PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : EDİTTTT...

tanju unen
22.Kasım.2009, 17:59
EDİTTT....

Mustafa ÇİL
22.Kasım.2009, 18:29
selamlar tanju bey

ilk önce böyle bir soru ile ilk defa karşılaşmadığımı hatırlatmak isderim..
Ama sağlık olsun yıllar önce farklı stelerde nasıl cevapladı isem burada da memnuniyetle cvaplarım...

Daha önce verdiğim cevaplar a istinaden KOPYALA YAPIŞTIR
yönteminden ziyade günümüz şartlarını baza alarak cevaplamak isderim...

bende bu işlere yani köpek üretmek ve eğitmek işine baya bir yıllarımı verdim...hasbel kader bu camiada beni sevende oldu mutlaka sevmeyende..
sorunuza gelince

Beni mustafa çil olarak kime sorsanız ,,özellikle pointerci gurubuna
mutlaka %90 çok avcı dostum tanıyacaktır....
Buna mukabil,,,ben avcılk yaptığım sürece kimseler benim hangi ırkla avlandığıma karışmaz karışamaz...
Bu camiaya adımı pointerlerimle duyurdum ( ama herşeyden önce AVCIYIM )

UZUN KOKULU HER NE IRK OLURSA AVLANIRIM..LAKİN KÖPEK SATACAĞIM YADA VERECEĞİM DOSTLARA MERASININ DURUMUNU SORMAYI İHMAL ETMEM.
İLLEDE POİNTER DİYENLERE ISRARLA MERASININ ( SIK ÇALILIK MI,AÇIK BİR ARZİ Mİ,) DURUMUNU SORARIM...

SONRA İLLA POİNTER SÖYLEMİNE KATILIRIM YADA KATILMAM..
NEDEN ( BEN BİR AVCIYIM )
HANGİ IRK KÖPEĞİN ,NASIL MERADA AVLANACAĞINI BİLMELİYİM.VE ONA GÖRE köpek isdeyen dostuma yön vermeliyim...
Defalarca dile getirmişimdir......

Sadece doğuruyor diyerek her dişiden yavru alınmaz,secere belgesi olan her erkekden döl alınmaz.
Çok karşı çıkanlar olmuştur,ama üreten adam ne ürettiğini bilmeli, çıkacak yavrunun av geni itibari ile, türkiye şartlarında avlanacakmı ? avlanmayacakmı ? bir karar verebilme yetisine sahip olmalıdır.

UZATMAYA GEREK YOK TANJU BEY OKUMAK İSDEYENLERİDE SIKMAMAK ADINA...
ÇİFTLİK SAHİBİ OLMAK 6 KAFES YAPMAKLA OLUYOR İSE ÇİFTLİK SAHİBİYİM...( AVLANAN NE ÜRETTİĞİNİ VEYA ÜRETMEYE ÇALIŞTIĞINI BİLEN BİRİYİM SEBEB ,,,,,AVCIYIM )

ÇİFTLİKDEN YADA AVCIDANMI DEMEYELİMDE BİZ BUNUN ADINA

AVLANAN VE AVCILIĞI MİNİ MUM NOKTASINDAN,MAKSİMUM NOKTASINA KADAR BİLEN BRİNDEN KÖPEK ALINIR.

3 DİŞİM BİRDE ERKEĞİM VAR YAVRULARI İLE AVLANANLAR MEMNUN ,,
BENDE DAMIZLIK DEDİĞİM AVLANDIĞIM KÖPEKLERİMDEN MEMNUNUM

DİĞER ÇİFTLİKÇİLER BENİ BAĞLAMAZLAR SEVGİLİ TANJU BEY..
KÖPEK ALACAK AVCI DOSTUM,,,,KİMDEN KÖPEK ALDIĞINI BİLMELİ

AVCIDANMI ?? ÇİFTLİKDENMİ ??

BEN AVCIDAN ALIRIM VESSELAM

( LÜTFEN BANA ÇİFTLİK SAHİBİ DEMEYİNİZ.)

TESÇİL SADECE BİR MARKADIR( AMACI BENİM YAVRULARIM İLE AVLANAN DOSTLARIMIN KOYMAMI İSTEDİKLERİ BİR MÜHÜRDÜR)

İNŞALLAH SORUNUZA UZUN AMA BİRAZ SIKICIDA OLSA CEVAP VEREBİLMİŞİMDİR.
SAYGILARIMLA

Mustafa ÇİL
22.Kasım.2009, 18:32
çok köpek olunca bu işlerin hakından da sapından gelinmiyo olduğunu malesef anladım...
yavrusunu alacaksan bir köpeğin,,,,ANNE BABA İLE
AVLANACAKSIN,,,AVINI GÖSDECEKSİN

İKNA EDECEK OLAN, SEN DEĞİL, KÖPEĞİN AVI OLACAKTIR HİÇ ŞÜPHESİZ.

tanju unen
22.Kasım.2009, 18:48
.

İbrahim ÖZEL
22.Kasım.2009, 19:02
Tanju abi. Belki seni ilgilendirmez diyeceksin yada sen ne anlarsın diyeceksin Ama çalıştığım mekanda yüzlerce köpek eğitim alıyor. Köpek asla ve asla dövülmez. Ben dövdüm işe yaradı diyenlerede şahsen karşıyım. Köpek az ceza ve çok bol ödülle yetiştirilir. Bizde yetiştirilen köpekler yapması gereken görevi hep bu yöntemle yetiştirilerek görevlerine hazırlanmıştır. Sorunuzu mustafa hoca yanıtlarken ince bir olayı çok güzel belirtmiş. Bence bunu göz kulak ardı etmeyiniz. Damızlık köpeği 3 adet ve av yapan av kanı olan köpeklerden oluşmakta. Çifliklerde ise genelde av kanından önce tipine önem verilerek yavrunun anne babası olan damızlıklar ava çok nadir götürülmekte ve geneldede avı çok iyi olmayan ama tipi mükemmel olan köpeklerden oluşmaktadır. Bu bütün çiftliklerde olmasada genelde tipi güzel olan köpekler av yapsın yapmasın damızlığa alınmaktadır. Mustafa hoca farkındaysanız çiftlik sahibi olduğunu kabul etmemekle birlikte anne babayı merada görüp köpek almanızı önermektedir.

erol kahraman
22.Kasım.2009, 19:04
valla bende şunu ekleyim bu yazının altına şimdi avcı adam köpekle avlanmış ama ırkının ne olduğunu bilmeyen avcılar var adam pointere setter diyor ama 30 yıllık avcı diyeceğim her avcı köpekten iyi anlar safkan besler her avcıdan alınan yavru av yapar diye de bi şey yok benim burda diyeceğim koku diyen ne ile avlandığını bilen avlandığı ırkın özelliklerini iyi bilen hem avcı hemde yetiştiriciden alınmalı derim

gelişi güzel köpek alacak olursan pet shoplarda yavru satıyo secereli satın almak isteyn şahıslarada dedikleride şu imiş çifliklerden yavrunun az ve çok çıkışına göre fiyat değişiyo diyollar varmı böle bi olay yavrunun babası av yapıyomu anası av yapıyomu belli değil doğurt doğurt sat
BİR DÖLÜM BOSTAN YAN GEL OLUM OSMAN

köpek avlanmayı iyi bilen 1 tek keklik için binlerce kilometre yol yapan avcı ve yetiştiriciden alınır derim''''

Mustafa ÇİL
22.Kasım.2009, 19:14
TANJU BEY

ÇOCUĞUNUZUN KULAĞINI NEDEN ÇEKERSİNİZ ?
YADA ÖĞRETMEN BİR ÖĞRENCİSİNİN KULAĞINI NEDEN ÇEKER ?

KULAK ÇEKİLİR AMA ,,,TEKME ATILMAZ,BEN BAZEN BU YANLIŞIBENDE YAPIYORUM,AMA BİN PİŞMAN DA OLMUYO DEĞİLİM DOĞRUSU.
KÖPEKLERİME ÇOK İYİ BAKTIĞIM HALDE ŞU GÜNLERDE ÇOK ZAYIFLAR...NEDEN ?
BEN BİR AVCIYIM
LAYIKI İLE YAPMAYA ÇALIŞIRIM...
KÖPEK EĞİTİRİM,LAYIKI İLE EĞİTİRİM

OLMADIĞI SÜRECE BENİM KAPIMDA KALMAYA MECBURDUR O KÖPEK...
SERT DAVRANIRIM,BAZEN KULAKLARINDAN YUKARIDA KALDIRIRIM

SERT KOMUTLAR VERİRİM,AMA SEVMESİNİDE HERKESDEN İYİ BİLİRİM..

EĞİTMEN EDASI İLE KÖPEĞE NE DAYAK ATILIR NEDE TEKME ATILIR.

HA ÇOK BÜYÜK BİR SUÇ İŞLEMİŞTİR....
ÇOK BÜYÜK SUÇ İŞLEYEN KÖPEĞİNDE BENİM KAPIMDA ZATEN İŞİ OLMAZ OLAMAZ.

CANİLİKDİR DEMEYELİMDE,,CAHİLLİKDİR DİYELİM SÖZÜ BİTİRELİM

SAYGILARIMLA

TESÇİL

kapadokyali_1981
22.Kasım.2009, 19:25
Vallahi çok güzel yorumlar harika paylaşımlar çıkmış ortaya hem böyle bi konuya değinen Tanju abiye hemde kendini bu kadar güzel ifade edebilen Mustafa abiye sitemiz adına teşekkür ederim. Aslında memlekete o kadar çok köpek girmişki dışardan kiminin şekli bozuk olmuş avı güzel kimininde avı bozuk şekli mükemmel. Bence avcı önce köpeğinden av ister benim içinde köpeğin şekli değil meraya olan uyumu ve kokusu önemlidir. Köpek avcıdanmı üreticidenmi diye bana bi soru yöneltilse benim cevabım avcı olan bi üreticiden olurdu. Örneğin bu jandarma için yetiştirilen kurzhharlardan bi arkadaşımız çıkardı ve yavru aldı ana av yapmıyo baba av yapmıyo dede av yapmamış on babası av yapmamış neymiş köpeğin içinde varsa yaparmış??? Ee madem öyle bu penguenler o adaya uçarak gelmişler şimdi kanatları yok ve yavrularıda öyle doğuyor????? Demekki bu tip özellikler anadan babadan yavruya gen yoluyla geçiyor. Onun için yavru seçerken ana ve babasının av yapıyo olması bence en çok dikkat edilecek konudur. Sadece üretici olan birininde bunu anlaması için heralde köpeklerini başkalarına emanet etmesi gerekir.Dayak olayına gelince: bizde bi atasözü vardır koyunu güden kurdu görür. Yavruyu yetiştiriyosan bazan (aşırıya kaçmamak şartıyla) fiske vurmak gerekebiliyo. Ben bunu genelde ensesinden tutup sallayarak yapıyorum ama öyle eline alıp burnu kanayana kadar köpeğini döven bi avcıyıda kesinlikle tasvip etmiyorum.

İbrahim ÖZEL
22.Kasım.2009, 19:37
Ömer sana çok fazla katılmıyorum. Evet av kanı bencede çok ama çok önemli. Ama anne babanın av köpeği cinsinden saf kan olupta av yapmamış olması av yapmayacak anlamına gelmez. Av yapanların enikleride anne babaları gibi av yapacak diyede bişey yok. Bunu bence ''ÇOĞUNLUKLA'' kelimesini kullanarak söylemelisin. Haricinde sana 1-2 telefon numarası vereyim yada adres bizden alınan köpeklerin nasıl av yaptıklarını dinle yada gözlerinle gör. Şuda bir gerçek ben kendi okulumdan kurtzaar alıp ava yetiştirmeye çalışırmıyım. ''ASLA'' almam. Av yapan anne babadan almak daha mantıklı. Ama bu eniklerden alıp harikalar yaratan köpeklerde yok değil. Sonucunda o köpeklerde koku üzerine eğitiliyorlar. Av kokusu yada iz takip yada narkotik yada bomba hepsinin konusunun özünde koku üzerine yetiştirildiklerini unutmamak lazım. Av hayvanları için yetiştirmek dahada zor ama olmuyo diye bişey asla ve asla yok.

Mustafa ÇİL
22.Kasım.2009, 19:42
valla çok iyi bir konu oldu bu dostlar...
başka başka stelerde aynı şey çok kez bana soruldu....
tecrübelerimle cevap vermeye çalıştım.

buradaki ortam,kimsenin kimseyi kırmayışı
her dostumun tecrü,beleri ile konuşması
MÜKEMMELSİNİZ DOSTLAR..
DİĞER STELERDE BU TÜR KONULAR YÜZÜNDEN ASKIYA ALINAN ÜYELİKLER OLDU BUNUDA EKLEYEYİM

İbrahim ÖZEL
22.Kasım.2009, 19:46
Mustafa hoca bu sitedeki güzellik zaten bu; Kırmak yok dertleşmek yardımlaşmak fikirlerden tecrübelerden yararlanmak. Bu sitedeki yönetici ve görevli arkadaşların her konuya önem verip eğilmeleri çok güzel siz ve sizin gibi sitedeki diğer ustalarında her yardım istemlerinde sıkılmadan tecrübelerinizi aktarmanızın güzelliğinede doyum olmadığını bilmelisiniz.

Mustafa ÇİL
22.Kasım.2009, 20:02
SAĞOLASIN KOMUTANIM

BU STE SİZLER İÇİN VAR OLDU VE SİZLER İLE BÜYÜDÜ.
KİMSE KİMSEYİ BURADA YARGISIZ İNFAZ ETMEDİ,CEVAP HAKKI VERİLDİ
ORTAM SAKİNLEŞTİRİLDİ
ORTAK YOL ARANDI
TEK SEBEB
KISACIK DÜNYADA KALP KIRMAMAK ADINA

YILLARDIR GENELDE HEP AYNI SÜRECDEN GECER AV CAMİASI
SORULAR ŞEKLİ DEĞİŞİR TEKRAR TEKRAR SORULUR.

SATIRLARIN YERLERİ DEĞİŞMİŞ, CEVAPLARDA HEP YERİNİ BULUR KOMUTANIM

ANLATILMAK İSDENEN

İLLA BİR KÖPEK ALINACAKSA
ALACAK OLAN AVCI DOSTUMUZA, EL BİRLİK YOL GÖSDERMEKTİR

Mustafa YILDIRIM 38
22.Kasım.2009, 20:54
Sayın Mustafa ÇİL ustam,

ben daha önce başka sitelerde bir konu açtım ama cevabını ustalardan net bir şekilde alamadım hazır konu bu noktaya kaymışken

bende cevap almak isterim.

Aklıma takılan soru şu:

av kanı yüksek iki safkan köpekten alınan yavrular, ana ve babasının artılarını alıp daha üstünmü olurlar yoksa ana babayla aynı

düzeydemi olurlar veya çıkan yavrulardan ana baba ayarından daha düşük yavrularda çıkarmı?

Birde bunun bir oranı varmıdır ,

mesela yavruların yüzde kaçı iyi çıkabilir?

Bunu şunun için soruyorum:

yurt dışı secereli ana babayı çiftleştirip ,çıkan bütün yavruları aynı fiyattan satıyorlar,biz köpek sahibi olmak isteyen arkadaşlarda ,

yetişebilirsek yavruların ilk seçeni olarak tipi güzel estetik olanı seçiyoruz ,yetişemez isek nasılsa bütün yavruların kanı aynı diye

,farketmez çünki hepside iyi av yapacak diye aralarından birini alıp geliyoruz.

Yani iyi ana babadan çıkan her yavru iyi olurmu?

Sivas'tan saygılar...

Mustafa YILDIRIM 38
22.Kasım.2009, 20:55
Birde imza kısmındaki siyah pointer senin köpeklerden birimi?

Çok harika duruyor...

tanju unen
22.Kasım.2009, 21:00
.

22.Kasım.2009, 21:14
değerli dostlar ben sayın mustafa çil abimle çok fazla muhabbeti olan ya da çok iyi tanışıklığı olan biri değilim.ancak şuna istinaden yazmak istedim ki;köpek alacak dostlara merasının durumunu sormayı ihmal etmem: demiş sayın ustam.gerçekten doğru.çil ustamla bir sefer telefonlaştık.bir arkadaşıma köpek almak için.olmadı alamadık.ancak ustamın bana sorduğu ilk soru şu oldu:avlanacağınız bölgenin arazi yapısı nasıl.eğer amacı sadece çiftlik kurup köpek satmak olan biri olsa sanmıyorum ki böyle bir soru yöneltsin.ben inanıyorum ki köpek avcıdan alınır;ve de çil ustam söylediği herşeyde samimidir.ben bunları bu insanla tek görüşmede söyleyebiliyorsam;e artık iyi tanıyanların dediğine inanmamak ayıp olur...AVKOLİK DOSTLARA SAYGILAR.....

Mustafa ÇİL
24.Kasım.2009, 06:34
sevgili dostlar sağolunuz varolunuz...

açık ve herşeyi sizlerle paylaşabilmek kadar güzel birşey yok sanırım...

mustafa gardaşım senin soruna gelince

demişimki üretici çiftleştirdiği köpeklerden neler çıkabileceğini bilen yada tahminlerini neye dayandırdığını gösderebilen avcıdır,kişidir.

secereli köpeklerden alınan yavrularında aralarında vasatı çıkacağı gibi

secereli köpeğin ülkesinde yapılan yarışmalar sonucu üreme iznini almış olması gerekir.

yoksa anne babası ve dedeleri yazan bir kağıdı,,,sadece satış amaçlı milletin önüne sermek doğru bir davranış olmasa gerek...

yavru seçiminde dikkat edilecek bir kaç konu vardır sadece....ama işin sonu sizin vereceğiniz eğitim ile
DOĞRU orantılıdır..

1 her hangi bir üreticinin yanına yavru amaçlı gittiğinizde,özellikle tek başına dolaşmayı seven ve hareketli olan bir yavru seçiniz.

2 oyun seven yavrular ilerde sosyal yönden dahada eğitim için elverişli olurlar.

3 renk olarak yavrulara bakmayınız

4 beğüendiğiniz bir yavrunun AŞILARI YAPILMIŞ OLSADA dersinden tutunuz yukarıya doğru çekiniz,deriyi bıraktığınızda,deri anında vücuda tekrar yapışıyor ise,burnu diğerlerine nazaran kuru değil yaş ise hareketli ise yavrunun sağlık durumuda iyidir.

5 yavruların içinden seçtiğiniz yavruyu,,kulaklarından tutunuz,yukarıya kaldırınız,sesi çıkıyor size acıdı diyorsa ve gereksiz bağırıyor ise ilerde bu yavru başınızı ağrıtacaktır.

6 birde,,,,,,alacağınız yavruların anne baba av durumu,,veya daha önce alınmış yavruların av durumu hakkında bilginiz mutlaka olsun...bir önceki batın ile sizin alacağınız yavruların arasında çok büyük farklar olmaz

7 bir anne babadan ,,,, en az üç batın yavru alındıktan sonra köpeklerin damızlık olup olamayacaklarına karar verilir.

üç batın sonunda av geni ortalamaları ,,,yani anne aynı erkeğe üç yıl içersinde
3 defa çiftleştirilmi,çıkan yavrular 7,,,6,,,7 toplamda 20 yavru doğmuş olsun,,,bu 20 yavrunun tamamının yaşadığını varsayarak

20 yavrudan en az,15 tanesinin av geninin %80 lerde olduğunu biliyor ve yavruları üretici olarak takip ediyorsak,anne badan yavru almaya devam edersiniz.

20 yavruda 10 tanesi iyi avlanmış ama diğerleri vasat çıkıyor ise
o anne ve babadan damızlık olmadığına karar veremezsiniz.
sebeb,,,,,,,annneyi başka bir erkeğe,babayıda başka bir dişiye deneyebilirsiniz.

belki farklı çaprazlamalar sonucunda daha iyi yavrular elde edebilirsiniz.

ama bu sadece çiftleştirdim doğdular demekle üretici oldunuz veya bu işden anlayan biri haline geldiniz demek değildir.

herzaman köpeklerin geçmişini bilmek demekden kastımız, av genleri ve fiziksel yapılarının standartlara uygun olup olmadığı konusunda,bilgi sahibi olup ollmadığınızı
sorgulamak anlamındadır.

sadece tecrübelerimdir

saygılarımla

ADAPAZARLI AVCI
24.Kasım.2009, 07:59
çok güzel bilgiler çok güzel payalşım.

Mustafa ÇİL
24.Kasım.2009, 08:28
ARKADAŞLAR DOSTLAR

ÇOKTANDIR BENİ TANIMAKDASINIZ

daha önceleride
bu işi gönlü ile yapacaklarına kanaat getirdiğim farklı illerden arkadaşlara yardımcı oldum

çiftlikler kuruldu vs.vs.

fakat aslı olmadı,,ileriye götüremediler

nedendir bilmem

ama

BU İŞE GÖNÜL VERMEK,BAŞKADIR

BİR DÜNYA KÖPEK YIĞMAKLA OLMAYACANI DEFALARCA SYLEMEDİ İSEM YALAN OLUR

KÖPEKLERİNİN ARKASINDA DURACAKSIN GARDAŞIM

VARSA AHATAMIZ DÜZELTECEZ DİYEBİLMELİSİNİZ

ADAPAZARLI AVCI
24.Kasım.2009, 08:54
mustafa bey sizi yaklaşık sanal ortamda 4 veya beş yıldır tanıyorum

pointerlerinizi biliyorum iyi bir yetiştirici oldunuzu biliyorum.

çok kişiye yardımcı oldunuz çok kişiye ytl sormadan pointer sayibi yaptınız.

kıymetinizi bilemediler. yada fesat insan çok her yetiştiricide güzel pointer olur ama her yetiştiricide iyi pointer olamaz.

adapazarından saygılar selamlar.

Mustafa ÇİL
24.Kasım.2009, 10:39
sağolasın gardaşım

kıymeti gardaşlar ve dostlar bilsin yeter

bu camianın KÖPEK BAZINDA ÇILKI çıkmadı desem yalan

neyse dostlar kısacası ben herzaman iyi yada konuşulan adamım

iyi konuşandan da ALLAH razı olsun art niyetli konuşandan da
ne dyebilirim

bu camia gözünü açmadığı sürece bir birini uyarmadığı sürece bu böyle gider durur

her konuda ben üzerime düşeni yaptığıma inanıyorum

eksik yada fazla
YAKINDA MEMLEKET KÖPEK ÇÖPLÜĞÜ HALİNE GELECEK DEDİM

AYNEN OLDU ( BU YÜZDEN IRK DEĞİŞTİRME KARARI BİLE ALMIŞTIM )

ADAPAZARLI AVCI
24.Kasım.2009, 11:07
çok fazla köpek oldu çoğu avcı arkadaşların elinde kaldı yavrular sanıyorlarki çok karlı bir iş ama öyle değiil.

çok bilinçsiz ce yetiştiricilik yapıyorlar .

köpek alınacaksa yetiştirici ve avcı birinden soyları avcı olan köpekleri almalı.

Mustafa ÇİL
24.Kasım.2009, 11:32
doğru söze ne hacet DOSTLAR

yucelmert
24.Kasım.2009, 16:25
paylaşım için teşekkürler, çok güzel hareketler ve söylemler oldu, katılan herkese şahsım adına teşekkürler... selamlar.

24.Kasım.2009, 21:22
vay ustam gercekten cok önemli bilgiler vermişsin yavru seciminde eline sağlık keyifli paylasımlar