PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Öğrenilecek Çok Şeyler Var. "Öncelikle benim için"

02.Temmuz.2010, 11:21
Öğrenilecek Çok Şeyler Var. "Öncelikle benim için"

Av köpeği herşeyden önce bir canlıdır. Büyük ihtimalle insanoğlu yüzünden, bazı köpekler ırklaştırılma uğruna tıpkı kanaryalar gibi kanaryaların kafese mahkumiyeti gibi biz avcıların ellerindeki bazı köpek ırkları da i(Pointer) artık insanlarla yaşamaya mahkum olmuşlardır.

Ha onlar bu işten memnunlar mı?. Sanırım çok memnunlar. Ben hareketlerinden ve insanlara verdikleri değerden bunu çıkarıyorum :) En azından rahatsızız dediklerine şahit olmadım :)

Ama bize emanet bu canlıların bu doğal yaşamdan koparılmış ırkların, her konuda biz avcılara olan ihtiyaçlarını çok önemsemek zorundayız.

Bu köpekler sokakta, soğukta yaşayamazlar. Bir çok kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılayamaz duruma getirdik onları.

Pamuk gibi derileri, uzun süslü kulakları boğuşmalara, sertliklere gelemez.

Hemen üşütüp ölüverirler. Pişmemiş yemeği bile çoğunlukla red edererler.

Özellikle üreme safhasında insanlara ihtiyaç duyar bu köpekler. Çoğunlukla yavrularının doğumlarında başlarında olmanız doğum sonrası firelerin önüne geçebilmenizde çok çok önemlidir.

Doğum öncesi vücut ısısı düşmüş bir köpeğin vücut ısısını korumak gerekir.

http://i42.tinypic.com/2i8hape.jpg

http://i42.tinypic.com/2af0sog.jpg

O anlamda köpek üretiminin, köpeği eşledikten sonra 62. gün yavruların doğup doğmadıklarını kulübenin kapısında kontrol etmenin ötesinde.

Bir dostunuzun en önemli anına yardımcı olmak olduğunu unutmamak gerekir.

http://i40.tinypic.com/30bkcnp.jpg

Yavru ilk doğduğunda bu plesantanın içinde gelir. Anne genellikle bunu hemen yırtar yer ve köpeğin göbeğini keser.

Ama özellikle ilk doğum yapan acemi anne köpeklerin bu işleri yapmasına yardım etmek gerekebilir.

Sırf bu nedenden çok yavru kayıpları olabilmektedir. Köpeğin nefes yollarını temizlemek gerekir.

http://i39.tinypic.com/2w40inm.jpg

http://i42.tinypic.com/35jkpyq.jpg

Yavruların hemen kurutulup ezilmemeleri için başka bir yere en sıhi şartlarla alınması ezilmeden, üşütmeden ve daha bir çok riskten yavruları kurtarmak anlamına gelir.

http://i43.tinypic.com/mb7ec8.jpg

Ancak böyle bir üretim sonucu doğan yavrularda en az fireli ve en çok sağlıklı yavrular dünyaya gelebilirler.

Hayatımızın en mutlu anlarında paylaşımda bulunduğumuz bu güzel canlılara bukadar da olsa özveriyi göstermenin bir yükümlülük olduğu inancındayım.

Özellikle bu işten gelir sağlayan profesyonellerin bu kurallara uymasının sonucunda daha verimli üretimleri sağlayabileceği düşüncesindeyim.

İllaki Sn. Teoman SAYILAN ustamızın bu şartları ile köpek üretimi yapmak çok kolay değil. Büyük maliyet ve emek ister.

Ama bu ders niteliğindeki resimler ve köpeklere verdiği azami değer ve insani yaklaşım için kendisine ve eşine saygılarımı sunuyor, bir hayvansever avcı olarak da teşekkürü bir borç biliyorum.

Sevgilerim ve saygılarımla.

kapadokyali_1981
02.Temmuz.2010, 11:25
Paylaşım için teşekkürler abi gerçekten köpke konusu çok dikkat edilmesi gerekn bi konu. Resimle paylaşım olunca dahada bi anlaşılır olmuş ellerine sağlık.

02.Temmuz.2010, 11:47
gerçekten çok önemli bir konu.tecrübe yaşamamış yada bu kadar dikkat etmemiş arkadaşlara yardımcı olacak bir konu

Hüseyin ORHAN
02.Temmuz.2010, 14:04
Paylaşım için teşekkürler abi gerçekten köpke konusu çok dikkat edilmesi gerekn bi konu. Resimle paylaşım olunca dahada bi anlaşılır olmuş ellerine sağlık.

02.Temmuz.2010, 14:50
Paylaşım için teşekkürler abi; çok güzel olmuş görüntülü olması..buarada abi, Rabbim banada teoman sayılan abinin eşi gibi eş nasip etsin..:):)

Osman KARATEPE
02.Temmuz.2010, 15:08
Ulaş bey paylaşım çok güzel ve bilgilendirici elinize sağlık Teoman abimizde bu işi hakkıyla yapanlardan onada selamlar gönderiyorum...

02.Temmuz.2010, 15:32
sn ulaş abim.. bu hayatta bilmemek ayıp değil öyrenmemk ayıp derler.. hepimizin daha çok öğreneceği şey var.. eline sağlık..

Elfin Asilkan
02.Temmuz.2010, 15:52
ya o yavru köpekler çok şirin ama yaaa :) :) maşallah...Bana göre hayat deniz insanlarda dalgıç..ama en iyi yüzücü okyanuslarda bile can simidini takmalı çok iyi yüzerim demeye gelmez...Dalgaların boyu bazen insanın ömrünü bile geçer....Yutar insanı farkına varamazsın :) Ulaş abi paylaşım için teşekkür ederim... :)

imported_avkolik
02.Temmuz.2010, 17:12
İşte budur.Söylenecek söz yok.Herşey düşünülmüş.Verilen önem ortada.Aydınblatıcı ve bilgilendirici bu güzel paylaşım için teşekkürler...

ZEYNAL KAPLAN
03.Temmuz.2010, 06:40
sn ulaş abim.. bu hayatta bilmemek ayıp değil öyrenmemk ayıp derler.. hepimizin daha çok öğreneceği şey var.. eline sağlık..

Oktay AKÇAKMAK
03.Temmuz.2010, 06:53
ULAŞ KARDEŞİM ELLERİNE SAĞLIK GETRÇEKTEN GÜZEL PAYLAŞIM OLMUŞ

İbrahim ÖZEL
03.Temmuz.2010, 06:55
Ulaş haklısın konunun içeriliğinde. Ama resimler bence abartılı yalnışlarla dolu. Gördüğüm kadarıyla o köpek evin içinde doğum yapmış. Benim bildiğim gördüğüm ve yaşadıklarıma görede köpek stresten uzakta kendi kendine doğum yapmalı ve sürekli gözetim altında bulunmalı. Nedir o resimler ya daha zarını yırtmamış annesi ve resimlenmiş. Doğuran o köpek belki strese girmemiş olabilir ama köpeklerin %99 'u yavrularını öldürür bilesin. Bunu en başta senin bilmen gerekli bence. Çünkü sen bu konularda kendini yetiştirmek için çırpınan kişisin. Evin içinde doğum yaptırmak çok ters hareket. Bir kere insan sağlığına zararlı. Bu şekilde olması yerine profesyonel 1 tane bahçemizde doğumhane olması yeterli. Arkadaşlara bildirmek gerekir köpek evin içinde doğum yapmamalı. Bu yalnışı görmeliler ve denememeliler diye düşünüyorum. Anne strese girer ve kıskanır. Köpeğin vücut ısısını kontrol etmek artık çok basit. Veterinerlerde ucuz maliyetli ısı ölçeri alıp günde en az bir kere kontrol etmek yeterlidir. Doğumhanelere kış aylarında konulacak bir ismi aklıma gelmedi emperuş lamba deniyordu galiba yeterli oluyor. Önemli olan köpeklerin doğumunda stressiz kıskanacak konuma sokulmadan hijyen tedbirleri alınarak köpeğe doğum yaptırabilmek. Evin içi helede sizlerinde çocukları varsa bence çok yalnış bir olay. Çocuklarımızın sağlığınıda düşünerek asla ve asla ben evde doğum yaptırıp bu yalnışa katılmam. Bu benim şahsi fikrim ve tecrübelerim.

Bu konuda tüm üyelerimizin düşüncesini almak isterim. Belkide sorunsuz bir doğum için neler yapılmalı konusunda hepimiz birbirimizin tecrübelerinden yararlanır en iyisini buluruz.

03.Temmuz.2010, 08:47
Evin içimi doğumhanemi bilmem ama doğum olayını ve yapılacakları güzel anlatmış ULAŞ kardeşim işte bilgi paylaşımı bu.Daha öğrenecek çok şey var.....Ellerine sağlık Ulaş...
Bi daha evin içinde doğum yaptırmayacakmışsın.Uzmanlar ÖYle diyo...
Dinimizde öyle der.Köpek necasettir.
Temiz yerlere pek sokulmaz bizim örfümüzde de zaten...

03.Temmuz.2010, 09:15
Arkadaşlar,

Benim doğumunda bulunduğum ve yardımcı olduğum köpek sayısını yazmak istemiyorum.

Çünkü avcı abartısı sayılabilir. :)

Ben de sizler gibi köpeklerin yanlız başlarına daha huzurlu doğum yaptıklarına inanalardan biriydim.

Ama çok yavrulu doğumlarda bu bahsettiğim yaklaşım geçerli değilmiş.

Bu dersi LİLA nın yavrulama sürecinde anladım. Hatırlarsanız 12 yavrudan 3 yavru hayatta kalabilmişti.

Sebebi LİLAnın ilk doğumu ve beceriksizliği benim de çok yavrulu ırk köpeklerin doğumları hakkındaki bilinçsizliğimdi. Yavruları zamanında plesentadan çıkaramadı. Temizleyemedi ve ezdi.

Zira ben hep az yavru yapan ırk köpeklere sahip olmuştum yıllarca. Büyük ırklara. Ve zaten 4 yavruyu geçmeyen doğum çok kısa sürer ve yavrularda fire verme durumu da pek olmazdı.

Zarını yırtmadan resim çekilmiş konusuna gelince orada değildim ama doğar doğmaz çekilmiş bir resim olması hasabiyle ben başarılı buldum.

Evet köpekler yavru yapacağı zaman huzursuzlanır ve yalnız kalmayı yeğler. Ama bu köpeğine göre farklılık gösterir. Şeker yavrularken özellikle yanında olmamı ister hareketlerde bulundu. Ben de elimden geldiğince yavruların nefes yollarını temizleyip yavruları kuruladım.

Evin içimi doğumhanemi bilmem ama doğum olayını ve yapılacakları güzel anlatmış ULAŞ kardeşim işte bilgi paylaşımı bu.Daha öğrenecek çok şey var.....Ellerine sağlık Ulaş...
Bi daha evin içinde doğum yaptırmayacakmışsın.Uzmanlar ÖYle diyo...
Dinimizde öyle der.Köpek necasettir.
Temiz yerlere pek sokulmaz bizim örfümüzde de zaten...

Abi orası sanıyorum köpekler için düzenlenmiş özel bir alan.

http://i46.tinypic.com/iyk4yu.jpg

Ben de yaz olması nedeniyle serin ve tamamen ŞEKER ve yavrularına özel bir yeri doğumhane şekline getirdim.

Ben de aynı fikirdeyim. Ben de köpeklerin ev ortamında bulunmasının öncelikle insanlar için sağlıklı olmadığı düşüncesindeyim. Köpeklerinde insanlar ile aynı ortamda bulunmayı tercih etmeyecekleri fikrine sahibim.

Ama bu köpekler damı delik, yazın kavuran kışın donduran yerlerde de bakılmamalı. Azami korunaklı yerlere ihtiyaçları var. Özellikle de soğuk memleketlerde.

03.Temmuz.2010, 09:39
Evin içindeki doğuma bende karşıyım..Orası belkide özel bi alandır imkan var galiba öyle ev gibi özel alana..Nesede ustalar abiler şu doğum olurken yanında olma olayında kafam karıştı..Ustalardan bu konuda yardım istiyorum.Ben rahatsız edilmez yoksa doğUm uzar ve rahat olmaz, fire olayı fazla olur diye duyardım ama bu paylaşımda güzel birşey öğrendigimi düşünürken İbrahim abi öyle deyince kafam karıştı..

03.Temmuz.2010, 09:50
Evin içindeki doğuma bende karşıyım..Orası belkide özel bi alandır imkan var galiba öyle ev gibi özel alana..Nesede ustalar abiler şu doğum olurken yanında olma olayında kafam karıştı..Ustalardan bu konuda yardım istiyorum.Ben rahatsız edilmez yoksa doğUm uzar ve rahat olmaz, fire olayı fazla olur diye duyardım ama bu paylaşımda güzel birşey öğrendigimi düşünürken İbrahim abi öyle deyince kafam karıştı..

Kısaca yazacağım

1) Köpek önce bir yer buluyor. Oraya birşeyler taşıyor. Bulduğu seçtiği yer herzaman mantıklı bir yer olmuyor. Daracık bir oyuk veya tehlikeli bir yer tahtaların altı falan. Yani doğum yapacağı yere onu zorlamak zorundasınız.

2) Köpeğin doğumundan çok kısa zaman önce en fazla 3 5 dk. suyu geliyor. Ki eğer seçtiği yerde bu suyu emecek özellikte birşeyler yoksa, saman, talaş, kumaş, vb yavrular git gide ıslanan bir yerde doğmaya başlıyor.

3) Eyer siz köpeğin başında değil iseniz ve ortam istenen özelliklerde değil ise işte sıkıntılar ard arda oluşmaya başlıyor.

Özellikle yeni doğum yapacak köpekler daha da beceriksizce hareketlerle yavruları eze eze üze üze doğuma devam edebiliyor.

4) Yavrular doğdu ve siz başında değilsiniz önceden de doğum yapacağı yeri düzenlemediniz. Olacaklardan en az köpek kadar sorumlu oluyorsunuz.

5) Köpek yavruladıkça gerekirse yavruyu plesentadan çıkarmak, burun deliklerini bir bez veya kulak temizleyicisi ile temizlemek, onları kuru ve ezilmeyecekleri bir ortama almak, kurulamak veya köpeğin yavrulayamadığı bazı özel durumlarda gereken müdehaleyi geç kalmadan yapmak köpeğe zarardan çok fayda sağlar.

Aksine köpek sizin ona yardımcı olduğunuzu hemen anlayıp sizden güç alıyor ve stresten ziyade daha rahat bir doğum yapıyor.

Bu iş bütün dünyada da böyle zaten. Usta üreticiler de bunu aynen dediğim şekilde uyguluyor.

Buraya bakarsanız, aşağı yukarı yazdıklarım var.

Bir de pointerlerde yavru yeme olayı çok yaygın diyor orada . Anneyi iyi beslemeniz gerekir falan.

http://translate.google.com/translate?hl=tr&sl=en&u=http://www.pottytrainingpuppiesinfo.com/english-pointer-female-is-about-to-have-puppies-anything-i-need-to-know-2&ei=sAwvTOCmK8uVOJrryJEC&sa=X&oi=translate&ct=res ult&resnum=1&ved=0CBgQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3DMy%2Bdog%2Bhas%2Bgiven%2Bbirth%2Bto%2 Bpointer%26hl%3Dtr%26sa%3DG

03.Temmuz.2010, 12:20
Ulaş abi bilgilendirmen için çok sağol; çok güzel bi paylaşım oldu..Paylaşımlarını bekliyorum ve takip ediyorum iyi bi araştırmacısınız..

03.Temmuz.2010, 12:38
Ulaş abi bilgilendirmen için çok sağol; çok güzel bi paylaşım oldu..Paylaşımlarını bekliyorum ve takip ediyorum iyi bi araştırmacısınız..

Sen sağol kardeşim. Ben bu araştırmaları öncelikle kendim için yapıyor ve avcı dostlarında yararlanması açısından buraya atıyorum.

Bu arada bu konu ile ilgili videolar var. Bilerek atmadım. Sitede küçük çocuklar gezebiliyor, psikolojileri adına.

İmza kısmındaki yazı ilgimi çekti.

''İnsanların görünen bazı dostları,bazı düşmanlarındanda tehlikelidir.'' yazmışsın.

Haklı bir söz olabilir ama herne olursa olsun dostlarımıza olan güvenimizi kaybetmeyelim.

Unutmayalım ki güvenmeden inanmadan yaşayan insanlar ŞİZOFREN psikolojisi ile yaşıyor ve hayatı kendilerinde cehennem yapıyorlar.

İllaki tedbirli olalım ama dostlarımıza güvenmek kadarda güzel bir his olduğunu sanmıyorum.

İbrahim ÖZEL
03.Temmuz.2010, 12:38
Herkesin kendi tecrübesidir birazdan size benim doğumhanenin inşaatte iken fotolarını atacam ve içeriliğini anlatacağım. Tekrar söylüyorum evin içinde köpekte beslenmez doğumda yaptırılmaz. Her köpek bir olmaz strese sokarsınız hayvanları. Köpek 3 şekilde yavrusu yer yada öldürür.1- Strese sokmayın dışarıyla ilişiğini kesinki en büyük olasılık budur. Doğumdan hemen sonrada yavrularıyla çok ilgilenmeyin köpek size aşıksa ki bu durum çok çok sık görünür sizi yavrularından kıskanabilir.2- İyi beslenmemiştir küçük yavruları yemem ihtiyacı duyabilir. 3- Yalnış bir dönme ve yatma hareketiyle genelde dar doğumhanelerde görülür yavrusunu ezebilir bu genelde ilk ve ikinci doğumlarda annenin tecrübesizliğinden yavrulara yakın yatarak emzirmek isteddiğinden kaynaklanır. Yalnız bırakın demiyorum sürekli takipte olun. Öyle tahta aralarına kuytu köşelere yer yaptırmayın köpeğinizin rahatça uzanabileceği hijyen yavruları ezmeyeceği yeriniz yoksa zaten doğum yaptırmayın.

İbrahim ÖZEL
03.Temmuz.2010, 13:10
http://i47.tinypic.com/15oj7g3.jpghttp://i45.tinypic.com/ap5cx.jpghttp://i47.tinypic.com/15oj7g3.jpghttp://i47.tinypic.com/16blpn4.jpghttp://i47.tinypic.com/11vgoig.jpghttp://i50.tinypic.com/rr1bok.jpghttp://i50.tinypic.com/oho93t.jpg

03.Temmuz.2010, 13:18
Evet abi haklısın ben o sözle bi kitapta karşılaştım ve o anki bişeyle yazmıştım..yanlış anlaşılmasın genelleme yoktu; illaki dostumuza güveneceğiz bunun kadar güzel birşey yoktur yani katılıyorum..
En iyisi ben yanlış anlaşılmaması adına başka bi sevdiğim sözle değiştireyim imzamı..

İbrahim ÖZEL
03.Temmuz.2010, 13:22
Arkadaşlar belki bu profesyonelce ama en azından yaklaşık bir yer bulmalısınız köpeğin doğuracağı yer için. Siz karar verin evin içinde odada banyoda vs yerdemi doğum yapmalı bu gibi bir yerlerdemi. Bunları tartışalım ki aramızda doğruyu bulalım karar verelim en uygunu hangisi ise onu yapmaya çalışalım. Bu resimler inşaat halidir.

1-2 ve 3'ncü resim doğumhanelerin dışını gösteriyor İyi bakarsanız konunun ilerleyişine göre daha iyi anlayacaksınız doğumhanenin girişi ve yan taraf doğum yapılan yer. Bitiminde diğer doğumhanenin girişi var nedeni yan tarafta aynı anda doğum yapan köpek olursa ses en az gitsin diye

4 ncü resim doğumhanen girişi. Burda anne köpek yemek yiyecek ve gezecek durumda değilse buraya kakasını yapacak ve temizlenmesi kolay olur.

5'nci resimde girişte ilerlendikten sonra sağa dönüş var yavrular annenin yapacağı pisliği görmesin ona uzak kalsın diye. Bitiminde doğumhane başlıyor ama orda 20 cm yükseklik var tuğla tek sıra örüldüki yavrular annenin beslenme ve dışkısını yaptığı yere ulaşmasın orayı atlayamasınlar diye.

6'ncı resimde annenin doğum yapacağı yer var. 1.5 mt genişlik 2.5 mt uzunluk. Burda büyük cins veya küçük cins bütün köpekler doğum yapabilir.

7'nci ve son resimde doğumhanenin ışık alabilmesi için yapılmış cam ve dışarıdan hava almasını sağlayan faktördür.

Şimdi arkadaşlar burda köpeğinizle evdekinden daha iyi ilgilenir temizliğini yapabilir ve köpeğinizi dışardan gelebilecek diğer köpeklerinizden korumuş ve stresi tamamen bitirmiş olursunuz. Buranın planı bana ait. Hiç bir yerdede görmedim. Doğum yaptırdığım belkide 20 nci köpek bu alanda. Her cinstende var. Kangal dahil bu güne kadar ölen yavru sayım sadece 3 Oda ilk anne olan köpeklerimin acemiliğiyle üstlerine yatmış olmasındandır. İlgiyi hiç kesmeden annelerden onlarında Allah'ın verdiği bir can olduğunu düşünerek üzerlerine titredim ve sonuç çok başarılıydı. Doğum yapan bu kadar köpeğimden aldığım yavru sayısıda 130-150 civarıdır. Varın siz karar verin dediklerimi okuyup.

ersin kasap
03.Temmuz.2010, 13:40
ulaş abim bilgilendirme için teşekkürler açıkcası sunumdaki resimleri bende beyenmedim evin içi bana biraz abartılı geliyor hele hele yatak filan şımarıklık tabi bunlar seninle alakalı değil beni yanlış anlamanı istemem ibrahim abim resimlerden ziyade açıklaman güzel çünkü doğumhaneleri bizzat gören ve içindeki yavruları inceleyen biri olarak öncelikle sana böylesi bir düşünceyi işleve geçirdiğin için tebrik ederim harika düşünülmüş çok güzel yerler tabi durum ve şartlar açısından herkeze uygun olmaya bilir eğer köpeğimiz doğum yapıcaksa elimizde olan imkanlar çerçevesinde en iyi yerleri bulmalıyızki onlarında bizler kadar değerli oldukların unutmayalım

03.Temmuz.2010, 13:42
Çok güzel ve biraz profosyenelce bi plan olmuş abi paylaşım için teşekkürler..

04.Temmuz.2010, 08:01
İbrahim köpeklerin yerleri çok güzel olmuş. Havalandırma falan çok iyi düşünülmüş. Temizlik açısından su gideri delikleri düşünmelisin. Bina önünden ızgara ile kanalizasyona dökülen bir sistem seni temizlik açısından çok rahatlatacaktır.

İbrahim ÖZEL
04.Temmuz.2010, 08:02
Ulaşım şu an aynen dediğin gibi zaten inşaat halini gördün sen resimlerde.

04.Temmuz.2010, 18:16
Baba nandanın doğum yaptığı yer burası değilmiydi

İbrahim ÖZEL
04.Temmuz.2010, 18:23
Evet koçum burasıydı. Sen salı günü gel bebişler kocaman oldular. İstediğini beğendiğini geç sana eğittirecem yaz tatilinde senin köpeğin olacaksa sen emek vereceksin ona göre.