PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sarı Şekerim Yavrulamaya Başladı.

11.Haziran.2010, 20:07
Sabah hareketlerinden anladım ki Şeker yavrulayacak. Gerekli hazırlıklar zaten önceden yapılmıştı.

Bir iki uğradım yanına baktım hızlı hızlı soluyor. Zaten dün akşam üstü yemeği kesmişti.

Son uğradığımda yerinden kalktı geldi elimi yaladı. 1 kaç yudum su içiti içer içmez çıkardı.

Sonra yerine yattı.

Gözlerimin içine bakıyordu. Yardım bekler gibi. Aferim benim kızıma dememle önce suyu geldi sonrada ilk minik "Türk Sarısı".

İlk olarak yavrunun üstünü temizledi. Göbeğini kesti. Ben de sessizce oradan ayrıldım. Kendi haline bıraktım.

1 kaç saat sonra yavru sayısı 3 olmuştu. Minik sarı şekerler aynı annelerinin kopyaları sanki.

Gerçi yakından incelemedim rahatsız etmemek adına.

Bakalım sabaha kaç minik şekerimiz olacak.

Hayırlısı olsun.

çetin ekren
11.Haziran.2010, 20:23
hayırlı olsun ulaş...nihayet beklediğin gün geldi desene...inşallah yavruların hepsi sağlıklı büyürler....
gelişmelerden bizi haberdar etmeyi unutma...

11.Haziran.2010, 20:30
sağlıklı ve akılı olmaları dileğiyle hayırlı olsun

kapadokyali_1981
11.Haziran.2010, 21:22
Hadi hayırlı olsun abi bakalım sayı kaçta son bulacam ama ben bi tahminde bulunayım 7 tane olur diyorum ben. İnşallah yavrularında şekerinde sağlığı iyi olur haberleri sabırsızlıkla bekliyoruz.

11.Haziran.2010, 22:22
Hadi hayırlı olsun abi bakalım sayı kaçta son bulacam ama ben bi tahminde bulunayım 7 tane olur diyorum ben. İnşallah yavrularında şekerinde sağlığı iyi olur haberleri sabırsızlıkla bekliyoruz.

Bildin kardeşim. 7 sarı şekerimiz var.

İnşallah zaiatsız büyütürüz.

12.Haziran.2010, 05:38
hayırlı ugurlu olsun ulaş abi Allah can pekliği versin

Hüseyin ORHAN
12.Haziran.2010, 05:40
Ulaş abi sarı şekerleriniz hayırlı olsun Allah (c.c.) hepsini sağ salim meralara çıkarmanı nasip etsin

İbrahim ÖZEL
12.Haziran.2010, 07:20
Ulaşım hayırlı uğurlu olsun kardeşim. Yüce rabbim can sağlığı versin bebişlere. Ekim kasım ayına kadar kekliğe yetişir umarım yavruların.

Osman KARATEPE
12.Haziran.2010, 07:42
Sarı şekeri tebrik ederim sizide kutlarım Türk Sarısı için yaptıklarınızdan dolayı.Hayırlı olsun soyları bol olsun inşallah..

12.Haziran.2010, 08:01
sağlıklı ve akılı olmaları dileğiyle hayırlı olsun

12.Haziran.2010, 08:09
Hayırlı uğurlu ve sağlıklı olurlar inşallah...ALLAH değerini bilecek avcılara nasib etsin....

12.Haziran.2010, 08:16
Tüm yorumlar için teşekkürler. Bu ırkın gelecekte yeniden ait olduğu yere Türk Avcısının hizmetine dönmesi için yapılan çalışmaların başlangıcını ŞEKER olarak görüyorum.

Düşünün yaklaşık 2 sene önce alay konusu yaparlardı benim Türk Sarısı muhabbetimi.

Şimdi yavaş yavaş bilinçlenmeye başladı insanlarımız. Bize ait olanı geri almak korumak ve geliştirmek konusunda Türkiyenin her bölgesinden istekli avcı dostlar var.

Burada işin felsefesi maneviyatı var ve önemli olan da o zaten.

Elimizde bize ait ne kaldı şu koskoca ülkede.

Dilimizi, kültürümüzü, maneviyatımızı ve hatta dinimizi dejenere etmek ve kendi maddi çıkarlarına alet etmek için pusuda bekleyen 1001 türlü entrikalar çeviren düşmanlarla içten dıştan çabalayan it sürüsü çevirmiş etrafımızı.

Köpek bir simge benim için.

Elin İngiliz, Fransız, Alman gavurunun menfaatine olan ne varsa mutlaka bize zarar verdi veriyor.

Yoksa köpek köpektir mutlaka.

Ama şunu da belirteyim. Kimse de yanlış anlamasın.

Her iki ırkı da çok yakından gözlüyor ve inceliyorum. Şöyle bir sonuca vardım.

İngiliz köpeği av için içgüdüleri çok önplana çıkartılmış ve ferma konusunda çok istekli bir yapıya sahip. Buna fema estetiğini de eklemek bir zorunluluk.

Türk köpeği ise çok çok çok daha zeki fermada biraz daha aceleci olmakla beraber renginden dolayı ( AVA ÇOK YAKLAŞABİLİYOR) avcıya daha rahat atış imkanı sağlıyor.

Tür köpeğinin çok öne çıkan avantajı şu ki.

İngilizle vurduğunuz 10 ise çantaya giren bir kaç eksik iken. Türk Sarısı ne vurursanınz onu çok güzel bir aportla 100/100 e yakın sonuçta torbaya sokuyor.

Saygılar. Teşekkürler.

Osman KARATEPE
12.Haziran.2010, 08:21
Alkışlıyorum sizi ileride yerim müsait olursa bende Türk sarısı ile avlanmak isterim hak ettiği yere çıkarmak için hepimizin yapması gerekenler var...
Bi sorum olacak size koku olarak baktığınızda ingiliz ırkları ile arasında ne gibi farklılıklar var?

12.Haziran.2010, 08:50
Alkışlıyorum sizi ileride yerim müsait olursa bende Türk sarısı ile avlanmak isterim hak ettiği yere çıkarmak için hepimizin yapması gerekenler var...
Bi sorum olacak size koku olarak baktığınızda ingiliz ırkları ile arasında ne gibi farklılıklar var?

Her ikisi de yerden ve havadan koku alıyor. Fakat Türk Sarı köpeğinin iz sürme olayı var. Uzun mesafeler iz sürüp koku takip ediyor. Bu şekilde tavşan avında ve çelginde başarılı.

Tavşan köpeklerinin arada bir Türk Sarısı ile kırılması özellikle Kıbrıs ve Akdeniz böllesinde çok yaygın.

Bu arada şu koku olayını bir irdelemek lazım.

Köpekler özel burun yapısı ile havadaki koku moleküllerini algılarlar.

Koku moleküllerini algılamanın bazı şartları var.

1) Havada, ortamda "Koku olacak". Kokunun olması derken köpeğin bildiği moleküllerin havaya yayılmış olmasından bahsediyorum.

Bazıları benim köpekte koku yok diyor :)

Sevdiği bir yemeği 100 metre uzağa koy bakalım bulabilecek mi. Dumanı tüten birkaç pirzola gibi. Ya da erkek köpeği sal 1000 metrede ki kızan köpeği algılayabilecek mi ?

Köpek bildiği bir kokuysa ve şartlar uygunsa "av köpeği " olmak zorunda da değil anında bulur.

2) Moleküllerin havaya yayılış durumu ve şekli. Rüzgarın durumu, havanın ve toprağın nem durumu, yerşekillerinin konumu ve durumu kokuyu veren canlının hareketliliği veya hareketsizliği kokuyu etkiler.

Benim köpeğimin kokusu çok uzun. :) bence senin köpek rüzgara karşı avlanmayı öğrenmiş. Ya da sen işi bilen bir avcısın köpeğini doğru yönlendiriyorsun. Hangi havada nerede av yaptıracağını biliyorsun.

Benim köpeğimin kokusu kısa. Köpeğin avcılığı yeni öğreniyor. Ya da sen köpeği ava nereden ya da hangi şartlarla sokacağını bilmiyorsun. Köpeğin ne aradığını nasıl ve nerede arayacağını öğrenememiş.

Ben iddia ediyorum,

özellikle küçük ırklar "Fino cinsi köpekler" "Genellikle Tilki veya Çakaldan geliştirilmişlerdir" belki de bizlerin av köpeklerinden bile üstün koku özelliklerine sahiptirler.

Ama av köpekleri ava yavaş yavaş yaklaşıp yerini belli ediyorlar.

Tek üstün tarafları bu .

Saygılar.

12.Haziran.2010, 09:17
Bu da çok güzel bir makale.

-AVDA KÖPEK KULLANIMI VE KOKU-

Avda köpek kendi haline bırakılmayıp avcının denetimi altında ve onun komutası doğrultusunda av yapılırsa köpekle av yapılmış olur. Yoksa avda köpek kendi haline bırakılıp avı araması bekleniyorsa, komutlara uymuyorsa bu avcılık köpekle yapılan avcılıkdan ziyade köpeğin kendi kendine avlanması ve avcınında peşinden gitmesinden başka birşey değildir.

Köpek avını koku yardımı ile bulduğuna göre önce kokunun köpek tarafından nasıl alındığını ve bu kokunun etrafa nasıl yayıldığını bilmemiz gerekir.

Koku molekülleri ısı yoluyla havada yer değiştirmeleri veya biryerlere sürünüp yapışmaları sayesinde etrafımızda devamlı bulunurlar ve hareket halindedirler. Köpeğin çok hasas olan burnu sayesinde onun için daha fazla belirgindir. Orta boy bir köpek ile insanın burnundaki koku alan dokuları karşılaştırırsak, insanda düz bir alana açıldığını farzedersek bu koku alan dokular 1,5 cm kare iken köpekte 10-15 cm kareyi bulabilir. Ayrıca köpekde, köpek dişlerinin arkasında damakda vomeronasal denilen ve köpeğin koku alma hassasını artıran bir organ vardır. İşte bu yüzden köpekler insanların duyamayacağı en zayıf kokuları bile duyabilirler.

Koku köpeğin burnuna iki şekilde ulaşır

1-Havada yayılan koku moleküllerinin köpeğin burnuna ulaşması

2-Av hayvanının çevreye (otlar, ağaçlar vs.) bulaşan ve yapışan koku moleküllerinden. Öyleyse diyebilirizki iki tür koku vardır biri havadaki koku, diğeri yerdeki koku.

Köpek daha önceden tanıdığı kokuyu ararken havayı ve etrafa yapışmış olan bu koku moleküllerini koklamaya başlar. Kokunun keskinleşmesi veya zayıflaması köpeğe avına yaklaştığını yada kaybettiğini bildirir.

Kuş avında kullanılan köpekler, özellikle fermalı olanları havadaki kokuyla ilgilenirler ve devamlı kafaları havada olarak avın kokusunu almaya çalışırlar. Eğer kokuyı kaybettilerse yerdeki kokudan tekrar havadaki kokuyu yakalmaya çalışırlar. Diğer taraftan iz süren köpekler ise genellikle etrafa bulaşmış sabit kokular ile ilgilenirler. Bu köpekler devamlı yeri, otları, ağaçları koklayarak avlarını bulmaya çalışırlar.

Kokunu yayılmasına etken faktörler hava koşullarıdır. Koku, moleküllerinin havada hareketi ile yayılır demiştik. Isınan havada yer değiştireceğine göre ısı değişiklikleri kokunun yayılmasına veya donup kalmasına neden olur ayrıca havanın nem oranı, koku kaynağının ısısı da diğer bir etkenlerdir.

Bu bilgilerden yola çıkarak avda köpeğinizi yönlendirerek avın kokusunu daha rahat bulabilmesini sağlayarak işini kolaylaştırabilirsiniz.

Köpek avını mutlaka rüzgara karşı aramalıdır. Rüzgar havadaki kokuyu köpeğin burnuna getirecektir. Rüzgara karşı arayan köpek eğer av bir hendeğin içindeyse, koku hendek içinde hapsolacağından ve az bir miktarının rüzgara karışacağından kokuyu pas geçmesi olasıdır. Eğer önünüze bir hendek geldiyse ve yerde avın saklanması için uygunsa hendek içinden boydan boya köpeği geçirmenin faydası vardır. Rüzgarın sert esmeside kokuyu dağıtacağından köpek için ayrı bir dezavantajdır.

Koku kaynağının ısısıda kokunun yayılmasına etkendir demiştik. Gün boyunca fazla hareket etmeden oturan bir kuşun vücüt ısısı ile yeni konmuş, hareket halindeyken vücudu ısınmış bir kuşun kokusu değişiktir. Yeni konmuş kuş daha sıcak olacağından ve daha sık nefes alıp vereceğinden daha fazla koku yayar. Eğer avı vuramayıp kaçırdıysanız ve bu avın peşine gitmeye devam ederseniz hareket halinde olacağından kokusu artacak ve köpeğin bulma şansıda artacaktır.

Koku ısınan havayla hareke ettiğine göre ve ısınan havada yukarı çıktığına göre yamaçlarda avlanırken köpeği yüksek yerden aşağıya doğru indirmek kokunun yakalanma şansını arttıracaktır. Gene ısınan havayla ilgili olarak sabahın erken saatlerinde ava başladıysanız ve gece don yapmışsa, yerler takır takırsa bu kadar soğuk havada koku molekülleride donacağından havada dağılımı minimum olacak köpeğinizinde koku bulma şansı çok azalacaktır. Günün ilerleyen saatlerinde eğer güneşde çıkarsa güneş alan yamalar ısınmaya başlıyacak ve bu bölgede koku yayılmaları artacaktır.

Kokunun yayılması ile ilgili bu faktörler olumlu yönde bir araya geldiğinde, sizde köpeğinizi doğru olarak kullandığınızda av bulma şansınız artacak hatta bir yerde işiniz şansa bile kalmayacaktır.

KÖPEĞİNİZİ KULLANABİLMENİZ İÇİN ONU EĞİTMENİZ GEREKİR.
EĞİTİMSİZ BİR KÖPEKLE YAPILAN AV SİZİN DENETİMİZDEN ÇIKMIŞ KÖPEĞE BAĞIMLI BİR HAL ALMIŞTIR.

http://www.kibrisliavci.tr.gg/_AVDA-K-Oe-PEK-KULLANIMI-VE-KOKU_-.htm (http://www.kibrisliavci.tr.gg/_AVDA-K-Oe-PEK-KULLANIMI-VE-KOKU_-.htm)
sitesinden alıntıdır.

Mustafa YILDIRIM 38
12.Haziran.2010, 10:43
M.ulaş hocam gözün aydın ,inşallah yavrularda anneleride sağlıklı bir şekilde yola devam ederler.

ersin kasap
12.Haziran.2010, 11:12
abim gözün aydın ne mutluki sorunsuz bir doğum gerçekleşmiş işallah sağlıklı büyür sarı şekerler tüm camiaya hayırlı olsun yola devam abim durmak yok

13.Haziran.2010, 10:30
Ulaş bey, inşallah sağlıklı ve zayiatsız olarak büyürler.

İBRAHİM AKKAYA
13.Haziran.2010, 11:27
Ulaş kardeşim hayırlı olsun bu işer gönül işi Herkes hilaket garibası köpekler yetiştirirken sen en iyisi için uğraş veriyorsun .
Herşey gönlünçe olsun Akhisar"a gelirsen uğra selamlar kardeşimhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gif

13.Haziran.2010, 12:10
Hayırlı uğurlu ve sağlıklı olurlar inşallah...ALLAH değerini bilecek avcılara nasib etsin....
selamlar

veyselll
13.Haziran.2010, 19:11
ulaş abi
Türk Sarısı için ne kadar emek harcadığını siteden takip ediyorum
inşallah yavrular kazasız belasız büyürler vede meralardaki yerlerini alırlar
aylardır beklediğim kurtzaar acemilikten yada stresten olsa gerek 6 tane yavruyu telef etti. bu konuda çok dikkatli olmanızı rica ediyorum sizden
sizin köpekleriniz Türkiye meralarına vede Türk avcısına lazım

13.Haziran.2010, 21:08
Tüm iyi niyetleriniz ve güzel mesajlarınıza sonsuz teşekürler.

Elimden geldiğince yavruların zaiatsız şekilde büyümeleri için gerekenleri yapıyorum.

İbrahim ÖZEL
13.Haziran.2010, 21:46
Ulaşım son durum nedir yavrular kaçtane anneleri kurtuldumu meraklandırma beni?

14.Haziran.2010, 06:07
Kardeşim, hayırlısı olsun İnşallah. Allah güle güle büyütmek nasip etsin.

14.Haziran.2010, 20:49
Ulaşım son durum nedir yavrular kaçtane anneleri kurtuldumu meraklandırma beni?

Yavrular / adet 4 erkek 3 dişi.

Hepsinin de sağlığı yerinde. Anneleri de gayet sağlıklı. Ve analık görevini yerine getirmekle meşkul. Çok titiz ve akıllı bir köpek. Bir problemimiz vardı. Onu da çözdük.

Altlarına kalın talaş atmama rağmen bulduğu bez türü Çuval gibi yuvaya koymak ve tavruları onun üzerine taşımak istiyor.

Çuval da çok tehlikeli yavrular içine girebilir. Ne yaptıysam çuval aşkından kurtaramadım. Sonunda üzerimdeki tişörtü çıkarttım altlarına serdim. Benim kokum olduğundan mıdır ? hemen rahatladı ve stresi kayboldu :)

Kardeşim, hayırlısı olsun İnşallah. Allah güle güle büyütmek nasip etsin.

Sağol abicim çok teşekküler.

kapadokyali_1981
14.Haziran.2010, 20:55
Aman abi şekerler altın değerinde değil tşört eğer lazımsa ben benim takım elbiseyi yollayım içinde büyüsünler :D :D

İbrahim ÖZEL
14.Haziran.2010, 20:57
Ulaşım sen nasıl bilirsin bilmem ama incesi kalını talaşın doğum bölümünde sakıncalıdır. Bebişlerin tozu veya kıymığı boğaza gitme durumu çok görülür. Benimkiler tahta üzerinde duruyorlar. Bendekilerde 11 oldu rüzgarınkiler. Nanda 4 de kalmıştı. 3 tanesini aldım nandanın altına koydum beklenmedik şekilde benimsedi. Nandanın yavrusu 7 oldu rüzgarda 8 kaldı şu an mükemmel gidiyorlar. İnşallah hepimizin yavruları sağlıkla büyürlerde meralara salarız kardeşim. Sezonda Allah'ın izniyle mutlaka gelip gideceğiz seninle.Görüşmek dileğiyle kal sağlıcakla...

14.Haziran.2010, 21:19
Aman abi şekerler altın değerinde değil tşört eğer lazımsa ben benim takım elbiseyi yollayım içinde büyüsünler :D :D

Kardeş sorma o an aklıma geliverdi. Sonradan pişmanları oynadım ama dediğin gibi. Şekerime helal olsun :)

Ulaşım sen nasıl bilirsin bilmem ama incesi kalını talaşın doğum bölümünde sakıncalıdır. Bebişlerin tozu veya kıymığı boğaza gitme durumu çok görülür. Benimkiler tahta üzerinde duruyorlar. Bendekilerde 11 oldu rüzgarınkiler. Nanda 4 de kalmıştı. 3 tanesini aldım nandanın altına koydum beklenmedik şekilde benimsedi. Nandanın yavrusu 7 oldu rüzgarda 8 kaldı şu an mükemmel gidiyorlar. İnşallah hepimizin yavruları sağlıkla büyürlerde meralara salarız kardeşim. Sezonda Allah'ın izniyle mutlaka gelip gideceğiz seninle.Görüşmek dileğiyle kal sağlıcakla...

Talaşı kısa bir süreliğine koydum. Amaç annenin kanaması olursa kolaylık olsun diye idi. Allahtan şeker çok temiz bir doğum yaptı. Aslında pek de gereği kalmadı. 1 2 güne tamamen temizleyip altlarına daha sert bir şey koymayı düşünüyorum. Ama illaki 1 kaç gün de bir atılacak bir şey olmalı. Temizlik çok önemli.

14.Haziran.2010, 21:25
Ulaş bey, anneleri gerekli temizliği yapacaktır. Çok sert yer de iyi değil şayet bez üzerine falan yatıyorsa altlarına altını toprak vb. ile beslediğin çadır parçası çak. Temizliği de hiç merak etme sadece pire, kene için ilaçlamanı yap.

İbrahim ÖZEL
14.Haziran.2010, 21:28
Tahtanın üzerine hanımdan çaldığım çamaşırı asmış 2 adet sofra bezini aldım güzelce altlarına kadar sıkıştırdım. İyi yöntem bilesin. http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gif