PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Arkadaşını Söyle Sana....

19.Kasım.2009, 16:42
Avcıyı avcı, avı av yapan nedir? diye sorsalar bana vereceğim ilk cevap şudur.

ARKADAŞI.

" ARKADAŞINI SÖYLE SANA KİM OLDUĞUNU SÖYLEYEYİM "

Bu konuyu aramızda hep konuşuruzda şöyle bir kamuoyu yoklaması yapalım.

Kimle ava gisdilir? Kimle ava gidilmez ?

Bir iki tanesini ben yazayım.

Bana göre

Eline, diline, beline sahip olamayan adamla ava gidilmez.

Sizce ????

kapadokyali_1981
19.Kasım.2009, 20:02
1-Hırsızla
2-Ayyaşla
3-Namussuzla
4-Sözünde durmayanla

Ne arkadaş olurum nede ava giderim!!!!!!

Sebahattin AVCI
19.Kasım.2009, 21:29
güzel bir konu Ulaş ustam ne yazayım bilemiyorum ben kısa ve öz olarak

yalancılık varsa kim olursa olsun hayatta ne köy nede kasaba olur ne eş nede dost olur yalancılık varsa zaten diğer bir çok şeyde zaten vardır

şaşıyla yatan şaşı kalkarmış

19.Kasım.2009, 21:39
Sebahattin kardeşim.

Ben avcılığın toplulukla yapılması gereken bir kültürel ve sosyal aktivite olduğu kanısındayım. Dağlarda tek başına av yapmaya mahkum birisinin hayatını gözden geçirmesi gerekir.

Tüfeği nasıl tutacağını, emniyet kurallarını öğrenememiş kişi veya kişilerle ava çıkılmaz.

Avda köpeğini döven, köpeğine sövenle ben şahsen ava çıkmam.

tanju unen
20.Kasım.2009, 06:38
Sevgili Ulaş .

Tek bir cümle ile av arkadaşı ADAM GİBİ ADAMLA ava giderim .

Recep DÖNMEZ
20.Kasım.2009, 07:13
Ulaş Kardeşim! gerçektende güzel ve anlamlı bir
konuya değinmişsiniz....
Malum hepimiz kendi çapımızda avcıyız,hepimizin bir avcılık geçmişi,
bir avcılık gurubu,arkadaşları var...Ama burada çok ama çok önemli
olan birlikte ava çıktığınız,o güzel ortamları birlikte yaşadığınız yada
yaşayacağınız insanların ahlaki durumu,avcılık bilgisi ve tecrübesi,
emniyet kurallarına riayeti,ciddiyeti,menfaatçiliği,cimriliği vb.daha birçok
sıralayebileceğimiz konulardaki durumu bence çok önemli....
Başta benim av arkadaşım ahlaklı olacak,hem insanlık ahlakı hemde
avcılık ahlakı iyi olacak.Bundan neyi kasteddiğimi herkes anlıyordur sanırım.
Sonra benim av arkadaşım avcılık konusunda emniyet kurallarına riayet edecek,
ava gidiş yolculuğundan tutunda,av sırasında,molalarda,geri dönüşte,kısacası
her an emniyet kurallarına uyacak,"silahla şaka yapmayacak,yapanları uyaracak,
olayı basite alıp "aman birşey olmaz" diye aklının ucundan bile geçirmeyecek...
Yine benim av arkadaşım avda ciddi olacak,sulu şakalar,çok yapılan av kalkmış,geliyormuş
gibi bağırmalar,hareketler yapmayacak.
Av arkadaşım merfaatçi olmayacak,herşeyi kendi çıkarları doğrultusunda düşünüp
ona göre hareket etmeyecek,av sahasında,yolculuk sırasında kendine düşen görev
neyse onu yerine getirecek,eringen,üşengen olmayacak....
Birlikte ava gittiğim kişi cimri yani parayı çok seven biri olmayacak,benzin,mazot,yiyecek,içecek,
çay,kahve vb.gibi ortak kullanılan şeylerde ufak tefek hesaplar yapmayacak...
En önemli konulardan biride av arkadaşım av sırasında vurulan avlarda sen vurdun,ben vurdum
olayına girmeyecek ve yine sen şu kadar vurdun ben bu kadar vurdum hesabı yapmayacak(Ufak
takılmalar hariç)Hepimiz bilirizki av sırasında öyle anlar olurki iki kişi aynı anda tetik keser,çoğu
zaman bu belli olur ama olsun yada olmasın eğer iki kişi aynı anda ava atış yapmışsa bu ortadadır,
bunun sen vurdunu ben vurdumu olmaz,aklı başında her iki avcıda bu durumlarda vurulan avı
"bunu sen vurdun kardeş" diye diğer avcıya ikram eder.....
Avlandığım kişi limitlere,avcılık usul ve kurallarına uyacak,"yeter" demesini bilecek ve asla ama
asla"YASAK AVLANMA YOLLARINA" başvurmayacak.....
Avlandığınız kişi yada kişiler av bitimi ayrılırken vurulan avları paylaşmayı bilecek,gönlünün ucunda bile
en ufak bir his kalmadan avı paylaşabilecek,Ben çok kişiler bilirimki kendisi vurduğu avları hiç
paylaşmak istemez ,ama başkasının vurduğu avlarda hep gözü kalır.....
Kısacası arkadaşlar bu iş çok basit görünsede aslında birlikte ava çıktığımız kişilerin öncelikle
kendine,sonra bizlere ve sonra çevresindekilere,doğaya,av hayvanlarına zararı dokunmayacak,
ahlaklı,uysal,eli açık,paylaşmayı bilen,emniyet kurallarına uyan,kuralına göre avlanan,"Yeter" demesini
bilen eline,diline ve beline sahip olabilen kişiler olmalarına dikkat etmeliyiz...
İlk defa ava gideceğimiz kişilerde bu özellikleri önceden kestirmemiz mümkün olmayabilir ama
avın ilk anlarından itibaren olay yavaş yavaş şekillenmeye başlar ve ilk av sonunda bu iş belli
olur,bizlerde o kişi hakkında bir karara varırız zaten....
son olarak herkese birlikte av yaptığı kişilerin en az kendisi kadar bu kurallara uyan kişilerle av
yapmalarının nasip olması dileklerimle.....
Saygılar...

çetin ekren
20.Kasım.2009, 09:22
Yıllardan beri avlanırım fakat bahsettiğiniz gibi bir av gurubu kurmak oldukça zor...
bakın size ne anlatayım...
15 yılı aşkındır kendime ait arabamla ava giderim....ve gideriz...
10 yıldır resmen sırtımda gezdirdiğim biri bundan 2 yıl önce bir araba aldı...ve onun arabasıyla yanlız birkez ava gittik...
ertesi hafta ailesinin ava çıkmasına karşı olduğunu maddi sıkıntılardan dolayı ava ayıracak bütçesinin olmadığını iddaa ederek guruptan koptu...
sizce şimdi benmi eşeğim yoksa bu düşünceyle milleti kandırdığını sanan o arkadaşmı...?
bu örnekleri çoğaltabilirim...diğer bir arkadaşımızın panelvan lüx bir minübüsü var...ben onu düşündüğüm için onun aracına yazıktır benim arabam bu işe uygun diyerek (bendeki araç lada niva 4x4) onun arabasını bırakıp kendi arabamla giderdik...birgün yaralı bir domuz bunu sürdü ve buda arka tampondan arabanın tavanına çıktı yemin ederim ben direksiyondaydım ve resmen tavan kafama çöktü....
ben olur böyle şeyler diyerek sesimi bile çıkarmadım...yine arabanın tamir masrafını ben karşıladım....şerefim hakkı için yalan varsa...
ve bu arkadaş gün geldi 10 km.lik yakın bir avlağa arabasını sürmek zorunda kaldı benim arabada o gün babama lazımdı...mecbur kaldık...biz hazırlanırken,düşünün daha dükkandan çıktığımız yok üstümüzde tek bir leke dahi yok...arabaya gittiğimizde aracın tavan hariç her tarafını gazete kağıtlarıyla kaplamıştı..bizde arabada hazırlanıyor diye düşünüyorduk meğemse o bize çocuk muamaelesi yapıp resmen altımıza bezliyormuş... http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gif
hayatımda ilk kez o kadar sinirlenmiştim ve ilkkez bir arkadaşıma bu kadar ağır cümleler kurarak onunla bir daha görüşmek istemediğimi beni hem av arkadaşlığından hemde normal arkadaşlığından silmesini isteyerek orada onlan tüm bağlarımı kopardım...ve 5 yıldır görüşmüyürum...
diğer bir mesele örneğin ördek avında adamlar atacağı fişeğin dahi hesabını yaparak ellerinden geldiği kadar az fişek atıyorlar...nasılsa bu adamlar vurur banada 1-2 bişey düşer hesabını yapıyorlar....bu karşındakini aptal yerine koymaktan başka bişey değil bence...atıpta vuramasa anlıyacağım ama gözünle görüyorsunki adam vurulacak pozisyonlara tüfek çevirmiyor...daha hesaplı avlar bekliyor...bu seferde av sonunda vurduklarına baktığında eli boş döndüğünde ve sende avını paylaştığında işte o zaman kendini aptal hissediyorsun...
sen kendi limitinde avlanmışsın karşısındakinide öyle düşünüyorsun fakat bu seferde kendi limitini birde 2 ye böldünmü çıldırmamak elde değil...daha niye ava geldin deyip duruyorsun tabiki bunu milletin içinde dile getiremiyorsun..

yani Ulaş gardaşım ava çıktığın adam recep abininde dediği gibi en başta ufak hesap adamı olmayacak....kendini çok uyanık karşısındakini aptal görmeyecek...karşısındakinin susmaktaki amacının avcılık kurallarından geldiğini bilecek...
avda kıskanç olmayacak....ondan önce ben vurayım hesabını yapmayacak ki buda bana göre küçük hesaplar fakat çok can sıkan hesaplar...
bir yakıt ve yiyecek parasıyla bu işlerin bitmediğini bilen o ava gittiği arkadaşının aracının bir o kadar daha masraf yaptığını bilen kişi ve kişiler olacak...herne kadar bu masraflar beklenmesede....araç sahibi tarafından...
dağda sana veya diğerine herne olursa olsun başına ne gelirse gelsin seve seve canını ortaya koyan kişi ve kişiler olacak...
yalan ve hile olmayacak...
evrakları tam olacak...
gözü aç olmayacak...
daha çok şey varda hepsini ben yazmayayım birazda arkadaşlara kalsın....
Ulaş gerçekten güzel bir konu olmuş...teşekkürler dostum....

Yıldıray İNCE
20.Kasım.2009, 09:39
1-Hırsızla
2-Ayyaşla
3-Namussuzla
4-Sözünde durmayanla
5-Dostluğa değer vermeyenle
Ne arkadaş olurum nede ava giderim!!!!!!

Osman KARATEPE
20.Kasım.2009, 10:55
Çetin abi gerçek bi avcının kalbindekileri yazmışsın bize bişey kalmamış.Bir arkadaşım köyüne ava davet etti komşumla beraber 3 kişi giitik gitmez olaydık adamlar sanki hiç meyve görmemişler her ağaca saldırdılar çok utandım ve bir daha davet edildiğim bir yere kimseyi götürmeyeceğime söz verdim.Benim bulunduğum yerde avcı yok bir iki kişi hariç av grubum yok malesef genelde civar köylerdeki arkadaşlarımın yanına tek gidiyorum kimseyi götüremiyorsunki ....

ADAPAZARLI AVCI
20.Kasım.2009, 11:10
3 kuruşun hesabını yapanla benım önümdeki kuşa izinsiz fişek atanla.

vurduğu avı tencereye koymayıpta saklayanla avda fesatlık cıkaranla başka avcının arkasından dedi kodu cıkaranla

avcılık olmaz.

20.Kasım.2009, 16:12
Tüm yazılanlar ibretlik. Ellerinize sağlık.

Şunu anlıyorum ki dertler aynı.

Ben özellikle avda avını vurduktan sonra sen vurma diye elinden geleni yapan, avdan kopan, avı arkadaşlıktan üstün kılan adam ile 1 defa ava giderim.

Şu an beraberce ava gittiğim bu işin gerçek ustası abilerim var.

Her av günü yeni yeni bir çok şey öğrendiğim bu kişiler 30 yıldır beraber avlanıyorlar.

Okadar birbirlerine alışmışlar bu işin gereği, kuralı olan davranışları okadar iyi sergiliyorlar ki ben avcılığın olmazsa olmazlarını onlardan öğreniyorum.

Amaç etçilik değil ortamı paylaşmak ve bu işin kültürel ve sosyal güzelliklerini paylaşmak ise vurulan av avın süsü olabilir.

21.Kasım.2009, 10:12
ava güvendiğin insanla gidilir.

erol kahraman
21.Kasım.2009, 13:10
ben ava sevdiğim insanla giderim ava gitmek için rastgele adamla ava gitmem bu bir

sarhoş ayyaş
iki yüzlü
münafık
küfür baz
yalancı
menfaatci ile ne ava giderim nede arkadaş olurum

Abdullah ATASOY
21.Kasım.2009, 20:14
ava herşeyini paylaşmayı bilenle gideceksin ben biraz şanslıyım çünkü biri kardeşim biri kayınço gerçi bazen kardeşlerdede yamuk çıkabiliyo ama bizim ekip iyi yamuklar dışarda kapı aralığı bekliyo ama fırsat yok
birde asla ne olursa olsun seni dağda bırakmayacağına inandığın kişilerle