Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : BİR VETERİNER GÖZÜNDEN SAFKANLAR ( DOĞRULAR HERZAMAN GÖZE BATAR )

Mustafa ÇİL
02.Mart.2008, 07:40
DEĞERLİ DOSTLAR
İstanbul turu sonrasında değerli bir dostumuz olan veteriner Tuncay bey i ziyeret e gittik.Köpeklerimizden bazılarını göz fıtığı ameliyatı için götürdük.sağolsun ilgilendi ve gereken ne varsa yaptı köpeklerimize.
Onunla olan küçük bir söyleşimi de siz değerli dostlar ile paylaşmak istedim.
veteriner tuncay bey pointerleri çok yakından tanıyan ve kütahya ya çok değerli köpekler kazandıran genç bir adam..
Askerliği döneminde doğu illerinden birinde vatani görevini yapmış avın doruk noktasına ulaşmış bir sima.Ama şuan için avı bırakmış ve köpek sevgisi hala devam eden biz üretici ve avcılara elinden geleni yapmak için çırpınan değerli bir zat.
Türkiyede ki SAF KAN teorisini mükemmel derecde herkese dilinin döndüğü kadar anlatmaya çaba gösteren bir adam.
Sevgili tuncay bey için SAF KAN TEORİSİ sanal bir teori ülkemizde..Saedece köpek ticareti yapmak için uğraş veren kişilerin bu teoriyi kullandıklarını ve ülkemizde saf kan diyerek köpeklerin ORJİNLERİNDEN ÇOK göze hoş gelen ve ticarete uyabilecek yavru üretmenin bir ürünü olarak çıkartılan yavrulara saf diyemiyen bir kişi.

O kadarki işlerinin yoğunluğundan ve bu köpek ticareti yüzünden doğru dürüst avcılar arasına dahi girmeyi kendisine uygun görmeyen bir veteriner.Sanal alemde köpek satmanın ve eşgal üzerine köpek satmak için uğraşanlara hayretle bakan ,,, dostlukların nasıl bozulduğuna ,bir köpek uğruna yıllanmış dostluklarını bir çırpıda nasılda yıkıldığına, işde bu yüzden avcılara uzaktan bakmayı uygun gören bir mükemmel insan.
Yurt dışından yabancı dostları ilede bu işi av geni üzerine yapan kişiler ilede muhatab olan ve ÜLKEMİZDE OLUP BİTENİ gerçekten garipseyen bir dost...

Köpeklerin eşgal diye diye av kanlarının tok olduğuna tecrübelerine dayanarak söyleyebilen bir insan.
sağolsun eski fotolarını bizler ile paylaşırken,neydi o eski günler bile demiyen,ama neydi o eski köpekler,diyerek sözlerine devam eden bir veteriner.Kişilerin hırslandıkları zaman neler yapabilecene gözleri ile şahit olan ve köpeği sevmeyen adamın o köpeği yetiştiremeyecene kanaat etmiş bir isim tuncay bey.
Bu satırları ona sormadan yazdım inşallah günün birinde stemize girip bbana kızmaz.Ama bu satırları sizler ile paylaşmamın asıl ve tek sebebi HALA AVCI GİBİ DÜŞÜNEN İNSANLARINDA VAR OLDUNU SİZE GÖSTERMEKTEN BAŞKA BİRŞEY DEĞİLDİR...

Bu satırlar ile maksat kimseyi kırmak veya rencide etmek değildir.Birer avcı olarak kendimizi hesaba çekmek ve biraz düşündürebilmek uğruna yazılan satırlardır.
ve bu düşüncelerinden dolayı sevgili tuncay bey avı bırakmayı veya biraz ara vermeyi uygun gördüğü için dirki
çok fazla av konuşmayan köpek konuşmayan ama köpekler için tüm bilgisini avcılara sunan bir zat haline gelmiştir.
çok değerli bir insan sevgili TUNCAY bey e teşekkür ediyorum....
onunla çok kısa bir muhabbetin genç yaşına rağmen doğru düşüncelerinin farkına varıpda sizler iele paylaşmamak çok
büyük ayıp olurdu diye düşünüyorum....

GERÇEK AVCILAR VE GERÇEK DOSTLAR OLMASA BU İŞLERİN ÇEKİLİR YANI KALMADIĞI APAÇIK ORTADA.
DOĞRULAR ACIDIR VE HEP GÖZE BATAR

Mustafa ÇİL

ismail talay
02.Mart.2008, 09:13
sevgili mustafa çil,güzel bir konuya değinmişsin . tüncay beyi bende tanımak isterdim doğrusu. söylediklerine aynen katılıyorum bende. ve sana bu bilgilendirmeden dolayı teşekkür ederim

bülent erdem
03.Mart.2008, 02:40
abi, yazını dikkatli bir şekilde okudum.satırlarla veteriner tuncay beyin sıkıntılarını ve bizlerin üzerine almamız gereken şeyleri sıralamışın. buna benzer bir konuda geçengün seninle yazışmamız olmuştu, problem ve sıkıntılar birbirine paralel....................... temennim inşallah köpek ve köpekcilik konusunda tuncay beyin yaşadığı samimiyetsizlik ve menfatin ön plana çıktığı) hayal kırıklıklarını bizlerin yaşamamasıdır. ama üzülerek söylüyorum bu camia işte böyle............ abi bir ricam olacak! göz fıtığı hastalığı hakkında(belirtisi,tedavisi,vb.) beni aydınlatırsan sevinirim.

bülent erdem
03.Mart.2008, 02:57
abi pardonhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/default/smiley.gif bir alt konuda açıklama yapmışsın, sonradan okudumhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/default/cheesy.gif

Mustafa ÇİL
03.Mart.2008, 09:16
bülent gardaşım benim...bu sene bu hastalık moda
aman dikkat

Adil Karakus
03.Mart.2008, 10:18
Değerli kardeşim Mustafa açıklamaların için ve ayrıca Tuncay Bey gibi bir zatı muhteremi bizlere tanıştırdığın için teşekkür ederim sağol kardeşim.
Konuya ilişkin bir örneklemede ben yapayım;iki avcı düşünün ki, bu avcılar aynı ana ve baba köpeklerden olma yavrulardan, biribirlerinden habersiz edinmiş olsun.Buraya kadar her şey iyi,bir

süre sonra bu iki avcıyı köpekleri ile beraber bir araya getirelim ,söz temsil köpekler fiziksel olarak birbirlerinden biraz farklı olsun (somak,göğüs derinliği,kuyruk boyu bunlardan biri) şimdi varın siz tahmin edin bu iki avcı arasında cereyan edecek muhabbeti.Kokusu ve yeteneklerinden hiç bahsetmezler ve gıcık verirler birbirlerine.

Benimki saf seninki kırma der dururlar akşama kadar.Niye çünkü sanal ortamda saf köpek kriterleri bazı tüccar zihniyetli üreticiler tarafından belirlenmiştirde ondan.

saygılar

Mustafa ÇİL
30.Mart.2008, 15:56
teşekkürler abim
senn samimi düşüncelerini buraya yansıtmanda gurur verici bir olaydır
moda oldu ihtiyarlara selamlar

Mesut BÜLBÜL
11.Haziran.2008, 11:46
SELAMLAR MUSTAFA BEY BEN MUĞLA MİLASTAN MESUT BÜLBÜL BEN SİZİN AV KÖPEKLERİ HAKKINDAKİ EĞİTİMİNİZİ DUYDUM BEN DE ŞİMDİ YENİ BİR TANE KÖPEK ALDIM SAF KAN PIONTER ALDIM BANA BU EĞİTİM HAKKINDA YARDIMCI OLURSANIZ BİRAZ BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM Mesut BÜLBÜL

Mustafa ÇİL
11.Haziran.2008, 13:07
sevgili mesut abim
net üzerinden tüm dostlara olabildiğim kadar uzaklardan yardımcı olmaya çalışıyorum
yazarlarımız bölümünde mustafa çil olarak çok konuya değinmeye çalıştım
sevgili abim oraya bakarak ve okuyarak ister uygularsınız ister uygulamazsınız
nacizane siz değerli abi ve arkadaşlara birşeyler sunmaya çalıştım
anlamadığınız bir konu olursa
özelinden msj atarsanız nacizane cevap vermeye çalışırım
saygılarımla değerli abim

fevzi dursun
11.Haziran.2008, 13:35
tuncay beyi talihsiz bir veya birkaç kişiler tarafından av ve avcılıktan soğutanları kınıyorum..
av camiası altın gibi bir kardeşimizi bizden soğutmuştur. yazık olmuş
sevgili avkolik dostlarım işte bir örnek. av arkadaşlarımızı iyi seçelim. menfaat için arkadaşlık yapmayalım. sonrasında hem karşı taraf hemde biz üzülüyoruz.
av arkadaşlığı asker arkadaşlığı gibidir. yaren ve sıkı dostluklar oluşur..
mustafa abi teşekkürler örnek alınacak bir paylaşım...

Mustafa ÇİL
11.Haziran.2008, 22:50
herkesin bildiği kendine aslında fevzi abim FAKAT
doğru tektir can abim

24.Kasım.2008, 14:19
Bu konu sanırım köpek ticaretini, rantını arkadaşlığa, dostluğa ve de en önemlisi avcılığa tercih edenlere bilgi ve tecrubesi ile uzaktan son derece üzüntülü bir bakış açısı ile yaklaşan çok değerli bir kişinin gözlemlerini içeriyor.

Sevgili tuncay bey için SAF KAN TEORİSİ sanal bir teori ülkemizde..Saedece köpek ticareti yapmak için uğraş veren kişilerin bu teoriyi kullandıklarını ve ülkemizde saf kan diyerek köpeklerin ORJİNLERİNDEN ÇOK göze hoş gelen ve ticarete uyabilecek yavru üretmenin bir ürünü olarak çıkartılan yavrulara saf diyemiyen bir kişi.

Köpeklerin eşgal diye diye av kanlarının yok olduğuna tecrübelerine dayanarak söyleyebilen bir insan.

Çok tebrik ediyorum ve kendisini ayakta alkışlıyorum.

"Doğrular Herzaman Göze Batar" Çok doğru bir söz tebrik ediyor ve destekliyorum.

Alpaslan YELGEÇER
24.Kasım.2008, 16:36
sağolasın mustafa abi

hamdikumova
24.Kasım.2008, 17:34
kimse kusura bakmasın ülkemizde safkan teorisi sanal falan deyildir bu zaten bir teori deyildir safkan köpekler vardır ve ülkemizde mevcuttur fakat bunu sanal ortama taşıyanlar tamamen köpek tüccarlarıdır bunu bilinçli söylenmiş bir kelime olarak görmüyorum çünkü bu işi layıkınca yapmaya çalışan çok deyerli insanlara hakaret olur

Mustafa ÇİL
24.Kasım.2008, 18:11
hamdi elbetde saf köpeklerimiz mevcut gardaşım
konuyu biraz daha okursaan sayın hocamın seninle aynı şeyleri düşündüğünü ve konuştunu göreceksin gardaşım

hamdikumova
24.Kasım.2008, 18:15
abi ben konuyu okudum zaten lafım bazı başka yorumlarada hitafen seninde yazdığın gibi doğrular hemen göze batar bu her ne olursa olsun.

24.Kasım.2008, 19:16
abi ben konuyu okudum zaten lafım bazı başka yorumlarada hitafen seninde yazdığın gibi doğrular hemen göze batar bu her ne olursa olsun.

Hamdi kardeşim hangi yazılara hitafen yazdın ?

Türkiye'de deği,l dünyada safkan diye bir şey yoktur.

Çünkü bizim tür olarak ifade ettiğimiz köpekler yani pointerler veya kurzhaarlar hep bazı çaprazlamaların sonucudur. Safkan olan tür Kurttur. Ki bazen doğada normal köpekler ile eşleşme sonucu onların bile safkanlığı tartışılır.

Zaten bir köpeğin safkan olabilmesi için yüzyılar, bin yıllar yetmez.

Irkı güzelleştirilmiş köpekler vardır.

Bana inanmayabilirsin. Bir veterinere getetik işi ile uğraşan bir hekime sorabilirsin.

Bizim karşı olduğumuz noktayı kaçırma.

Tip olarak güzel yavrular almaya çalışırken, akraba kardeş eşlemeleri sonucu kötü kokulu av köpeklerinin ortaya çıktığı bir gerçektir. Bunu önlemek için yabancılar secere gibi konulara baş vurmuşlardır. Amaç üretim zincirini kontrole almaktır.

Ama ülkemizde secere bu kontrolü sağlamak yerine, aksine bu akrabalık ve yakın akraba eşlemelerini arttırmaktadır.

Neden mi?

Herkes köpeğini secereli bir köpek ile eşlemeye çalışırken, birbirinden habersiz olarak bu usulsüz eşlemeleri yapmaktadır.

Önemli olan iyi kokulu av köpeği değil midir?

İsterse kalemle çizilmiş hatlara sahip bir köpek olsun, av yapmazsa 5 para etmez yalan mı?

Benim için kırık ama av yapan bir köpek daha değerlidir.

Anlatabildim mi?

Mustafa ÇİL
24.Kasım.2008, 19:25
kırılmak ve darılmak yok dostlar aman
tatlı tatlı tartışmaya devam

ADAPAZARLI AVCI
25.Kasım.2008, 05:42
SAFKAN DİYE BİŞEY YOK DİYORSUNUZ CUMARTESİ YABAN TV KÖPEKLERLE İLGİLİ DR ALİ BÜKREV BEY KONUŞMA YAPIYORDU .

DEDİĞİ ŞU YURTDIŞINDAN ÜLKEMİZE GELEN SAFKAN KÖPEKLERİN YÜZDE 80 Nİ İYİ DEHİL DEDİ

YURT DIŞINDAKİ YETİŞTİRİCİLER İYİ KÖPEKLERİNİ BİLERE VERMEZLERMİŞ.

DR ALİ BEYİN KONUŞMASINDA SAFKAN KÖPEK SÖZÜ GEÇTİ EVET.

ŞİMDİ SAFKAN VARMI YOKMU?

ADAPAZARINDAN SAYGILAR SELAMLAR.

25.Kasım.2008, 06:42
Cins Safkan köpeğin oluşması için gerekli temel faktörler :

Cins bir köpek geliştirebilmek için, istenen genetik özelliğe sahip birkaç hayvanın seçilmesi gerekir. İki ata farklı özelliklere sahip olabilir. Buldog ve Mastif gibi köpeklerin çiftleştirilerek Bulmastif yapılması gibi. Oluşturulan hayvanların diğer hayvanlarla gelişigüzel çiftleşmelerine izin verilmemesi, yani izole edilmesi gerekir.

Benzer bireylerin çiftleştirilmesinde başarı sağlanması için, yüksek bir sayıda başlangıç grubunun (founder) çiftleştirilmesi önem taşır.

Bu süreç, elde edilen bireylerden istenmeyen özellikte olanların ayrılması, en çok istenilen özellikte olanların çiftleştirilmesi, yani yapay seçilime tabi tutulmasıyla devam eder.

Örneğin gelişmiş kas yapısına ve derin bir göğüs kafesine sahip olan Doberman Pinscher cinsi köpekler bundan yüz yıl kadar önce Almanya’da Herr Louis Dobermann tarafından evleri koruma amacıyla geliştirilmiştir.

Safkan denen köpeklerin zaman içerisinde istendik yapılara kavuşturlabilmesi için bir çok ırkın çaprazlamaları sonucu oluştuğu anlaşılmaktadır. Yani bizim safkan dediğimiz köpekler aslında bilinçli eşlemeler sonucu ortaya çıkmış kırık köpeklerdir.

Neden cins hayvanlarda genetik hastalıklar görülüyor?

Cins hayvanlarda benzerlik ve aynı olma kavramından yola çıkmamız gerekiyor. Her canlının tüm hücrelerinde canlının türlü özelliklerini belirleyen çok sayıda gen bulunur. Yüksek yapılı canlılarda, her bir özellik için biri anneden, diğeri babadan gelen genler bulunur (bir genin iki ayrı atadan gelen herbir formuna alel denir).

Aynı özelliğe ait farklı iki alel yanyana gelerek özelliği belirler. Bu özellik bazen bir alelin baskınlığı, bazen iki alelin eş baskınlığı veya çekinik olarak bulunduğu için atalarda görülmeyen (gizli kalmış) ancak iki atada da görülen bir özelliğin tekrar ortaya çıkmasıyla sonuçlanır.

Populasyon içi çiftleşmenin fazlalaşması, bir geni oluşturan alellerde safkanlığın (aynılığın) sıklığının artması anlamına gelir. Buna homozigotluk diyoruz.

Homozigotluğun artması durumunda kalıtsal hastalıkların ortaya çıkmasında da bir artış gözlenir. Eğer populasyondaki bireylerin az bir yüzdesi bile kusurlu bir gen taşıyorsa, sürekli birbiriyle akraba olan bireylerin çiftleştirilmesi sonucunda elde edilecek yavrularda kusurlu genin görülme olasılığı çok daha yüksek olacaktır.

Yukarıdaki bilimsel temellere dayanan yazı bilinçsizce yapılan üretim sonucu genetik hastalıklarla karşılaşılabileceğini açıkça ortaya koyuyor.

Sakın hayvan dostlarımız acı çekiyor olmasınlar!

Şu sıralar televizyonda bir araba reklamında karşımıza çıkan, kısa ayaklı bir çeşit av köpeği olan Bassett tazısının üzgün gözleri hayvanseverlerin yüreğini eritiveriyor.

Ancak aralarında kaç kişi bu ağlamaklı gözlerin bir çeşit göz iltihaplanmasından kaynaklandığını biliyor? Kısa ayakları eklem, uzun kulakları ise kulak iltihaplanmalarına, uzun vücut yapısı sırt ağrılarına karşı duyarlı bir hale getirir bu sevimli canlıyı.

Buldog köpekler, özellikle karın kısmındaki kıvrımlardan dolayı ciddi enfeksiyonlarla karşılaşırlar. Hele küçük çenelerinin içindeki büyük dişleri sık sık soğuk algınlığı, sinüzit ve çeşitli solunum problemleriyle karşılaşmalarına neden olur.

Saint Bernard tipi köpekler kısa yaşamlarında kemik problemleriyle karşı karşıyadırlar. Great Dane ve
Newfoundland tipi köpekler, kalplerinin, iri vücut yapılarını destekleyememesinden dolayı, genç yaşta ölebilirler.

Benan Dinçtürk*#
, Özge Engin*ş

*İstanbul Teknik Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Yukarıdaki köpekler de safkan olarak bilinen köpeklerdir. Bu köpeklerin bu bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış genetik problemleri, insanların köpeklerin gen yapılarını keyiflerine göre düzenlemek için yaptıkları çaprazlamaların sonucudur.

Safkan köpek olmaz onları safkanlaştırmaya çalışan kişilerin ulaştıkları sonuçlar olabilir. Bu sonuçlar bazen iyi sonuçlar verebilir, bazen de yukarıda olduğu gibi kötü.

Köpeklerin yurtdışında secerelendirilmesindeki amaç da bu genetik kusurları ortadan kaldırmak için köpeklerin soy ağacını takip etme isteğidir.

Ne yazık ki ülkemizde secere yani köpeğin soy ağacı karnesi, sadece köpeğin maddi değerini yükseltici ve üreticiler tarafından reklam amaçlı kullanılan kağıt parçası olmaktan ileri gidememektedir.

Bir köpeğin ırk özelliklerini taşıdığına dair verilen belgeler de parasal rant için yapılan ve hiç bir yararlı sonuca ulaşmayacak boş çalışmalar olarak görülmektedir.

Bu konuda gerçekten faydalı çalışmalar, işin uzmanı genetik konusunda profesyonel bir kadro tarafından bilinçli olarak yapılmalıdır ki sonuçlar hem köpekler, hem de hayvanlar için yarar sağlasın.

Saygılar.

25.Kasım.2008, 07:08
Güzellik mi, çeşitlilik mi?

Kimimizin evinin vazgeçilmez parçası olan cins kedi ve köpekler yakından incelendiğinde, genetik açıdan sağlıklı canlılar olmadıkları rahatça gözlemlenebilir.

Bunun sebebi, yukarıda bahsedildiği gibi saf ırk elde etme merakının, hayvanlara kazandırdığı birtakım olumsuz fiziksel özelliklerdir. Populasyon genetikçileri tarafından da bu durumun ciddiyeti şu şekilde belirtilmiştir: “Güçlü bir yapay seçilime tabi tutulan populasyonlar, bu populasyonlara yeni genetik materyalin periyodik olarak sağlanmaması durumunda, uzun ömürlü olamazlar“.

Sonuç

Bu hayvanlar bugüne kadar bu şekilde geliştirilmişler. Pekiyi, ne yapalım o zaman? Eğer doğanın seçimlerine biraz daha dikkatli bakarsak, safkanlığın, benzerliğin, aynılığın genetik olarak yeğlenir olmadığını, çeşitliliğin, farklılığın daha değerli olduğunu anlayabilirsek, çok sevdiğimiz hayvanları güzelleştireceğiz derken acı çekmelerine sebep olmayız belki.

Doğanın ideali olan çeşitlilik, toplumsal yaşamımız için de iyi bir yol gösterici olamaz mı sizce?

Kaynakça

American Kennels Club http://www.akc.org/classified/index.cfm
Bragg, J (2004) What is a canine breed? www.siriusdog.com/bragg.htm
Cat Fanciers’ Association http://www.cfainc.org
Continental Kennel Club http://www.continentalkennelclub.com/
Lewis, R (2000) Human Genetics: Concepts and applications Mc Graw Hill, 4th edition
Pedigree www. pedigree.com
Saluki Club of America http://www.salukiclub.org/breedinfo/history.htm
Snustad DP, Simmons MJ (2000) Principles of Genetics, Wiley and Sons

25.Kasım.2008, 23:10
safkan köpek elbette vardır ve olacaktır ülkemizdeki çoğu üretici sanal ortamda safkan diyerek tek gözümüze hoş gözüktüğü için köpeklerini üretip satmışlardır akraba çifleşmesinden olup olmadığını bilmeden.işte bundan sonra K.I.F. devreye girecek önce köpeklerimizi kayıt altına alıp sonrada ırk değerlendirmesi yapacak avrupa sıtandartlarında üretim izni alması için önce fiziksel özellikleri onaylanacak.ki bu .K.I.F.ın sitesinde gerekli açıklama var.sonra yetkili veteriner kalça çıkıklığı filmi çekilecek eğer ondada puroblem yoksa K.I.F a BAĞLI kayıtlı bulunan köpek kulüplerinin belirledikleri üretim sınavlarınıda başarıyla geçerlerse işte o zaman ülkemizde safkan köpekler üretebileceğiz.ve kayıt sistemi başlıyacak bundan sonraki dönemde alacağınız yavrunun bir kaç nesil öncesini görecek ve daha bilinçli davranarak daha düzgün safkan yavrular elde edeceksiniz.İŞTE O ZAMAN ŞİMDİYE KADAR AVCILARIMIZIN GÖZLERİNİ BOYUYARAK ÜRETTİKLERİ YAVRULARI ÜRETİCİLER SATAMIYACAK ARTIK TÜRKİYEDEDE ŞECERE SİSTEMİ OLUŞACAK.

SAYGILAR

26.Kasım.2008, 06:53
Uğur kardeşim diyelimki safkan köpek vardır. Tamam bundan sonrada olsun.

Bu yukarıdaki yazılanların bilimselliğini ve doğruluğunu etkiler mi?

Bak ben de senin gibi köpeklerin önüne gelen tarafından değil, bu işin ehli insanların bilimsel kurallara dayalı bir bakış açısı ile üretilmesi taraftarıyım.

K.İ.F bu istediğimiz imkanları sağlayabilecekse bunu destekleriz.

Ama bak önemli bir ayrıntı var.

K.İ.F köpekleri standartlar çerçevesinde belli kurallara göre karneliyor olabilir. Bu köpeklerin hangi köpeklerle eşleştiğini nasıl takip edecek?

Artık benim de yıllardır karşı olduğum bilinçsiz kişiler K.İ.F üyesi köpeklerin yavruları satılıktır diye yeni bir rant ortamı bulmuş olmayacak mı ?

hamdikumova
26.Kasım.2008, 17:29
ulaşçım elbette bizde biliyoruz ki günümüzdeki ırklar yy lar önce birçok köpeğin kanlarının birleştirilmesiyle oluşmuş o konuda hemfikiriz fakat bu kan öylesine benimsenmiş ki artık aynı cins iki köpek çiftleştiğinde mümkünatı yok başka ırk yavru çıksın bunun içindirki bunlar safkan olarak hüküm almış köpekler vede şu anda dünya kpek bilimcilerinin kabul ettiği yüzlerce köpek ırkı var yanılmıyorsam av tutkusu dergisinde okumuştum şimdi bunlarıda yazmam bir çok kişi tarafından olay olacak dünyadaki bir çok kaliteli ırk köpekler akraba eşlemesini bırak kardeş kardeşe çiftleştirmelerden doğmuştur vede dünyadaki bir çok köpek yetiştiricisi elindeki kanın deyişmemesi için bundan başka çözüm yolunun olmadığında hem fikirdir yani ben de kendimce bunu şöyle deyerlendiriyorum yok efendim akraba çifleşmesinden sakat yavru doğar yok kulağı duymaz yok gözü görmez bunların da hepsi saçmalıkmış köpeklerin sakat doğması kör olması sağır olması (olarak doğması)bence gayet normal bir çoğunada şahidiz hiçbir akraba bağı olmasa dahi sakat çıkan yavrular olabiliyor yada sonradan oluyor bunda akrabalık söz konusu deyil kanlarındaki bazı hücrelerin uyumsuzluğu söz konusu

26.Kasım.2008, 20:54
ulaş bey çifleşmeleri nasılkonturol edilecek demişsiniz.köpeğinizile birlikte bir ırk derneğine üye olduktan sonra federasyona kayıt ettirip gerekli üretim izinlerini alıp yine izni almış başka bir köpeği federsyona bildirilecek iki köpek arasındaki kan bağı araştırılacak bir buroblem yoksa sonra her bölgede yetkili çifleşmeleri ve sonrasındaki doğumu takip ve konturol eden kişiler olacak.bu kişilerin raporları doğrultusunda yavru köpeklerinize şecere sistemine sokulup bir soy ağacı meydana gelecek.ve bu yavruların gireceği sınav ve yarışmalardaki dereceleri bu şecerelere işlenecek o köpekte yavru almak isteyen kişi av ve sınav kanını rahatlıkla görüp tercihini yapacak.

26.Kasım.2008, 21:33
Değerli Hamdi ve Uğur siz benim toprağımsınız. Benim nasıl memleketçi biri olduğumu bilen bilir. Beni bilen nasıl araştırmacı biri olduğumu ve kafama taktığımın peşini bırakmadığımı da. Bu konuda yabancı makaleleri okuyorum. Okuduklarım ve Türkiyede uygulanan bu standartlar konusunu iyice araştırıp sizlere enine boyuna bir rapor hazırlayacağım.

Fakat, Hamdi kardeşim, kardeş kardeşe 10 numara fizikte köpekler alınabilir. Ben kanaryalardan biliyorum. Yarışmalık kanaryalar genelde kardeş kardeşe eşlemelerden olur. Özellikle Border ırkı kanaryalar bu yolla yarışmalara sokulurlar. Kuşlar 2 - 3 yaşına gelince başlar oralarından buralarından ur atmaya.

Dünyada saf ırk olarak Kurtlar örnek olabilir. Yavrusunu besleyen tek erkek köpek türü kurttur. Yavrusu ile asla eşleşmez. Velhasılı ben özellikle kardeş kardeşe eşleme konsunu bir sor soruştur derim. Günahı var.

Uğur, yazdıklarına uyulsa ben inanıyorum ki ülkemizde avcılar adına çok faydalı bir gelişme olacaktır. Temennim bu K.İ.F sadece birilerinin kazanç kapısı olmakla kalmasın. Bu ülke avcısı, insanı için faydalı ne varsa arkasında ilk ben dururum.

Ama iş farklı boyutlarda ise yani zararlı ve ülkem insanının (avcısının) zorla kazandığı 3- 5 kuruşu bu sevgi üzerinden sömürme gibi bir durum varsa, benim elim de dilim de kalemim de susmaz.

Saygılar.

27.Kasım.2008, 05:25
güzel bir konuya değinmişin mustafa gardaş teşekkür ediyorum

ADAPAZARLI AVCI
27.Kasım.2008, 05:31
HERKESE SELAMLAR NASIL OLUYOR KARDEŞ KARDEŞE EŞLEMEK. OLMAZ DOĞAN YAVRULAR SAKAT OLUR.

BEN KARŞIYIM İYİ BİR DİŞİN VARSA İYİ BİR BAŞKA KANDAN ERKEK BAKARSIN .

ADAPZARINDAN SAYGILAR SELAMLAR

hamdikumova
01.Aralık.2008, 13:39
ulaş'çım bencede çok günah zaten bunu bizler yapmadık ve yapmıyoruz benim kast ettiğim kişiler avrupalı üreticiler adamlar müslüman deyil bilmezler böyle şeylerin günahını

Mustafa ÇİL
15.Haziran.2010, 14:16
haydi dostlar...arkadaşlar baya hararetli tartışmışlar bu konuları siz neden bir kaç satır bizimle paylaşmazsınız anlamadım gitti

15.Haziran.2010, 14:44
Arkadaşlar bende bu konuda birkaç şey söylemek isterim.bu işin ticari yönü oldukça bazı tüccar zihniyetli insanlar bu işleri yapmaya devam edecek .Bizde aynı konulardan muzdaribiz çatal burun larla ingiliz pointerleri çifleştirip çıkan 8 enikten 3veya4 çatal burun eniklerin altına orjinal veya saf kan yazıp yüksek fiyatlara satan tüccar zihniyetli in sanlar var.ama bu işi layıkı ile yapan insarda var zaman içerisin de bunlar mutlaka temizlenecektir. selamlar.

15.Haziran.2010, 15:12
Zamanında yazdıklarımın aynen arkasındayım. Safkan köpek yoktur olamaz olmayacak.

Ama av geni yükseltilmiş, geçmişi çok eskilere dayanan hangi melezlemeler ile oluştuğu bilinmeyen ırklar ve bu ırkları temel alıp 100 200 yıldır ortaya çıkarılan av köpekleri var bundan sonra da yenileri geliştirilecektir.

Bu konuyu tartışalı çok uzun zaman geçmiş yeniden gündeme getirilmesi çok iyi olmuş.

Çatal buruna gelince yeri gelmişken yazmak lazım.

Ben köpek uzmanı değilim. Sadece araştırran köpekler ve av ile ilgili bilimsel yazıları ve uzman görüşlerini takip eden kendi çapında bir araştırmacıyım.

Çatal burun diyte bildiğimiz ırk köpekler genetik hastalıklı bir köpektir.

Dünyada böyle dünyaya gelen onlarca farklı ırktan köpekler var. Hepsi de ayrı ırk. Tabi bu rahatsızlığı olan köpekleri çaprazlar ve aynı tip köpekleri eşlerseniz bu ağız ve burun yapısında köpekleriniz olur ve bu bir ırk özelliği diye kendi kendinizi eylersiniz.

İnsanlarda da olan bu genetik rahatsızlık bir ırk özelliği olarak kabul edilebilir tabiki. Buldoglar gibi.

Ama o hayvanın yemek yerken su içerken çektiği çileyi bir kenara atarsak.

http://www.hemmy.net/images/animals/twonosedog.jpg