Orijinalini görmek için tıklayınız : AÇILMA
Mustafa ÇİL
05.Şubat.2008, 15:11
BU KONUYU DEFALARCA İŞLEDİK FAKAT HALEN KÖPEĞİNİN AÇILMASI KONUSUNDA SIKINTI YAŞAYAN ARKADAŞLAR OLDUĞU İÇİN TEKRAR ETMEKTE FAYDA GÖRÜYORUM..
Sevgili arkadaşlar,bir ing.pointeri yavruluktan itibaren eğitim aşamalarında KESİN İTAAT sevgili üstadım ERDEM YALÇINDAĞ BU KONUYA ÇOK GÜZEL ÖRNEKLER İLE AÇIKLIK GETİRMİŞ.
Ama itaat konusunda tam eğitim almamış bir köpek elinize geçtikten sonra açılma problemi ile karşı karşıya iseniz yapacanız
YANİ DÖN ,,,KALL,,BEKLE komutlarınızı uygulamıyor ise yapacanız baya bir iş var demektir..
Senelerce köpekler ve ırkları secereleri karekteristik özellikleri saf lıkları vs.gibi konular ile av camiası konuştu tartıştı durdu..merasına göre köpek ,,,estetik özellikleri için köpek,,KOKUSU için köpek derken TÜM CAMİANIN BİR SIKINTISI VARDI VE HEP AYNI İDİ. AÇILMA
BU SIKINTI MERASINA GÖRE VE AVLADIĞI HAYVANA GÖRE DEĞİŞMESİ GEREKİRKEN,,, pointerler konusunda aşılamaz bir problemmiş gibi anlatılmaya ve yazılmaya başlandı...
BİZİM senelerce uyguladığımız formuller biz uyguluyo isek başarıya biraz tecrübesiz ve sabırsız bir arkadaş ıuguluyor ise bazen başarısızlıkla SONUÇLANDI...Biraz eski usullerdi ama genellikle uygulayan arkadaşların sabrede memeleri konusunda köpeğe gereğinden fazla yüklenme ve başka birçok sebepten dolayı köpekler avcıdan 100 metre uzaklaşırken daha fazla UZAKLAŞMAYA başladılar..
LÜTFEN: SABIRSIZ BİR AVCI İSENİZ POİNTER BESLEYİP ARAZİYE ÇIKMAYINIZ...
pointerler avlarını genellikle koşarak arama yapmayı ve fermalamayı severler..Bu özellikleri kendilerine GÜVENLERİNDEN meydana gelmektedir.ONLAR İŞARET EDİCİDİRLER VE HEP BÜTÜN KÖPEKLERİN EN ÖNÜNDE ARAMA YAPMAYI SEVERLER..KENDİLERİNE KISACA ALFA köpeklerde deseniz bu yakıştırmaya hiçde yabancılık çekmezler..
POİNTER HERZAMAN GÖZÜ DAĞLARDA MERALARDA İKEN DİĞER KONTİNANTEL IRKLAR AVCI İLE BERABER ÇALIŞMAYI SEVERLER
SİZE AÇILIYO İMAJI ÇİZEN BİR POİNTER ASLINDA KANININ GEREKTİRDİĞİ GİBİ ARAMA YAPMAKTADIR..VE BU ARAMA AV EKİBİNİZDE BULUNAN DİĞER IRKLAR İLE AVLANA AVCI DOSTUNUZA BİRAZ RAHATSIZLIK VEREBİLİR..
BU YÜZDEN ÖNCE KESİN İTAAT ::: GEL KALL DÖN BEKLE
KOMUTLARI İYİCE PEKİŞTİRİLMİŞ BİR POİNTER DİĞER AVCI DOSTUNUZU RAHATSIZ ETMEYECEKTİR..
NEYSE ARKADAŞLAR BU KONUYU DAHA FAZLA UZATIP OKUYUCU GARDAŞLARIN CANINI DAHA FAZLA SIKMAYALIM
KÖPEĞİNİZ GEREĞİNDEN FAZLA AÇILIP ARAMA YAPIYOR İSE BİZİM HALA KULLANIP VE FAYDASINI GÖRDÜĞÜMÜZ USUL VE EĞİTİMLERİ SİZLER İLE PAYLAŞMAKTA SAKINCA GÖRMÜYORUM
1 30 METRE BİR İP 2 ESKİ BOĞMA TASMA 3 ÇOK FAZLA AÇILAN BİR KÖPEK
TASMAYI KÖPEĞİNİZİN BOYNUNA GEÇİRİNİZ..İPİ TASMAYA BAĞLAYINIZ...İPİN DİĞER UCUNA ELİNİZE ZARAR VERMEMEK İÇİN BİR ÇUBUK VEYA HALKA ŞEKLİNDE BİR TUTMA ARACI BAĞLAYINIZ
ARAZİYE VEYA EĞİTİM ALANINI ÖNCEDEN BELİRLEDİĞİNİZ İÇİN KÖPEĞİNİZ İLE BİRLİKDE EĞİTİM ALANINIZA GİDİNİZ
BİR ELİNİZDE İP ,, KÖPEĞİ BOĞMA TASMASI İLE SERBEST BIRAKINIZ..
BÜTÜN KONTROL SİZDE ARTIK
BAŞLADINIZ HERHENGİ BİR YÖNDE YÜRÜMEYE,,,KÖPEĞİNİZ ÖNÜNÜZE TAM GAZ GEÇTİ VE DÖRT NAL KOŞMAKTA
İPİN SONUNA DOĞRU ELİNİZDEKİ İP VASITASI İLE KÖPEĞİNİZİ TASMA SAYESİNDE FRENLEYİNİZ (ANİ BİR DARBE İLE )
KÖPEĞİNİZİN CANINI SİZDEĞİL ARTIK TASMA YAKMAKTADIR...ŞİMDİ TAM TERSİ YÖNDE YOL ALMAYA BAŞLAYINIZ
KÖPEĞİNİZ YİNE DÖRT NAL ÖNÜNÜZE GEÇTİ..İPİN SONUNA DOĞRU ANİ BİR DARBE VE HER DARBEDE SİZİN SEÇECENİZ BİR KELİME İLE CANININ YANDIĞI ESNADA KÖPEĞİNİZE DÖN VEYA İSTEDİĞİNİZ KOMUTU VERİP
TEKRAR ZIT YÖNDE YÜRÜMETE BAŞLAYINIZ ...KISACASI BİR SAĞA ÖNÜNÜZDE KÖPEK VE İPİN SONUNDA KOMUT VE AYNI ANDA DARBE
VE BİR SOLA ,,ÖNÜNÜZDE KÖPEĞİNİZ VE İPİN SONUNA DOĞRU KOMUT VE AYNI ANDA CAN YAKICI BİR DARBE
BU HAREKETLERİ 8 10 DEFA YAPTIKTAN SONRA BOĞMA TASMAYI BOYNUNDAN ÇIKARMAMAK KAYDI İLE BİR AY BOYUNCA TEKRARLAYINIZ...
BİR AYIN SONUNDA BOĞMA TASMA YERİNE AYNI AĞIRLIKDA BAŞKA BİR TASMA TAKARAK İPSİZ BİR ŞEKİLDE MERAYA SALINIZ...KÖPEĞİNİZ ÖNÜNÜZE GEÇTİĞİNDE SİZİN İSTEDİĞİNİZ MESAFENİN DIŞINA ÇIKTIĞI AN
DARBE İLE BİRLİKDE VERDİĞİNİZ KOMUT ARTIK ONUN HAFIZASINDA CANININ YANACANA DAİR BİR İŞARETTİR...
BU EĞİTİM SONA ERDİKTEN SONRA YANINDA BAŞKA BİR KÖPEK VARKEN DENEMEK BAŞARLI OLUP OLMADIĞINIZI SİZE GÖSTECEKTİR..
KÖPEĞİNİZE GEREĞİNDEN FAZLA YÜKLENİRSENİZ VE GÜVENMEZSENİZ BAŞARILI OLACANIZA ŞAHSIM ADINA İNANMAMAKTAYIM
YUKARIDA YAZDIKLARIM GENELLİKLE KENDİ UYGULADIĞIMIZ USUL VE EĞİTİMLERDİR..HİÇ KİMSEYİDE İLLA BÖYLE OLVAK DİYEREK ŞARTLANDIRMAK İSTEMEM...
USULÜNE UYGUN KULLANABİLECENİ DÜŞÜNEN ARKADAŞLAR ( ŞOK TAMASI ) KULLANABİLKİRLER
MUSTAFA ÇİL
ekrem
05.Şubat.2008, 21:10
mustafa gardaşım bu güzel bilgiler için teşekkürler sağolasın
avcikardes35
05.Şubat.2008, 21:20
usta büyük emek harcayıp bize sunduğun yazı için teşekkürler
fatih demircan
06.Şubat.2008, 05:54
musatafa abi bir gün herkes hem FENERBAHÇELİ olacak hemde POİNTER cihttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/default/grin.gif eski kafalı avcıların nesli tükeniyor artık kontinental diye bir ırk ta kalmayacak görürsünhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/default/grin.gif
Adil Karakus
06.Şubat.2008, 06:46
Mustafa mükemmel bir mevzuuya parmak basmışsın gardaşım benim vallahi çok sevindim ,sebebine gelince;
Pointer sevdasına tutuşupta köpek edinen arkadaşlar bu açılmayla ilgili ırk özelliğini tesbit edip önünü alamıyorlar ondan sonra köpek heder ediyorlar yada birdaha pointere tövbe ediyorlar,
Köpeği dizinin dibinde arattıran avcı bana göre köpeğine güvvenmeyen avcıdır Pointerler kendine güveni yüksek olan bir ırkdır,kuyruğun fermada paralelleşip sabitlenmesi bundandır,ben fermamın arkasındayım sen atışını yap der,
Arkadaşlar bunun örnekleri çok görüldü o yüzden söylüyorum,köpek açılıyor diye arkasından saçmalar bile atılıyor neymiş birdaha açılmazmış nah açılmaz,http://www.avkolik.net/forum/Smileys/default/angry.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/default/angry.gif
Arkadaşlar Mustafa Çil in vermiş olduğu eğitim örneği çok basit ve etkili bir yöntemdir,bunu geliştirmek renklendirmek size kalıyor ,( Üstadlarımdan desturla bunları yazıyorum 3M1K )
saygılar
Adil Karakus
06.Şubat.2008, 06:47
Evet Fatih bir gün herkes F.B li olacak ve pointerci olacak,
MEHMET KANDAK
06.Şubat.2008, 07:43
mustafa abim bilgiler için teşekkürler..
aytekin çetin
06.Şubat.2008, 07:47
Degerli bilgilerin ve yorumların için teşekkürler Musafam senin için çok basit bilgiler bazıları için mükemmeldir.
Mustafa ustam değerli bilgileri bizlerle paylaştığın için çok sağolasın, http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/wink.gif
Osmaniyeden selamlar........
Mustafa ÇİL
06.Şubat.2008, 13:57
SEVGİLİ DOSTLAR GERÇEKTEN POİNTERLER AVCILARI ZORLAYAN IRKLARDIR..FAKAT ÖNLENEMEZ DE DEĞİLDİRLER
FAKAT: MERANIZ AÇIK BİR MERA İSE KÖPEĞİNİZİ ÇOK UZAKLARDAN BİLE TAKİP ŞANSINIZ VARSA NEDEN İLLAKİ KASMAK İÇİN UĞRAŞIRSINIZ BİLMEM.EĞİTİMLİ OLMASI GÜZEL BİRŞEY AMA
POİNTER IRKINI KASMAK İLE KÖPEĞİN PERFORMANSINI YARIYARI YA DÜŞÜRÜRSÜNÜZ...NEDENİ İSE KÖPEĞİN AVA ODAKLANMASI GEREKİRKEN BİR KULAĞIDA HEP SİZDE OLCAKTIR.BİR KULAĞI SİZİN KOMUTLARDA OLAN BİR HAYVAN MERADA GERÇEK KİMLİĞİNİ SİZE GÖSTEREMEZ
POİNTER SÜRATİ VE KOKUSU İLE ANİ MANEVRALARI İLE POİNTERDİR
ÇOK GEZMESİ VE VE DİĞER IRKLARA NAZARAN AVI ÇABUK BULMASI ONUN HEP LİDERLİĞE OUNAYAN BİR KÖPEK VASFINDAN KAYNAKLANIR
YİNEDE BEN YETİŞTİRİRM DİYEN ARKADAŞLARA KOLAY GELSİN
YETERKİ KÖPEK HEDER OLMASIN..
osman seyfeli
28.Nisan.2008, 08:50
mustafa abi aşmışın sen bu olayı aşmış,yakında kanat takıp uçurursunda sen valla bu ırkı.ama ne güzel olur be abi lord hadi olum uç al gel.hehhehehe
ulasatasoy
28.Nisan.2008, 11:52
Bu konuda arkadaşların izniyle farklı bir bakış açısı sunmak isterim.
"Dön" Komutu;
Dikkat ettiyseniz av köpeği sahibinin tam önünden gitmeye meğillidir. Bu özelliği kendi lehinize çevirebilirsiniz.
Ben köpeğimin benden uzaklaştığını anladığım an "dön" komutuyla sırtımı köpeğe döner hızlı adımlar ile yürürüm. Köpeğim genellikle süratle koşup bana yetişmek ister ve yetişip geçer. Benden istediğim mesafeden fazla uzaklaşmasına izin vermeden dön komutuyla aynı hareketleri tekrarlarım.
Defalarca hiç bımadan.
ÖZELLİKLE YAVRU KÖPEKLERDE Komutunuzu algılayan köpeğinizi yanınıza çağırıp bisküit ile ödüllendirmeniz, Komutunuza uymayan köpeğinizi yanınıza çağırıp bir süre zinciri ile yürütmeniz faydalı olacaktır.
Sonuç
Sonuçta her an döneceğiniz tedirginliği ile köpeğinizin aklı sizdedir ve arayı fazla açmadan sizin onu takip ettiğinizden emin olmak ister gibi, fazlaca uzaklaşmadan önünüzde gezer durur.
" Dön" komutuyla en azından köpeğinizi çok uzaklaşmadan durdurma alışkanlığını (refleksini) edindirmiş olursunuz. Elinizle cebinize vurarak gel demeniz halinde bisküit alacağını sanan köpeğiniz bu arada gel komutunuzu da refleks haline getirmiş olur. Boğazınız yırtılıncaya kadar bağırmak durumlarından kurtulmuş olursunuz.http://www.avkolik.net/forum/Smileys/default/cheesy.gif
Av öncesi gezintilerinizde (çalışmalarınızda) ve av sırasında tabik edip, bu davranışı alışkanlık haline getirebiilirsiniz.
"Sağa ,sola"
Aynı şekilde köpeğin bu özelliğini sağa sola dönüşlerinizde de değerlendirebilirsiniz. Ben genelde "burdan" komutu ile el hareketimi birleştirip yönümü sağa veya sola değişitiririm. Ve köpekler bu komutu çok hızlı öğrenirler.
Çalışma alanında ve av esnasında "zik zak" şeklinde yapacağınız bu çalışma ile köpeğinizin avı arama durumunu da şakillendirebilirsiniz.
Bu anlattıklarımı köpek 1 günde anlar ve uygular diye düşünmeyin. Bu çalışmaları zamana yayarak sabrederek ve de arkadaşımın da belirttiği gibi köpeğinize güvenerek ve köpeğinizle uyumlu hale gelerek kazanabilmeniz mümkündür.
osman seyfeli
28.Nisan.2008, 15:33
ULAŞ ABİ BUDA ÇOÇUK GİBİ NE VERİRSEN ONU HAFIZASINA OTAMATİKMEN ALIR,YAPILAN Bİ KONUŞMAYI BİRKAÇ TEKRARDAN SONRA NASIL ONUN İÇİNDEN SECİP ALIYO VE KENDİ KENDİ TEKRARLIYOSA KOPEKLER DE ÖLE BENCE DEMİ ABİ.MESALA DÜN BENİM OĞLAN 3 YAŞINDA BİZİM KOMUŞUNUN KIZI AKŞAMA KADAR ANDIMIZI OKUMUŞ BAĞIRA BAĞIRA BİZİM OĞLANDA AKŞAM ANDIMIZI OKUYO AMA EKSİK TAM DEİL TABİ BENCE 2 YADA 3 KERE DAHA DUYSUN AYNEN İCRATA GECER.BİLGİLERİN İÇİN SAOL ABİ.
ulasatasoy
01.Mayıs.2008, 13:25
Köpekler dilden değil ses ve hatekete dayalı figürlerden yani komutlardan anlar ve o ses ve harekete dayalı komutlara refleks yanıtlar verir. Zamanla alışkanlık haline getirir. Köpek eğitimi de bu özellikleri köpekte istendik davranış haline getirme olayı gerisi ilgi ve sevgi. En önemlisi sabır. Değerli arkadaşım.
Mustafa ÇİL
26.Mayıs.2008, 15:51
arada bir bu konulara gndeme getrmek yavru eğitmeye çalışan arkadaşlara belki biraz faydası olur yardımcı olur dedim
fevzi dursun
26.Mayıs.2008, 16:23
biraz da hayvanı av yaparken rahat bırakmak lazım. zaten hayvan kendini ava konsantre etmiş köpeği çok gerekli olmadıkça gereksiz komutlarla sıkmamak lazım. belki hayvan izde gidiyor. av hayvanları olduğu yerde durmuyorki .onlarda yürüyor. tarladan domatesmi topluyoz. bırakalım onu izleyelim. biz kuşun yerini bilmiyoruzki ona gösterelim. kuşu o bulacak bize o gösterecek.
gereksiz komutlar verildiği zaman hayvan sıkılır.sonra seni dinlememeye başlar uzun cümleli komutlar vermeyelim. hayvanın kafasını karıştırmayalım.. gel.. algel...hani..vs.. gibi kısa komutlar verelim av esnasında
av köpekleri keklik izinde uzun mesafeler katedebilir.. yani izdeyken kendini kaybeder açılır hayvanı çağırırsak kızarsak. köpeklerimiz bu seferde avı pas geçmeye başlayacaktır..köpekte kendi kendine aynı koku eyvah sahibim bana yine bağıracak.. azar işitmektense ben bu kokuyu hiç almadım duymadım diyecektir.
sonra bu hayvanda koku yok diyeceksiniz. bu köpeği şundan aldım şunun yavrusu deyip hayvanlara yada mal sahibine faturayı kesip yağ gibi su üstüne çıkacağız.....
Mustafa ÇİL
19.Eylül.2008, 22:50
güncellll
Mustafa ÇİL
20.Eylül.2008, 20:45
gökhan gardaş senin içinde güncelliyorum
ARKADAŞLAR YAVRU İKEN EĞİTİM ÖRNEK OLARAK ÇİL USTAMIM BENİM İÇİN YETİŞTİRDİĞİ LORA ÇOK UZAKLARA GİTMEZ
casus09
21.Eylül.2008, 09:56
sağolasın mustafa abi
bu güzel bilgilerin ve emeğin için
hemen uygulamaya başlayacağım inş başarabilirim
görüşmek üzere
tekrar teşekkürler
sağlıcakla
Mustafa ÇİL
21.Eylül.2008, 16:36
inşallah gökhan gardaş başarırsın el birlik çok köpek yetişti bu sanal denilen ortamda
Mustafa bey, çok değerli bilgiler. Teşekkür ederiz.
Mustafa ÇİL
22.Eylül.2008, 14:31
sağolasın mustafa abi
turker
22.Eylül.2008, 16:55
cil ustam emeğin için gercekten tesekkurler
Mustafa ÇİL
22.Eylül.2008, 17:20
sağolasın türker gardaş sağolasın
feridun berin
21.Aralık.2008, 11:12
altının değerinini sarraf bilir puanterin değerini ise kullanan avcı bilir ava gidersin 3-4 köpek vardır en önde avı arayan puanterdir şehirde ikinci olmaktansa av merasında birinci olamayı sever liderlik allah vergisidir herkes asker olur ama herkes subay olamaz dağda her köpek açılamaz cesaret ister kendimde drathar ve puanter kırması var ama puanteri herzaman tek geçerim mustafa kardeşim elinde reşat altınları var üretmeğe devam iyiler iyilere layıktır. herşey gönlünce olsun selam
Mustafa ÇİL
21.Aralık.2008, 16:38
sağolasın abim
teşekkürler
sayenizde hergün birşeyler öğreniyoruz pointer hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Mustafa ÇİL
22.Aralık.2008, 14:27
maksat paylaşmak abim
eyvallah arkadaşım sağolasın başarılarının devamını bekliyoruz.
Mustafa ÇİL
22.Aralık.2008, 14:59
ZAFER ABİM BENİM BAŞARIM SİZLER GİBİ İNSANLARI TANIMAK
BURADA GÖREBİLMEK
İYİ KÖTÜ BİLİRLER BENİ
İYİ KÖPEKLERİ ELİMDE TUTAR ÜRETMEYE ÇALIŞIR EĞİTMEYE ÇALIŞIRIM
NACİZANE
KMSEYLE UĞRAŞMAM,KİMSEYE BULAŞMAM,SADECE EMEK VERİRİM
EŞGAL HASTASI DEĞİLİMDİR,AVDA MERADA KOKU ARARIM,
SETER POİNTER KURZHAAR UZUN KOKULU OLDUKTAN SONRA BÜTÜN UZUN KOKULULARI SEVERİM ABİ
DOST KALIN DOSTLARLA KALIN
SELAM VE SAYGILAR
sevgili mustafa kardeşim malesef ülkemizde köpek dendiği zaman aman ya köpek işte der bazı avcı arkadaşlarımız ama o kuzuların ne şartlarda ne emeklerle yetiştirildiğini ancak yetiştiren bilir , emek ister ,sabır ister, sevgi ister bunu ancak senin gibi gönül vermiş ustalar bilir,sağlıcakla kal.
Mustafa ÇİL
25.Aralık.2008, 19:05
sağolasın abi
maksat sevdiğin için bu işi yapmak
maksat zevk aldığın için bu işi yapmak
maksat en iyisini üretebilmek için uğraş vermek
serifsevim
22.Ocak.2009, 18:04
iyi aksamlar.yardımınızı istiyorum
serifsevim
22.Ocak.2009, 18:08
avcı arkadaslar alman pointer 9 aylık hediye ettiler.cok saf kan bir hayvan ama fabrikada büyütmüşler av bilmiyor.heralde ellede cok dövmüşler nezaman elimle seveyım desem yatıp işiyor.bu pointer eğitilebilirmi
serifsevim
22.Ocak.2009, 18:12
mustafa beyin sarı kafa pointerine cok benziyor iri bir köpek.arkadaslar ilk önce ona güven vermemi ve arkadas olmam gerktiğni söylüyor ama av sezonu bitiyor ne zaman ava alıstıracagım.
maraton
22.Ocak.2009, 19:45
mustafa usta kime ne anlatırsan anlat bidefa köpek oloyını herkes farklı yorumluyor ben avcıyım diyorum ben olaya avcı ğözüyle bakarsam eğer benim köpeğim benim evimdeki çocuk ğibidir benim için onun eğitimi de öyledir
adam yeriğiliyor çocuğuna çağırıyor ğelmiyor ğel oğlum diyorsun cevap şu ğelmem sonra ğelsene ğelmem sonra ğel laaaan çocuk ağlaya ağlaya ğeliyor işte köpekte aynı iyi davranmaklazım işte ozaman verim alırsın köpekte seni dinler olay bu
Mustafa ÇİL
22.Ocak.2009, 19:58
her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır abim
ben sadece anlatırım uygulamak ve denemek isdeyen dener
gerisi avcı gardaşlarıma kalmış
şerif kardeşim hayırlı olsun dokuz aylık köpek eğitim için çok geç değil bence anne ve baba avcı ise mutlaka av yapar zaman içinde,bundan sonrası sana kalmış önce seni dost bilsin sana alışsın, ona sevgi ve şefkatle yaklaşırsan mutlaka bazı sorunların üstesinden gelirsin bazı basın yayın organlarından okuduğum ve üstatlardan duyduğum kadarıyla bazıları av eğitimini bir yaşından sonra veriyormuş ne kadar doğru veya yanlış bilemiyorum ama bu konuda inanıyorumki sevgili mustafa çil üstadım sana yol gösterecektir sabırla azimle çalıştırmaya devam sağlıcakla kal.
Mustafa ÇİL
18.Şubat.2009, 13:36
bir dostum için güncel
cahit işde burada gardaşım konu okursan
belki biraz faydalı olur
Mustafa ÇİL
11.Haziran.2009, 10:41
bir soru üzerine tekrar güncel dostlar
h.hakan akman
11.Haziran.2009, 13:26
BU KONUYU DEFALARCA İŞLEDİK FAKAT HALEN KÖPEĞİNİN AÇILMASI KONUSUNDA SIKINTI YAŞAYAN ARKADAŞLAR OLDUĞU İÇİN TEKRAR ETMEKTE FAYDA GÖRÜYORUM..
Sevgili arkadaşlar,bir ing.pointeri yavruluktan itibaren eğitim aşamalarında KESİN İTAAT sevgili üstadım ERDEM YALÇINDAĞ BU KONUYA ÇOK GÜZEL ÖRNEKLER İLE AÇIKLIK GETİRMİŞ.
Ama itaat konusunda tam eğitim almamış bir köpek elinize geçtikten sonra açılma problemi ile karşı karşıya iseniz yapacanız
YANİ DÖN ,,,KALL,,BEKLE komutlarınızı uygulamıyor ise yapacanız baya bir iş var demektir..
Senelerce köpekler ve ırkları secereleri karekteristik özellikleri saf lıkları vs.gibi konular ile av camiası konuştu tartıştı durdu..merasına göre köpek ,,,estetik özellikleri için köpek,,KOKUSU için köpek derken TÜM CAMİANIN BİR SIKINTISI VARDI VE HEP AYNI İDİ. AÇILMA
BU SIKINTI MERASINA GÖRE VE AVLADIĞI HAYVANA GÖRE DEĞİŞMESİ GEREKİRKEN,,, pointerler konusunda aşılamaz bir problemmiş gibi anlatılmaya ve yazılmaya başlandı...
BİZİM senelerce uyguladığımız formuller biz uyguluyo isek başarıya biraz tecrübesiz ve sabırsız bir arkadaş ıuguluyor ise bazen başarısızlıkla SONUÇLANDI...Biraz eski usullerdi ama genellikle uygulayan arkadaşların sabrede memeleri konusunda köpeğe gereğinden fazla yüklenme ve başka birçok sebepten dolayı köpekler avcıdan 100 metre uzaklaşırken daha fazla UZAKLAŞMAYA başladılar..
LÜTFEN: SABIRSIZ BİR AVCI İSENİZ POİNTER BESLEYİP ARAZİYE ÇIKMAYINIZ...
pointerler avlarını genellikle koşarak arama yapmayı ve fermalamayı severler..Bu özellikleri kendilerine GÜVENLERİNDEN meydana gelmektedir.ONLAR İŞARET EDİCİDİRLER VE HEP BÜTÜN KÖPEKLERİN EN ÖNÜNDE ARAMA YAPMAYI SEVERLER..KENDİLERİNE KISACA ALFA köpeklerde deseniz bu yakıştırmaya hiçde yabancılık çekmezler..
POİNTER HERZAMAN GÖZÜ DAĞLARDA MERALARDA İKEN DİĞER KONTİNANTEL IRKLAR AVCI İLE BERABER ÇALIŞMAYI SEVERLER
SİZE AÇILIYO İMAJI ÇİZEN BİR POİNTER ASLINDA KANININ GEREKTİRDİĞİ GİBİ ARAMA YAPMAKTADIR..VE BU ARAMA AV EKİBİNİZDE BULUNAN DİĞER IRKLAR İLE AVLANA AVCI DOSTUNUZA BİRAZ RAHATSIZLIK VEREBİLİR..
BU YÜZDEN ÖNCE KESİN İTAAT ::: GEL KALL DÖN BEKLE
KOMUTLARI İYİCE PEKİŞTİRİLMİŞ BİR POİNTER DİĞER AVCI DOSTUNUZU RAHATSIZ ETMEYECEKTİR..
NEYSE ARKADAŞLAR BU KONUYU DAHA FAZLA UZATIP OKUYUCU GARDAŞLARIN CANINI DAHA FAZLA SIKMAYALIM
KÖPEĞİNİZ GEREĞİNDEN FAZLA AÇILIP ARAMA YAPIYOR İSE BİZİM HALA KULLANIP VE FAYDASINI GÖRDÜĞÜMÜZ USUL VE EĞİTİMLERİ SİZLER İLE PAYLAŞMAKTA SAKINCA GÖRMÜYORUM
1 30 METRE BİR İP 2 ESKİ BOĞMA TASMA 3 ÇOK FAZLA AÇILAN BİR KÖPEK
TASMAYI KÖPEĞİNİZİN BOYNUNA GEÇİRİNİZ..İPİ TASMAYA BAĞLAYINIZ...İPİN DİĞER UCUNA ELİNİZE ZARAR VERMEMEK İÇİN BİR ÇUBUK VEYA HALKA ŞEKLİNDE BİR TUTMA ARACI BAĞLAYINIZ
ARAZİYE VEYA EĞİTİM ALANINI ÖNCEDEN BELİRLEDİĞİNİZ İÇİN KÖPEĞİNİZ İLE BİRLİKDE EĞİTİM ALANINIZA GİDİNİZ
BİR ELİNİZDE İP ,, KÖPEĞİ BOĞMA TASMASI İLE SERBEST BIRAKINIZ..
BÜTÜN KONTROL SİZDE ARTIK
BAŞLADINIZ HERHENGİ BİR YÖNDE YÜRÜMEYE,,,KÖPEĞİNİZ ÖNÜNÜZE TAM GAZ GEÇTİ VE DÖRT NAL KOŞMAKTA
İPİN SONUNA DOĞRU ELİNİZDEKİ İP VASITASI İLE KÖPEĞİNİZİ TASMA SAYESİNDE FRENLEYİNİZ (ANİ BİR DARBE İLE )
KÖPEĞİNİZİN CANINI SİZDEĞİL ARTIK TASMA YAKMAKTADIR...ŞİMDİ TAM TERSİ YÖNDE YOL ALMAYA BAŞLAYINIZ
KÖPEĞİNİZ YİNE DÖRT NAL ÖNÜNÜZE GEÇTİ..İPİN SONUNA DOĞRU ANİ BİR DARBE VE HER DARBEDE SİZİN SEÇECENİZ BİR KELİME İLE CANININ YANDIĞI ESNADA KÖPEĞİNİZE DÖN VEYA İSTEDİĞİNİZ KOMUTU VERİP
TEKRAR ZIT YÖNDE YÜRÜMETE BAŞLAYINIZ ...KISACASI BİR SAĞA ÖNÜNÜZDE KÖPEK VE İPİN SONUNDA KOMUT VE AYNI ANDA DARBE
VE BİR SOLA ,,ÖNÜNÜZDE KÖPEĞİNİZ VE İPİN SONUNA DOĞRU KOMUT VE AYNI ANDA CAN YAKICI BİR DARBE
BU HAREKETLERİ 8 10 DEFA YAPTIKTAN SONRA BOĞMA TASMAYI BOYNUNDAN ÇIKARMAMAK KAYDI İLE BİR AY BOYUNCA TEKRARLAYINIZ...
BİR AYIN SONUNDA BOĞMA TASMA YERİNE AYNI AĞIRLIKDA BAŞKA BİR TASMA TAKARAK İPSİZ BİR ŞEKİLDE MERAYA SALINIZ...KÖPEĞİNİZ ÖNÜNÜZE GEÇTİĞİNDE SİZİN İSTEDİĞİNİZ MESAFENİN DIŞINA ÇIKTIĞI AN
DARBE İLE BİRLİKDE VERDİĞİNİZ KOMUT ARTIK ONUN HAFIZASINDA CANININ YANACANA DAİR BİR İŞARETTİR...
BU EĞİTİM SONA ERDİKTEN SONRA YANINDA BAŞKA BİR KÖPEK VARKEN DENEMEK BAŞARLI OLUP OLMADIĞINIZI SİZE GÖSTECEKTİR..
KÖPEĞİNİZE GEREĞİNDEN FAZLA YÜKLENİRSENİZ VE GÜVENMEZSENİZ BAŞARILI OLACANIZA ŞAHSIM ADINA İNANMAMAKTAYIM
YUKARIDA YAZDIKLARIM GENELLİKLE KENDİ UYGULADIĞIMIZ USUL VE EĞİTİMLERDİR..HİÇ KİMSEYİDE İLLA BÖYLE OLVAK DİYEREK ŞARTLANDIRMAK İSTEMEM...
USULÜNE UYGUN KULLANABİLECENİ DÜŞÜNEN ARKADAŞLAR ( ŞOK TAMASI ) KULLANABİLKİRLER
MUSTAFA ÇİL
sn.ÇİL ÇOK DOĞRU TESPİTLER VE TECRÜBELER BUNLAR PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
h.hakan akman
11.Haziran.2009, 13:30
ZAFER ABİM BENİM BAŞARIM SİZLER GİBİ İNSANLARI TANIMAK
BURADA GÖREBİLMEK
İYİ KÖTÜ BİLİRLER BENİ
İYİ KÖPEKLERİ ELİMDE TUTAR ÜRETMEYE ÇALIŞIR EĞİTMEYE ÇALIŞIRIM
NACİZANE
KMSEYLE UĞRAŞMAM,KİMSEYE BULAŞMAM,SADECE EMEK VERİRİM
EŞGAL HASTASI DEĞİLİMDİR,AVDA MERADA KOKU ARARIM,
SETER POİNTER KURZHAAR UZUN KOKULU OLDUKTAN SONRA BÜTÜN UZUN KOKULULARI SEVERİM ABİ
DOST KALIN DOSTLARLA KALIN
SELAM VE SAYGILAR
SN.ÇİL BU YORUMLARINIZDA ÇOK ÇOK GÜZEL BUNLARA BİRDE DRAHTHAAR VE FRANSIZ BARAGUE yide ekleyiverin onlarda muhteşem varlıklar onlarında avına doyum olmuyor SAYGILAR SELAMLAR.....
vedat hamurcu
11.Haziran.2009, 14:08
koku süper ferma süper bekleme süper bırakın arkadaşlar bu pointır birazda acılsın hayvan ırkının özelliklerini taşısın saygılar
Mustafa ÇİL
23.Eylül.2013, 07:26
güncel
Mustafa bey bu sitede bir anket açılmıştı. köpekte koku mu önemli, zeka mı? Diye orada yorumunu göremedim. Saygılar.
fahri koruk
26.Eylül.2013, 06:12
bence bu göreceli bir kavram ustalarım daha iyi bilir bıldırcın ve keklik avında fazla açılan köpek istemeyen olabilir çulluk avı ona keza ben açılan köpek seviyorum açılacak ama fişek gibi hızlı olacak köpek fermayı verdimmi beni bekleyecek öyle olduğunda ben zevk alıyorum ama bazı arkadaşlarım da açılan sevmiyo yakın gezcek diyo bu tamamen kişi ve köpeğine verdiği eğitimle alakalı
Mustafa ÇİL
26.Eylül.2013, 13:16
Mustafa bey bu sitede bir anket açılmıştı. köpekte koku mu önemli, zeka mı? Diye orada yorumunu göremedim. Saygılar.
bence bu göreceli bir kavram ustalarım daha iyi bilir bıldırcın ve keklik avında fazla açılan köpek istemeyen olabilir çulluk avı ona keza ben açılan köpek seviyorum açılacak ama fişek gibi hızlı olacak köpek fermayı verdimmi beni bekleyecek öyle olduğunda ben zevk alıyorum ama bazı arkadaşlarım da açılan sevmiyo yakın gezcek diyo bu tamamen kişi ve köpeğine verdiği eğitimle alakalı
güzel yorumlar ,,mustafa abi bir bakayım o ankete oraya bir satır yazayım ama bizim köpekler zeka sıralamasında yer almadığı için :)))
yucelmert
26.Eylül.2013, 17:46
köpeğim açılmasın, aman önümden ayrılmasın derken eğitimlerde köpeği basmak ne kadar doğrudur ???
önemli olan o ırkı olduğu gibi sevmemiz onu o olduğu için seçip avlanmamız değilmidir ????
veyselll
26.Eylül.2013, 18:12
max 50 metre acan bı poınter gormustum. Kopek dıger kopeklerın arkasından sadece patrone verıyordu. Beeper sesını duydugum surece sorun olmaz benım acımdan. Cunkı fermasına guvenırım. Ferma sesı hıc kesılmedı cunkı benle koordınelı avlanır.
Aslında kopegım acık arıyor dıyenlerın cogu kopegın acık gezmesınden dertlı degıllerdır aslında. Ya 100 metre fermaya kosamıyorlar yada kopeklerı fermada beklemıyordur. Benım tavsıyem fermaya kosamayanlar kurtzar beslesın, fermadakopegı beklemeyenler de saglam egıtım versınler...
Mustafa ÇİL
26.Eylül.2013, 20:23
siz pointerinize sizin istediğiniz kadar gitmeyi ve açılmayı öğretirseniz bunun adına GEL komutu versek daha iyi olucak sanırım,,,ve en doğrusuda hangi ırkı av partneri olarak kullanıyorsanız ırk ve gen özelliklerine uygun davranmak en güzeli aslında,,,amma lakin diğer av dostlarınızın avlanmasına izin vermeyen ve her ere koşan bir pointer mutlaka elden gecmesi gereken bir pointer diye anılacaktır
çetin ekren
26.Eylül.2013, 20:27
her zaman söylemdim yine söylüyorum...
pointere avı öğretecem diye uğraşmayın o zaten doğuştan avcı...boşuna zaman harcamayın...
o zamanı geldiğinde kimin daha iyi bir avcı olduğunu gösterecektir size...
pointere öğretilecek tekbirşey var oda ''GEL''komutudur...buna kayıtsız şartsız itaat ediyorsa köpeğiniz zaten açılma diye bir probleminiz olmayacaktır...
Mustafa ÇİL
06.Ekim.2013, 06:29
gel komutu = aport unutmayalım
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.