PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Biraz Düşün !!!!

23.Nisan.2010, 09:49
Biraz Düşün!!!!!!

Dünya üzerinde nekadar çok köpek ırkı var. Bu köpeklerin bukadar çeşitli olmasının nedeni ne olabilir?

Bukadar fazla ırk Neden, Niçin, Nasıl, Nekadar Sürede ve Kim için geliştirilmiştir ?????

İnsanların beklentilerini çok hızlı bir şekilde karşılamak amaçlı kodlanmış genetiği ile 20- 30 yıl içerisinde istenen boy, koku, uzunluk ve karakter özelliklerine ulaşabilen, bana göre "Allahın insanların hem maddi hem de manevi hizmetine verdiği köpekler" hakkında biraz düşünmeliyiz.

Düşününce aklımızda bazı soru işaretleri oluşmuyor mu?

1)Her coğrafyanın, kültürün kendine özel bir ırk Av köpeği olması doğal mıdır ? Olmalı mıdır? Var mıdır?

2)Diğer ülke insanlarının geliştirdikleri av köpekleri bizim ihtiyacımızı karşılar mı? karşılıyor mu ? karşılaması doğal mıdır?

3)Bizim için mükemmel olan bir ırk köpek diğerlerine(insan,ülke,vb.) nasıl gelir?

4)Peki 1000 lerce yıldır herzaman yanıbaşımızda bizlerle yaşayan yerli av köpeği diye bildiğimiz ırkları bir anda yok sayıp, başka ırkları gündeme getirmek, üretmek ve geliştirmek av kültürümüze, tarihimize, kimliğimize bir vefasızlık değil midir ?

5)Yerli ırklarımızı yeniden canlandırmak ve o köpekleri üretip geliştirmek neye yarar ?

Birkaç cevap yazayım.

1) Kültürümüze sahip çıktığımızı dosta düşmana göstermiş oluruz.

2) Bize ait bir zenginliği korumuş, çoğaltmış ve geliştirmiş oluruz.

3)Başkalarına ait olan ile övüneceğimiz kendimize ait olanla övünürüz. Saçmalamamış oluruz.

4)Bizi kendinden saymayan toplulukların sömürü aracı olmaktan kurtururuz.

5)Dünyaya ve dünya düzenine yem olmaktan kurtulur, asil kimliğimize döner böylece Karakterimize kültürel geçmişimize olan bağlılığımızı en azından kendimize göstermiş kanıtlamış oluruz.

Az mı?
Biraz düşünün ?????

"İşte foto 1956 yılında Denizli-tavas bölgesinde çekilmiş siyah beyaz bir foto. fotada bir buldan sarısı fermada ve başında avcısı."

Değerli avcı dostumuz Serkan Günay'ın arşiv Fotoları.
http://i39.tinypic.com/6i8bhe.jpg

ve bu fotoda 1973 senesinde keklik avında çekilmiş bir foto. görüldüğü gibi iki Buldan Sarısı fotoda yerini almış

http://i39.tinypic.com/2gxji9f.jpg

Lütfen bu köpek'e ilgi duyan kim varsa site yöneticilerinin izniyele link vermek istiyorum.

http://video.eksenim.mynet.com/latif_20horoz/co-antremani/480123.swf

Avsevgisi.Com sitesinde bizimle buluşsun.

24.Nisan.2010, 12:23
evet ulaş abi sonuna kadar sana katılıyorum biz elimizdekinin kıymetını bilmiyoruz
bir denizlili bir Türk olarak bu ırkımıza sahip çıkmalıyızhttp://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/Happy/18.gif

Osman KARATEPE
24.Nisan.2010, 14:14
Elinize sağlık Ulaş bey ülkemize ait ırklara her zaman sahip çıkmalıyız akbaş çoban köpeklerinin ana vatanı olan Sivrihisar'lı olarak küçüklüğümde köyümüzde birkaç tane akbaş vardı ama o zamanlarda kimse bilmezdi ırkın kaybolmaması için neler yapılması gerektiğini şimdi olsa safkan akbaşlarım olurdu kesinlikle...

çetin ekren
24.Nisan.2010, 17:54
Ulaş kardeşim keşke herkes senin gibi bu ve benzeri konularda hassas düşünebilse...ama malesef...
batıya düşkünlük almış başını gidiyor...bu hem bu konu hemde diğer konular için geçerli...
birazda bunun suçlusu bizler değilmiyiz...?
hangimizin evinde avrupa malı ev eşyaları yok...hangimiz en küçük bişey almaya kalkınca önce yerli malını düşünüyoruz...

24.Nisan.2010, 19:32
Ulaş kardeşim keşke herkes senin gibi bu ve benzeri konularda hassas düşünebilse...ama malesef...
batıya düşkünlük almış başını gidiyor...bu hem bu konu hemde diğer konular için geçerli...
birazda bunun suçlusu bizler değilmiyiz...?
hangimizin evinde avrupa malı ev eşyaları yok...hangimiz en küçük bişey almaya kalkınca önce yerli malını düşünüyoruz...

Evet işte anahtar burada. Önce can mı canan mı? :)

Hep konuyu döndürüp dolaştırıp buralara getirme kaygımı lütfen kimse yanlış anlamasın.

Yaşlılar kendi kötün elin iyisinden iyidir derler.

Anlayamadığım şu ki neden hep hazırın peşinden koşup duruyoruz ? Elimizdeki ile yetinmeyip geliştirsek kendi derğerlerimizin peşine takılsak kim kaybeder ? Biz mi?

Birileri bize gaz veriyor. Parası ve gösterişi ile gözümüzü boyayıp aklımıza giriyor.

Bize bizim olanın değersizliğine alıştırmak için çalışan çok.

Ne yazık ki bizim olanı korumaya çabalayanlara ise 9. köyde bile bir bardak su yok.

Ölene kadar bu ülke ve değerleri için çalışacağım. Allah ömür verdiğince kendi kültürüm ve değerleri için çırpınacağım.

Önemli olan it köpek değil. Başka kültürlerin yaltakçısı ve bu yaltakçılığı maddeye (Praya pula) çevirme sevdalılarına duyrulur.

Ben Türk avcısıyım. Bu vatan ve bu avlaklar benim. Bana ait olan ile yaşamak ve bu hayattan zevk almak benim en büyük hakkım. Öğünmek ve bu güzel kültürün hertürlü gelişimini sağlamak da görevim.

Ve inanıyorum ki bir gün çevrede herkes en az benim kadar bilinçlenecek ve parası ile avlaklarda ve avlaklar dışında hüküm süren benim iyi niyetli avcı dostlarımı olur olmaz "standart" cart curtla" "gavura hizmet eden daha nice gavurca etkinliklerle" göz boyamaları boşa çıkacak.

Saygılar.

http://www.tsk.tr/anitkabir/images/plot.gif Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben milletimin en büyük ve ecdadımın en değerli mirası olan bağımsızlık aşkı ile dolu bir adamım. Çocukluğumdan bugüne kadar ailevî, hususî ve resmî hayatımın her safhasını yakından bilenler bu aşkım malumdur. Bence bir millete şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın vücut ve beka bulabilmesi mutlaka o milletin özgürlük ve bağımsızlığına sahip olmasıyla kaimdir. Ben şahsen bu saydığım vasıflara, çok ehemmiyet veririm. Ve bu vasıfların kendimde mevcut olduğunu iddia edebilmek için milletimin de aynı vasıfları taşımasını esas şart bilirim. Ben yaşabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım. Bu sebeple milli bağımsızlık bence bir hayat meselesidir. Millet ve memleketin menfaatleri icap ettirirse, insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet icabı olan dostluk ve siyaset münasebetlerini büyük bir hassasiyetle takdir ederim. Ancak, benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin, bu arzusundan vazgeçinceye kadar, amansız düşmanıyım.

Biz, Batı medeniyetini bir taklitçilik yapalım diye almıyoruz.
Onda iyi olarak gördüklerimizi, kendi bünyemize uygun bulduğumuz
için, dünya medeniyet seviyesi içinde benimsiyoruz.

Ulu Önder

M. Kemal ATATÜRK.

Yok sayıp sen de bu ruhsuz sürüyü,
Kılavuz yap ebedi Gök Börü’yü.
Çıkarıp ERGENOKON’dan ulusu,
Türk’ü kılsın yine dünya ulusu.

Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere,Türk Mileti`ne canımı vereceğim.

Mesut BÜLBÜL
26.Nisan.2010, 17:16
konuyu tam okuyamadım ama bizler bu tür köpeklerle avcığıgı büyüklerimizden görerek öğrendik kırma köpeklerle öğrendik cok avlar yaptık ama şimdi ise inğilizdi seterdi yok kurtzardı dırahtardı bircok cins ırkları beynimize yerleştirdiler ingizde takılı kaldık memnunda ediyor hani pişmanda diyilim buda benim kararım eski köpeklerimiz hic kesilmeden av yaparlar performas ı hic düşmezdi bunlarda o özellik yok buda bir gercek sayğılar diyorum baylaşımın icinde cok teşekkür ederim sayğılarımla

26.Nisan.2010, 21:32
konuyu tam okuyamadım ama bizler bu tür köpeklerle avcığıgı büyüklerimizden görerek öğrendik kırma köpeklerle öğrendik cok avlar yaptık ama şimdi ise inğilizdi seterdi yok kurtzardı dırahtardı bircok cins ırkları beynimize yerleştirdiler ingizde takılı kaldık memnunda ediyor hani pişmanda diyilim buda benim kararım eski köpeklerimiz hic kesilmeden av yaparlar performas ı hic düşmezdi bunlarda o özellik yok buda bir gercek sayğılar diyorum baylaşımın icinde cok teşekkür ederim sayğılarımla

Mesut abicim aslında sıkıntı senin yazdılarında saklı. Biz senin saydığın ırk köpekleri daha baştan safkan diğer bilmediğimiz eskilerden günümüze değişikliklere uğramış köpeklere de kırık diyoruz.

Kırık olmayan köpek mi var abicim?

O bahsi geçen saf diye lanse edilen köpekler okadar kırık ki o performans düşüklüğü gibi sıkıntıları da o kırıklığa bağlayabilirsin.

http://i39.tinypic.com/6i8bhe.jpg

Yukarıdaki resim çekildiği zamanlarda İngiliz pointeri-kurzhaar denen köpekler şeklen daha av köpeğine bile benzemezken, avcılarımız kırık diye bilinen 100/100 Türk Köpeği ırkları ile avlanıyorlardı.

Türk Sarı Köpeği ile.

26.Nisan.2010, 22:13
Vizslanın Orjini isimli bir makale.

http://thevizslaksentinel.com/index.asp?ID=115

Buraya tıklarsanız Amerkada en çok talep gören av köpeği olan Hungarian Vizsla ile ilgili bir makalenin orjinalini göreceksiniz.

Çevirisi de aşağıda.

http://translate.google.com.tr/translate?js=y&prev=_t&hl=tr&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fthevizslaksentine l.com%2Findex.asp%3FID%3D115&sl=en&tl=tr&swap=1

Çevirisi googlenin çevirisi olduğundan biraz ben açıklama yapayım.

Özet olarak yazar köpeğin macaristanı işkal eden Türklerin olduğunu ve Yellow Dog denen köpeğin vizslanın soy atası olduğunu açıklıyor. transilvanya tazının bu ırkın içinde olmasının mümkün olmadığından bahsediyor. Çünkü siyah renkli bir köpek in yavrularının açık renk olma ihtimalinin olmadığın bildiriyor.

1920 yılında bu ırk köpek macaristanda yok olmaya yüz tutunca. 1924 yılında bir klüp kurulur. Çok az sayıda köpek ile yeniden ıslah çalışmaları başlatılır.

"Yani şimdilerde "Hungarian Vizsla" denen ırk köpek doğrudan doğruya bizim Türk Sarı köpeğimizin ırkının devamıdır."

1924 ten sonra Vizslayı yeniden ıslah çalışmaları başlıyor. Bir kaç damızlık bulunduktan sonra vücudunda hiç beyaz olmayacak bir ırk elde edilme mücadelesi başlıyor.

"Aslında beyaz ayak ve göğüs var."

Recep DÖNMEZ
27.Nisan.2010, 06:46
Evet Malesef bu konu sadece av köpeklerinde böyle değil!
Atlarda,Arabalarda,elektronik malzemelerde,giyeceklerde ve
hatta yiyeceklerde hep batı malları daha revaçta değilmi????
Malesef!malesef!malesef!!!
Kendi öz ürünlerimiz,kendi öz köpek cinslerimiz,at cinslerimiz
ve örneğini çoğaltabileceğimiz birçok konuda kendi benliğimizden kopup
avrupa özentileri içerisine girmiyormuyuz hepimiz?
Şu an hayatımızda bulunan birçok hayvan,eşya,bitki,meyva,sebze vb.şeyler
hep yabancı menşeili değilmidir?
Bende kendi öz ürünlerimize,kendi kültürümüzün hayvanlarına,eşyalarına
sonuna kadar sahip çıkılması ve onlara gerekli değerlerinin verilerek eskiden
olduğu gibi bugünde hayatımızdaki vazgeçilmez yerlerinde kullanılmaya
başlanılmalarını canı gönülden istiyorum....
Hepinise selamlar ve saygılar...

Hüseyin ORHAN
27.Nisan.2010, 07:14
"YERLİ MALI YURDUN MALI HERKEZ BUNU KULLANMALI"

Çok doğru bir söz ama malesef bir malın yerlisini aynı kalitede yapmaya kalkan yerli üreticimizin maliyetleri ortada sonuç ithal edilen ürüne yakın olunca tüketicide ister istemez yabancı olsun mantığına gidiyor. Burda asıl sorun bu üreticilerin sırtındaki kamburu gidermektir. Bu her konuda uygulanırsa yani "yabancı olmasın yerli olsun" bu sorunda çözülür o zaman her şeyin yerlisini kullanmaya yöneliriz. Şahsen ben önce kalitesine sonra fiyatına bakarım tercihim her zaman yerlidir.

M.Ulaş ATASOY abim böyle bir paylaşımla birkaç arkadaşımızın bile yerli malına yönelmesi sayende olacaktır. Bu anlamlı paylaşımın için teşekkürler.

Mesut BÜLBÜL
27.Nisan.2010, 10:11
doğru diyorsun ulaş kardeşim dağlarda yaralı kuşumuz pek kalmazdı diyebilirim şimdi ise cok kalıyor herşey gözler önünde zaten verdiğiniz bu bilgiler icin teşekkür ederim selamlar sayğılar diyorum

27.Nisan.2010, 11:03
Avcılarımız köpek ırklarını gözlerinde çok ama çok büyütüyorlar. Disiplinli bir çalışma büyük çapta bir katılım ile kaybedilen değerler hemen geriye geliverirler.

Ne yapmak lazım.

1) İnanmak.

2) Çalışmak

3) Sebahat etmek. (sabır)

4) İnatçı olmak.

5) Dayanışma içinde olmak.

Yukarıda saydıklarıma herkes birşeyler ekleyebilir. Ama sonuç başarının yoluna hepberaber girmek anlamına geliyor.

Mesut abim bir zamanlar dağda yaralı kuş kalmadığını ve yerli ırk köpeklerle avlanıldığını söylüyor.

Ben de o ırk hala bazı köpeklerin damarlarında geri getirilmeyi bekliyor diyorum.

Hatta artı olarak elin gavuru sağolsun bu köpeklerin bir kısmını bizim için korumuş ve ıslah etmiş diyorum.

Biz neden bize ait olana kendi malımıza sahip çıkmıyoruz?

Neden bu köpek Türk Sarısıdır, bizim atalarımızın köpeğidir ve biz bu köpekleri bu isimle biliyor ve besliyoruz. Buldan Sarısı- Yörük Pointeri. Vb. nice isimlerle bu köpek hala buralarda çevremizde yaşıyor diyemiyoruz ??????????

Ve biz bu ülkenin avcıları bu köpeği yeniden kendi köpeğimiz yapmak için mücadele vermiyoruz ???????

Nedenleri çok ama gerekçesi çok komik. Dünya standartlarında köpek ırkları beslemek :)

O dünya benim standartıma gelene kadar çok uzun yıllar lazım. Çünkü ellerindeki ırların kökeni ana ırkı benim ülkemde gezip kuyruk sallıyor.

Aslı varken kim ne yapsın benzerini ?