PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : DEVELİLİ'YE MEKTUP VAR

4x4cemal
15.Mart.2008, 19:10
Pek muhderem gardaşım Metin, nassın iymisin iyi olmanı yüce ALLAH’dan diler tez zamanda cevabını beklerim. Memmet abi norüyor ona da selam eder ellerinden öperim. Gardaşım ötoon mekdubunu aldım, naatlah sevindim bilemen. Buralardan havadıs soruyon amma bende bilmiyom. Barimiye şöle gonu gomşuyu bi yohluyum da haber alıyım yazıym dii gaymahamın evinin ordan ulu camiye vardım, olen namazından sona oruzaya indim bi yudum su içiym derken ganmadım bir aşırma içtim lan şurdan yuharı doru gidiym dedim eskiuünnere dalmıssım bi bahdım ki osenekdeyim, ne eski yun yapa yıhıyan avratlar galmış nede yüzen ördekler. Keyişin havuzundan gelen su bile gıt ahıyor, fenesenin yeli bile doru dürüs esmiyor.Bari damlamaynan köseavada gorüyüm yuharı develiye öyle geçiym dedim. Gordüm amma gayrı baanı baaçesini goren galmamış sanki her yer ören olmuş. Yuharı develiye çıhınca Devali’nin türbesine giddim ireis oraları bi güzel yabdırmış ıcıcıh oturdum. Mezarları tek tek ziyaret eddim, amma Hıdırılyas’a gidmeyi gozüm yemedi. Nahıddır galadan everaa hiç bahmadıydım zor kotek galaya çıhdım sağ ayamda ilibe, sol ayamda haşdaa, aygozme önde, delipuara bahıyordum gozüm dingile dahıldı, iki ımbıl bi bosdanımız vardı, onada ireis gozünü dikmiş yol yolah etmiş, bi sıdalandım bi sıdalandım sorma gitsin, gerçi everaan içindea yolların gıyına aaçlar dikmişya neyse. İlipuara baharken çecin depesi aarmış bende diyom oda gocadı heraldem ,maarem depesini gazmışlarda gorünen fos gummuş ben getmedim amma Mısdeemmi diyordu ilipuarın gozünde bile bi direm su galmamış, su olmassa balıhda galmaz yılanda. Pateyisciler mıhlanmış oralara, topraa toommu yosa gübremi ekiyor bilemiyom, her şey naylon oldu. Geremeyide profüsür bi avrad talabeleriynen gazmış bırahmış gitmiş, ortiya çıhanıda millet yıhmış yoormuş, niydecadinde çıhartdın ortaya toprah onu zollu goruyordu. Acemi nalbat ermeni eşşaande orenirmiş, onnarda bizim geremede orendiler hadi gel de sıdalanma. Neyse garannıa galmadan usdurubluca galadan iniyimde bi yerimi gırıp da sınıhcı aramıyım. Deli puardan geçerken, esgilerden bi Beşirlerin Döneala galdı gonünü alıym dii uradım, içeri dıhılmadan evel örtmeye bahdım, tandırın üsdüne yargı yahacah gaymışlar gayrı ne ekmeeden ne de bazlama yapan var demekki. Hazınevindeki şirana, lüngür, şirilan,guplu tas duruyor amma baa galmamış ki üzüm ossun da bekmez, kofter yesek. Dönealanın elini öpüp hayır duasını aldım ALLAH cümle ümmete sağlıh sıhhat versin, akarını da gıdam gıdam da olsa gadimi etsin gadasını aldıım dedi uurladı. Rametlik bahırcı Alaaddin şişli emmim esgilerden çohcana anlatırdıda ‘’Bizim zamanımızda çocuhlar babalarının ütdüü aşşıhları toplardı, tandır gurulur iskemlede otururduh, gonu gomşuynan içli dışlıydıh. Ne fenesenin daşlaşması ne de mıllaraz oynayan galdı’’ dii anlatırdı. Gartının ayı gülünü baaçede yetişdiren tek adam. Mekanı cennet ossun.Sende biliyonya şinci dınnah gadar çocuhlar bilem geçim derdine düşmüş nerde oyun oynamah. Zaten Develiden goçen goçene, savolsunlar genede unutmuyorlar kimi ohul, kimi hasdane, kimi cami, kimide yurt yuva yabdırıyor, bi gafama dahılan tekdaşşa..ların mebus olan oğlu, o develiyemi Develili onamı küs bilemiyom, oda yerinde sağolsun. Esgiden anamızın bacısı hala, babamızın bacısı eme'ydi, şincik onuda daişdirmişler, yeni yetmeler halam diyom babamın bacısı sanıyor, eme diyom aval aval gozume bahıyor. Gayrı cıvıhlıda guyruh yaa yoh dadı yoh pırtımpırtı bilen yoh ılfıdın bile gaynadamıyorlar. Seyrani baba çoh doru sölermiş Seyrani diyince ahlıma irametlik Ali Çatak geldi Seyrani babadan aldığı bayraa Güzini’nen Emir Ali üstadlara devretmiş bende onnara ozendim ilk ve son bi deyiş diym. Eyi dinne Gülpahlı Metin Evler gardaşım eyi dine

Develi’nin ezeline
Yazı bağın gazeline
Evereğin güzeline
Kurban olam gadanı alam

Erciyes’in eteğine
Adaca’nın peteğine
Kartın keklik öteğine
Kurban olam gadanı alam

Hızır İlyas Enbiyası
Devali’dir Evliyası
Fenese’de gül hocası
Kurban olam gadanı alam

Aksu, İcim, Gulugulu
Elbiz Köşkpınar sulu sulu
Ceviz’i Çınar’ı ulu ulu
Kurban olam gadanı alam

Aşık gibi söyledimse
Ben de bilmiyom ne dedimse
Adam sanıp dinledinse
Kurban olam gadanı alam

Mekdubuma son verirken dedemin bana eddii dua’yı bende cümle ümmetin çocuu için ediveriim :’’Allah önce hayırlı sıhhat, sonra hayırlı avrat, sonra hayırlı evlat en sona da hayırlı servet versin.’’gal saalıcahla

GARDAŞIN ÇÖLMEKÇİLİLERİN CEMAL ALTINSOY (ALBUSTANLIOĞLU)

NOT: Yukarıdaki mektupta Develi şivesinin nesli tükenen türünün son örneği kelimeleri dile getirmek için bazı sanal isimler ve olaylar anlattım yanlış anlaşılma olur ise şimdiden ‘’Özür dilerim’’

imported_avkolik
15.Mart.2008, 19:23
Cemal abim klavyeye basan parmakların, fareyi tutan ellerin, en önemlisi güzel yüreğin dert göremsin inşallaaahhh...harika olmuş abi harika...

Bence Metin EVLER abim buna kıyak bi cevap yazmalı :)

Bu arada Cemal abi senin mesjaında ufak tefek düzeltmeler yaptım..Kusura bakma...Selamlar saygılar

4x4cemal
15.Mart.2008, 19:29
Slm Ali Ekber yaptığın düzeltmeler ve temennilerin için teşekkür ederim saygılar

16.Mart.2008, 07:26
bende bır develılı olarak develıye mektup gercekten cok dosuma gıttı ıcınde gecen sahısları tanımasamda yazanın ellerıne saglık paylasım ıcın tesekkurler

16.Mart.2008, 08:39
ABİ COK GUSEL OLMUSS ELINE SAĞLIK..BEN DE BIGUN MUPLA SIVESIYLE YAZCEMM....
nnedıpdurusuzz nasılsınızz :))

16.Mart.2008, 13:14
abicim ben develiden özgür ellerinize saglık ne güzel mektup yazmışşın sana çok teşekkür ediyorum bir develili o0larak saygı ve sevgilerimle

16.Mart.2008, 13:26
cemal abi inan bu mektubu görünce çok sevindim ne güzel şivelerle yazmışın helal olsun sana valla tek kelimeyle muhteşem size kartının keklikleri feda olsun develiye gelirsen mutlaka görüşmek isterim sen belki dedemi veya babamı tanırsın dedem sobacı hasan usta eski avcılardan babam taksici necati tanırmısın bilmem kendine iyi bak abi saygılar

imported_avkolik
16.Mart.2008, 14:21
Metiiinnnn abiiii....nerdesin yahu bak mektubu oku bi . Cevap bekliyoz gayrı :)

4x4cemal
16.Mart.2008, 14:47
Selamün Aleyküm Ali Ekber, Orçun Kızıl ve hemşerim Özgür kardeş mektubu yazdığım abiniz uyuyor galiba acele cevap yaz dedik ama siz daha önce davrandınız teşekkürler. Özgür beni minikten sorsana ben seni tanıyorum. Mektup taki anlamını bilemediğiniz kelimeleri sorun cevaplayayım selamlar.

Mustafa ÇİL
16.Mart.2008, 15:52
bravo ve çok güzel kendi şivenizden güzel satırlar
bakalım bu mektuba kendi şivesinden kim cevap verecek
sağol abi ellerin dert görmesin

develili
16.Mart.2008, 16:12
selamünaleyküm abiii lan cemal gardaşım aşldın beni 30 yıl öncesine gotürdün nidiyim lan sana ben nörüyon lan azını yidiğim hemşerim her tafafı garmış gatmıssın biliyonki kültür ve gelenekler ölmez sağolasın böyle bi mektup sunduğun için eline emeğine gönlüne sağlık allah senden razı olsun devamını bekler gözlerinden öperim

16.Mart.2008, 16:16
hele şükür abi cemal abime cevap verdin saygılar metin abim

16.Mart.2008, 18:18
METİN GARDAŞ SEN NÖRYON ORALARDA BENİM BİLE YOZGAT AKLIMA GELDİ MEKTUBU OKUYUNCA NE GÜZEL YAZMIŞSIN BE GARDAŞ AĞZINA SAĞLIK

4x4cemal
16.Mart.2008, 18:53
Slm Akm Kadir Sarı gardaş seninde gönlüne sağlık gönül özüne dönmek istiyor ama körle yatan şaşı kalkıyor ne yaparsın. Develiden selamlar

17.Mart.2008, 07:03
4*4 cemal abı ben pek muğla sıvesı ıle yazamam ama ıkı cumle yazayım:)))
çuvese pısat serdın mı uzaktan gorunupduruu...nepdurusuzz nasılsınızz..ercep amca bön gaveye gelmemıss..
az da olsa yazdım abı nasıl olmuss:))))

4x4cemal
17.Mart.2008, 15:46
Slm akm Orçun kardeş insanın kendisine ait olan herşey güzeldir misal bizim buralar sizin oraya göre kırsal sizin oraları kısmen biliyorum güzel yerler ama insanın doğduğu büyüdüğü yer gibisi yok. Her bölgenin her şivenin aadet ve törelerin ayrı bir güzelliği vardır arıcı arkadaşlarım var buraya gelirler ben o şiveyi taklit etsem yakıştıramam çünki o size ait bi güzellik sende güzel yazmışsın. Ayrıca bana göre türk alfabesinde olması gereken harfler var örnek genizden gelen
[ n ile g ] arası bi ses var geliyong kelimesinin sonundaki gibi katılırmısın bilmem. selamlar

4x4cemal
17.Mart.2008, 16:32
Selamün Aleyküm hacıbaba norüyon aslında metuba yazılacak çok yerler vardı gözünde canlansın diye ama bukadarla yetin.

BİTMEZ OLDU HURMALARIN EYİSİ
HURMA TADI VERİR ERİK KAYISI
SADRAZAM ETSEN EĞER SEYİSİ
ÖLMÜŞ EŞEK ARAR NALIN SÖKECEK
DEVELİLİ AŞIK SEYRANİ den

17.Mart.2008, 16:50
Metin Abemmmm şu mektubu tercüme et bari ne yazılmış anlayalım......!

18.Mart.2008, 07:57
cemal abı bu sıve ısı sankı ototmatık bısı nasıl konusuyo ınsan bılmıyo walla :))
mesela telefonda annem ıle konusurken muğla sıvesı gunlık hayatta işte falan normal olarak konusuyorum..ınsan kendını kosullandırmıyor ama nasılda oluyo ben de bılmıyorummm..
benım enıstede arıcı sızın oralara cok geldı walla.belkı gormussundurr :)
abı bak nasılda alıstın sıteye ılk zmanlar nasıl yazcez dıyodun bak :))
cemal abı tam gaz hepberaberr..
ellerınden operım abımm

AVCI 1
18.Mart.2008, 08:05
CEMAL KARDEŞŞ NE DİYİMM YA BU KADARR GÜZELL YAZILIRDI BU MEKTUPPP MAŞŞALLLAHHH SÜPER OLMUŞŞŞŞ

fatih demircan
18.Mart.2008, 08:33
gelenekleri kaybetmemek lazım örfünü adetini kaybeden herşeyini kaybeder ne güzel 4x4 abim anadolu havasını koklattı bizlere

aliihsan.emet
18.Mart.2008, 18:57
selamün aleküm cemal abim şiveniz özümüz dür inşallah aynı şekilde devam eder bir nesil boyu

tufekcinihat38
18.Mart.2008, 19:24
selam sitye sakinleri bende develillyim develide yasıyorum ama gercekten özlemişim şivemizi helal olsun be dayı sana adamı birden iştahlandırıyor kendinize ii bakın
bu arada bıldırcına kadar dişinizi sıkın haaaa:-)....

4x4cemal
19.Mart.2008, 18:43
Selamün aleyküm Sevgili dostlar Ali İhsan ve Musa Durmuş siz gardaşsınız [benide alın araya] onun için ikinize tek cevap sizler daha iyisini bilirsiniz geçmişini unutanlar geleceğini kaybetmişlerdir günümüzde MEDENİYETSİZ liğin temeli olan avrupa yanlısı şahıslar pervasızca OSMANLIYA VE OSMANLI SULTANLARINA hakaret ve iftira yağdırıyorlar işte bu ne idiğü belirsizler geleceğini kaybedenlerdir. ALLAH bizi onlardan etmesin. DEVELİden selamlar

4x4cemal
19.Mart.2008, 18:53
SLM AKM. FATİH DEMİRCAN VE ORÇUN KIZIL Kardeşlerim duyarlılığınıza teşekkür ederim belliki aynı düşünce ve hisler sizinde içinizde kor halinde gün geliyor bi rüzgar esiyor üstündeki kül gidiyor kor ortaya çıkıyor yoksa bizde sürekli kullanamıyoruz.selamlar

aliihsan.emet
19.Mart.2008, 18:55
AMİN GARDAŞIM AMİN .ALLAH TÜRK,Ü KORUSUN VE YAŞATSIN.

suleymanfakili
17.Ağustos.2008, 09:43
gadasini aldigim develime gurban olurum zabaha kadar dusundun ellaam sende bunlari yazacam diye. :D
ellerine saglik olsun cemal abim.