PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : çatalburunum hakkındaki görüşleriniz

ayhan kumru
18.Haziran.2010, 21:16
arkadaşlar yeni edindiğim bu av arkadaşımın yaşı ve ırkının özelliklerini ne derecede taşıdığı hakkında yorumlarınızı bekliyorum.şimdiden teşekkür ederim.
http://www.avkolik.net/forum/richedit/upload/2k4e617b4432.jpg http://www.avkolik.net/forum/richedit/upload/2k74ff9a337b.jpg

çetin ekren
18.Haziran.2010, 21:37
Tüy rengi özellikleri
Renk yoğunluğu olarak erkeklerde kahve-beyaz, dişilerde kahve-beyaz ve düzkahverengi belirgin özellik olarak görülmüştür.

Tüy özellikleri
Tüy özellikleri açısından erkek ve dişi bireylerin büyük çoğunluğunun ince tüylübelirlenmiştir.

Göz ve Burun Rengi
Dişiler ve erkeklerin geneli alındığında göz renginin bal sarısı, burunrenginin ise kahverengi olduğu tespit edilmiştir. İstisnai olarak az oranda isegöz rengi; kahverengi ve siyah, burun rengi ise ten rengi olarak görülmüştür.Tüy rengi siyah olan bireylerde burun ve göz renginin de siyah olduğubelirlenmiştir.

Dudak Özellikleri
Üst dudak yapılarının, erkeklerde %16,22 oranında ayrık, %83,78 oranındanormal; fakat burun deliklerinin aralıklı olduğu bulunmuştur. Dişilerde ise %4oranında ayrık, %6 oranında normal; fakat burun deliklerinin aralıklı olduğubelirlenmiştir.

Çene Durumları
Dişilerin tamamında çene durumu makas tipi olarak belirlenmiştir. Yani üstçene, alt çeneye kenetlenmiş yapıdadır. Erkeklerin ise %94,59'u makas konumlu,%5,41 oranında ise alt çenenin kısa konumlu, yani alttan meyilli çene yapısındaolduğu belirlenmiştir.

Deri Esnekliği
Deri esnekliği Tarsus çatalburun av köpekleri için karakteristik bir özelliksayılabilir. Deri, vücut üzerine tam oturmuyormuş gibi görünmesine rağmen elletutulduğunda çok esnek yapıda olduğu görülür. İncelemeler sonucunda, erkeklerde%91,89 oranında elle çekildiğinde esneme yapan deri özelliği görülmüştür.Erkeklerin %5,40'ının normal, %2,70'nin derisinin ise gözle görülür şekildedöküm yaptığı belirlenmiştir. Dişi bireylerin %88'i esnek deri yapısında,%12'sinin ise normal deri yapısında olduğu belirlenmiştir.

Ferma Özelliği
Ferma av köpeklerinin geçerliliğinde en önemli faktörlerden biridir. Avınyerini bulup belirleyerek avı ürkütmeden ama avcıyı da haberdar edecek şekildeköpeğin yaptığı harekete denir. Ferma Tarsus çatalburun köpeklerince ikişekilde yapılmaktadır. Erkeklerin %89,18'i donarak ferma yapmakta, %86,48'iayak kaldırarak ferma yapmaktadır. Hem ayak kaldırarak hem de donarak fermayapan erkek sayısı %75,67'dir. Dişilerde ferma hareketi ise %88!inde donarak,%80'inde ayak kaldırarak yapılmaktadır. Dişilerin her iki ferma şeklinigösterme oranı ise %68'dir. Hem dişi hem erkek bireylerin tamamı her iki fermaşeklinden birini mutlaka yapmaktadır.

Çocuklarla İlişkileri
İncelenen bireylerin genelinde ev halkının dışındaki insanlarla da ve özellikleçocuklarla hemen samimi tavırlar geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Çocuklarlaoynamayı sevmeleri bu ırkın hasta çocuklarla ilgili rehabilitasyon kapsamındakullanılabileceğini göstermektedir. Dişi ve erkeklerin geneline bakıldığında%90'ının üzerinde çocuklarla iyi ilişkiler kurdukları belirlenmiştir.

Ev Bekçiliği
Çatalburun ırkında genel olarak ev bekçiliğinin olmadığı belirlenmiştir.Erkeklerin %37.83'ü, dişilerin ise % 36'sında ev bekçiliği görülmüştür.Özellikle geceleri, yabancılara karşı daha duyarlı davrandıkları vehavladıkları görülmüştür.

Saldırganlık
İncelenen bireylerin genelinde, saldırgan eğilimler olmadığı gözlemlenmiştir.62 bireyin tamamı değerlendirildiğinde % 93,94 oranında saldırganlık olmadığı,%6,06 ise saldırgan eğilimler görülmüştür. Saldırganlık kalıtsal bir özellikolmakla birlikte yetiştirme tarzı da önemlidir.

Koku Takibi
Koku takibi Tarsus çatalburun av köpeği ırkı tarafından hem yerden hem dehavadan yapılabilmektedir. Dişi ve erkek bireylerin havadan koku takibi yapmaoranı %79,24'dür.Yerden koku takibi ise toplam % 95,29'dur. Bireylerintamamında hem yerden hem havadan koku takibi %70 oranındadır.
alıntıdır...

İbrahim ÖZEL
18.Haziran.2010, 23:29
Çetin usta paylaşım süper. Arkadaşım yinede kullanan abilere arkadaşlara sorman gereklidir. Bilki kurtzaar gibi çok amaçlı köpektir...

19.Haziran.2010, 08:31
Öncelikle bi Mersin'li olarak sahip çıkılması, çıkmamız gereken bi ırk gelelim sizin köpeğinize hayırlı olsun kafa yapısı olarak uygun bi köpek ve ibrahim abinin dediği gibi çok amaçlı bi köpektir çetin abide gerekli açıklamayı yapmış ama daha ayrıntılı fotosunu koyarsanız (boydan-duruş-ayak yapısı) daha yardımcı olurum ve olunur diye düşünüyorum selamlar..

19.Haziran.2010, 08:49
Ayhan kardeşim köpek kafa ve tüy yapısı olarak bu ırkın özellilerini taşıyor serhat kardeşimizin de söyledigi gibi daha detaylı fotograflarını gönderirsen daha iyi yorum yapa biliriz.

19.Haziran.2010, 15:34
Tüy rengi özellikleri
Renk yoğunluğu olarak erkeklerde kahve-beyaz, dişilerde kahve-beyaz ve düzkahverengi belirgin özellik olarak görülmüştür.

Tüy özellikleri
Tüy özellikleri açısından erkek ve dişi bireylerin büyük çoğunluğunun ince tüylübelirlenmiştir.

Göz ve Burun Rengi
Dişiler ve erkeklerin geneli alındığında göz renginin bal sarısı, burunrenginin ise kahverengi olduğu tespit edilmiştir. İstisnai olarak az oranda isegöz rengi; kahverengi ve siyah, burun rengi ise ten rengi olarak görülmüştür.Tüy rengi siyah olan bireylerde burun ve göz renginin de siyah olduğubelirlenmiştir.

Dudak Özellikleri
Üst dudak yapılarının, erkeklerde %16,22 oranında ayrık, %83,78 oranındanormal; fakat burun deliklerinin aralıklı olduğu bulunmuştur. Dişilerde ise %4oranında ayrık, %6 oranında normal; fakat burun deliklerinin aralıklı olduğubelirlenmiştir.

Çene Durumları
Dişilerin tamamında çene durumu makas tipi olarak belirlenmiştir. Yani üstçene, alt çeneye kenetlenmiş yapıdadır. Erkeklerin ise %94,59'u makas konumlu,%5,41 oranında ise alt çenenin kısa konumlu, yani alttan meyilli çene yapısındaolduğu belirlenmiştir.

Deri Esnekliği
Deri esnekliği Tarsus çatalburun av köpekleri için karakteristik bir özelliksayılabilir. Deri, vücut üzerine tam oturmuyormuş gibi görünmesine rağmen elletutulduğunda çok esnek yapıda olduğu görülür. İncelemeler sonucunda, erkeklerde%91,89 oranında elle çekildiğinde esneme yapan deri özelliği görülmüştür.Erkeklerin %5,40'ının normal, %2,70'nin derisinin ise gözle görülür şekildedöküm yaptığı belirlenmiştir. Dişi bireylerin %88'i esnek deri yapısında,%12'sinin ise normal deri yapısında olduğu belirlenmiştir.

Ferma Özelliği
Ferma av köpeklerinin geçerliliğinde en önemli faktörlerden biridir. Avınyerini bulup belirleyerek avı ürkütmeden ama avcıyı da haberdar edecek şekildeköpeğin yaptığı harekete denir. Ferma Tarsus çatalburun köpeklerince ikişekilde yapılmaktadır. Erkeklerin %89,18'i donarak ferma yapmakta, %86,48'iayak kaldırarak ferma yapmaktadır. Hem ayak kaldırarak hem de donarak fermayapan erkek sayısı %75,67'dir. Dişilerde ferma hareketi ise %88!inde donarak,%80'inde ayak kaldırarak yapılmaktadır. Dişilerin her iki ferma şeklinigösterme oranı ise %68'dir. Hem dişi hem erkek bireylerin tamamı her iki fermaşeklinden birini mutlaka yapmaktadır.

Çocuklarla İlişkileri
İncelenen bireylerin genelinde ev halkının dışındaki insanlarla da ve özellikleçocuklarla hemen samimi tavırlar geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Çocuklarlaoynamayı sevmeleri bu ırkın hasta çocuklarla ilgili rehabilitasyon kapsamındakullanılabileceğini göstermektedir. Dişi ve erkeklerin geneline bakıldığında%90'ının üzerinde çocuklarla iyi ilişkiler kurdukları belirlenmiştir.

Ev Bekçiliği
Çatalburun ırkında genel olarak ev bekçiliğinin olmadığı belirlenmiştir.Erkeklerin %37.83'ü, dişilerin ise % 36'sında ev bekçiliği görülmüştür.Özellikle geceleri, yabancılara karşı daha duyarlı davrandıkları vehavladıkları görülmüştür.

Saldırganlık
İncelenen bireylerin genelinde, saldırgan eğilimler olmadığı gözlemlenmiştir.62 bireyin tamamı değerlendirildiğinde % 93,94 oranında saldırganlık olmadığı,%6,06 ise saldırgan eğilimler görülmüştür. Saldırganlık kalıtsal bir özellikolmakla birlikte yetiştirme tarzı da önemlidir.

Koku Takibi
Koku takibi Tarsus çatalburun av köpeği ırkı tarafından hem yerden hem dehavadan yapılabilmektedir. Dişi ve erkek bireylerin havadan koku takibi yapmaoranı %79,24'dür.Yerden koku takibi ise toplam % 95,29'dur. Bireylerintamamında hem yerden hem havadan koku takibi %70 oranındadır.
alıntıdır...

çetin usta gereğini yazmış..hayırlı uğurlu olsun abim..

ayhan kumru
19.Haziran.2010, 17:03
değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum. ilk fırsatta yeni fotoğraflarını paylaşacağım.

19.Haziran.2010, 21:11
ayhan abi sen bikaçkere ava çık bu hayvanla görbak nasıl çalışıyo :)

ayhan kumru
19.Haziran.2010, 21:42
arkadaşlar bugün bu fıstığın birkaç poz fotoğrafını çekeyim derken kızana gelmiş olduğunu gördüm.şimdi sizlere yeni yorumlarınızla birlikte;malatya civarında, iyi aile çocuğu, eline ekmeğini almış bir kanı düzgün ırkının özelliklerini taşıyan bir çatal damat bulduğum takdirde kızımı vereceğimi de duyurmak istiyorum.

çektiğim yeni görüntülerinide aşağıdaki linki tıklayarak izleyebilirsiniz.

maraş göksundan bir talipli var ama daha kendisiyle tanışamadığımız için henüz söz kesmedik.)))

http://www.izlesene.com/video/hayvanlar-tarsus-catalburun/2267385

İbrahim ÖZEL
20.Haziran.2010, 07:34
Çok güzel bir hayvanmış. İnşallah yakışıklı bir damat bulursunuz. Paylaşım güzeldi eline emeğine sağlık...

20.Haziran.2010, 07:58
tip olarak ırkın özelliklerini gösteriyor inşallah güzel bi damat bulursunuz bu ırka sahip çıkalım buarada damat bulmakla işi bitirmeyelim abi verilecek yavru sahiplerini iyi seçin derim ırkın devamı için; selamlar..

20.Haziran.2010, 09:19
ayhan kardeş tarsusta ne damat adayları var yardımcı olabiliriz merak etme..

ayhan kumru
20.Haziran.2010, 19:14
cemal abi; tarsusta mutlaka yakışıklı damat adayları vardır çünkü bunların ana vatanı orası. işim gereği tarsusa götürmeye zamanım müsait değil. yinede ilginiz için teşekkürler.

serhat kardeşim; kısmet olurda yavruları doğarsa onları değerini bilecek insanlara vereceğimden şüpheniz olmasın. daha şimdiden okadar çok taliplisi var ki ben bile şaşırdım valla. aralarından tercih yapıp dağıtacağız artık. daha önce ingiliz setter ve puanterle avlandım ama bu ırkı ilk defa adanada gördüm yavru isteyenlerin bu kadar fazla olması da bu ırkın kıymetini gösteriyor bence.aynı fikirdemisiniz bilemiyorum.

ZEYNAL KAPLAN
21.Haziran.2010, 07:07
bugün narkotiğin elindeki başlıca köpeklerden biri benim arkadaşımda 3 tane var tam basık burun safkan kesinlikle avı geçmiyor..çok yüksek kokulu inşallah emeğinin karşılığını alırsın..

kapadokyali_1981
21.Haziran.2010, 08:12
Şimdi tam hatırlamıyorum ama gene siteden bi arkadaş bana kendi köpeğinin resmini yollamıştı şu an işteyim eve gidince atabilirim resmini. Üstten bakınca al çenesindeki dişleri gözüküyo nerdeyse ??? Tam olarak çatal burun hakkında bilgim yok ama köpeğinizde çok güzel bi hayvan umarım ayarında bi erkek bulup eşleştirirsiniz.

21.Haziran.2010, 14:46
cemal abi; tarsusta mutlaka yakışıklı damat adayları vardır çünkü bunların ana vatanı orası. işim gereği tarsusa götürmeye zamanım müsait değil. yinede ilginiz için teşekkürler.

serhat kardeşim; kısmet olurda yavruları doğarsa onları değerini bilecek insanlara vereceğimden şüpheniz olmasın. daha şimdiden okadar çok taliplisi var ki ben bile şaşırdım valla. aralarından tercih yapıp dağıtacağız artık. daha önce ingiliz setter ve puanterle avlandım ama bu ırkı ilk defa adanada gördüm yavru isteyenlerin bu kadar fazla olması da bu ırkın kıymetini gösteriyor bence.aynı fikirdemisiniz bilemiyorum.
İnşallah abi değerini bilecek avcılara yani ırkı kırılmadan devam ettirebilecek avcılara nasip olurlar..Buarada evet abi değerli bi ırk ama gelişmemesinin en büyük sebebide bence usta avcılarımızın tercihinin genel olarak pointer,setter veya kurzhardan yana olmasıdır..hiç çekinmeden söyleyebilirimki bende bi pointer hastasıyım ama şuan bi tane 13 aylık bi çatalburunum var ve geçen sezonda köpeğimin bi pointer kadar iyi olmadığını biliyorum ve bunun sebebi ilk olarak benim okulum,babamın çocukluğundan beri kopoy hastası ve uzmanlığının kopoy üzerine olması-kuşçu bi ırk için gereken eğitimi bilmemesi-internetle arasının iyi olmaması,kuş avının genel olarak az olması(keklik-bıldırcın-çulluk), köpeğimin geçen sezon daha küçük olması vs vs.. ama inanıyorum bu yıl daha iyi olacağına kısacası bu ırkın gelişmesi için usta avcılarımızın tercihini bu ırktan yana kullanması gerekiyor ben bi pointer-kurzhar kadar güzel av yapan çatalburunlara sahip ustalarda gördüm tabi azınlıkta.. kusurum varsa ustalar-abiler afola.. herkese Aksaray'dan selamlar...