PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Köpeklerde Kuyruk Sıkmak???

06.Ekim.2009, 10:39
Değerli avcı dostlar yavru köpeklerde kuyruk sıkmak nedir? Lütfen bilgilerimizi paylaşalım.

Köpek sağlığı ile ilgili bilgi sahibi olan kişilerin görüşleri de çok önemli ????

Osman KARATEPE
06.Ekim.2009, 10:44
Ulaş bildiğim kadarıyla köpeğin kuyruğunun yukarı sırtına doğru kıvrık olması için yapılan bir uygulama ben küçükken köyde bi köpeğim vardı 1 aylık olunca kahvenin önünde oturan bi dede belindeki çakısının sapına köpeğin kuyruğunu sararak sıkıca kıvırmıştı ve köpek büyüdükçe kuyruğu hep sırtına doğru kalkık kıvrık dururdu böyle bişey olabilir..

mehmet ali ezer
06.Ekim.2009, 10:52
osman abinin dediği de olabilir şöyle bişeyde olabilir veterinerlerde satılan köpeğin kuyruğunu kesmek yerine kullanılan bi lastik varmış kuyruğa takıldığında kuyruğun boğumundan sıkıp kan gitmesini engellediği için kuyruk bir süre sonra boğulan yerden düşüyormuş sonuç olarakta köpek kısa kuyruk oluyor ben böyle biliyorum belki başka bişeydir...bergamadan selamlar...saygılar

ahmetkarabat
06.Ekim.2009, 10:59
ben mehmet alinin dediği şekilde duydum. ama illaki kesilecekse veteriner yapması gerekir diye düşünüyorum. veteriner arkadaşımda öyle yapınca köpeğin derisi kemiğine göre kısa olucağından dolayı kuyruğun uç kımı kötü göründüğünü söledi. hem bu şekilde mikrop kapma olasılığının kötü olucağını söyledi. uyutarak kesip dikilirse hem mikrop kapma olsaılığı olmuyor hem de düzgün görünüyor. saygılar

06.Ekim.2009, 11:47
Cevaplar için teşekkürler, ama bahsettiğim o sıkma değil.

Çok daha farklı. Konunun uzmanları cevabı biliyorlar eminim.

Mustafa ÇİL
06.Ekim.2009, 19:14
sevgili dostlar

vet olmadığımı herkes bilir,fakat köpekler ile ilgili ne varsa okudum diyebilirim

işin garip tarafı bu kuyruk sıkma olayını yazan bir kitap bulamadım
net den arayabilirz

FAKAT

BÜYÜKLERİMDEN GÖRDÜĞÜM ŞEKİLDE KUYRUK SIKMA İŞİNİ GENELDE TÜM YAVRULARA YAPARIM

yavrunun başını dizlerinizin arasına alınız
yada bir başka arkadaştan yavrunun kafasını tutmasını rica ediniz.

köpeğin boyun kısmından başlayarak
SIVAZLAMAYA HAFİF BASTIRARAK TABİ KUYRUK SOKUMUNA KADAR GİDİNİZ
BBOYUN DERKEN ENSE TABİR ETTİĞİMİZ KISIMDAN
KUYRUK SOKUMUNA DOĞRU

BUNU 7,,,8 DEFA TEKRARLAYINIZ

SONRA

KUYRUK SOKUMU YANİ KUYRUĞUN ALLT KISMINDAN POPOSUNA DOĞRU İKİ PARMAĞINIZ İLE
SIKINIZ

SARIMSI BİR SU FIŞKIRACAKTIR.....BAZEN KÖPEĞİN KUYRUK SOKUMUNDAN BAZENDE POPOSUNDAN GELİR BU İLTİHAB ŞEKLİNDEKİ PİS KOKULU SIVI

BUNU ESKİLER KÖPEĞİN GELİŞMESİ İÇİN VE HASTALIKLRA KARŞI BİRAZ DAHA DİRENÇLİ OLMASI İÇİN YAPARLARDI

BENDEN BU KADAR
HAMİT HOCADA MUTLAKA YAZACAKTIR BU KONUYA

06.Ekim.2009, 20:31
Evet kastettiğim buydu.

Bu sıkma yada sağma sırasında akan sıvı nedir?

Ben bu durumu kendi kendime keşfettim. Güreşçilikten alışkanlık olsa gerek köpeklerime idman sonrası masaj yapıyorum tesadüfen bu sıvıyı keşfettim.

Sonra usta bir köpek üreticisi abime sorunca o sıvıyı akıtmak demek köpeğin sağlık anlamında sıkıntısız bir gelişme yaşaması anlamına geldiğini anlattı.

Fakat bu bana pek de inandırıcı gelmedi.

Konu hakkında bilgi sahibi olanlardan ricam araştıran varsa bilgi edinmek isterim.

Veterinere de danışacağım ve sizleri haberdar edeceğim.

Sebahattin AVCI
06.Ekim.2009, 20:41
Ulaş ustam Çilin dediği gibi benm bir yavruma aynen böyle bi uygulama yapıldı ve sarı bir iltahap irin çıktı bunu yapan ihtiyar biz gençlik aşısını böyle yaparız aşı yerine uygulanan olay bu dedi

bütün pislik ve iltahap yavru iken orada birikiyor ve yavruyu rahatsız ettiğinden bu irin dışarı atılamayınca köpeğe zarar veriyormuş
ihtiyarın uygulamasından sonra yavruköpeğimde hiçbir sorun olmadı

yucelmert
06.Ekim.2009, 20:49
merakla cevabını bekliyorum... ???
buna benzer uygulamlar duydum fakat şahsen uygulamadım, faydalı ve çok aman aman gerekli birşey olsaydı, veteriner arkadaşlar illaki uygulardı veya ustalarımız söylerdi diye düşünüyorum, mesela sitrax vermenin eniğe olan faydalarını her enik yetiştirenin bilmesi gerektiği gibi.
selamlar.

07.Ekim.2009, 05:43
Ulaş bey konuyu ilk gördüğümde M.Ali Ezer kardeşimin vermiş olduğu cevabı yazacaktım,sonra Çil'in yorumunu okuyunca problemin ANAL KESE İLTAHABI olduğunu farkettim,
Değerli dostlar bu konu ile ilgili SİNSİ PROBLEM ANAL KESE adlı bir konu paylaşmıştım daha önceden zaten,eniklerdeki problemde buna benzer,köpeklerin rektumunun sağında ve solunda bulunan 2 tane analkesenin Çil ustanında söylediği gibi sarımsı ve çok pis kokulu sıvıyla dolması ve bu keselerin rektuma basınç yapıp köpeğin dışkılamasını zorlaştırdığı bilinen gerçeklerdir,köpek bunu poposunu yere sürterek belli eder buna (kızak kayma) hareketi diyoruz,yani poposunun üzerinde kayar hayvan!böyle durumlarda acil müdahale edilmezse keseler iyice iltahaplaşır ve sıvı olan içerik iyice koyulaşıp irinleşir,ve tedavisi daha zor duruma gelir,kronikleşmiş vakaların tedavisi cerrahi müdahale ile yapılır!

07.Ekim.2009, 06:14
Bu yapılan işleme halk arasında kuyruk sıkmak deniyor. Ayrıca güncellediğiniz

SİNSİ PROBLEM ANAL KESE!!!!!!
(http://www.avkolik.net/forum/centerveteriner-kosesicenter/sinsi-problem-anal-kese%21%21%21%21%21%21/new/#new)

Konusunda bazı sorularım olacak, takip edenlere duyrulur.

İlgi ve alakanıza çok teşekkürler.

07.Ekim.2009, 08:05
Ulaş bey bizim buralarda kuyruk sıkma değilde affınıza sığınarak ve tıp ta ayıp olmayacağını söyleyerek (kıçı sıkma) olarak duydum ben halktan!

Bu problem bütün yavrularda şekillenmeye bilir,diğer konuda da açıklandığı üzere bütün köpeklerde bulunan bu bezlerin bazı durumlarda akıtıcı kanallarındaki daralma ve tıkanıklık sonucunda bu promlem oluşuyor!Yani hastalığın nedeni köpeğin kendisinde saklı?
Obez kilolu hayvanlar,lifli gıdalardan yoksun beslenenlerde daha sıkoluştuğu gözlemlenmiş!

07.Ekim.2009, 10:09
abi bu kuyruk sıkmayı veterinerlik okuyan bir arkadaşım geldi benim köpeğime uyguladı.... nedenini sordum köpek daha rahat oturabilir ve daha rahat yatar dedi... diğer türlü sürekli rahatsız olur dedi... ewet gercektende öyle şimdi daha rahat :):) halk arasında herkesin görüşü farklı tabii...saygılarımla bii :):)

07.Ekim.2009, 10:42
mustafa cil ustamın anlatıklarını daha duymuştum kopayları olan bir abi köpekten anlatılırken köpeğin arasıra anüsünü sıktırılarak ordaki sıvıyı dışarı çıkartılmasını anlatmıştı böylece köpeğin daha rahatladığını daha güzel av kovdunu sylemişti.

mehmet ali ezer
08.Ekim.2009, 09:20
anladığım kadarıyla basür gibi bişey sanırım köpeklerde bu. peki bu sorun görülmedende yani bu kese yüzünden herhangi bi rahatsızlık duymadığı haldede sıkmak gerekirmi acaba yoksa sadece sorun olduğunda mı sıkmak gerekir...saygılar

08.Ekim.2009, 10:11
anladığım kadarıyla basür gibi bişey sanırım köpeklerde bu. peki bu sorun görülmedende yani bu kese yüzünden herhangi bi rahatsızlık duymadığı haldede sıkmak gerekirmi acaba yoksa sadece sorun olduğunda mı sıkmak gerekir...saygılar

Mehmet kardeşim zaten köpekte sorun yoksa o kendisi boşaltıyor demektir o keseyi,sorun oldumuda poposunu yere sürterek belli ediyor durumu yada kaşıyor o bölgesini!

mehmet ali ezer
08.Ekim.2009, 10:12
şimdi anladım hamit hocam çok teşekkür cevap için...aygılar sonsuz

09.Kasım.2009, 08:25
Köpeklerde Anal Kese Problemleri

Bu bezler anüse göre saat dört ve sekiz istikametinde konumlanmıştır. Kahverengi ve güçlü kokulu bir sıvı salgılarlar. Dolu olduklarında köpeğin boyutuna bağlı olarak bir bezelyeden bilye büyüklüğüne kadar değişiklik gösterebilirler.

Salgılanan sıvı, kanallar yolu ile anüsün içine boşaltılır. Normal şartlarda köpekler dışkılarını yaptıklarında bir kaç damla da anal sıvıyı dışarı atarlar. Böylece diğer köpeklere de cinsel durumları ve statüleri hakkında mesaj göndermiş olurlar. Bu bezler korkuya karşı bir tepki olarak da boşaltılabilir.

Kanalların tıkanması çeşitli sorunlara neden olabilir. Bazı köpekler anormal şekilde dar kanallara sahiptir ve bu durum onları kanallardaki tıkanmaya yatkın kılar. Şişman köpekler de sık sık problem yaşar. Anüs ve rektum çevresindeki yağ hayvan dışkısını yaparken bezlere yeetrli baskı yapılarak boşalmasını engeller. Yine fazla sulu dışkı yapan köpekler yine bu sıkışma etkisinden uzak anal bezlerin boşaltılmasıyla ilgili sorunlara karşı savunmasızdır. Kanalların tıkanıklığı ayrıca parazit ve enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir. Kanallar tıkandığında sekresyon birikir ve hazne dolarak rahatsız bir durum yaratır.

Ana belirti köpeğin anüs çevresini aşırı yalaması hatta derisine zarar verebilecek kadar ısırmaya çalışmasıdır. Deri kızarıp yara dahi olabilir. Bölgeyi kaşıyabilmek için köpek genellikle yere çömelerek arkasını yere sürter. Bu genellikle ya anal bez problemi ya da parazit belirtisidir. Soruna hemen el atılmazsa genel bir deri problemi nüksedebilir.Kaşıntı bazı köpeklerin tüm vücudunu sararak tüylerin de yağlı ve pis kokulu bir hal almasına neden olur. Hatta köpekler depresif dahi görünebilir.

Diğer bir belirti ise dışkılama sırasında zorlanmadır. Bu acılı bir hal aldığında kabızlığı neden olacaktır. Tıkanma sonucu enfekte olan bezler iltihapla dolarak köpek için acı verici bir hal alır. Efekte köpek dışkıyla beraber küçük miktarda kan ve iltihap da dışarı atabilir.Bazı vakalarda deri zedelenerek anüs çevresinden kan ve iltihap dışarı sızabilir.

Tedavi

Tedavi bezlerin boşaltılması etrafında yoğunlaşmaktadır. Bu, bezlerin elle sıkılmasıyla yapılır. İşlem kısa sürede bitmesine rağmen rahatsızlık verici olabilir. Normal şartlarda köpek dikkatle tutulduktan sonra hayvanın bilinci yerindeyken yapılır. Bazı durumlarda bezler öylesine acı verici olur ki genel anestezi şarttır.

Sürekli anal bez tıkanmalarından şikayetçi köpekler için sık boşaltma işlemi bezlerin daha çabuk dolmasına neden olsa da ayda bir kez düzenli boşaltımlar gerekli olabilir. İşlem köpeğin sahibince de yapılabileceği gibi enfeksiyon durumunda acil veteriner hekim müdahalesi kaçınılmazdır.

Enfekte olmuş anal bezlere sahip köpekler bezlerin boşaltılmasının yanı sıra antibiyotik tedavisine de gereksinim duyarlar. Bazı vakalarda anti-enflamatuvar ağrı kesiciler de ayrıca kullanılabilir.

Bazen enfeksiyonu lokal olarak tedavi etmek için bezlerin içi antibiyotik merhemle doldurulur. Enfekte bezler deri dışında yaraya neden olduysa bölge sulandırılmış antiseptik solüsyonla yıkanabilir.

Sürekli anal bez tıkanıklığından şikayetçi olan köpekler diyetlerindeki arttırılmış lif miktarlarından fayda görebilirler. Bu etkiyi yapacak ticari köpek mamalrı mevcuttur.

Parazitlerin kontrol edilmesi ve ishale neden olan etmenlerin ortadan kaldırılması ayrıca önemlidir.

Anal bezlerin cerrahi olarak alınması mümkünse de en iyi seçenek değildir. Bazı vakalarda dışkı tutamama ve bölgedeki kaşıntının azalmaması gibi yan etkiler gözlemlenebilir.

Diğer Problemler

Daha az yaygın olsalar da anal bezlerin bulunduğu bölge başka hastalıklara da ev sahipliği yapabilir.

Furunculosis özellikle Alman Çoban Köpeklerinde sık görülebilen bir hastalıktır. Kuyrukları düşük konumlu taşımaları baktriler için sıcak ve nemli bir ortam yaratır. Bölgenin zayıf hijyeniyle de birleştiğinde anüs çevresi ve anal bezlerde enfeksiyona neden olabilir. Ülser ve akan yaralar ortaya çıkabilir ve yoğun tıbbi (çoğunlukla cerrahi) tedavi gerekli olur.

Bu bölge de tümörler de gözlemlenebilir. Çoğu iyi huylu olsa da kötü huylu olanlar cerrahi bir operasyonla alınmalıdır.

Düzenli tüy bakımı sırasında bu bölgenin de kontrol edilmesi şişkinlik vs anormalliklerin kısa sürede tespit edilerek veteriner hekim kontrolüne bırakılmasına imkan tanır.

Anal Bezlerin Boşaltılması

Sürekli tıkanma yaşayan fakat enfeksiyon taşımayan köpeklerin anal bezleri evde veteriner hekim olmaksızın boşaltılabilir. Önce veteriner hekiminizin yöntemini size göstermesi gerektiğini unutmayın.

Eldiven giyin ve kağıt havlu/peçeteyi hazır bulundurun.

Köpeği dikkatle tuttuktan sonra kuyruğu tutup sol elle yukarı kaldırın.

Sağ başparmak ve işaret parmağıyla tam anüsün altında bölgeyi hafifçe anüse doğru sıkın. sıvı (bazen basınçla - dikkat edin) anüsten dışarı akması gerekir.
Bu, başarılı olmadıysa işlemi sürdürmekte ısrarcı olmayın. Yaralanmaya neden olabilirsiniz. Bazı köpeklerin anal bezleri sadece rektumun içinden baskı uygulandığında boşaltılabilir. Bu da sadece veteriner hekim tarafından yapılması gereken bir şeydir.

AYDA BİR KEZ ANAL KESEYİ BOŞALTMAYI UNUTMAYALIM!

09.Kasım.2009, 18:54
Recep abi eline sağlık bizi çok bilgilendirdin teşekkür ederim . iyi günler