Orijinalini görmek için tıklayınız : Field Trial köpeği ile avkanlı bir köpek arasındaki fark nedir?
dadak_e
01.Temmuz.2010, 14:27
Field Trial köpeği ile avkanlı bir köpek arasındaki fark nedir?
Ülkemizde av köpeği seçiminde yapılan hatalardan biride dışarıdan field trial kanından köpeklerin getirilip burada o köpeklerle av yapmaya kalkışılmasıdır.
Field trial ile av kanı köpeklerin arasında sadece bir tek fark vardır. O da açılma mesafesidir.
Field trialler yani mera yarışmaları genellikle açık düz arazilerde yapılırlar ve burada köpekler zamana karşı yarışırlar. Köpek kuşu bir an önce bulmak zorundadır. Onu için de bu işte kullanılan köpekler hızlı ararlar ve çok çabuk uzaklaşırlar.
Böyle bir köpekle av yapılmaz. Bu soydan gelen köpekli eğitmek ve laf dinletmekte zordur. Av için kullanılan bir köpek de field triallerde nal toplar.
Türkiye de dışarıdan köpek getiriliyor ama ne getiren, ne de o köpeği alan şecere kağıdını okuyamıyor. Okusa da şeceredeki köpekleri tanımıyor.
Her şecere kağıdın da o köpeğin geldiği soydaki köpekler bulunur.
Köpeği alacak kişi bu şecere kağıdında yazılan bütün köpekleri bilmezse elindeki şecere kağıdına bakmasının bir anlamı olmaz. Köpeğin şecere kağıdındaki köpeklerin tek tek özelliklerini bileceksiniz ki köpeğiniz hangi kandan gelmiş, sülalesi hangi işleri yapmış av mı, yarışma mı, show mu öğrenebilin.
Ben Türkiye�de dışardan gelmiş şecereli field trial köpekleriyle av yapanları ama köpeğin field trial köpeği olduğundan haberi olmayan avcılar gördüm. Haberleri bile olsa zaten field trial köpeğiyle av yapılamayacağından haberleri yok.
Bazı avcılardan duyuyoruz benim köpeğim çok hızlı, açılıyor merada ayak basmadık yer bırakmıyor. Boynunda beeper av boyunca köpeği görmüyor bile sadece beeper sesine gidiyor o da kuş kalkmadan yetişebilirse.
Böyle hızlı ve açılan köpeklerle av yapmak oldukça güçtür. Açılan köpek çok av bulur ama avı da rezil eder. Kısa sürede belli bir alanda kalkmamış kuş bırakmaz sık içinde köpeğin bu süratine yetişemeyen avcıda zaten çoğunu vuramaz. Hele merada başka avcılarda varsa onların hakkına da tecavüz edilmiş olur.
Ama malesef gene bizim bilinçsiz avcımız açılan köpeğini metheder ve ne kadar kuş bulduğunu iftiharla anlatır durur. Geçtiğimiz senelerde Fransa da çulluk avında beeper kullanmak yasaktı. Şu anda hala geçerlimi bilmiyorum. Field trial soyundan gelen köpekle beepersız av yapmak olanaksızdır , hoş beeper taksanız bile köpek çok fazla açılacağından
beeper sesini duymanız olanaksız olacaktır.
Bu köpeklerin takibi atlarla yapılmaktadır yarışmalarda hakemler bu köpeklerin hızlarına başka türlü uyum sağlıyamamaktadırlar çünkü.
imported_avkolik
01.Temmuz.2010, 14:41
Emre kardeşim çok teşekkürler güzel bilgilendirme için...
Yazı kendi kaleme aldığın bir yazı mı yoksa alıntımı?
dadak_e
01.Temmuz.2010, 14:43
bi kısmı alıntı bi kısmını ben ekledim
imported_avkolik
01.Temmuz.2010, 14:56
Kardeşim emeğe saygı babından konunun en altına alıntı yapılan site veya kişinin adını yazarmısın...
çok faydalı bilgiler.ellerine sağlık
İbrahim ÖZEL
01.Temmuz.2010, 15:13
Bu konu gerçekten çok önemli. Ülkemize giren yarışma köpekleri yani field trial köpekleriyle elimizde bulunan köpekleri çiftleştiriyoruz ne yazıkki. Bu olumsuz bir harekettir. Ondan sonra emre kardeşimin dediği gibi açılan ve aşırı süratli köpeklerimiz oluyor ve bunları durdurmakta hem zor oluyor hem eğitimlerinde çok zorluk çekiyoruz.
Bana senin köpeklerinin yarışmada derece alanı varmı diye sorulmuştu. Bende avcı köpeği yetiştirdiğimi ama bir tane köpeğimi sadece yarışmalara hazırlayacağımı ve onunla çok fazla avlanmayacağımı söylemiştim. İnşallah nedenini anlamıştır ki anlar çünkü bunu soran kişi gerçekten bu konularda bilgisi benden çok çok fazla ve çok değerli bir büyüğümüz ve kendisinede çok değer veririm.
Arkadaşlar ava yetiştirilen köpeklerle yarışmalara yetiştirilen köpekler farklı gruplardadır. Yarışmalarda derece alan çok köpek var gerçek meralarda nal toplayan. Avcı ailesi olarak bu ayırımı çok iyi yapmalıyız. Mutlaka dereceye giren köpekler meralardada güzel av yapanları çıkıyordur ama dediğim gibi bu köpeklerin ayrı katagoride olduğunu unutmayalım...
ersin kasap
01.Temmuz.2010, 17:40
evet emre kardeşim öncelikle emeğine sağlık bilgilendirmeye çalışmak gerçekten harika
gökhan bey sizden alalım gerekli bilgileri yoksa sizdemi sallıyorsunuz böylesi hitamlarda buluna bilmeniz için konunun içeriğini açıklamalısız yoksa aynı şeyleri sizin hakkınızda düşünülebilir cevabınızı ve bilgilendirici cümlerinizi bekliyoruz selamlar
ersin kasap
01.Temmuz.2010, 18:15
gökhan bey teşekkürler ama harfleri ufak yazsaz saygısızlık yapmamış oluruz av konusuna gelince tartışılacak birşey yok av işi zevk işidir herkez kendi çapında yapar ve avlananır birkaç resminizi yayınlarsanız bizlerde sizin kadar güzellikleri yaşamış oluruz
ersin bey ben çulluk avcısıyım 15 yıldan beri av köpekleri ile ilgileniyorum çeşitli köpeklerim oldu hepside avcı oldu av yapmayan köpeğim olmadı kısaca. başkalarının iyi dediği köpeklerlede avlandım
dediğiniz gibi avcılık çok farklı bişey burdan ahkam kesmekle olmuyo :)
resimlere gelince inşallah kısa zamanda atarım videolar şuan bu sitede olması lazım
birde şöyle anlatıyım ... yurt dışındaki yetiştiriciler damızlık köpeklerini çekerler bundan çıkan yüzlerce yavru arasında 1 tane field trail köpeği çıkar geriye kalan köpeklerin hepsi avcı olur..
ve biz almak için binlerce euro veririz o field köpekleri için ,, alamayız zaten vermezler :)
dadak_e
01.Temmuz.2010, 19:07
kimin kaç senedir av yaptığı vede ne derecede bu işe bağlı olduğu bizi ilgilendirmez konu hakkında farklı bir bilgilendirmede bulunacak kimse varsa yorumları bekliyoruz konuyu saptırmaya gerek yok
bence herkes istediği köpeği beslesin emre kardeşim kimin ne kadr avcı olduğu ile alakalı bu konu ne kadr avcı isen o kadr köpeğin olur
veyselll
01.Temmuz.2010, 20:34
''ne kadar avcı isen o kadar köpeğin olur''
Gökhan abi şunu tam olarak açarmısın
veyselll
01.Temmuz.2010, 20:42
bu arada filed trial köpekleri ile av köpekleri arasındaki farklarla ilgili bir program seyretmiştim bir kanalda (isim vermeyeyim)
emra abinin dediği gibi filed trial köpeklerin standartları avı en kısa sürede bulmaları ile ilgili.
sonuçta arkasından yetişmeye çalışan bir avcı yok
bence av köpeği sahibine göre haraket etmeli. sahibini hissederek açılmalı.
ufak tepeciklerin olduğu bir ormandasınız. köpeğiniz tepenin arkasında ferma verdi. değil beeper bando taksanız köpeğe gene duymazsınız
ben köpeğin fermadaki haraketlerini izlemeyeceksem neye yarar o av...
tamam arkadaşlar field köpeği ile av köpeği farklı olur ben yanlış biliyormuşum evt avda koybolur gider haklısınız
Dostlar stres yok. Yavaş yavaş tartışıp okuyanları da mutlu edelim. Şimdi ben bu konuda bilgisizim ve soruyorum.
Bu köpekler ülkemizde var ya da yok. Çok açık arıyor ve ya aramıyor.
Sorum şu ki.
Bu köpekler genetik olarak mı böyle açık ve seri arama yapıyor? Yoksa eğitimden sonra mı bu hale geliyorlar ?
ersin kasap
01.Temmuz.2010, 21:12
ulaş abi bu tür köpekler aslında bir çok pointerden yani elimizdeki kamlardanda geliyor aslında yetişme çok önemli ama köpeğin içinden gelmeyen hiç birşeyide yaptıramassın yani güzel av yapan iki köpeği eşleştiriyoruz yavruların hepsi av yapıyor evet yapıyor ama kimi hızlı arar kimi sakin kiminin kokusu üstün olur kiminin fiziki özellikleri yani şu anlamda şov köpeği yaratmak için hiç kimse çapa göstermiyor bunlar saten hepsinden çıkabiliyor yeterki kanlarında iç güdüsel avlamma yeteneği olsun
Köpek eğitimi. Bir köpeğe istenilen davranışları yaptırabilmek ve bu davranışları alışkanlık haline getirmek demek ise.
Her köpek Field Trial olabilir. Trial Field köpeğinin yavrusu da eğitildiği taktirde 10- 15 metre açılarak da av yapabilir.
O zaman neyi tartışıyoruz ????
http://video.google.com/videoplay?docid=8009357840106260627#
Adamlar köpekleri eğitmişler. Koca arazide kokuyu hızla aramaya şartlamışlar. Mutlaka bazı teknikleri vardır bu eğitimin.
Gerekirse araştırır öğreniriz.
Bu köpek hiç eğitimsiz böyle deli gibi birşeyler aramak için koşmaz..
Ama bu köpeklerin av kanı yüksek, seri ve kokularının da iyi olması illki şarttır. Neticede yarışıyorlar.
Dikkatinizi çektiyse tüm ırklardan var böyle arayan köpekler .
Bir de bu köpek gerçek avda böyle bir performans ile 2 saatte geberir. Yatacak gölge bulamazsa toprağı 3 metre kazar :)
ersin kasap
01.Temmuz.2010, 22:04
olay budur abi ellerine sağlık
çetin ekren
01.Temmuz.2010, 22:06
Bir de bu köpek gerçek avda böyle bir performans ile 2 saatte geberir. Yatacak gölge bulamazsa toprağı 3 metre kazar http://www.avkolik.net/forum/diger-18/field-trial-kopegi-ile-avkanli-bir-kopek-arasindaki-fark-nedir/15/.../../Smileys/classic/smiley.gif
:D :D :D :D
konuyu başından beri takip ediyorum bu konuya yorum yapmayacaktım ama Ulaş kardeşimin bu sözüne karşılık yazma gereği hissettim...bu tür bir köpeğin benimle kekliğe gezdiğim dağlarda gezdiğini düşünmek bile istemiyorum...
kesinlikle geberir...
bizler kendi avgahlarımıza göre köpeklerle avlanmalıyız...yoksa bu köpeklerden istenen performansı beklemek bence saçmalık olur...
Mustafa ÇİL
01.Temmuz.2010, 22:17
başka düşüncesi olan yokmu avcı arkadaşlar...
????????????????????????????????
Osman KARATEPE
01.Temmuz.2010, 22:26
Field trial köpekleri kısa zamanda en fazla alanı arayarak av hayvanını bulma hırsıyla yanıp tutuşur meraya salındığında uzaya atılan bir mekik gibi roketleri ateşler ama bu ateş kısa sürer..Oysa av köpeği enerjisini tüm av gününe dağıtmak zorundadır iyi bir eğitim ve antremanla bunu başarır...
İbrahim ÖZEL
01.Temmuz.2010, 23:52
Bende yarış köpeği yok gardaşlar. Ben şunu bilirim benim köpeğim avı bulacak bana gösterecek ben gelene kadar en kabahatli davranışı av yürüdükçe kedileme yapacak avı kaçırmayacak ben yanına gelincede emrimle kaldıracak bende vurabilirsem bana kanadı kırık çalıya dereye düştü bilmem alıp gelecek. Bir dağda 1 tane av hayvanı varsa beni oraya yönlendirecek ve gereği yapılacak. Yarış köpeğiymiş şowmuş ben anlamam ben avdan köpeğimin kapasitesinden zevk alıcam ama en kalitelisi olmak şartıyla. Ben avcı yetiştiririm şowlar bende 15 nci sırada.
Bu arada gökhan gardaşım gemliğin sayılı çulluk avcısı ve yarışma köpeği yetiştiricisidir. Kaliteli seviyeli kendini yetiştirmiş saygı duyulacak nadir insanların en başında gelir gemlikte. Gökhanım konular tartışılarak çözüme ulaşır yada bilgi verdirir. Pointerlerde şow köpeği olupta kaliteli merada av yapan köpeği görmedim. Olabilir ama oda kaideyi bozmayacak istisnalardandır.
ZEYNAL KAPLAN
02.Temmuz.2010, 05:01
abi benim köpeğim kokuyu bulduğunda fermayı versin itaatime göre avı kaldırsın vurulduğundada aport yapsın yeter...
dadak_e
02.Temmuz.2010, 05:43
arkadaşlar konulara lütven büyük harflerle yorum yazmıyalım . yazılanlar site etiğine karşı olduğundan silinmiştir
tüm yorum yazanlara tşk ler
Bir de bu köpek gerçek avda böyle bir performans ile 2 saatte geberir. Yatacak gölge bulamazsa toprağı 3 metre kazar http://www.avkolik.net/forum/diger-18/field-trial-kopegi-ile-avkanli-bir-kopek-arasindaki-fark-nedir/15/.../../Smileys/classic/smiley.gif
:D :D :D :D
konuyu başından beri takip ediyorum bu konuya yorum yapmayacaktım ama Ulaş kardeşimin bu sözüne karşılık yazma gereği hissettim...bu tür bir köpeğin benimle kekliğe gezdiğim dağlarda gezdiğini düşünmek bile istemiyorum...
kesinlikle geberir...
bizler kendi avgahlarımıza göre köpeklerle avlanmalıyız...yoksa bu köpeklerden istenen performansı beklemek bence saçmalık olur...
http://www.metacafe.com/fplayer/4836286/setter_mera_performans.swf"
çetin bey italyada öğle çiftlikler varki bizim dağlarımız yanında tepecik kalır bu köpeklerle ordada avlanılıyo sadece ava girdinmi bu mera köpeklerinin biraz temposu düşer .
çetin bey italyada öğle çiftlikler varki bizim dağlarımız yanında tepecik kalır bu köpeklerle ordada avlanılıyo sadece ava girdinmi bu mera köpeklerinin biraz temposu düşer .
Gökhan Bey tartışmasız çok güzel bir görsellik sözkonusu. Ve zaten mükemmel kokulu köpekler ve çok iyi eğitimliler. Yarışma köpeği bunlar.
Ama sizce bu köpek bu hızla özellikle keklik avında sert zeninli, kayalık, kaygan arazide sakatlık yaşamazlar mı?
Ben de görsel olarak bu tip av yapan köpekleri izliyor ve zevk alıyorum.
Ama özellikle de belirtmek isterim ki hayvanlar kendilerini mahfediyorlar.
Bu tip köpek 1 av günü tam performans av yapsa, geri kalan günlerde dinlendirilmek ister. Tabi sakatlanmazsa.
Tabi yarışma için köpek hazırlayan kişiler de var ülkemizde onlara da saygı duyarım.
Başarılar dilerim.
Ben av yapan köpeğimin böyle bir sitilde avlanmasını istemem.
tabiki zevkler tartışılmaz yarışma köpekleri ile avlanırsan bi süre sonra temposu düşer ve size ayak uydurmaya başlar .. birde yarışma köpekleri sadece koşmaz :( inanın ne çiftlikler var bizim köpeklerimizi götürsek o dağlarda gezemez , bu yetiştiricilerin her sene değişik ülkelerde dağ yarışmaları var yabani bizim avladığımız keklik yani ,burda bu setterlerin performanslarına göre değerlendiriliyo bu yarışma....... ben herkesin görüşüne saygı duyarım ama bu köpeklerle av olmaz demek çok yanlış çünkü , bir tek ülkemizde avcılık yapılmıyo italyanlar av delisi insanlar özellikle uçar avını çok seviyorlar ülkemize ,rusya,sırbıstan yunanistan bulgar kuşun olduğu her tarafta bu insanlar avlanıyo bu tip mera köpeklerinin yavruları ile ülkemizde bir çok avcıdada bu köpekler var tüm gün avlanıyorlar bence köpekte aranılan en büyük özellik ruhdur o oldumu herşey olur SAYGILAR
İbrahim ÖZEL
03.Temmuz.2010, 17:32
Arkadaşlar bu tip köpekle avlanmak isteyen bu şekilde yetiştirir yada satın alır yetişmişini. Avlanmak istemeyende almaz diğer seçeneklerden yararlanır. Konudaki düşünceler için herkese teşekürler.
Konu günceldir düşüncelerini aktarmak isteyen başka dostlarımız yok mu?
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.