PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Meyve çekirdeği....

Osman KARATEPE
28.Nisan.2010, 20:04
Meyva Çekirdeği

Yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar. bu sene (2010) dünyanın periyodik olarak en çok yağmur alan yıllarından biri olacak, yani toprağın bereketinin yüksek olacağı bir yıl. .
Bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine ASLA hapsetmeyin. Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün. Üzerine de bir bardak su dökün.

Gömme imkanınız yoksa bi poşette bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın ( yada arabanıza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun, korkmayın bu çevre kirliliği değildir aksine çevre için yeni hayattır. Doğa hemen o yeni çekirdekleri kucaklar ve besler…

Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir ! Bunu yapmayın ve yaptırmayın.

Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan yada dikilen bu çekirdeklerin en az yarısının yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmış.
En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atılması, ülkemiz adına küçümsenemeyecek büyük bir servet...
Daha yeşil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden geldiğince meyve çekirdeği gömelim, savuralım, fırlatalım…

Bu uygulama TEMA tarafından başlatıldı ve bilinçli toplum olarak bizlerin desteklerini bekliyor, Doğaya yardım etmek, gelecekte etrafımızı saracak beton ve gökdelenlerden alamayacağımız oksijeni karşılamak için bile bu çekirdeklerden çıkacak ağaçlara ihtiyacımız olacaktır.

Poşete koymadığınız her çekirdek için şimdiden teşekkürler,
DGD
Doğa Gönüllüleri Derneği

veyselll
28.Nisan.2010, 20:19
osman abi çok doğru bir konuya değinmiş gerçektende
şu anda yediğimiz kirazların bir çoğu birzamanlar yabani bir kirazın meyvası idi
imkanı olan herkesin bir meyva ağacı dikipte onun evrelerini görmesini isterim
kışın kuru ağaçken baharda çiçek açıp yaz aylarında meyva vermesi
bir öğretmenin, öğrencilerinin okuyupta iyi bir yere gelmesi gibidir derdi yaşlı bir amcamız

çetin ekren
28.Nisan.2010, 20:40
valla osman öyle bir memlekette yaşıyorum ki özellikle fidanını alıp dikiyorum...diktiğim yaz ohhh yemyeşil kışa bir giriyoruz bahara ağaç falan kalmıyor...donuyor zavallı...kaç sefer denedimse olmadı,koruyucu malzemelerle kışlattım yine olmadı...iyi vişne oluyor oda özü ekşi olduğundan soyuğa dayanıyor....

veyselll
28.Nisan.2010, 20:45
çetin abi
vişneye napolyon kirazı aşılamayı dene
belki bir şansın olur

veyselll
28.Nisan.2010, 20:48
veya uzun süre kışlamayı (kışın - derecenin altında kaldığı süre) seven erik çeşitleri var
frizer, friar, briton gibi
uzman tavsiyesi abihttp://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/Happy/21.gif

çetin ekren
28.Nisan.2010, 20:51
belki bilenleriniz vardır Erzuruma 57 km uzaklıkta tortum ilçesi var...aklınıza gelen her türlü meyve ağacı yetişiyor ...
ama Erzurum merkez 1853 rakım olunca...değil napolyonun kirazı napolyonun kendisi bile donar buz keser....
denedim ama olmadı veysel...ama seranın içinde şuan bir tane şeftali ağacı var...bakalım sonu ne olacak...
erik oluyor onda sıkıntı yok ama onuda pek yiyen yok... :D

Osman KARATEPE
28.Nisan.2010, 20:55
osman abi çok doğru bir konuya değinmiş gerçektende
şu anda yediğimiz kirazların bir çoğu birzamanlar yabani bir kirazın meyvası idi
imkanı olan herkesin bir meyva ağacı dikipte onun evrelerini görmesini isterim
kışın kuru ağaçken baharda çiçek açıp yaz aylarında meyva vermesi
bir öğretmenin, öğrencilerinin okuyupta iyi bir yere gelmesi gibidir derdi yaşlı bir amcamız

Çok haklısın Veysel insanın emeklerinin karşılığını görmesi mutlu edici..

valla osman öyle bir memlekette yaşıyorum ki özellikle fidanını alıp dikiyorum...diktiğim yaz ohhh yemyeşil kışa bir giriyoruz bahara ağaç falan kalmıyor...donuyor zavallı...kaç sefer denedimse olmadı,koruyucu malzemelerle kışlattım yine olmadı...iyi vişne oluyor oda özü ekşi olduğundan soyuğa dayanıyor....

Çetin abi senin o kadar yapman bile yeterli buralarda olsan etrafında boş toprak parçası kalmayacak anlaşılan...

çetin ekren
28.Nisan.2010, 21:02
ya Osman inan sırf senin için benim köydeki evi bahçeyi ve resimleyip buraya atmayı günlerdir düşünüyorum ama ne hikmetse köye gittiğimde aklıma gelmiyor...kuşlar,tavuklar,tavşanlar,arılar,sera,m eyve ağaçlarım,atölyem,tarlaları hiç söylememe gerek yok...

İbrahim ÖZEL
28.Nisan.2010, 21:13
Vallahi süper fikir bunları çocuklarımızada aşılamamız lazım. Ben uygulayacağım...

Hüseyin ORHAN
29.Nisan.2010, 05:29
kendi yaşantımda zaten yaptığım bir uygulamaydı dün mail olarak da birkaç arkadaşımdan geldi bu mesaj ve listemdeki arkadaşlarıma gönderdim bende.
Ama en yakınımızdakilerden başlayarak bunu tekrar duyurmamız gerek kaç çekirdek fidan olsa o kadar kâr dır

Osman abi bilgilendirmen için teşekkürler.

29.Nisan.2010, 05:46
süper bir fikir osman abi ilk önce sizin sivrihisardan baslayalım cekırdek dagıtmayahttp://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/YahooIM/4.gif

Osman KARATEPE
29.Nisan.2010, 09:45
Ali bizim keklikleri götürecen demi mana ile seni çakaalllll :D :D :D :D :D :D :D :D

Tamer Kuvvet
29.Nisan.2010, 09:58
Süper fikir abi paylaşı için teşekkürler.

naz gülhan
30.Nisan.2010, 13:17
cidden güzel bir konuya deginilmiş emegine saglık bende yaban tv de seyretmiştim o gün bugn hep çekirdek saklar ava gidince atarım biri çıkmaz bi başka çekirdek çıkar diye umarım çıkmışlardır hepimiz bi kaç çekirdek derken bir sürü agaç olur böylece paylaşım için tşk

Birol YAY
30.Nisan.2010, 15:16
MANİSAda doktor fahrettin er ikisene önce gündeme getirdi tonlarca çekirdek toplanıldı bunları insanın ulaşamayacağı yerlere yamaç paraşütçüler tarafından serpildi ilerleyen yıllarda neticeyi göreceğiz inşallah OSMAN arkadaşımızın gündeme getirdiği konuya tamdestek

30.Nisan.2010, 16:30
Teşekkürler osman. Geçen yıl bir çuval kayısı çekirdeğini NEVŞEHİRDEN ÇANAKKALE'ye götürüp çobanlara dağıttım arazide saçın diye de tenbih ettim saçmışlar.inşallah ileride yüzde biri tutsa, yüzlerce ağaç olur.