Orijinalini görmek için tıklayınız : Pointer ve Tavşan Avı.
Nezamandır bu konuyu açmakta tereddütlüydüm. Sıkıntım hayatının bir köşesini tavşan avına odaklamış Kopaycı avcı dostları üzmekti. Ama sonradan düşündüm ki ülkemizin önemli bir kısmı kıraç (Ormanlık arazı değil) malumunuz en çok kekliğin olduğu bölgeler de buralar.
Özellikle benim bulunduğum yerde sık sık tavşan ile karşılaşılıyor.
Pointerlerimizi genelde kuş avlarıa yönelik yetiştirdiğimiz bir gerçek. Yavruyken kanatla oynatır, tüy topu ile al gel yaptırırız.
İleride tavşanla karşılaşan köpeklerimiz genelde ya tavşanı ağzına almak istmez, ya da ferma durmak yerine genelde kaldırıp kavalamayı adet edinir.
Pointerlerimizi, tavşana fermaya ve aporta yönlendirebilmemiz için ufak tiyoları paylaşalım derim.
Siz ne düşünüyorsunuz ?
fevzi dursun
12.Kasım.2009, 07:33
dostum pointerlere çok yüklenmiyomusun :)
kapadokyali_1981
12.Kasım.2009, 07:46
Ulaş abi pointerin tavşana duranı yok denecek kadar azdır. Çünkü pointer bilindiği üzere kuş köpeğidir ve hem gezme stilinden dolayı hemde genlerinde bulunan kopoy cinsi yüzünden genelde fermalamak yerine kaldırıp kovmayı tercih eder. Bu güne kadar 4 tane pointer besledim biri henüz küçük ama diğer üçüde tavşan avında çok marifetliydiler. Ben köpeklerime yapay tavşan göstermemeye özen gösteriyorum çünkü faydasından çok zararı olabileceği kanısındayım. Ama en önemlisi bence köpeğinizle ava çıktınız ve köpeğiniz daha önce tavşanla karşılaşmadı bi anda önünden bi tavşan kalktı buda peşinden fişekledi attınız tavşan yuvarlandı ve köpeğiniz aldı geldi. Aslında ilk düşünüldüğünde bu bizim gönlümüzü okşasada ben buna kesinlikle karşıyım. Bir iki derken köpek bakıyo demekki bu iş böyle oluyo ben kaldıracam o vuracak diyo. Onun için özellikle kokudayken kalkan tavşanlara ferma verene kadar tüfek atmamaya çalışıyorum. Giden bir iki tavşan olsun hiçde önemli değil ama köpek kaldırmaya bi alışırsa bu huyunu değiştirmeniz belkide seneler alabilir. İz takibine gelince çok sık olmasada köpeğim yavruyken tavşan postuyla eğitim verdiğim olur. Hem tavşanı aport etmesini sağlar hemde yaralı tavşanları kokuyla bulmasına yardımcı olur. Ayrıca hepimizin bildiği üzere pointer hızlı ve açık arazide uzak gezen bi ırktır. Tavşan avında heleki kar varsa bu bize dezavantaj sağlayacaktır. Uzun süre kımıldamadan yatağında yatan bi tavşanın kokusu elbette günün ilerleyen saatlerinde nerdeyse tamamen kaybolacaktır bunun içinde pointerle tavşan avlamak isteyen arkadaşların hem emek hemde çok sabır göstermeleri lazım. Ve en önemlisi bulunduğunuz bölgede tavşan populasyonu şayet azsa bu zaman süreci biraz daha uzun sürebilir. Çünkü köpek bi avı ne kadar çok görürse o ava olan tecrübesi o kadar artar.Saygılar...
dostum pointerlere çok yüklenmiyomusun :)
Abim biz onları gereken ilgi ve değeri veriyorsak, gerekli çalışma ve egzersizler ile yapamayacakları olmamalıdır.
Ulaş abi pointerin tavşana duranı yok denecek kadar azdır. Çünkü pointer bilindiği üzere kuş köpeğidir ve hem gezme stilinden dolayı hemde genlerinde bulunan kopoy cinsi yüzünden genelde fermalamak yerine kaldırıp kovmayı tercih eder. Bu güne kadar 4 tane pointer besledim biri henüz küçük ama diğer üçüde tavşan avında çok marifetliydiler. Ben köpeklerime yapay tavşan göstermemeye özen gösteriyorum çünkü faydasından çok zararı olabileceği kanısındayım. Ama en önemlisi bence köpeğinizle ava çıktınız ve köpeğiniz daha önce tavşanla karşılaşmadı bi anda önünden bi tavşan kalktı buda peşinden fişekledi attınız tavşan yuvarlandı ve köpeğiniz aldı geldi. Aslında ilk düşünüldüğünde bu bizim gönlümüzü okşasada ben buna kesinlikle karşıyım. Bir iki derken köpek bakıyo demekki bu iş böyle oluyo ben kaldıracam o vuracak diyo. Onun için özellikle kokudayken kalkan tavşanlara ferma verene kadar tüfek atmamaya çalışıyorum. Giden bir iki tavşan olsun hiçde önemli değil ama köpek kaldırmaya bi alışırsa bu huyunu değiştirmeniz belkide seneler alabilir. İz takibine gelince çok sık olmasada köpeğim yavruyken tavşan postuyla eğitim verdiğim olur. Hem tavşanı aport etmesini sağlar hemde yaralı tavşanları kokuyla bulmasına yardımcı olur. Ayrıca hepimizin bildiği üzere pointer hızlı ve açık arazide uzak gezen bi ırktır. Tavşan avında heleki kar varsa bu bize dezavantaj sağlayacaktır. Uzun süre kımıldamadan yatağında yatan bi tavşanın kokusu elbette günün ilerleyen saatlerinde nerdeyse tamamen kaybolacaktır bunun içinde pointerle tavşan avlamak isteyen arkadaşların hem emek hemde çok sabır göstermeleri lazım. Ve en önemlisi bulunduğunuz bölgede tavşan populasyonu şayet azsa bu zaman süreci biraz daha uzun sürebilir. Çünkü köpek bi avı ne kadar çok görürse o ava olan tecrübesi o kadar artar.Saygılar...
Ömer kardeşim. Bir köpeğin neye nasıl ferma duracağı genetik olmak ile beraber aynı zamanda eğitim ile geliştirilebilir bir husus diye düşünüyorum.
Köpeklerimiz kuşlara değil, sineklere kelebeklere de ferma dururlar. Kaçabilecek tüm canlılara. Biz onlara tavşan kokusuna ferma durma eğitimi verebiliriz ve de dururlar.
Önemli olan nasıl olacağı.
Yeni eğitmeye çalıştığım köpeğim Şilaya tavşan ayağı ile aport yaptırıyorum. Çok başarılı olarak gerçekleştiriyor.
Aynı tavşan ayağını otlara saklayıp ferma durması için uğraşıyorum. Bunun için olta kullanıyorum. Uzun otlu bir yerde ayağı arayıp yakalamaya yeltendiğinde ayağı kaçırıyorum. Kuş ile aynı sistemi kullanıyorum. En sonunda kokuya fermaya başladı.
Bakalım gerçek av sahasında ne yapacak zamanla göreceğiz.
kapadokyali_1981
12.Kasım.2009, 09:31
Valla Ulaş abi ben hala yapay olarak ayak vs kullanılması taraftarı değilim. Benim babam yıllardır avlanmış çokda güzel köpekleri vardı aport haricinde hiç bişey görmezdi köpek ne öğrenirse avda öğrenirdi bende bunun taraftarıyım. Ama dediğim gibi köpek tavşanla tanıştığında fermalamadan tüfek atmamaya çalışıyorum. Tamam ferma genetik ama nasılki köpek aportu sonradan öğreniyor her kaçanı kovalatın bi deneiyn bakalım bi daha tavşana ferma verecekmi?
Kardeşim seninle aynı fikirdeyim. Köpek avda öğrenir. Ama köpeğin fermada neye, nekadar ve nasıl duracağıda eğitim önemli.
Bunu usta avcıların deneyimlerinden ziyada dünyadaki uygulamalardan görmek mümkün.
Av köpekleri de diğer tüm köpekler de avlanırken dikkat kesildiklerinde fermalıyorlar. Bu fermanın mesafesi fermadaki sabır ve hareketler çok az da olsa geliştirilebilir düşüncesindeyim.
Ben sineğe 4 dk. ferma yapan köpek gördüm.
Mantık şu, yakalayamadına ferma duruyor av köpeği. Uçsun yada kaçsın.
Tavşanla çok sık karşılaşmadığımızdan, kedileri devamlı kovalmamaya alışkın olduklarından ve tavşan kokusuna fermaya koşullandırılmadıklarından tavşana ferma durmuyorlar. Bunlar dikkate alınırsa olmaması için hibir sebep yok.
Tabi bu durum yataktaki tavşan için söz konusu. Sen iyi bilirsin :)
kapadokyali_1981
12.Kasım.2009, 10:17
Abi ben olmaz demedimki zaten :) Ama olması için çok önemli olan bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bide mesela bi tavşan ayağına kokuyla ferma çalıştırıyosunuz bi hafta çalıştırırsınız çok güzeldir sıkıntı yok hafta sonu bi başka tavşan vurup ayağını getirirsiniz bu seferde o kokuya alışana kadar sıkıntı çekerisiniz. Bence o konuda dikkat edilmesi gereken kokuya duran hayvanın ayağı kesinlikle görmesini engellemelisiniz. Çünkü kokuyla varıp ayağı görüp durmaya alışırsa tavşanıda görmek için arayabilir. Ama kim ingiliz tavşan avını iyi yapmaz derse buyursun gelsin köpeğinide getirsin deneyelim :)
fermalı ırklarda tavşan eğitimini bende araştırıp sormuştum,bu sene bizim keratanın fermasında tavşan vurmak nasip oldu,
avcı abilerimden öğrendiğime göre tavşanın sidiği çok pis kokar diyorlar ve yatağında mutlaka işermiş,pislermiş.Eğerki köpeğin burnuna tavşan sidiği damlatılırsa,vurduğun tavşanın sidiği koklatılırsa yatakta fermalamaya alışır diyorlar..
bende uygulamaya çalışıyorum ama gerçekten tavşanın kokusu zor,bıldırcında benim köpek ii iş çıkardı,ilk keklik sezonu olmasına rahmen fermasında 20 nin üzerinde keklik vuruldu ama tavşana gel gelelim hayvan soyaktada,yataktada zorlanıyor..kokusu zor hayvanın herhalde..
mustafa uyarlar
12.Kasım.2009, 11:56
Ulas abi simdi bende burada bir kac bildigimi paylasayim dogru veya yanlis. Aslinda ben olta ile yaptirilan fermaya karsiyim. Kopek oncelikle iyi aportu ogrenmeli ve buda her avin tuyu veya postuyla yapilabilir.Egerki kopegimiz fermayi ogrendiyse ve anotomisinde fema verme ozelligi varsa bunu yapacaktir ama nasil yapacaktir.Bunu yazalim egerki kopeginize aportu ve fermayi ogretmis olabilirsiniz ama kopeginize belli bir egitim surecinden sonra burnunu kullanamayi ogretmeliyiz buda ne icin gerekli kokuyu iyi takip etmeyi ve ruzgai iyi kullanan r kopek avi erken tesbit eder ve buna gore hareket edip sana uygun en guzel vurma pozisyonunu verir. bunun adinada bizim orda avi pistirma denir egerki bir kopek avinin kokusunu bilmez ve karsilastigi bir kokuyla aniden avi bulursa av onunden hareket eder ve buda bir ise yaramaz.Simdi burnunu kulanmayi ben nasil ogrettim kopegime oncelikle aportunu yaptirdigim bir kanadi diyelim izini surmesini istedigim yerde otlarin icinde sadece kanadin otlara temas edecegi sekilde surterek kendim bir arama cizelgesi ciziyorum tabiki ayni yerden kokuyu geri dondermemek uzere boylelille 15-20 mt bir alani icinde bir kanat kokusu oluyor en son bolgede kanadi birakiyorum otun icine.Kopegimi o bolge yakinina getiriyorum ve ufak bir isaret olarak getir diyerek o bolgeyi isaret ediyorum kopeginiz daha onceden kanadin kokusunu aliyor ve surtugunuz yerlerde arama yapmaya basliyor hic yardim yok karisma yok kopege birakip yerinizde bekliyorsunuz taki o kokuyu bulup size getirene kadar boylelikle hem kokuya iz surmeyi ogretiyorsunuz hemde kanadi kirik veya yarali kacan hayvanin izini surmeyi ogretiyorsunuz. Bana gorede fermayi usta olan kopek verir.egitim bir antreman av ise gercek bir mactir ne kadar mac edersen o kadar ustalasirsin.
Ben diger bir konuya deyinmek istiyorum affiniza siginarak bazen video izliyorum genellikle gen ozelligi olarak pointerlerin verdigi ferma videolarini bir bildircina ferma veriyor otlugun icinde ve bildricin onunde kayiyor pointerde arkasindan fermaya devap ederek ilerliyor simdi benim gorusum onun oyle arkasindan ilerliyerek ferma verecegine. kusun onunu kesipte ferma verse vede sizinle kendisi arasinda kusu biraksa daha uygun olmazmi
saygilar
kapadokyali_1981
12.Kasım.2009, 12:22
En güzeli yavru zamanlı olacak 5 aylıkken sokacan meraya bıldırcında seni tanıtacak nerde nasıl gezmesi gerektiğini belleyecek kekliğede hazır olacak. Ama zamansız olan yavrulara bu eğitimler abartılmadan verilebilir.
Konu güncelleştirilmeli düşüncesindeyim. Tavşana ferma yapan bir köpeğiniz olsa iyi olmaz mı?
ADEM AYVAZ.
30.Kasım.2009, 18:53
köpek iii bi kanda pointerse pasar fermayı zaten o bol tavşanın içinde aport yaptıracaksan tavşanın postuyla at getir yaptırman lazım herşey kanda biter ama egitim şart:) köpek pointer olsun av yapmasın :):)
İbrahim ÖZEL
01.Aralık.2009, 19:01
Ulaş bendeki gaziantepten gelen rüzgar isimli pointer tavşana mükemmel ferma veriyor ve bu pazar vurduğum tavşanıda alıp geldi. Bende bunu merak ettim. Yetiştirilmesi sürekli tavşan ve keklik avı yaptırılan usta bir kurtzaarın yanında yetişmiş. Yani kendi cinsi olmasada bir kurtzaardan göre göre öğrendiğini söylediler. Yani ben çok şanslıyım. Ama bu avı yapan başka bir köpeğin yanında görmeside tavşana ferma vermesini veya ördeği sudan alıp gelmesini sağlayabiliyor demekki.
Ulaş bendeki gaziantepten gelen rüzgar isimli pointer tavşana mükemmel ferma veriyor ve bu pazar vurduğum tavşanıda alıp geldi. Bende bunu merak ettim. Yetiştirilmesi sürekli tavşan ve keklik avı yaptırılan usta bir kurtzaarın yanında yetişmiş. Yani kendi cinsi olmasada bir kurtzaardan göre göre öğrendiğini söylediler. Yani ben çok şanslıyım. Ama bu avı yapan başka bir köpeğin yanında görmeside tavşana ferma vermesini veya ördeği sudan alıp gelmesini sağlayabiliyor demekki.
Evet o köpek büyük bir şans.
Benim Şeker de aynı özelliklerde, tavşana ferma veriyor. Kamışlar arasına pısan su kuşlarına da. Geçen hafta su aportunu da çok başarılı şekilde gerçekleştirdi.
Benim yaşadığım yerde tavşan yatakta pısıyor. Köpek sağlam kokulu ise özellikle karlı havalarda çok güzel fermalarını görmek mümkün.
yucelmert
04.Aralık.2009, 21:02
tavşan için koku takibi eğitimi verilebilir ama, illaki ferma için bence hiç uğraşmam, uğraşmıyorumda...
önemli olan kuş, dağda zaten zirveden gidip etekten döndüğün sürece tavşan senin nasibin olur, pointer aport etsin yeterli... ayrıca köpek zamanla kokuda kuşu bırakıp tavşanı tercih ediyor, benim için öncelik keklik.
her av için köpek arıyorsanız drahthaar besleyeceksiniz o zaman.
kar düştümü dağlara pointerler çok çıplak kalıyor, ister istemez performansı çok düşüyor, garipler titremekten av yapamıyorlar.
ulaş kızacak şimdi; "ben ne sordum sen ne diyon diye" http://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/YahooIM/78.gif
Tavşana ferma yapan bir köpeğiniz olsa iyi olmaz mı?
bence gerek yok, aport yeterli.
Mehmet Ardilli
05.Aralık.2009, 13:07
Pointer tavşana ferma verir vermesinede, tavşan pointeri beklermi mesele biraz burda gizli bence. Bundan 30 sene önce babamın pointeri vardı, Funda isimli düz sarı bir pointerdi ozaman Balıkkesirde oturuyorduk. Ben tavşan patilerinle köpeğin aport yapmasını çok sevdiğimden oynardım onunla. Birgün rahmetli bunu görünce başladı anlatmaya; oğlum tavşan yediği yere pisler, yattığı yere işer. Eğer Funda tavşanın sidik kokusunu öğrenirse, merada keklik kokusundan çok tavşan kokusu vardır başlar tavşan kokularınla uğraşmaya, fakat tavşan izinide kopay gibi çözemeyince kekliğide es geçmiş olur, yani keklik ikinci planda kalır. Ben çok şaşırmıştım, fakat yıllarca kopay avcılığı yapmıştı babam iyi bilirdi tavşan avını ve kendince bir pointerin tavşanla ilgilenmesi onu asıl hedefi olan keklikten uzaklıştırmaktı.
Yıllar sonra ben yetiştirdiğim köpeklerde köpeğin avda seçiciliğini fark ettim, eğer koku birden fazla ise köpeklerim büyük avı tercih ediyorlardı. Bu gün yine aynı fikirdeyim, ancak tavşan hava şartına ve mevsime göre farklı yataklar seçer bizim bölgelerde yinede çoğu zaman kesişir yolları keklikle. Budurumda benim gibi düşünen avcılar tavşanı kekliğe tercih ediyorlarsa bence mesele yok, sidik kokusuna yani patiye devam. Fakat koku hücreleri ve kokunun hafızadaki yeri açısından bir pointerin tavşanın yaylım kokusundan takip edip onu yatağında fermalaması kopayla asla kıyaslanamaz buda bu işin gerçeği. Hepinize selamlar.
tavşan için koku takibi eğitimi verilebilir ama, illaki ferma için bence hiç uğraşmam, uğraşmıyorumda...
önemli olan kuş, dağda zaten zirveden gidip etekten döndüğün sürece tavşan senin nasibin olur, pointer aport etsin yeterli... ayrıca köpek zamanla kokuda kuşu bırakıp tavşanı tercih ediyor, benim için öncelik keklik.
her av için köpek arıyorsanız drahthaar besleyeceksiniz o zaman.
kar düştümü dağlara pointerler çok çıplak kalıyor, ister istemez performansı çok düşüyor, garipler titremekten av yapamıyorlar.
ulaş kızacak şimdi; "ben ne sordum sen ne diyon diye" http://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/YahooIM/78.gif
Tavşana ferma yapan bir köpeğiniz olsa iyi olmaz mı?
bence gerek yok, aport yeterli.
Yok kardeş niye kızayım. :) Sayende aklıma güzel bir ticari fikir geldi ama şimdi yazarsam bağzı tv kanalları fikri kaparlar telif falanda vermezler.
Neyse yine de yazayım.
Soğuk kış günleri için Pointerleriniz için Su geçirmez GORO::::: Palto :) Üstelik ....tv güvencesi ile. İsterseniz kredi kartına .... taksitle.
Sen bak yarın bunu izlemekten bıkarsınız. :)))
yucelmert
05.Aralık.2009, 18:52
onada çare var arkadaşım,
5-6 yaş çocuk polarının eteklerine lastik geçirtilerek pointere elbise giydirilebilir. dur sen ben bi örnek vereyim...
av dönüşü DAF ıslaktı balkonda üşümesin diye yapmıştım.
reklamlar.
flash flash flash....
POİNTERİNİZİN DOSTU DAF POLARLARI, AV ARKADAŞINIZIN SICAK DOSTU.....
http://img215.imageshack.us/img215/2830/img0915a.jpg
[URL=http://img708.imageshack.us/i/img0916a.jpg/]http://img708.imageshack.us/img708/4169/img0916a.jpg
BAKINIZ KIZIM POLARINI PAYLAŞMAKTAN NE KADAR MEMNUN...... http://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/YahooIM/24.gif
[URL=http://img697.imageshack.us/i/img0917a.jpg/]http://img697.imageshack.us/img697/9594/img0917a.jpg (http://img215.imageshack.us/i/img0915a.jpg/)
41 kere maaşallah güzel kızına. Valla bende kız çocuk hastalığı var benim için yanakarından öpüver. Allah nazrlardan saklasın.
yucelmert
06.Aralık.2009, 17:57
teşekkür kardeşim cümlemizin evlatlarını bağışlasın Allahım.
bakk gördünmü nasıl üşüyomuş pointer.. :)
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.