül.2009, 13:45
ilkinde alıntı olayını beceremedim kusura bakmayın saygılar...
mehmet MUTLU
02.Eylül.2009, 16:04
bende bitane kırık avköpegi var ben memnunum fakat bizim burada bir iki arkadşım var sırf onların kırıkçı demelerinden bıktıgım için bitane kurzhaar dişi alıcam almak niyetim var
Mehmet Ali Ezer kardeşim !
Bu konudaki fikirlerine katılmam asla ve kat'a mümkün değil.
Ancak şunu söyleyebilirim;İnşallah bir gün 'safkan' diye adlandırdığımız bir köpeğin olur.Farkı yaşayarak gördüğünde kulaklarımı çınlatacağını ben biliyorum.
Bir tarihte Renault Concord arabamı değiştirip,Renault Laguna otomatik almıştım.Söylediğim şey şu olmuştu;''Biz şimdiye kadar arabaya değil,arabaya benzer birşeye biniyormuşuz.''
Senin de böyle duygular yaşayacağından çok eminim.
Saygılar.
arkadaşlar kestirip atmayın hemen yozun av yapanı da yapar ha bende 3 kara kafa 1 de sarı kafa var
arkadaşımda da yozmu yoz bi seter gibi bişi var yapmadığı av yok benimkiler yorulur o akşamlara
kadar tıkır tıkır av yapar ve fermalı
mehmet ali ezer
03.Eylül.2009, 05:47
teşekkür ederim ali tunç abi inşallah bir gün saf kan cins bi köpeğim olur ama buradaki diğer abi ve arkadaşlarımda da var saf kan kara kafa sarı kafa ve irlanda seteri avda ne zaman denk gelksek benim yavrunun annesi ile neyle eşleştirdiniz bu köpeği çok güzel av yapıyor yavrusu olduğunda bende alayım falan diye övgü ve sözlyer hitap ediyorlar o yüzden bende sana şunu söyliyim sen bahsettiğim köpeği görsen hak verirsin nasip olursa sonraki avlarımda videoya çekip gönderirim o zaman eminim diyeceksin "hmmm kırmaya bak senn ya" falan diye saygılar bizden ....
serdar Turan
13.Ekim.2009, 17:17
bilgileriniz için sag olun hepinize teşekkürler.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.