Orijinalini görmek için tıklayınız : SİZCE ORUÇLU İKEN AVLANILMASI DOĞRUMU ????
feridun berin
24.Ağustos.2009, 07:13
Sayın AVKOLİK dostları Ramazanda Oruçlu iken avlanılması sizce doğrumu fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Yanlış anlaşılmasın avlanılması veya avlanılmaması hakkında bir bilgim yok sadece kendi adıma prensip olarak oruçlu iken elime tüfek almıyorum. Değerli görüşlerinizi bekliyor hepinizi çok seviyorum. Manisadan tüm Avkoliklere kucak dolusu selam.
bende çok merak ediyorum.ama ben dayanamadım.gittim.
erol kahraman
24.Ağustos.2009, 10:08
feridun abi oruçlu ikin bütün azalarımız oruçlu olduğu için ihtiyaç olmadıkca bence avlanılması doğru değil dir yaşam şartlarımız avlanarak hayatımızı idame ettirmeyi zorluyorsa tabi bunda bi mahsur yok ama şu anda avlanmak paralı maliyetli bir doğa sporu olduğu için ava gideceğimiz para ile rahatlıkla ailemizin karnını doyururuz :) abi bir de nefis var tabi nefsimize yenilipte şölede diyebiliriz ya cumartesi sahura kaltım sahuru yapalım sabah pazar sabahı 8-9 kadar avlayalım akşama iftarı bıldırcınla açalım da diyor nefis :) inşallah nefsimize yenilmeyiz saygılar abi
İsmail ÇIKRIKÇI
24.Ağustos.2009, 10:13
Ferudunum ben gidiyorum.
sukru sunar
24.Ağustos.2009, 10:16
ben aslında pek doğru bulmuyorum yanı sonucta bu mubarek ayda can yakmak hıc hosuma gıtmıyo ama ne kadar dogru ne kadar yanlıs onu bılmıyorum....saygılar
Feridun Abi güzel bir konuya değinmişsin,Şahsen bende Hafta sonu 2 gün sabahları 1-2 saatlik avlara gittim ama ne hikmetse tüfek attığım avları vuramadım ??? Onun için bende bu ay boyunca nefsime yenilmezsem gitmesem diyorum ama yine de kesin gitmem diyemiyorum,saygılarımla.
abi ben pazar gittim öğleye kadar.birkaç kuşta vurduk arkadaşlarla akşam ramazanda gitmiyeyim diye düşündüm ama bugün baktım bu pazar yine duramam gibi.
çetin ekren
24.Ağustos.2009, 11:32
bende duramıyom...abi...
mehmet KISALAR
24.Ağustos.2009, 12:57
bence soncta can alıyorum ve ibadet yapıyoruz gitmesek daha iyi bana kalırsa
Mehmet Ardilli
24.Ağustos.2009, 13:30
Değerli büyüklerim, kıymetli kardeşlerim, sevgili dostlarım içinizde yıllardır avcılık camiasının için de olan birçok kişi var, hemen her yörede Ramazan ayında avcılığı hoş görmeyen, oruçlu olsun olmasın avlanmanın, hayvan öldürmek, canlının canına kıymak olarak algılandığı görüşler mevcuttur. Dolayısı ile Ramazan ayında ava gitmek çok içe sindirilemeyen bir davranış olarak algılanır ve yansıtılır.
Ancak avlanma fiilini öldürme fiilinle eş koşmak, avcıyı, katil yerine koymaktır ki, bu sadece Ramazanda hoş görülmeyecek değil bize göre her vakit iç burkan bir fiildir. Burada öldürmek ve avlanmak fiillerinin altını çizmek isterim. Avlanmak fiili meşru işler arasında sayılan, ancak meşru kişiler tarafından yapılan bir fiildir. Malesef can almak kelimesi, avcılığı bu manada tabir ve tariften müstesnadır. Gerekçesi ne olursa olsun öldürmemek gibi bir durum; Ramazan ayında ve oruçlu iken söz konusu değildir. Gerekçesi meşru görülen haller de can almak ise İslami temellere göre mümkündür.
Şimdi meşru olmayan gerekçelere göre can almak (öldürmek), nefsani veya şeytani olabilir. Böyle durumlarda ise Ramazan olmuş, olmamış veya kişi oruçlu olmuş, olmamış fark etmez yapılan eylem yanlış içerir ve günahtır. Yani nefsinizle öldürüyorsanız yada şeytana uyup öldürüyorsanız bu davranışın içinde tatmin olmak, kibirlenmek, öfkelenmek, hatta korkmak vardır. Bu zihniyetle yapılan hiçbir fiil ise avcılık olarak görülemez.
Avcılıktaki meşruluğu görmek için ise şu örneği kullana biliriz, sizin hakkınıza sunulmuş bir hayvanı yemek gerekçesi ile İslama uygun canını alıp, değerlendiriyorsanız bunun kümesinizdeki bir tavuğu kesmekten, damınızdaki koçu kesmekten farkı yoktur. Bunlar için oruçlu olmanız engel teşkil etmez ne Ramazanda nede kefaleten. Ancak içinizdeki öldürme isteği ve bu işi yaparken duyduğunuz zevk için avlanmak adında öldürme işine girişiyorsanız ozaman Ramazan dışındada kendinize bir çeki düzen verseniz iyi olur; zira kendi meşru zemininiz oluşmuş sayılmaz. Sizler avcılığı bu gözle görmedikçe avlarınız helal ve sizler avcı olursunuz zira avcılığı bu gözle görenler avın etini yemez, zebil ve ziyan dahi etseler öldürme zevkini tatmin ve kibirlenerek üstünlük sağlamak için bu işleri yaparlar ve malesef hükmü verenin ilk önce kendi vicdanları olduğunun farkında olmadan günahlara boğulurlar.
Birde avcılığın ibadet etmekte engel taşıdığı konusunda düşünceler vardır ki ana maksadı yukarda anlattığımız gibi müsbet ve meşru ise bu avcılık olur ve asla ibadete engel teşkil etmez. Bu sebeplerle sizlere şunu açıkca söyliyebilirim ki hac ibadeti sırasında ihram içersinde iken bembeyaz kıyafet içinde avcılık ve can almak haram kılınmakla birlikte, meşru olan kişilere avcılık bu durumun dışında haram kılınmamıştır. Ramazanda dahi avlanmak avcının hakkı, ancak bu hakkı kullanmak her işte olduğu gibi kişisel tercihdir. Avcılığı ALLAH'IN vermiş olduğu nimetlerin hasatı olarak görmek ve bu nimetler karşısında şükretmek avcının doğal hali olmalıdır. Selam ve saygılarımla.
şimdi cami hocamız geçiyordu hemen çağırdım sordum.
günah değildir dedi.fakat zevk ki keder av yapıyorsa günahtır.yani,vurduğu avı dağıtıyor yada para karşılığı yapıyorsa bu işi bir meslek haline getirdiyse zaten günahtır dedi.bunu ramazan olmuş olmamış fark etmez dedi.bir adam her gün et yemez dedi.hafta da bir, iki haftada bir gidebilirsin dedi.sırf zevk için gitme dedi.
yucelmert
24.Ağustos.2009, 15:51
haklısın izzet abi, zevk için yani öldürmekten zevk aldığın sürece bencede yatacak yerin yok demektir.
ama avı yemek için vuruyor ve heba etmeden yiyorsan sorun yok.
bunca şeye rağmen ben yinede gidemiyorum abi.
İBRAHİM AKKAYA
24.Ağustos.2009, 16:10
Kur'an-ı Kerim'de yeryüzünde ne varsa hepsinin insan için yaratılğıgının bildilmesi (Bakara,2/29),göklerde ve yerde bulunanvarlıların ve imkanların bir lütüf olarak insanın emrine verildiğinin ifade edilmesi ( el-Casiye 45/13), ayrıca avlanmanın ilke olarak helal oldugunun bildirilmesine (el-Maide,94-96)işaret eden ayetlerin ışığı altında İslam alimleri avlanmanın mübah olduğunu ifade etmiştir.
Dinimizde insanların av hayvanlarını ya etinden istifade etmek,ya da post,kürk veya bazı organlarından faydalanmak,yahut zararından korunmak için avlamaları kural olarak caiz görülmüştür.
Bu nedenle,etlerinden,derilerinden veya diğer organlarından yararlanma kastı olmaksızın sırf zevk ve keyif için hayvan öldürmek,av avlamak veya bunu meslek haline getirek,uygun bir davranış olmayıp mekruhtur.Zira sadece eğlence ve zevk için avlanmak ve bunu meslek halıne getirmek,insanın mahlukata karşı merhamet ve şefkat duygularını azaltır,kişiye gaflet verir.
Kur'an'ı-Kerim ve sunnet,insanın başıbos bırakılmadığını vurgulamış,amaçsız ve anlamsız davranışlarını da vermiştir.Ayrıca Hz.Peygamber (s.a.v.) hadislerinde,merhamet duygularını yitirenler için ağır ifadeler kullanmıştır.Zira İslam rahmet ve merhamet üzerine kurulmuştur.Diger yandan yüce dinimiz Allah'ın yarattığı fıtratın ve güzelliklerin korunmasını emreder.
Avlanmanın hayvan nesline ve üremesine zarar vermeyecek ölçüde olması ve başkalarına zarar vermeyecek bir şekilde yapılması gerekir.
DOLAYISI İLE ORUÇLU İKEN BU PRENSİPLERİN GÖZETİLMESİ HALİNDE AVLANMADA BİR SAKINCA YOKTUR
BU YAZI DİYENETİŞLRİ SİTESİNDEN ALINTIDIR
Osman KARATEPE
24.Ağustos.2009, 16:20
Bende gidenlerdenim ve şöyle düşünüyorum:
Hiçbirimiz vurduğu av hayvanını tarlada kırda bi kenera atıp gelmiyoruz getirip evimizde çoluğumuzla çocuğuzla yiyoruz bu mübarek ayda rakı mezeside yapacak değiliz.Tamam tüfekle öldürüyoruz ama ramazanda hiçmi tavuk yemiyoruz o hayvanların nasıl kesildiğini görseniz bizim vurduğumuz avların çoğu bismillah bie diyemeden ölüyor.Hangimiz gittiği avda 30 40 üveyik yada 50 60 bıldırcın vuruyorda hepsini yiyemeden kokutup atıyor ha bunu yapan mahluklar varsada zaten ramazan olmuş olmamış günah.Avın asıl kanunu vicdandır arkadaşlar boşverelim ormancıyı jandarmayı insanda vicdan merhamet yoksa gerisi hikaye bence saygılar sevgiler..
Mesut BÜLBÜL
24.Ağustos.2009, 17:27
arkadaşlar av bildiğiniz gibi sünnettir arzu eden avlar etmeyende avlamaz bu yılda ramazanla bir geldi zaten bu kuşta ramazan bitene kadar gider eee ne zaman av yapacağız elham dürillah hepimiz de biliyoruz avcılık eti bir yana hobisi büyük merak icersinde oluyoruz zaten ben hayatımda ilk bu 3 kez limitimi doldurmuşumöveyikte bununda birisi gectiğimiz 2008 yılındandır böyle şeyleri haber verdiğiniz den cok ama cok mutluyum kalbimizce de zaten rahatsızlık yaşıyoruz birde bu konular eklenince tamamen rahatsız oluyoruz
bizler av yapıyoruz sayısıyla 40kar 50şer vuranlar varsa bilemem onlar yadırgansın
bu avcılığı yapan coğu kardeşlerimibilir tedavisi olmayan bir hastalıktır
kendine bile söz anlatamazsın bazen
normal av günlerine riyayet eden kardeşlerime limitler dahilindede avlayan kardeşlerimize sayğıyla selamlıyorum ramazan diye av yapmayan kardeşlerimizede sayğı duyarım bunuda belirteyim
hatalı yazdımsada affınıza sığınırım selamlar sayğılar diyorum
Yusuf
24.Ağustos.2009, 19:31
Sayın Abilerim benimde bildiğim Oruçlu iken yenilmez, içilmez,cinsi münasebette bulunulmaz.
naz gülhan
25.Ağustos.2009, 09:52
gidilmese daha iyi bence ama çok giden var biz de gitmiyorduk baktık giden çok bizde gittik belkide ahı tuttu bıldırcının o gün eve hırsız girdi allahtan zarar ziyan olmadı yakalandı bida gitmedik zaten artık ramazan sonu allah nasip ederse herkeze rast gele hayırlı ramazanlar
ya oruç, ya av, ikisi bi yerde zor oluyor...temiz bi oruç için bence ava gitmemekte fayda var...
cemalreis
25.Ağustos.2009, 12:45
ramazan da avlanılmaz diye bir kural olmasa da avı gerçekten ihtiyaçiçin yapmıyorsan ramazanda oruçluyken gitmenizi tavsiye etmem.oruçluolduğun sürede ibadet halindesin.avı ne için yaptığın burdaönemli.mahsule zarar veren domuzu bu amaçla sürek avı yaparakavlayabilirsin.ama bir bıldırcını, kekliği ihtiyaç yoksa oruçlu oruçluvurmayalım bence.ramazandan sonra gitsek ne kaybederiz değilmi.
ÇANAKKALELİ HOCAMDAN ALINTI
yucelmert
25.Ağustos.2009, 21:07
sana %100 katılıyorum cemal abi,
amaç kimseyi yargılamak, eleştirmek değil, herkesin ibadeti kendine, sonuçta herkes kendi çukurunu dolduracak,
fakat bu yapılan avada bir kılıf aramanın anlamı yok. herşey açık ve net söylenmiş yazılmış, selamlar.
CEMAL ABİM DOĞRU SÖYLER..AZ ÖNCE Bİ ABİM GELDİ BİR KAÇ BİŞEY SÖYLEDİ.. BEN RAMAZAN BİTENE KADAR GİTMEME KARARI ALDIM..!
ALPEREN
26.Ağustos.2009, 22:56
RAMAZANDAN ÖNCE VE RAMAZANDAN SONRA VURUYORUZ AVI.
RAMAZAN NEYİ DEĞİŞTİRİYOR. ORUÇ TUTMANIN KURALLARI VE ŞARTLARI BELLİ.
BENCE GÜCÜ YETEN, DAYANABİLEN RAMAZAN HARİCİ GİBİ AV YAPAR.
AV YAPMAKLA BİR SUÇ MU İŞLİYORUZ, BİR GÜNAH EYLEMİNİ Mİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ Kİ ?
RAMAZAN VE ORUÇ NEDENİYLE, BU SUÇ VE GÜNAHTAN SAKINMAYA ÇALIŞIYORUZ.
EĞER SUÇSA, GÜNAHSA YAPTIĞIMIZ, RAMAZAN VE ORUÇ HARİCİNDE DE SUÇ VE GÜNAHTIR.
AVLANMANIN ŞARTLARI EL MAİDE AYETİNDE BELİRTİLMİŞ.
SELAMLAR, SAYGILAR...
Sebahattin AVCI
27.Ağustos.2009, 00:37
Hasan abi hiç kimse oruçlu iken niye ava gidiyorsun sen nasıl müslümansın sen nasıl avcısın diye şuçlama yapmaz
yalnız herkesin düşüncesi farklı olsada nasılsa bu ayda alkol alanlarımız bile 1 aylık içmeyi bırakıyorsa ramazan ayında oruç ayında çoğu avcımız zevk ve tatmin olmaktansa can yakmayım mubarek günlerde diye düşünüp ava gitmiyor avı ihtiyaç olarak vursa amenna
zaten bu ayda herkesin evinde yada gittiği iftarlarda et eksik olmuyor mevzu et değil düşünce ve fikir yaşantı
bu ayda ava gitmeyenleri alkışlıyorum oruç ayı sabır ayı can yakmak istemeyenlere saygı duyuyorum nasiplerinde bayram arifesinden sonra ki başlayacak avlarında bereketli avlar nasip olur inşallah
bir çoğumuz oruç tuttuğu için avdan bişi anlayamadığı zorkluk içerisinde kendini yoracağını düşünerek gitmiyordur
ya o gün niyet etmeyecek ava gidecek yada hiç gitmeyecek
saygılar
RAMAZAN HARİCİNDE, AV ETİNE İHTİYACIM VAR ONUN İÇİN AVLANIYORUM DİYEN VARSA PARMAK KALDIRSIN.
BU GÜN İTİBARI İLE ÇOCUKLARIN RIZKI İÇİN, AKŞAMA YİYECEK BİR ŞEYİ OLMADIĞI İÇİN AVA GİDEN VARMIDIR.
RAMAZANDAN ÖNCE CAN YAKMAK GAYET NORMAL, RAMAZANDA CAN YAKMAK GÜNAH.
ÇİFTE STANDART OLMAZ. BİRBİRİMİZİ ALDATMANIN GEREĞİDE YOK.
ORUÇLU İKEN AVI BÜNYESİ KALDIRAN GİDER. BÜNYESİ KALDIRMAYAN, YORGUNLUĞA DAYANAMAYAN GİTMEZ.
KONUNUN ÖZÜ VE ÖZETİ BU.
KİMSEDE BUNU DİNİ YÖNE ÇEKMEYE ÇALIŞMASIN. ÇÜNKÜ POLEMİK KONUSU OLUYOR. AYRICA BURADA DİNİ YÖNDEN
ŞAHSİ FİKİR OLARAK SÖYLENENLER, DİNİ HÜKÜM GİBİ ALGILANIYOR.
ORUÇ TUTMANIN ŞARTLARI VE KURALLARI BELLİDİR. ORUCU BOZAN ŞEYLER EN İNCE AYRINTISINA KADAR BELLİDİR.
AVLANMANIN ŞARTLARI BELLİDİR. AYET VE HADİSLERDE AVLANMANIN ŞEKİL VE KURALLARI BELİRTİLMİŞTİR.
NETİCE DE TERCİH AVCININDIR.
BİR DE ÖZ ELEŞTİRİ YAPALIM MADEM :
İÇİMİZDE AVI KAÇ KİŞİ SPOR OLARAK YAPIYOR.
İÇİMİZDE KAÇ KİŞİ AVI TUTKU OLARAK YAPIYOR.
İÇİMİZDE KAÇ KİŞİ AVI ÜSTÜNLÜK GÜDÜSÜNÜN DIŞA VURUMU OLARAK YAPIYOR.
İÇİMİZDE KAÇ KİŞİ AVI HEYECAN İÇİN YAPIYOR.
İÇİMİZDE KAÇ KİŞİ AVI MACERA İÇİN YAPIYOR.
İÇİMİZDE KAÇ KİŞİ AVI DOĞAYI KEŞFETMEK İÇİN YAPIYOR.
İÇİMİZDE KAÇ KİŞİ AVI SIRF SİLAH DÜŞKÜNÜ OLDUĞU İÇİN YAPIYOR.
İÇİMİZDE KAÇ KİŞİ ARKAŞLARININ ÇOĞUNLUĞU AVCI OLDUĞU İÇİN AV YAPIYOR.
İÇİMİZDE KAÇ KİŞİ AVI ADRENALİN İÇİN YAPIYOR.
İÇİMİZDE KAÇ KİŞİ AVI ÖLDÜRME DÜRTÜSÜNÜ YERİNE GETİRMEK İÇİN YAPIYOR.
....
VE İÇİMİZDE KAÇ KİŞİ, BU GÜNKÜ AKŞAM NAFAKASINI ÇIKARTMAK İÇİN AV YAPIYOR.
VE İÇİMİZDE KAÇ KİŞİ, ÇOCUKLARININ RIZKINI TEMİN İÇİN AV YAPIYOR.
BU SİTEDE YEŞİLLE YAZDIĞIM KATEGORİYE GİREN BİR TEK KİŞİ YOKTUR.
BU NEDENLE, RAMAZANDA, ORUÇLU İKEN AV GÜNAHMI SEVAPMI, SABAH AVI GÜNAHMI SEVAPMI,
PERŞEMBE GÜNÜ AV GÜNAHMI SEVAPMI, CUMA GÜNÜ ÖĞLEDEN ÖNCE AV GÜNAHMI SEVAPMI,
MÜBAREK GÜNLERDE AV GÜNAHMI, SEVAPMI.......
HA BİRDE KÖPEKLE AV GÜNAHMI SEVAPMI, ORUÇLU İKEN KÖPEKLE AV GÜNAHMI, SEVAPMI.
HERKES VİCDANI MUHASEBESİNİ YAPSIN. AVA DEVAM DİYORSA DEVAM ETSİN. DEĞİLSE BIRAKSIN.
HERKESE POLEMİKSİZ, GÜNAHSIZ, VİCDANİ KURALLAR İÇERSİNDE, KAZASIZ, BOL AVLAR.
HERKESE SELAMLAR...
NOT :
KONU MEHMET ŞENBABAOĞLU ARKADAŞIMIZIN ÜYELİĞİ ÜZERİNDEN, BEN HASAN TONKUR TARAFINDAN YAZILMIŞTIR.
Mehmet Ardilli
27.Ağustos.2009, 17:20
Hasan reis bu işte küçük bir farkla şöyle diye biliriz; av etini değerlendirmek, kıstas bu olmalı. Zira avcılık dışında bitkisel doğal gıdalarda var, yani son çare avcılık olarak algılanırsa yanlış anlaşıla bilir.
Ben yiyeceğim hayvanı avlarım, yimeyeceğim hayvanı öldürmem (zararlı olanın dışında), çok şükür. Bu işi iyi yapmanın keyfide var, hasat bereketinin mutluluğuda var, rızkımız olanı almanın haklı şükürüde var, hamdolsun yüreğimizde. Selamlam ve hürmetlerimle.
Hasan reis bu işte küçük bir farkla şöyle diye biliriz; av etini değerlendirmek, kıstas bu olmalı. Zira avcılık dışında bitkisel doğal gıdalarda var, yani son çare avcılık olarak algılanırsa yanlış anlaşıla bilir.
Ben yiyeceğim hayvanı avlarım, yimeyeceğim hayvanı öldürmem (zararlı olanın dışında), çok şükür. Bu işi iyi yapmanın keyfide var, hasat bereketinin mutluluğuda var, rızkımız olanı almanın haklı şükürüde var, hamdolsun yüreğimizde. Selamlam ve hürmetlerimle.
Mehmet abime sonuna kadar katılıyorum.
ALPEREN
27.Ağustos.2009, 19:47
ARSLAN YÜREKLİ KARDEŞİM,
AYNI NOKTAYA GELİYORUZ. BENİM DEMEK İSTEDİĞİM ÇİFTE STANDARDA GEREK YOK.
ORUCUN ŞARTLARI BELLİ, ORUCU BOZAN ŞEYLER HER AYRINTISINA KADAR BELLİ.
AVLANMANIN ŞARTLARI KURALLARI AYETLERDE VE HADİSLERDE BELİRLENMİŞ.
MEALEN YARADAN NE DEMİŞ, BESMELEYLE VURULMUŞ, HELAL OLAN AV ETİNDEN YİYİN. BESMELEYLE
AVA SALINMIŞ, AV KÖPEKLERİNİN SİZE GETİRİVERDİKLERİ AVLARDA HELALDİR.
( BU ARADA AV KONUSUNDA VİCDANA SORULACAK AYRINTI ÇOKTUR. BİR ÖNCEKİ YORUMDAKİ
YAZDIĞIM ÇEŞİTLEMELER NEDENİYLE )
BAZI ARKADAŞLARIMIZ, ORUÇLU İKEN CANA KIYMAYALIM DİYORLAR. EĞER KONU CANA KIYMAK OLARAK GÖRÜLÜYORSA, HA ORUÇLU İKEN KIYMIŞSIN CANA, HA ORUÇSUZ İKEN, HİÇ BİR ŞEY DEĞİŞMEZ.
RAMAZAN ÖNCESİ VURULAN AV ETİ HELAL DE, RAMAZANDA ORUÇLU İKEN VURULAN AV HAYVANI ACABA HARAM MI ? BAYRAMDAN SONRA VURULAN AV HAYVANI HEM HELAL HEMDE SEVAP MI GEREKTİRİYOR ?
MÜBAREK GÜNDE CANA KIYMAYALIM DİYORLAR. ALLAHIN HER GÜNÜ MÜBAREKTİR. BİR DE AVLANMAK CANA KIYMAK DEĞİLDİR. OLAYA BÖYLE BAKAN AVCI İÇİN ZATEN ORUÇLU İKENDE VURSA HARAMDIR, ORUÇSUZ İKEN VURSA DA HARAMDIR.
KONUYU DAHA ANLAMLANDIRMAK İSTİYORSANIZ, BİR AYET BULUN, BİR HADİS BULUN, DÖRT MEZHEP İMAMINDAN BİRİNİN RİVAYETİNİ BULUN, ORUÇLU İKEN AV HARAMDIR DİYE. YADA ORUÇLU İKEN AVLANILIRSA ORUÇ BOZULUR DİYE. BİZDE BUNA BİAT EDELİM.
DEĞİLSE,
FİZİKİ GÜCÜ YETEN ORUÇLU İKENDE, ORUÇLU DEĞİLKEN GİBİ AYNI ŞEKİLDE AVLANIR.
HERKESE SELAMLAR, SAYGILAR...
yucelmert
27.Ağustos.2009, 19:54
ağzına sağlık başkan, güzel bir yorum olmuş, selamlar.
http://www.avkolik.net/forum/Themes/dilbermc/images/buttons/quote.gifAlıntı (http://www.avkolik.net/forum/islami-genel/islamda-avlanmanin-dini-hukmu/?action=post;quote=95004;num_replies=12;sesc=447cb 53a9807a8f7e4088466bb869ca8) [HR]
Alıntı sahibi: Taner AVCI üzerinde Temmuz 06, 2009, 12:34:20 ÖÖ (http://www.avkolik.net/forum/islami-genel/islamda-avlanmanin-dini-hukmu/msg93118/#msg93118)
Birde ben şunu merak ediyorum Ramazan ayında avlanmak ne kadar doğru.Bu konu hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.Çünkü; etrafımdaki bazı avcılar bir sakıncası yok derken bazıları günah diyor. Şahsen ben bu zamana kadar bu ayda hiç av yapmadım ama nedir? ne değildir? öğrenmek istiyorum...Şimdiden teşekkürler!
taner bey kardeşim.ramazan da avlanılmaz diye bir kural olmasa da avı gerçekten ihtiyaç için yapmıyorsan ramazanda oruçluyken gitmenizi tavsiye etmem.oruçlu olduğun sürede ibadet halindesin.avı ne için yaptığın burda önemli.mahsule zarar veren domuzu bu amaçla sürek avı yaparak avlayabilirsin.ama bir bıldırcını, kekliği ihtiyaç yoksa oruçlu oruçlu vurmayalım bence.ramazandan sonra gitsek ne kaybederiz değilmi...
dostlar birde avcılığın etik kuralları var değilmi?
Bu soruyu 6 temmuzda cevaplamıştım.şimdi siz avkolik dostlarımı DİNDE AV VE AVLANMA ile ilgili dini kuralları okumaya davet ediyorum.tıklayın lütfen...
http://www.avkolik.net/forum/islami-genel/
feridun berin
28.Ağustos.2009, 14:14
Yorumlarıyla katkıda bulunan tüm AVKOLİK dostlarına yürekten teşekkür ederim. Benim amacım üzüm yemekti bağcı dövmek değil istedimki dostlarımız kardeşlerimiz ne düşünüyor vicdani yönüyle değil dini yönü ile gerçekten bi yasak varmı idi paylaşımları yapanlar bu dikkate almışlardır her halde içimizde her meslekten kardeşlerimiz olduğu gibi dini konuda bilgisi üst düzeyde olan kardeşlerimizin bilgisi dahilinde doğruyu bulmaktı şu ana kadar yapılan yorumlarda anladığım kadarı ile kuranda oruçlu iken avlanılmaz diye kesin bir hüküm yok sadece hac ibadetinde ihramlı iken deniz avı ve kara avı yasak.katılımlarınızdan dolayı hepinize tekrar tesekkur ederim.kalın sağlıcakla. http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gif
Murat PAMUK
28.Ağustos.2009, 19:34
Ferudun abi oruçlu olduğunuz müddetçe bir sıkıntı olmaz. Ava gideceğim diye oruç tutmazsanız orası tartışılır.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.