PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : KÖPEKLERDE KIL KÖKÜ İLTİHABI {İ.ŞEN}

unforgiven
15.Mart.2010, 23:12
Acne (Kıl Kökü İltihabı)

Hastalığın nedeni nedir?

Kıl kökleri ve yağ bezlerinin yangısı olan aknenin oluşumunda en büyükrolü bakteriler oynamaktadır. Yağ bezlerinin dışa açılan kanallarındakitıkanmalar ve kıl köklerini etkileyen bir dejenerasyon nedeniyleoluşmaktadır.

Ayrıca uyuz, distemper ve ekzama gibi hastalıklarda akne oluşumunukolaylaştıran faktörlerdir ve çoğunlukla bu hastalıkların seyrisırasında semptom olarak görülülebilir.

Devamlı sürtünme ve kimyasal maddelerin mekanik olarak yağ bezlerini ve kanallarını etkilemesi sonucuda oluşması mümkündür.

Özellikle kısa tüylü köpekler akneye daha yatkındır.

Hastalığın gelişimi nasıldır?

Yağ bezinin veya kıl kökünün zarar görmesi nedeniyle veya kanallarınıntıkanması sonucu yağ bezlerinde sekresyonun dışa atılamaması nedeniyleyangı şekillenir. Bakterilerin olaya karışması ile iltihap başlar vebunun sonucu akne şekillenir.

Hastalığın yayılımı bu iltihabın çevre kıl köklerine bulaşmasısonucunda olur ve ilerlemiş vakalarda yaygın kılsız alanlar oluşabilir.

Özellikle saborrhoea?nın (yağ bezlerinin aşırı çalışması, yağlanma) varlığında aknenin oluşma oranı daha yüksektir.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

İlk görülen belirti kıl kökünde çoğunlukla hafif yangılı birkızarıklıktır. Daha sonra içleri iltihaplı değişik büyüklüktenodüllerin oluşumu ile karekterizedir. Çoğunlukla bölge ağrılıdır vehafifçe basınç uygulandığında nodül kolaylıkla patlar ve iltihap dışarıakabilir. Kıl köklerinin ileri derecede etkilendiği durumlarda yaygıntüy dökülmeleri olabilir.

Kir ve yağ birikiminin yoğun olduğu ağız ve çene bölgesinde sıkşekillenir. Ayrıca köpeklerde burun üzerinde ve ayaklarda daoluşabilmektedir.

Hastalığı nasıl önleyebiliriz?

Genç köpeklerde daha sık şekillenen ve nüksetmeye müsait bir yapıdaolan aknelerin oluşumunu önleyebilmek için deri temizliğine itinagöstermek ve bölgesel kir birikimlerini önlemek gibi koruyucu tedbirleralmak gereklidir. Ayrıca oluşan iltihapların çevreye dokulara bulaşmasıda önlenmelidir.

Sonuç

Hastalığın tedavisi bazı vakalarda oldukça uzun (8-12 ay)olabilmektedir. Ancak tamamen tedavi edilseler dahi bir süre sonranüksler görülebilir.

İsmail ŞEN

unforgiven
15.Mart.2010, 23:13
Uzun zamandır tedavilerle ilgili paylaşım yapmamışım :) İhtiyaç olduğunu farkettim ve arşivimde saklı olanlardan kaleme aldım bu konuyu... İnşallah faydalı bilgiler olur Dostkolik ailem için...

Saygılarımla...

Recep DÖNMEZ
16.Mart.2010, 05:16
Paylaşım ve bilgilendirme için teşekkürler...
Selamlar...

16.Mart.2010, 21:16
bilgilendirme için teşekkürler...

Mesut BÜLBÜL
17.Mart.2010, 06:34
sağolasın ismayil kardeşim ellerine sağlık tabiki bunlar önemli bilgiler başarılarınızın devamını dilerim selamlar sayuğılar

unforgiven
17.Mart.2010, 10:04
Allah razı olsun abilerim teşekkür ederim. Nacizane elimden geldiğince güzel şeyleri paylaşmaya gayret ediyorum...Umarım faydalı olabiliyorumdur...

Saygılarımla...

çetin ekren
18.Mart.2010, 10:06
ismail belki konuyla alakalı değil ama şu soruyu sormak istiyorum...aynı batın yavrulardan erkek yavruların dişi yavrulardan daha çabuk büyümesi ve gelişmesi cinsiyetten kaynaklanan bir olaymıdır...yoksa bakım ve beslenme ile ilgili sorunlardan mı kaynaklanıyor?ha birde mesala iki dişi yavru arasında da gelişmede ve köpeğin boyunda farklılıklar var...ikiside eşit şartlarda bakılmasına ve ilaçlarının eşit şekilde verilmesine rağmen...

ayrıca bu paylaşımın içinde çok çok teşekkürler...benim başıma bugüne kadar hiç böyle bir sorun gelmedi...ama akılımın bir köşesine not ettim bunlarıda....

unforgiven
18.Mart.2010, 11:21
Çetin abi edindiğin izlenim gerçekten çok güzel. Şimdi abi insanda da olduğu gibi kesinlikle erkek tarafı baskın oluyor ve karşı cinse baskınlığını her konuda hissettiriyor. Yavrular anasından süt emerken bile birbirlerine hırlarlar bilirsin :) Kimi kimini iter ben senden daha çok emeceğim dercesine... Dişinin dişiye baskınlık kurması da birisinin diğerinden daha asabi olmasından yani genetiğinden kaynaklanan bir durum abi...Gelişme konusuna da değinecek olursak kesinlikle gelişimde cinsiyetin genetiği kesinlikle önemli. Fakat arada tek bir fark var köpeklerde erkekler ne kadar iri yapılı olursa olsun dişi köpeklerin kemik yapısı erkekten çok daha sağlam. Herhangi bir şekilde erkek köpeğin bacak kemiği darbeye maruz kaldığında kemiği kırılırken aynı şiddetteki darbede dişinin söz konusu aynı kemiği kırılmamaktadır. Çetin abim özet olarak bu konuyu bu şekilde anlatmaya çalıştım... İnşallah faydalı bir şekilde anlatabilmişimdir...

Ayrıyeten konuya gösterdiğin ilgiye çok teşekkür ederim...

Saygılarımla...

çetin ekren
18.Mart.2010, 13:29
teşekkürler ismail kardeşim...
tamda tahmin ettiğim şeklide bir yorumda bulunmuşsun bu zamana kadar çok köpek besledim değişik ırklardan aşağı yukarı hepsinde de aynı sonucu gördüm...
açıklaman için gerçekten çok teşekkür ederim...sağlıcakla kal.....

unforgiven
18.Mart.2010, 18:38
Allah razı olsun canım abim sağolasın teşekkür ederim...

Saygılarımla...