4x4cemal
15.Mart.2008, 19:10
Pek muhderem gardaşım Metin, nassın iymisin iyi olmanı yüce ALLAH’dan diler tez zamanda cevabını beklerim. Memmet abi norüyor ona da selam eder ellerinden öperim. Gardaşım ötoon mekdubunu aldım, naatlah sevindim bilemen. Buralardan havadıs soruyon amma bende bilmiyom. Barimiye şöle gonu gomşuyu bi yohluyum da haber alıyım yazıym dii gaymahamın evinin ordan ulu camiye vardım, olen namazından sona oruzaya indim bi yudum su içiym derken ganmadım bir aşırma içtim lan şurdan yuharı doru gidiym dedim eskiuünnere dalmıssım bi bahdım ki osenekdeyim, ne eski yun yapa yıhıyan avratlar galmış nede yüzen ördekler. Keyişin havuzundan gelen su bile gıt ahıyor, fenesenin yeli bile doru dürüs esmiyor.Bari damlamaynan köseavada gorüyüm yuharı develiye öyle geçiym dedim. Gordüm amma gayrı baanı baaçesini goren galmamış sanki her yer ören olmuş. Yuharı develiye çıhınca Devali’nin türbesine giddim ireis oraları bi güzel yabdırmış ıcıcıh oturdum. Mezarları tek tek ziyaret eddim, amma Hıdırılyas’a gidmeyi gozüm yemedi. Nahıddır galadan everaa hiç bahmadıydım zor kotek galaya çıhdım sağ ayamda ilibe, sol ayamda haşdaa, aygozme önde, delipuara bahıyordum gozüm dingile dahıldı, iki ımbıl bi bosdanımız vardı, onada ireis gozünü dikmiş yol yolah etmiş, bi sıdalandım bi sıdalandım sorma gitsin, gerçi everaan içindea yolların gıyına aaçlar dikmişya neyse. İlipuara baharken çecin depesi aarmış bende diyom oda gocadı heraldem ,maarem depesini gazmışlarda gorünen fos gummuş ben getmedim amma Mısdeemmi diyordu ilipuarın gozünde bile bi direm su galmamış, su olmassa balıhda galmaz yılanda. Pateyisciler mıhlanmış oralara, topraa toommu yosa gübremi ekiyor bilemiyom, her şey naylon oldu. Geremeyide profüsür bi avrad talabeleriynen gazmış bırahmış gitmiş, ortiya çıhanıda millet yıhmış yoormuş, niydecadinde çıhartdın ortaya toprah onu zollu goruyordu. Acemi nalbat ermeni eşşaande orenirmiş, onnarda bizim geremede orendiler hadi gel de sıdalanma. Neyse garannıa galmadan usdurubluca galadan iniyimde bi yerimi gırıp da sınıhcı aramıyım. Deli puardan geçerken, esgilerden bi Beşirlerin Döneala galdı gonünü alıym dii uradım, içeri dıhılmadan evel örtmeye bahdım, tandırın üsdüne yargı yahacah gaymışlar gayrı ne ekmeeden ne de bazlama yapan var demekki. Hazınevindeki şirana, lüngür, şirilan,guplu tas duruyor amma baa galmamış ki üzüm ossun da bekmez, kofter yesek. Dönealanın elini öpüp hayır duasını aldım ALLAH cümle ümmete sağlıh sıhhat versin, akarını da gıdam gıdam da olsa gadimi etsin gadasını aldıım dedi uurladı. Rametlik bahırcı Alaaddin şişli emmim esgilerden çohcana anlatırdıda ‘’Bizim zamanımızda çocuhlar babalarının ütdüü aşşıhları toplardı, tandır gurulur iskemlede otururduh, gonu gomşuynan içli dışlıydıh. Ne fenesenin daşlaşması ne de mıllaraz oynayan galdı’’ dii anlatırdı. Gartının ayı gülünü baaçede yetişdiren tek adam. Mekanı cennet ossun.Sende biliyonya şinci dınnah gadar çocuhlar bilem geçim derdine düşmüş nerde oyun oynamah. Zaten Develiden goçen goçene, savolsunlar genede unutmuyorlar kimi ohul, kimi hasdane, kimi cami, kimide yurt yuva yabdırıyor, bi gafama dahılan tekdaşşa..ların mebus olan oğlu, o develiyemi Develili onamı küs bilemiyom, oda yerinde sağolsun. Esgiden anamızın bacısı hala, babamızın bacısı eme'ydi, şincik onuda daişdirmişler, yeni yetmeler halam diyom babamın bacısı sanıyor, eme diyom aval aval gozume bahıyor. Gayrı cıvıhlıda guyruh yaa yoh dadı yoh pırtımpırtı bilen yoh ılfıdın bile gaynadamıyorlar. Seyrani baba çoh doru sölermiş Seyrani diyince ahlıma irametlik Ali Çatak geldi Seyrani babadan aldığı bayraa Güzini’nen Emir Ali üstadlara devretmiş bende onnara ozendim ilk ve son bi deyiş diym. Eyi dinne Gülpahlı Metin Evler gardaşım eyi dine
Develi’nin ezeline
Yazı bağın gazeline
Evereğin güzeline
Kurban olam gadanı alam
Erciyes’in eteğine
Adaca’nın peteğine
Kartın keklik öteğine
Kurban olam gadanı alam
Hızır İlyas Enbiyası
Devali’dir Evliyası
Fenese’de gül hocası
Kurban olam gadanı alam
Aksu, İcim, Gulugulu
Elbiz Köşkpınar sulu sulu
Ceviz’i Çınar’ı ulu ulu
Kurban olam gadanı alam
Aşık gibi söyledimse
Ben de bilmiyom ne dedimse
Adam sanıp dinledinse
Kurban olam gadanı alam
Mekdubuma son verirken dedemin bana eddii dua’yı bende cümle ümmetin çocuu için ediveriim :’’Allah önce hayırlı sıhhat, sonra hayırlı avrat, sonra hayırlı evlat en sona da hayırlı servet versin.’’gal saalıcahla
GARDAŞIN ÇÖLMEKÇİLİLERİN CEMAL ALTINSOY (ALBUSTANLIOĞLU)
NOT: Yukarıdaki mektupta Develi şivesinin nesli tükenen türünün son örneği kelimeleri dile getirmek için bazı sanal isimler ve olaylar anlattım yanlış anlaşılma olur ise şimdiden ‘’Özür dilerim’’
Develi’nin ezeline
Yazı bağın gazeline
Evereğin güzeline
Kurban olam gadanı alam
Erciyes’in eteğine
Adaca’nın peteğine
Kartın keklik öteğine
Kurban olam gadanı alam
Hızır İlyas Enbiyası
Devali’dir Evliyası
Fenese’de gül hocası
Kurban olam gadanı alam
Aksu, İcim, Gulugulu
Elbiz Köşkpınar sulu sulu
Ceviz’i Çınar’ı ulu ulu
Kurban olam gadanı alam
Aşık gibi söyledimse
Ben de bilmiyom ne dedimse
Adam sanıp dinledinse
Kurban olam gadanı alam
Mekdubuma son verirken dedemin bana eddii dua’yı bende cümle ümmetin çocuu için ediveriim :’’Allah önce hayırlı sıhhat, sonra hayırlı avrat, sonra hayırlı evlat en sona da hayırlı servet versin.’’gal saalıcahla
GARDAŞIN ÇÖLMEKÇİLİLERİN CEMAL ALTINSOY (ALBUSTANLIOĞLU)
NOT: Yukarıdaki mektupta Develi şivesinin nesli tükenen türünün son örneği kelimeleri dile getirmek için bazı sanal isimler ve olaylar anlattım yanlış anlaşılma olur ise şimdiden ‘’Özür dilerim’’