PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ustalara soru: siz benim yerimde olsaydınız ilk nereleri aratırdınız?

Oktay Kalyoncu
26.Ekim.2009, 14:41
bugüne kadar hiç tavşan avına çıkmadım, sadece kanatlı avı yaptım. ancak köpeğim kurzhaar ve özellikle kürklü hayvanlara adeta deli oluyor. yani tavşan potansiyeli var diye düşünüyorum ve köpeği tavşan olan bir meraya götürmek istiyorum. geçtiğimiz hafta sonu kemerburgazda karadenize cephesi olan bir meraya gittim, amacım bıldırcına bakmaktı. ancak av dönüşü bir baktım, benim arabanın yanında bir başka araba var ve yanında 3 avcı oturuyor. kopoyları ile tavşan avı yapmışları ve yanlarında 2 tavşan vardı. nerede avladıklarını sordum ancak söylemediler. mera çok büyük olduğu için tümünü gezmem hayli zor, ama kısaca şöyle tarif edeyim. meranın önü karadenize bakıyor, 25-30 metre kumluk sahilden sonra çorak ve dikenlik bir arazi var, bu arazide güzel bıldırcın oluyor, bu dikenlik arazinin gerisinde ise maden ocaklarının bulunduğu devasa büyüklükte bir taşlık arazi sözkonusu ancak bu taşlık arazide bol miktarda gölet var, bu arazinin arkasında ise çam ormanları sözkonusu, oldukça büyük bir çamlık arazinin arkasında ise kavak ağaçları ve çalılarla kaplı bir arazi var.

siz benim yerimde olsanız kurzhaar'ı ilk olarak bu mevkide nereye salardınız? nereleri aratarak bu avı yapmamı önerirsiniz?
saygılar

kapadokyali_1981
26.Ekim.2009, 16:11
Daha öncede bi kaç formda bu konu hakkında bişeyler yazıp çizmiştim. Ama dilimin döndüğü kadar yardımcı olmaya çalışayım. Öncelikle avı bulmak için av gibi düşünmek gerek. Bi arazide tavşanın olması iki şeye bağlıdır. Birincisi gece yemleneceği ot yeşillik ve özellikle bölge uygunsa yeni yeşermiş arpa tarlası. İkincisi ise gündüz yatarken yırtıcılardan korunabilceği otluk dikenlik çalılık bi arazi. Bu imkanlar söz konusu ise tavşanın gündüz yatabileceği yerleri önceden bilmek çokda zor değildir. Gece rüzgar ne tarafdan esti ise genellikle kış aylarında ters istikametindeki sırtlı engebeli rüzgar almayan yerleri tercih eder. Gelelim sizin bölgedeki duruma; ben sizin yerinizde olsam öncelikle tavşan nerde yemleniyor onu tespit ederim. Yayılım esnasında genellikle dışkısını bırakarak ilerlediği için o bölgede yapılan kısa bi araştırma yakınlarda tavşanın olup olmayacağı konusunda size bi fikir verecektir. Zaten bu aylarda tavşan sadece karnını doyurur ve şafak atmadan yeniden yatar. Onun içinde yakın zamanda yem lendiği yeri bulmanız sizi tavşana götürecek en önemli faktörlerden olacaktır. Farzedelimki yemlendiği yeri buldunuz taze dışkıları var bundan sonrası daha kolay çünkü tavşan çok sıkıştırılmadığı sürece aşağı yukarı hep aynı bölgede yatar. Çoğunlukla tavşanı bulmadan önce bi kaç gün önce yattığı boş yatağa rast gelirsiniz. Tabi dışkının olsun yatağın olsun yenimi eskimi olduğunu tespit etmek biraz tecrübe ister. Kurzhar ırkı pointere nazaran tavşan avında bence daha iyi performans veren bi ırktır. Ama tavşan avında çok tecrübeli bi köpeğin olması size avantaj sağlayacağı gibi acemi bi köpek avınızıda genellikle bozar. Çünkü bizim iz azıtma diye tabir ettiğimiz bi kozu vardır tavşanın.. İz azıtma nedir peki. Tavşan yatacağı yere yaklaşırken genellikle aynı izinden bi kaç sefer gider gelir ve uzun sıçramalarla izini kaybettirir. . Çoğunlukla köpek bu kokuyla uğraşırken tavşan çoktan yol almış olur. Havların sıcak olduğu dönemlerde çalılık ve içinde diken olmayan sık otlukları iyi armakta fayda vardır. Şimdiden rasgelsin umarım azda olsa yardımcı olmuşumdur.

Sebahattin AVCI
26.Ekim.2009, 16:15
abi sahildeki kumun bitimindeki çorak çalılı arazide sabah erken saatte olur

kapadokyali_1981
26.Ekim.2009, 16:52
abi sahildeki kumun bitimindeki çorak çalılı arazide sabah erken saatte olur

Sabah erken saatte olur derken tavşan gündüz bi yerden kalkıp başka bi yere gidermiki? Benim bildiğim sabah gün doğmadan bi yatar akşam gün batana kadar. Yanlışmı biliyorum??

yucelmert
26.Ekim.2009, 20:30
haklısın abi tavşanda gözleri yanda olan yani dolayısı ile av olan bir hayvandır, bu nedenle gece avlanıp gün doğmadan yatağına uzanıp yatar, haa uyur uyumaz, orasını bende daha kestiremiyorum, ama akşamdan nem çoksa ve yerler biraz ıslaksa taşlı bölgelerde kaya diplerini aramanızı nacizane önerebilirim. yerler kuru sadece otun üzerinde çiğ varsada diken veya çalı dibinde aranabilir. diye biraz tecrübe ettim. selamlar.

Sebahattin AVCI
26.Ekim.2009, 20:52
valla ömerim ben hile işlerinden tuzak işlerinden hiç anlamam balık harici gece avcılığı anlamam

peki gündüz kekliğe gidenler nasıl tavşan vuruyor köpekleri kekliği bırakıp tavşanın yattığı yerdeki kokusunu alıp onamı yöneliyorda tavşan gündüz vuruluyor?

yoksa vurulan tavşanlar hep gece vurulupta gündüzlerimi fotolanıyor ? bunu merak ediyorum ben tavşan avcısı değilim

abimizin istanbulda sahil kenarında karşılaştığı bir olaya cevap aradığından fikrimi beyan ettim sebebide şudur istanbuldan karadeniz sahilini devam edersen sahilden sakaryanın sahil kenarına geliyorsun arazileri kumu sakaryadakine yakın olduğundan buradaki tavşan sahil kenarında kumda bulunan çalı çırpı kısa dikenlik kenarlarında vuruluyor

26.Ekim.2009, 23:44
ömer cok güzel anlatmıs ama kurzaharın tavsan avına alısırsa :D zıyan edersin derim.. sen kusa devam et kurzahar kokusu salam bir ırk inan yakınlarda tavsan olsa zaten sana vurdurur. inanmıcaksın ama tarlada yemlenen üveyiklere 20m den ferma verip fermalı üveyik avı yaptırdı busene bana millet yukarı bakıyo ben hem bıldırcın hem üveyik yapıyom gezerek gülmekten öldüm :D köpene güven ve merada köpeni özgür bırak resgele ...

kapadokyali_1981
27.Ekim.2009, 05:47
Sebo sen benim resimlere iyi bakmamışın heralde tavşan yatacağı zaman bulunduğu ortama göre taşın otun çalının dibini yattığı zaman yere sıfır olacak şekilde kazar kulağını sırtına yapıştırır ve öyle yatar. Aynen dediğin gibi keklik avında köpek yatan tavşanın kokusunu alır eğer tecrübeli bi köpekse kokuyu takip eder ve fermalar. Yani tavşan gün boyunca sadece uyur ve dinlenir. Uzun süre hareketsiz yattığı içinde kokusu kaybolur ve kokusu iyi olmayan köpein bulması zordur.

28.Ekim.2009, 11:06
Oktay kardeşim Sabahattin kardeşimizinde yazdığı gibi Karadeniz kenarındaki kumlukların bitimindeki karaçalılıklarda ve saz köklerinde yatıyorlar,yalnız bıldırcın mevsimi geçti şimdi çulluk zamanı mümkünse tarla kenarlarındaki küçük parça ormanlar ile tarla sınırlarındaki çalılıkları ararsan köpeği olan tavşanlara ferma verecektir,hayırlı avlar.

28.Ekim.2009, 11:13
yani kısacası sen tavşan olsan nerelerde olursun.canını korumak ve ihtiyaçlarını gidermek için en uygun yerler neresi bunları düşünerek avına devam edersen eminimki başarılı olursun.

Oktay Kalyoncu
30.Ekim.2009, 07:27
bu hafta sonu meradayım ve ilk sizlerin önerdiği yerleri köpeğe aratacağım. bakalım kısmette bu hafta tavşan olacakmı. sağolun bilgiler için.

kapadokyali_1981
30.Ekim.2009, 15:46
Rasgelsin....

31.Ekim.2009, 07:29
Oktay bey bende sizin gibi bu tavşan avını hiç yapmadım daha önce ama çok heves ettigim bir av
inşallah bu hafta sonunuz güsel gecer
inşallah istedginiz avı bulursunuz

16.Kasım.2009, 09:08
Oktay abi arkadaşlar sağ olsun bazı bilgileri paylaşmışlar. ben de birkaç şey eklemek istedim.
öncelikle tavşan ertesi günü geçireceği yatağını hava koşullarına göre seçer. bu da iklimin çok büyük rolü olur. karadeniz iklimine göre kesin konuşamam ama karasal iklime göre Ömer kardeşimin yazdıkları gibi tavşan gün boyunca yatağında olur. kırağı zamanı kırağı yağarken otladığından kırağı kalkmadan köpek ize soya yapabilir ancak kırağı köpeğin burnunu yakar her köpek kırağıda iz takibini uzun süre yapamaz. kırağı kalkınca koku kalkar. tavşan yatakta iken rüzgar veya onu tedirgin eden her şey tüylerinin kabarmasına neden olur. buda koku yaymasına neden olur. eğer köpek hava kokulu ise kokuyu alır ve belli eder. senin yapman gereken ilk şek tavşanların daha önce kullandığı yatakları bulmalısın. genelde yayıldığı meraya doğru yönünü verir yatak yaparken. araziyi görebileceği yerleri tercih eder. geceden açık havalarda açık arazideki çalılıklara dikenliklere ekilmemiş tarlalara, nadasları. kendisini kamufle edebileçek yerleri tercih eder. hava ısınınca sırtı kızar hemen kalkmaz. yağışlı havalarda ve bulutlu lodoslu sık yağışlı zamanlarda sık çalılıklarda saklanır. yeni yeşillenen tarla başlarındaki taşların kenarlarına pisler, yanmış ağaç köklerine pisler. bunlar varsa tavşan en yakın müsait yerde yatıyordur.
kurzhaarlar tavşan avı için ideal köpeklerdir. av kokusunu öğrendiği zaman daha kısa zamanda av bulabilirler. bu senin için avantaj ama bence sen tavşan avı yapan arkadaşlarınla köpeğini tavşana alıştırmalısın. çünkü kanatlı avı kadar kısa zamanda ferma vermeyecektir.

ben sizlere çok işe yarayan bir taktik vereyim. hangi arazi olursa olsun. av ararken şüpheli hissetiğin yerlerde birden dur etrafına baktıktan sonra tekrar yürü . eğer yakınında tavşan varsa mutlaka tepki gösterir ve tüyleri kabarır. böylece koku salar onu ya köpeğin bulur yada sabırsızlanır kalkar vurusun.. o avcı bir den durunca fark edildiğini zanneder. tavşan avı yaparken sürekli zig zag atarak aranır. avcının yönü tavşana dönünce mutlaka aynı tepkiyi verir ve koku salar veya kalkar.